PDA

View Full Version : Nenad Knezevic Knez


FolkoTeka.com teme
22-06-2009, 17:00
http://mp3.balkanhosting.com/images/stories/pevaci/K/nenad_knezevic_knez.jpg

Nenad Knežević Knez rođen je 5. decembra 1967. godine u muzičkoj porodici. Detinjstvo provodi u rodnom mu Cetinju i u Nikšiću. Ukućanima je redovno probijao uši svojim neverovatno jakim glasom. Prvi javni natstup je imao kao šestogodišnjak na festivalu "Naša radost" u Podgorici s pesmom "Bio jednom jedan lav". Pobedivši postaje solista dečijeg hora "Suncokrili".

U srednjoj školi, zajedno s gitaristom Leom Đokajem, osniva svoj prvi bend pod nazivom "Visoka frekvencija" i u tom periodu nastaju pesme "Dal' si ikada mene voljela" i "Ti si kao magija" koje će kasnije proslaviti Kneza. Nedugo zatim osniva "The Moon Band" i postaje zvezda mnogih hotelskih terasa širom crnogorskog primorja.
Par godina kasnije, zajedno sa svojim ocem Milijem, legendom crnogorske muzičke scene, okuplja tada najkvalitetnije muzičare u Crnoj gori: gitaristu Jovović Milorada - Šuleta, i aranžera-klavijaturistu Aleksandra Sašu Tamindžića (s kojim još uvek sarađuje) i tako nastaje "Montenegro Band". Sa njima stiče najviše iskustva u domenu "živih" nastupa. Solo karijeru započinje 1992. godine nastupom na, tada najprestižnijem, jugoslovenskom muzičkom festivalu "MESAM" s pesmom "Dal' si ikada mene voljela" koja preko noći postaje veliki hit.

Tri godine kasnije izlazi kompilacija The Best Of Knez s 18 najvećih hitova, a na njoj su prisutne i dve nove pesme ("Nijedna žena na svetu" i "Ti ne znaš ko sam ja") uz remiks starog hita "Ti si kao magija".
U međuvremenu, Knez drastično menja svoj imidž: skraćuje kosu, intenzivnije se posvećuje sportu.
Počinju i pripreme za nastup na mediteranskom muzičkom festivalu "Budva 2000". Na istom, u izuzetno jakoj konkurenciji, Knez osvaja prvu nagradu s pesmom Vjeruj autorskog tandema Mirko i Snežana Vukomanović.

Pobeda u Budvi bila je odlična najava za njegov, dotad najkompletniji i, po mnogima, najbolji album, "Daleko, visoko".
Pesme: Lampioni, Trešnje, Bićeš drugom žena, Najbolja si ti, Ogledalce i druge, postaju najslušanije na mnogim radio i TV stanicama sadašnje i prethodne Jugoslavije.
Knez je u maju 2003. godine obradovao publiku svojim petim albumom "Ti me znaš". Dvanaest novih numera od kojih je jedna već imala festivalskog uspeha (Srebrna Sirena 2002. godine za pesmu "Pobijedila si ti"), odlikuju se vrlo zanimljivom mešavinom stilova.

Usledio je album prvenac pod nazivom "Kao magija". Muziku za najveći broj hitova s ovog izdanja komponovali su Leo Đokaj i Knez, dok su tekstove pisali Ljubo i Zlatko Jovović. Da je Nenad Knežević Knez vlasnik najoriginalnijeg glasa koji se pojavio na YU-estradi devedesetih godina, dokazuju brojna priznanja: za album godine (PGP-RTS), Oskar popularnosti, Zlatni hit (TV novosti), Zlatna kaseta (NS plus), Zlatna palma, Melko itd.

Krajem 1994. godne pojavljuje se drugi album po imenom"Iz dana u dan" kojem prethodi maksi singl pesme "Moja mala" u četiri različite verzije. Sa ovog albuma upamćeni su hitovi: Ostani, Tina bambina, Moja mala, Brzi voz, Zlatna obala, Sve su druge, Vrati je more itd. Većina numera propraćene su i odličnim video spotovima. Dve godine kasnije na tržištu se pojavljuje i treći Knezov album, Automatic, koji će oboriti sve rekorde prodaje. Vrhunac dotadašnje karijere označio je veliki solistički koncertu u beogradskom centru Sava na kome je za muzičku pratnju bio zadužen "Mega bend" u proširenom sastavu.

Posle dvogodišnje pauze Knez objavljuje šesti album na kome ponovo menja stil i okreće se house-u i R'N'B-u i sa potpuno novom ekipom mladih aranžera pravi producentski zaokret. Album je rađen u Beogradu, Skoplju i Zagrebu i na njegovoj realizaciji učestvovali su mnogi vrhunski instrumentalisti i studijski muzičari. Već od ranije poznat po duetskim hitovima poput: "Ne kukaj nam đede Niko" s Rambom Amadeusom, "Vrati je more" s ocem Milijem Kneževićem i "Bubamara" s glumcem Branislavom Lečićem; Knez na novom albumu snima duet "Emina" s pevačicom Eminom Jahović.
Knez važi i za jednog od koncertno najatraktivnijih domaćih pevača o čemu svedoče višegodišnji uspešni nastupi u SCG, BiH, Makedoniji ali i turneje po Australiji, Kanadi, Americi i širom zapadne Evrope.


Više o temi... (http://www.f-ton.org/forum/imena-na-estradi/6285-nenad-knezevic-knez.html)