PDA

View Full Version : Novi život sa novim srcem


Elvis-Eko
02-09-2009, 04:14
NOVI PAZAR - Malo je ljudi u svetu kojima je uspešno izvršena transplantacija srca: jedan od tih retkih srećnika je i Elvis Smajović, rodom iz Sjenice, sada gastarbajter u Švajcarskoj. Već dve godine u Elvisovim grudima besprekorno, kao najbolji švajcarski sat, kuca srce nepoznatog 16-godišnjaka iz Portugalije koje su mu u ciriškoj univerzitetskoj bolnici „presadili“ švajcarsli lekari.
Elvis se, pošto mu je srce potpuno otkazalo, dugo borio za život, bio je praktično otpisan, čekao se samo trenutak kada će lekari, u dogovoru sa rodbinom, isključiti aparate koji su ga održavali u životu. Ali, sudbina je htela drugačije. Kada je jednom nogom bio „na onom svetu“ u blizini Ciriha desila se saobraćajna nesreća u kojoj su živote izgubila dvojica 16-godišnjaka rodom iz Portugalije. Srce jednog od njih u svemu je odgovaralo Elvisovom, lekari nisu imali šta da izgube, odlučili su se na komplikovanu transplantaciju i - uspeli.
Sada sam drugi čovek, bukvalno sam se vratio sa onog sveta, zdrav sam, ponovo uživam u životu, srećna je i moja porodica, moja deca Elmin i Rijalda, supruga Albina, otac Destan, majka Vezira, sestre i druga rodbina koji su u najtežim trenucima bili uz mene. Koliko su samo patili i koliko suza prolili zbog mog rano uništenog srca. Zbog njih i svih drugih koji su me bodrili i pomagali odlučio sam da se okupimo u Novom Pazaru i proslavimo početak mog drugog života. Nije mala stvar ponovo se roditi - priča Elvis.
Mada je nedavno napunio 28 godina, Elvis je, u prisustvu više od 300 zvanica, na slavljeničkoj torti ugasio samo dve svećice, a potom je prvi
u „Palmi“ poveo slavljeničko kolo.
Ovo je moj drugi život i novi rođendan. Ako bog da, na isti način, iduće godine proslavićemo i trogodišnjicu mog rađanja i tako redom. Vreme patnje, neizvesnosti i borbe za život sada je prošlost. Ko zna, možda ću uskoro i potrčati za loptom, fudbal je, sve dok me srce nije izdalo, bio moja najveća radost - naglašava Elvis.
Smajovići se ovih dana vraćaju u Švajcarsku. Mada se oseća odlično, Elvis mora da se čuva prehlada, infekcija, prašine i stresova... Obavezne su i stalne kontrole.
Pun je optimizma i života, ima i mnogo planova - kaže Elvisova supruga Albina koja je stotine dana i noći provela u bolnicama pored Elvisovog kreveta.
Jednostavno - imao je života, zapisano mu je da još živi, bog i sudbina su tako hteli, a da se sve to ostvari pomogli su i sjajni švajcarski lekari na čelu sa doktorom Lašom koji je rukovodio transplantacijom. Pokušali smo da saznamo ime mladića čije srce nosi naš Elvis. Nije nam se dalo. Možda je i bolje tako, da ne kopamo po nekim tuđim ranama, život je sve to tako udesio - naglašava Albina Smajović.

SVE PREDVIDEO
Da se sa Elvisovim srcem nešto čudno događa prvi je pre pet godina primetio mladi kardiolog iz Novog Pazara Ervin Ćatović koji je još tada prognozirao da će jedini spas biti transplantacija. Ovaj vrsni lekar puno je svojim dijagnozama pomogao kolegama u Švajcarskoj. Smajović tvrdi da je sve počelo od banalnog oboljenja arterije na levoj nozi, da se retka i opaka bolest brzo širila i da je za kratko vreme potpuno zaustavila i rad njegovog srca.




www.novosti.rs (http://www.novosti.rs)

Elvis-Eko
02-09-2009, 04:24
Neka ovom nasem zemljaku i sugradjaninu dragi Allah podari zdravlje i jos puno godina zivota

Undercover 007
02-09-2009, 05:04
Takodje i ja mu zelim dug i ljep zivot.
Allahovom voljom da pozivi jos 100 god.

Dzigal
02-09-2009, 11:45
Sve najlepse u zivotu i da ti dragi Allah podari zdravlje i dug zivot bez patnje.

Skorpija
02-09-2009, 13:45
POZDRAVLJAM SVE HUMANITARNE POTEZE I AKCIJE. Sve najbolje Elvisu Smajoviću želim i da mu SADA NJEGOVO SRCE nastavi kucati još narednih 100 g u sreći i zdravlju.

supergirl
02-09-2009, 17:11
Pa je l' Elvis,il nije! ;)

STRANAC
02-09-2009, 20:11
interesantno...
nek´ mu je sa srecom....

mersija
02-09-2009, 20:31
Da mu dragi Allah podari zdravlje,srecu i da ga pozivi jos dugi niz godina.