PDA

View Full Version : Diplome kod inspektora!


Tahirovce
19-07-2009, 18:38
http://www.sandzaknews.com/slikao.php?image=slike/vijest-2194.jpg (http://www.sandzaknews.com/slike/vijest-2194.jpg)


UPIS brucoša na isturena odjeljenja univerziteta i fakulteta zakonom je zabranjeno! Studenti koji se upisuju, to čine na sopstvenu odgovornost. Diplome koje se stiču od 2006. godine nisu validne i mogu biti poništene, kaže prof. dr Radivoje Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete. On ističe da će prosvetna inspekcija preduzeti sve neophodne mere kako bi se odredbe Zakona o visokom obrazovanju striktno poštovale.
Otvaranje isturenih odeljenja postalo je poslednjih godina hit u Srbiji. "Škole" se otvaraju kao nekada radnički univerziteti. Iako se očekivalo da će akreditacija koja je u toku uvesti neki red u ovoj oblasti, ostao je "status kvo". Nijedna visokoškolska ustanova nije odbijena, a onima koje su dobile "akt upozorenja" dozvoljen je upis nove generacije brucoša.
Iako je to zakonom zabranjeno, Internacionalni Univerzitet u Novom Pazaru upisao je novu genereciju brucoša u Beogradu, Pančevu, Nišu i Subotici. Odeljenje u Beogradu nalazi se u Udruženju novinara Srbije, gde se odvija nastava smerovima za engleski jezik, diplomatiju i međunarodne odnose i žurnalistiku. I dok na univerzitetu tvrde da imaju sve neophodne dozvole, u Komisiji za akreditaciju to demantuju.
- Univerzitet je tek u postupku akreditacije, a isturena odeljenja, koja imaju su ilegalna
- kaže prof. dr Vera Dondur, član Komisije za akreditaciju. - Nije izdata nijedna dozvola za rad isturenog odeljenja, niti će. Jer, niko ne može da ima isturena odeljenja van mesta gde je sedište fakulteta.
Rešenjem nadležnih od 13. 10. 2003. godine odobren je rad ovog Univerziteta, a tadašnji ministar prosvete Gašo Knežević se, kako piše u obrazloženju, "rukovodio se interesima studenata, potrebama za obrazovanjem kadrova u ovom delu, kao i činjenicom da je osnivač podneo dokaze da ispunjava uslove u pogledu opreme, prostora i kadra".
Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, inače, osnovao je muftija Muamer Zukorlić, uz pomoć donatora. A, zahtev za osnivanje univerziteta Ministarstvu prosvete podnelo je preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge "Refref" d.o.o iz Novog Pazara, specijalizovano za prodaju garderobe.
SediŠte Univerziteta je u upravnoj zgradi Tekstilnog kombinata "Raška" u Novom Pazaru, koju je muftija Zukorlić preuzeo pod nejasnim okolnostima. Zgrada je više puta doziđivana i više ne liči na stari objekat. Muftija je preuzeo i ceo kompleks oko upravne zgrade i glavni parking "Raške".
U Novom Pazaru se javno govori da muftija deljenjem diploma, magistratura i doktorata kupuje lojalnost i podršku dela Bošnjaka, ali i podmićuje druge ljude. Neki su na ovom univerzitetu, za samo godinu-dve magistrirali, doktorirali i stekli zvanja profesora. I sadašnji rektor je brzo prošao taj put.

GDE SU PARE?
U OTVORENOM pismu koje je reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić više puta upućivao reisu Islamske zajednice BiH dr Mustafi Ceriću između ostalog se ističe:
- Za sedam godina rada univerziteta, muftija, odnosno rektor Zukorlić, ni jednom nije podneo izveštaj o poslovanju univerziteta, a znamo da se samo za jednu godinu studija u sve četiri generacije zaradi između 2,5 i 3 miliona evra, što za četri godine iznosi 12 miliona evra.

PROFESORI
NA Internacionalnom univerzitetu rade ili su radili: Enver Petrovci, Branislav Lečić, Irfan Mensur, Andrijana Videnović, Abedin Ferović, Živorad Đorđević, Zoran Jeftović, Velimir Sotirović, Branislav Egić... Školarine su, u zavisnosti od fakulteta i smera, od 800 do 2.200 evra. Trenutno studira oko 5.000 studenta.


Izvor: Večernje novosti