PDA

View Full Version : I carinik i diler


Elvis-Eko
01-08-2009, 04:05
http://www.novosti.rs/upload/images/2009/07jul/3107/hro-kadric.jpg Faruk Kadrić

BEOGRAD - Operativci srpske policije uhapsili su u petak u Beogradu četiri narkodilera. Kako „Novosti“ saznaju, reč je o bliskim saradnicima Faruka Kadrića iz Novog Pazara, jednog od organizatora „carinske mafije“, koji je krajem 2006. godine uhapšen, a kasnije pušten uz kauciju.
Osumnjičenima su lisice stavljene u trenutku primopredaje droge ispred Kadrićeve kuće u naselju Banovo brdo. Prilikom pretresa u objektu je pronađeno oružje i kilogram najčistijeg heroina!
Zanimljivo da je Kadrić svojevremeno ovu kuću ponudio kao kauciju za puštanje na slobodu, što je sud i prihvatio! Novopazarski „biznismen“ je posle puštanja iz pritvora otišao u Crnu Goru, gde se i danas nalazi, i odatle ponovo okupio „ekipu“ za šverc droge.
Prema nezvaničnim informacijama, hapšenje četvoro Kadrićevih dilera
je samo početak akcije, jer se sumnja da je u taj lanac dilera narkotika uključeno mnogo više ljudi.
Inače, ime Faruka Kadrića postalo je poznato široj javnosti 28. novembra 2006. godine, kada je zajedno sa 27 carinika i vlasnika butika uhapšen zbog korupcije na carini, primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i krijumčarenja akcizne robe, nafte i narkotika. Mesec dana kasnije iza rešetaka se našlo još 16 „kompanjona“, a kao organizatora carinske mafije policija je označila upravo Kadrića.
Iako se sumnja da je jedan od najvećih narkodilera u Srbiji, sud je prihvatio ponudu da se stavi hipoteka na njegovu kuću na Banovom brdu, a u zamenu on se našao na slobodi.
Prema policijskim podacima, Kadrić je krijumčarenje narkotika počeo pre više od deset godina, kada se združio sa izvesnim Čokdžanom Sabahudinom zvanim Sabahko iz Turske. Droga je iz Turske švercovana u kamionima natovarenim tekstilnom i tehničkom robom.
Posle hapšenja brata Enesa Kadrića, krajem 2005. godine u Istanbulu, kada je zaplenjeno fantastičnih 150 kilograma heroina, Faruk menja maršrutu. Kamioni i kombiji se preusmeravaju preko teritorije Kosmeta. Svi su imali bugarske, makedonske ili registracije BiH. Bugarski teretnjaci su pripadali jednom od šefova njihove carine sa prelaza Svilengrad, dok su drugi u vlasništvu Kadrićevog ujaka Naila Kačapora koji živi u Skoplju.
Kako Faruk ništa nije prepuštao slučaju, u Srbiji je posredstvom Velibora Lukovića, koordinatora za suzbijanje krijumčarenja u Upravi carina, obezbedio da njegovi kamioni bez carinjenja prelaze granicu na Gradini i Vrškoj čuki.

KAUCIJA
SPECIJALNI sud je procenio da kuća Faruka Kadrića na Banovom brdu vredi 150.000 evra. Veće je prihvatilo njegovu ponudu, i pustilo ga iz pritvora.



www.novosti.rs (http://www.novosti.rs)