PDA

View Full Version : Odbornici DSS-NS protiv bosnjacke deklaracije


Elvis-Eko
31-07-2009, 18:52
Odbornici DSS-NS protiv bošnjačke deklaracije

PRIJEPOLJE - Odbornička grupa Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija zatražila je danas da Skupština opštine Prijepolje na sednici zakazanoj za 4. avgust odbaci Deklaraciju predstavnika bošnjačkih organizacija, ustanova i institucija koja je potpisana u Novom Pazaru 4. jula.
"Deklaracija je unela veliko uznemirenje i zabrinutost među građane ove sredine, posebno među srpski živalj", rekao je agenciji Beta predsednik Opštinskog odbora DSS i odbornik u Skupštini opštine Vukosav Tomašević.
On je dodao da Srbe u Prijepolju Deklaracija podseća na kosovski scenario, i da nijedan Srbin ne želi da živi u bilo kakvoj administrativnoj jedinici čije je sedište u Novom Pazaru.
Odbornička grupa DSS-NS u Prijepolju ima četiri od ukupno 61 odbornika Skupštine opštine. Predlog za odbacivanje Deklaracije će, kako su rekli, podržati svi oni odbornici koji ne žele nastavak "pazarizacije" Prijepolja.
Predsednik SO Jusuf Muškić rekao je agenciji Beta da još nije dobio zvaničan zahtev odborničke grupe DSS-NS, ali će, ukoliko je on podnet u skladu sa Poslovnikom o radu, odbornici imati priliku da se izjasne o njegovom uvrštavanju u dnevni red po hitnom postupku.
Male su šanse za to, dodao je Muškić, ali će odluku svakako doneti odbornička većina u lokalnom parlamentu koju čine SDP, SNS i koalicija stranaka okupljenih oko DS i SPS.
Predstavnici bošnjačkih organizacija, ustanova, institucija i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji usvojili su 4. jula u Novom Pazaru deklaraciju u kojoj se traže celovitost regiona Sandžak i smena ministra vera Bogoljuba Šijakovića.
U deklaraciji se od bošnjačkih predstavnika u Parlamentu i Vladi Srbije zahteva da ne prihvate "dalje administrativno rasparčavanje regije Sandžak", a izražava se i zabrinutost zbog "kontinuiranog kršenja ljudskih, a posebno verskih prava Bošnjaka i muslimana u Srbiji".



www.rtv.rs (http://www.rtv.rs)