PDA

View Full Version : BNVS trazi bosanski jezik kao obavezni predmet


Tahirovce
08-08-2009, 09:56
http://www.sandzaknews.com/slikao.php?image=slike/vijest-2223.jpg (http://www.sandzaknews.com/slike/vijest-2223.jpg)

Bošnjačko nacionalno vijeće zatražilo je danas od Ministarstva prosvete Srbije da se nastavni predmet "Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture" transformiše iz izbornog u obavezan predmet u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi.

Kako se navodi u današnjem saopštenju Veća, novi obavezni predmet zvao bi se "Bosanski jezik i književnost".

Veće takođe traži da novi predmet u nastavi osnovnog i srednjeg obrazovanja bude zastupljen sa po dva časa nedeljno, a da u predškolskim ustanovama bude u obaveznim aktivnostima.

Zatraženo je i da udžbenici i druga nastavna sredstva i pomagala budu štampana i na bosanskom jeziku ili da se obezbedi njihov uvoz iz Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonom.

"Prilikom izrade programa nastave za potrebe obrazovanja bošnjačke nacionalne manjine tražimo primenu stava 5. člana 13 Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koji se odnosi na nacionalni sadržaj. Prema ovom Zakonu nastavni predmeti istorija, likovno i muzičko obrazovanje treba da sadrže i teme koje se odnose na bošnjačku manjinu", navodi se u saopštenju.

Zatraženo je i da u izradi nastavnih planova za potrebe bošnjačke manjine učestvuje i predstavnik Bošnjačkog veća.

Bošnjačko nacionalno veće je danas iznete zahteve usvojilo na sednici Izvršnog veća održanoj u sredu. Dodaje se da su zahtevi prosleđeni Ministarstvu prosvete Srbije.


Izvor:SandzakNews, Prva Sandzacka internet novina (http://www.sandzaknews.com)

iSelektor
09-08-2009, 02:56
:zvizdi::zvizdanje::zvizdi::zvizdanje::pinokio: :zvizdi: :zvizdanje: