PDA

View Full Version : Pamti zivot u Otomanskom carstvu i kralja Nikolu


Elvis-Eko
14-07-2009, 16:13
Džemila Kožar rođena u 19. veku
Pamti život u Otomanskom carstvu i kralja Nikolu

Autor: Enes Halilović </SPAN>| 14.07.2009. - 05.00

http://www.sjenica.com/_customfiles/Image/slike/2009/07_jul/14/srbija/110-ver.jpgNovi Pazar - U selu Radmanci, kada se s Pešterske visoravni pređe na oblast Bihor, koji pripada Crnoj Gori i beranskoj opštini, živi Džemila Kožar, starica, još uvek krepka, raspoložena i zdrava. Po zvaničnim knjigama, Džemila Kožar ima 110 godina, a po tvrdnjama njenih rođaka Džemila je već u 116. godini života.

- Znam da sam rođena u 19. veku jer sam u vreme odlaska Turaka sa ovih prostora bila već starija devojka. Moguće je da imam i više od 110 godina, jer me moji nisu na vreme upisali. Tada su decu upisivali samo hodže i popovi - kaže Džemila.
Iako u godinama na kojim joj retko ko ne bi pozavideo, Džemila kaže da je i zdravlje odlično služi.
- Malko me vid izdaje, ali sam srećna što me noge dobro služe - kaže ova starica koja je preživela mnoge vlasti, države i ratove.
Živela je i u Otomanskoj imperiji, potom u Crnoj Gori kojom je upravljao kralj Nikola, potom je preživela I svetski rat, kako kaže "prvog Švabu", a kasnije je živela kroz Kraljevinu SHS, Kraljevinu Jugoslaviju, preživela je italijansku okupaciju u II svetskom ratu, a potom FNRJ, SFRJ, SRJ, a sada živi u Republici Crnoj Gori.
- Ne mogu mnogo da hodam, ali izađem ispred kuće, ugrejem se na suncu, vidim komšije. Često sednemo ispred kuće i uz kafu se prisećamo nekih davnih vremena. Sećam se ratova, bežanja, gladovanja… Svega je bilo, a nadam se da će buduće generacije živeti lakše nego mi - kaže Džemila.
Ona je uvek bila umerena u svemu, naročito u jelu.
- Televiziju ne gledam, ali sam uvek volela da čujem kad neko lepo peva na veselju. I ja sam nekad lepo pevala, ali sada ne mogu - kaže ova starica.
Džemila Kožar je rodila petoro dece i ima više od sto potomaka. O njoj danas brine unuk Džemil Kožar.
- Uvek je smirena, raspoložena je, voli lepu reč, a i sama je dobra osoba - kaže unuk i dodaje da je Džemila do pre nekoliko godina uspevala da udene i iglu u konac.
Poznato je da u ovom kraju ima dugovečnih ljudi. Bahtjar Košuta iz Hotkova živeo je 126 godina, a Draguna Martinović iz sela Jarebice 119 godina.



http://b.static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?8:26981 (http://www.facebook.com/share.php?u=http://www.blic.rs/srbija.php?id=101572) http://zena.blic.rs/resources/images/share/twitt.png (http://twitter.com/home?status=Trenutno čitam na Blic.rs http://www.blic.rs/srbija.php?id=101572)