PDA

View Full Version : ZA SANDzAK TRAZE SPECIJALAN STATUS


Tahirovce
25-06-2009, 18:07
Aktuelni predlog Zakona o regionalizaciji Republike Srbije, predsednik Narodnog pokreta Sandžaka, Džemail Suljević je na, tim povodom sazvanoj konferenciji za novinare u Sjenici, ocenio anticivilizacijskim i zločinačkim prema Bošnjacima u Sandžaku. Podsetivši na istorijat Sandžaka, Suljević je istakao da je taj region specifična multietnička sredina i da zaslužuje specijalan status. On je tom prilikom pozvao odbornike sandžačkih opština da odbace predloženi Zakon i zatraže specijalan status za Sandžak, i najavio, ukoliko se aktuelni predlog usvoji, pokretanje sudskog postupka pred Međunarodnim sudom i drugim, domaćim i evropskim institucijama.
''Mi iz Narodnog pokreta Sandžaka smatramo da je ovakav predlog Zakona o regionalizaciji Republike Srbije, ne samo anticivilizacijski, nego i zločinački prema bošnjačkom narodu. Jer, cijepati jednu etničku grupu, bilo koju ne samo bošnjačku, ne može biti u skladu sa demokratskim principima. Da bi se formirao jedan region, ili regija u državi, moraju postojati relevantni kriterijumi. U ovom slučaju, nema ni komunikacijskih, infrastrukturnih, etničkih, kulturoloških, niti istorijskih kriterijuma. Sandžak je još za vrijeme Drugog svetskog rata bio federalna jedinica, pa je sa aspekta bošnjačkog naroda, i ja lično mislima, sa aspekta svih građana, cijepanje Sandžaka apsolutno neprihvatljivo. Naravno, mi se slažemo da država Srbija treba da bude regionalizovana, ali po ugledu na zemlje EU i uopšte na zemlje demokratskog svijeta, koje su regionalizovane uz uvažavanje specifičnosti određenih prostora'', kazao je Suljević.
Tvrdeći da je nad Bošnjacima u Sandžaku vršena ''permanentna ekonomska diskriminacija i kulturna i obrazovna asimilacija'', Suljević je zvaničnu državnu vlast nazvao ''velikosrpskim režimom'', a bošnjačke predstavnike u njoj ''državnim plaćenicima i izdajnicima svog naroda''. ''Ova velikosrpska politika ili režim, uopšte se ne bazira na činjenici da je Sandžak specifičan multietnički region i da to treba uvažiti u skladu sa evropskim principima, za koje se, samo verbalno zalaže. Da ne govorimo šta se dešavalo kroz istoriju na ovim prostorima, ali aktuelni režim i u 21.vijeku nastavlja da – kroz ekonomsku diskriminaciju, kulturnu i obrazovnu asimilaciju – uništava bošnjačko biće našeg naroda. A ono što je posebno, ne samo sramno, nego i žalosno, jeste da predstavnici bošnjačkog naroda, koji participiraju u organima ove države, u Vladi i Parlamentu i koji sebe nazivaju Bošnjacima, da upravo oni isto tako podržavaju cijepanje Sandžaka kao istorijske kategorije. Zato, Narodni pokret Sandžaka i ja kao njegov predstavnik, pozivamo sve odbornike sandžačkih opština da odbace ovakav predlog regionalizacije i usvoje Odluku, kojom se od nadležnih traži specijalan status za region Sandžak. A zbog ove sramne i plaćeničke politike Ugljanina i Ljajića, pozivam članstvo njihovih partija da odbace svoje lidere, kao ljude koji rade protiv svojih i interesa svoga naroda'', rekao je, između ostalog, predsednik Narodnaog pokreta Sandžaka Džemail Suljević, na konferenciji za novinare održanoj u Sjenici.

http://img146.imageshack.us/img146/8084/dzemailsuljevic.jpg

Video prilog na linku :


Sjenica.com - Konferencija za novinare NPS Dzemail Suljevic - www.Sjenica.com (http://sjenica.com/s3/index.php?option=com_seyret&Itemid=51&task=videodirectlink&id=127)