PDA

View Full Version : poginulo 11 srpskih turista


halilce
16-07-2009, 13:22
Egipat: Poginulo 11 srpskih turista

16. jul 2009. | 10:41 -> 12:08 | Izvor: B92 Kairo -- Jedanaest turista iz Srbije poginulo je u autobuskoj nesreći kod egipatskog mesta Luksora, rekao za B92 ambasador Srbije u Kairu Dejan Vasiljević.

http://www.b92.net/news/pics/2009/07/19898439274a5ef98c8ca3a058363623_extreme.jpg Vasiljević je preneo podatke koje je ambasada dobila od bolnice u Hrgadi. Prema njegovim rečima, u autobusu je bilo 17 srpskih turista. Povređeni su prebačeni u dve obližnje bolnice u Hurgadi i Safagi, na egipatskoj istočnoj obali Crvenog mora.

Turisti su u Egipat otputovali preko turističke agencije Perla turs iz Novog Sada. U ambasadi su preneli policijska saznanja da je za sudar najverovatnije odgovoran kamion.


B92 - Vesti - Egipat: Poginulo 11 srpskih turista - Internet, Radio i TV stanica; najnovije vesti iz Srbije (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=07&dd=16&nav_id=371586)

halilce
17-07-2009, 14:14
B92 (http://www.b92.net/indexs.phtml) http://static.b92.net/images/news/item-new-black.gif Info (http://www.b92.net/info/index.php) http://static.b92.net/images/news/item-new-black.gif Vesti (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?order=priority) http://static.b92.net/images/news/item-new-black.gif Hronika http://static.b92.net/images/trans.gifStanje povređenih turista stabilno

17. jul 2009. | 00:25 -> 12:24 | Izvor: B92, FoNet Kairo, Beograd -- Stanje svih osmoro putnika iz Srbije povređenih u nesreći u Egiptu je stabilno. Saopštena imena poginulih građana. U Srbiji Dan žalosti.

http://www.b92.net/news/pics/2009/07/6086623164a5faa6ae58a5914035591_extreme.jpgPrva pomoć povređenima (Beta-AP)Poginuli su Trpeska Slavica (rođena 1987.) iz Zrenjanina, Janjić Zoran (1958.) iz Beograda, Janjić Ivanka (1964.) iz Beograda, Janjić Mara (1994.) iz Beograda, Rodić Snežana (1969.) iz Novog Sada, Rodić Irina (1995.) iz Novog Sada, Jovicki Zdenka (1973.) iz Novog Sada, Jovicki Stefan (1997.) iz Novog Sada i Jovicki Katarina (2001.) iz Novog Sada.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, pozivajući se na zvanične informacije egipatskih vlasti, saopštilo je i imena osmoro povređenih.

Povređeni su Ergelašev Ivan iz Zrenjanina, Nešić Ivica iz Leskovca, Cerović Miljana iz Leskovca, Babić Ivan iz Pančeva, Popadić Sanja iz Pančeva, Lukić Tijana iz Beograda, Lukić Miroslav iz Zrenjanina i Jovicki Saša iz Beočina.

Njih je u kairskoj bolnici obišao i predsednik Boris Tadić.

Tadić je naglasio da je saobraćajna nesreća u kojoj je poginulo devet državljana Srbije "užasna tragedija".

"U ovoj teškoj nesreći dobra je vest da su svi naši državljani koji su smešteni u bolnici dobro i da je prognoza medicinskog osoblja za njihov oporavak jako dobra", rekao je Tadić posle posete povređenim turistima u kairskoj bolnici Ali Ahli Benk.
Tadić je razgovarao i sa povređenima koji su rekli da žele da se što pre vrate kući.

Generalni direktor bolnice Šerif Mekavi izjavio je da je zdravstveno stanje svih osam pacijenata dobro i stabilno.

"Nadam se da će svi biti vraćeni kući dobro i zdravo", rekao je Mekavi.

On je rekao da žali zbog onoga što se dogodilo srpskim državljanima i naglasio da je Egipat njihova druga kuća.

Svih osam pacijenata koji su najpre bili smešteni u bolnici u Hurgadi prebačeni su u bolnicu u Kairo.

