PDA

View Full Version : U Srbiji 81 slucaj novog gripa


halilce
17-07-2009, 14:24
B92 (http://www.b92.net/indexs.phtml) http://static.b92.net/images/news/item-new-black.gif Info (http://www.b92.net/info/index.php) http://static.b92.net/images/news/item-new-black.gif Vesti (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?order=priority) http://static.b92.net/images/news/item-new-black.gif Društvo http://static.b92.net/images/trans.gifU Srbiji 81 slučaj novog gripa

17. jul 2009. | 02:34 -> 12:56 | Izvor: FoNet, Blic Beograd -- U Srbiji je zaključno sa 16. julom potvrđen 81 slučaj obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), saopštila je laboratorija Torlak.

Prema podacima Nacionalne referentne laboratorije za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, 42 osobe su doputovale iz zemalja u kojima je ranije registrovano obolevanje, 39 se zarazilo iz kontakta sa obolelim osobama.

Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice i Loznice.

Među obolelima je šest sportista učesnika Univerzijade (državljani Australije, Argentine, Ugande, Zambije i Francuske) i 37 osoba koje su boravile na festivalu Egzit (10 državljana Velike Britanije, jedan državljanin Republike Makedonije, dva državljanina Kanade, jedan državljanin Holandije i 23 državljanina Srbije).

U saopštenju se podseća da su držanje odstojanja od najmanje jedan metar od drugih osoba, higijena disajnih puteva, higijena ruku i provetravanje prostorija u kojima se boravi najefikasnije mere prevencije i suzbijanja gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1).

Novi grip se rasplamsava

Mediji prenose da se svakim danom sve drastičnije povećava broj obolelih, posebno prenošenje virusa preko kontakta sa zaraženom osobom.

"Blic" piše da je u Srbiji juče registrovan 68. slučaj obolevanja od novog gripa, što je drastično povećanje u odnosu na prethodni dan kada su na spisku obolelih bile 54 osobe.

Takođe, nije se dogodilo da za jedan dan bude više od 10 obolelih.Predrag Kon, predsednik Radne grupe za borbu protiv pandemije, kaže za "Blic” da je epidemiološka situacija u Srbiji nesigurna i sa tendencijom pogoršanja.

"Još ne možemo da kažemo da u našoj zemlji imamo transmisiju meksičkog gripa, odnosno prenošenje virusa u Srbiji. Svi slučajevi su vezani za određene kontakte sa već obolelim osobama ili sa boravkom na festivalu Egzit ili kampu", objašnjava Kon.

On kaže i da se posle sedam dana od završetka "Egzita” neće uzimati bris iz grla i krv od osoba za koje se sumnja da imaju novi grip.

"Za to nema potrebe jer je definitivno dokazano da se preko leta javlja samo ovaj novi grip. S druge strane, najracionalnije koristimo kapacitete, koji su nam potrebni za festival u Guči i dokazivanje transmisije u zemlji", pojašnjava Kon.

Kon kaže da se i dalje uzimaju u obzir preporuke Svetske zdravstvene organizacije i da se sve strukture društva pripremaju za pandemiju, jer se tokom jeseni i zime očekuje veći broj obolelih.