PDA

View Full Version : Izolacija za BiH ne može ostati


36310
20-07-2009, 09:54
Filipović: Izolacija za BiH ne može ostati

Moramo gradirati svoje reakcije i njihovu oštrinu i masovnost prema tome kako će reagirati EU...



Akademik Muhamed Filipović začuđen je reakcijama krugova bliskih Evropskoj uniji i Evropskom parlamentu na protest građana i javnosti u BiH u vezi s odlukom Evropske komisije da zadrži vize samo za državljane naše zemlje, a da ih ukine Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

- Svi oni naglašavaju da mi u reakciji na njihovu odluku koja diskriminira BiH u pogledu viznog režima reagiramo moralistički i emocionalno. Oni svi prelaze preko činjenice, da li namjerno ili slučajno, zbog toga što ne vide stvari, da su oni svojom odlukom izazvali jedan dalekosežni socijalni, politički i psihološki proces u BiH, da su zapravo izazvali daljnju segregaciju i izolaciju stanovništva unutar BiH.

Dvije grupe

Danas se stanovnici BiH ne dijele samo u odnosu na prava koja imaju unutar svoje zemlje nego se dijele i na prava koja imaju prema vanjskom svijetu na dvije grupe: na jednoj strani su Bošnjaci koji nemaju prava putovati po svijetu i koji su ovom odlukom apsolutno diskriminirani, a na drugoj strani su Hrvati i Srbi koji na osnovama dvojnog državljanstva i mogućnosti da posjeduju pasoše susjednih država mogu slobodno putovati po zemljama EU, čime je izazvana opasna podjela - kaže akademik Filipović.

On posebno osuđuje "užasnu aroganciju koja je došla do izraza u donošenju ovakve odluke, a pogotovo u njenom opravdavanju i obrazloženju".

- Naša javnost ne može preći preko ove uvredljive odluke i mi moramo nastaviti s akcijom, a akcija, naravno, ako Europska unija bude insistirala na njenom održanju, mora biti srazmjerna težini posljedica koje mi trpimo zbog nje - pojašnjava Filipović.

Akademik zdušno podržava potpisivanje peticije pod sloganom "Nismo zaslužili geto - želimo slobodu", koju je pokrenuo "Dnevni avaz".

- To je odlična stvar. Mora se pokazati građanski otpor ovoj odluci - kaže Filipović.

Peticija građana

Ugledni univerzitetski profesor misli da je sljedeći korak, ako EU ne reagira na apele javnosti i peticiju građana, organiziranje masovnih mirnih demonstracija u svim gradovima u BiH.

- Mi smo došli do crte. Nemamo kud. Ta segregacija i izolacija koja se prema nama Bošnjacima primjenjuje, koja je stvar kontinuiteta, a ne slučajnih okolnosti, mora se razjasniti i ne može opstati. Mi moramo gradirati svoje reakcije i njihovu oštrinu i masovnost prema tome kako će reagirati EU. Pri tome ne trebamo isključiti nijednu mjeru koja nam stoji na raspolaganju, naravno u okvirima demokratskih pravila ponašanja - zaključuje akademik Muhamed Filipović.

Našu vlast proizvela je međunarodna zajednica

Akademik upozorava da se već javljaju neke organizacije koje su sponzorirane, plaćene i potaknute izvana da težište krivice za nastalu situaciju prenesu na domaće političare.

- Naši jesu krivi, naša vlast je nekvalitetna ne zbog nas, nego zbog cjelokupnih uvjeta u kojima mi živimo. Nismo mi proizveli ovu i ovakvu vlast, nego međunarodna zajednica. Ono što je falš u ovoj vlasti je ono što je međunarodna zajednica nama nametnula, podjelu zemlje na nacionalnom kriteriju - pojašnjava akademik Filipović.

nc.biber
20-07-2009, 19:10
EU: nagradimo pocinioce zlocina a kaznimo zrtve!
slijedi recenica sa "pas mater"

ps: da ako bar cigani i kinezi napuste bosnu i vrate se u svoju "maticu"

Elvis-Eko
21-07-2009, 04:23
Malo je istinskih boraca za svoj narod poput Dr. Filipovica. Po meni, posle rahmetli Alije jedini spas za Bosnjacki narod

36310
22-07-2009, 21:33
Malo je istinskih boraca za svoj narod poput Dr. Filipovica. Po meni, posle rahmetli Alije jedini spas za Bosnjacki narod

I meni se tako cini Eko.

Tahirovce
23-07-2009, 01:06
:)
ovo me potseti na onu" Sine dosta si me branio hajmo sad kuci " ....