.................................................. .................................................. ...............
Dan žalosti u Srbiji

http://www.bbc.co.uk/f/t.gifhttp://www.bbc.co.uk/worldservice/images/2009/07/20090717091554egypt203.jpg
Autobus potpuno uništen u nesreći Vlada Srbije proglasila je Dan žalosti zbog tragične smrti devetoro turista iz Srbije u saobraćajnoj nesreći koja se u petak dogodila u Egiptu, na putu između Hurgade i Luksora, kod mesta Safaga.
Saobraćajna nesreća se dogodila kada je šleper udario u autobus sa 17 putnika.
Osmoro putnika je povređeno, a osoba koja je bila životno ugrožena sada je van životne opasnosti.
Predsednik Srbije Boris Tadić u pratnji ministra Vuka Jeremića obišao je povređene putnike koji su smešetni u jednu bolnicu u Kairu.
Povređene je u četvrtak uveče obišao i izaslanik egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka.
Srpski građani, među kojima je 14 odraslih i troje dece, u Egiptu su bili na odmoru.
Povodom tragične smrti srpskih turista u Egiptu, porodicama stradalih u saobraćajnoj nesreći uputili su visoki zvaničnici Srbije.

halilce
17-07-2009, 14:20
Vasiljević: Većina povređenih može da napusti bolnicu

Ambasador Srbije u Egiptu Dejan Vasiljević izjavio je da većina povređenih već danas može da napusti bolnicu u Kairu.

"Niko od osam povređenih državljana Srbije nije životno ugrožen, a žena, koja je juče bila u teškom stanju, operisana je i njeno stanje je stabilno", rekao je ambasador Vasiljević i dodao da suprug povređene pacijentkinje ima komplikovane prelome zbog kojih mu predstoje dve operacije.

"On bi mogao biti otpušten možda za dva, tri dana, a ona za pet, šest dana", naveo je Vasiljević.

Ambasador je dodao da svi ostali povređeni imaju lakše povrede i da, prema rečima lekara u kairskoj bolnici, mogu odmah da napuste bolnicu, osim jednog državljanina Srbije koga očekuje još jedna manja hirurška intervencija na vilici.

"Naši građani su dobili najbolju moguću i visoko profesionalnu negu u bolnici", rekao je Vasiljević i dodao da su izaslanici egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka zatražili od direktora bolnice da srpskim turistima bude pružen najbolji tretman.

Vasiljević je rekao da su u Kairo počeli da pristižu rođaci devet nastradalih građana Srbije i da će njihov broj verovatno biti i veći s obzirom da predstoji identifikacija tela koja se nalaze u Hurgadi.

Ambasador Vasiljević je ukazao da će u narednih nekoliko dana biti obavljena neophodna administrativna procedura nakon čega se može očekivati da tela budu poslata u zemlju.

On je podsetio da se u Kairu i Hurgadi nalaze članovi specijalnog konzularnog tima kako bi pomogli povređenima i obavili sve neophodne radnje kako bi se tela nastradalih što pre identifikovala i prenela u Srbiju.

Ministarstvo spoljnih poslova je otvorilo dežurne telefone za svaku vrstu pomoći i asistencije: +381 11 306 82 68 i 306 81 97

Perla turs nije organizovala izlet

Ekskurzija tokom koje se dogodila tragična nesreća nije bila u organizaciji Perla tursa, kažu u ovoj agenciji, već je organizovana u Egiptu.

U aranžmanu Perla tursa 10. jula za Hurgadu je poletelo devedeset četvoro putnika, koji su nakon što su stigli u Egipat bili smešteni po različitim hotelima, kažu u agenciji.

Po nezvaničnim informacijama, spisak putnika koji su otišli na izlet ima vodič, koji je međutim, po nezvaničnim informacijama, teško povređen i nalazi se u bolnici.

Direktor agencije Perla turs Milenko Zerljković rekao je da je voljan da odgovori na sva pitanja, ali tek kada bude imao potpune informacije o ovoj tragediji i kada se o celom slučaju budu oglasili i državni organi.

U agenciji je rečeno da se rodbina putnika prvenstveno telefonom interesuje za svoje najbliže, dok je samo nekoliko njih dolazilo i lično da se raspita.

Marković: Oprezno sa lokalnim agencijama

Direktor turističke agencije Big blu Milan Marković kaže za da saobraćajne nesreće u Egiptu u kojima stradaju turisti nisu česte, s obzirom na to da su putevi uglavnom u dobrom stanju.

On ipak upozorava da zbog sopstvene bezbednosti naši turisti treba da obrate posebnu pažnju pri odabiru agencija, posebno lokalnih, koje organizuju izlete.

"Te lokalne agencije - to je veliki problem i u Egiptu i u Turskoj. Prodaju jeftinije, ali ne dobijete isto za taj manji novac. Najčešće to u toj ceni nije nema osiguranje, loša su vozila, lokalni vodiči koji ne znaju baš strane jezike. Tako da ako odete nešto da vidite, a ne razumete vodiča koji recimo priča na ruskom, onda ste, u stvari bacili taj novac. I sigurnost je tu, pre svega, na prvom mestu", objasnio je Marković.