PDA

View Full Version : CitroËn C3


STRANAC
20-06-2009, 21:30
C3
Citroen C3 je glavni konkurent malom hatchback-u kao što je Peugeot 207 ili Opel Corsa, ali poredeći ih sa novijim rivalima, shvatićete da ga vreme polako stiže - pogotovo unutar kabine, gde su slabo opremljen enterijer koji je uz to i lošeg kvaliteta, mnogo podbacili. Udobnost i lakoća upravljanja pogotovo u gradskim uslovima, su njegove glavne osobine, ali stiče se utisak da konkurenti po sličnoj ceni nude više. Kažu da predstavlja dobro uložen novac, i da se za isti dobija auto sa dobrim performansama, a i Citroenovi dileri uvek imaju organizovane neke nove akcije. Dizel agregati su takođe solidni i jako ekonomični što ga čini jeftinim za vožnju. Samo nemojte očekivati mnogo uzbuđenja u vožnji C-trojke.

http://img132.imageshack.us/img132/875/citroenc34.jpghttp://img19.imageshack.us/img19/7710/citroenc31.jpg

Performanse: Ponuda agregata je i više nego solidna. Najslabiji benzinac sa 1.1L je dovoljno živahan za grad, ali bez dovoljno snage za vožnju otvorenim putevima. Do brzine od 100km/h stiže za čak 15.4s. Sledeći je 1.4 litarski, dostupan u verzijama od 75KS (8V) i 90KS (16V), i bolji su izbor od prethodnog za vozače koji voze kombinovano: i otvorenim putevima ali i u gradskoj vožnji. Ovi motori su opremljeni i tehnologijom Stop and Start, pomoću koje se motor sam gasi na semaforu ili kada stojite u gužvi, a sam se i aktivira onog trenutka kada vozač skloni nogu sa kočnice (prvi put predstavljena krajem 2004.godine). Najbrži motor je 1.6L sa 110KS, koji do 100km/h ubrzava za 9.4s.

http://img15.imageshack.us/img15/3792/citroenc33.jpghttp://img3.imageshack.us/img3/875/citroenc34.jpg

Komfor: C3 je jedan od udobnijih automobila ove klase zahvaljujući mekoj vožnji putevima, dok se ne snalazi baš najbolje sa nervninama na putu. Sedišta su uska i nedostaje im potrebno čvrstina oslonca. Veliki prozori znače i dobro osvetljenu i provetrenu kabinu. Konačan utisak pomalo kvari buka koja dolazi od motora i vetra, dok je klima dostupna samo u SX (sada Rythm) opremi i jačoj. Kapacitet prtljažnika je 282L.

Sigurnost: Četiri zvezdice na Euro NCAP crash testu je solidan rezultat, dok su neki njegovi rivali ipak osvojili maximalnih 5 zvezdica. ABS i bočni vazdušni jastuci u većini paketa predstavljaju standardnu opremu.

http://img196.imageshack.us/img196/9137/citroenc35.jpghttp://img194.imageshack.us/img194/5098/citroenc36.jpg

Pouzdanost: Citroen se ne može pohvaliti svojom reputacijom pouzdanih vozila. Vlasnici C3 su imali dosta muka oko problema električne prirode. Kako smo saznali, neki primerci su boljeg kvaliteta od drugih. Francuski dizel agregati su se do sada pokazali dugotrajnim, mada klimava plastika enterijera ne deluje tako.

Pozitivne osobine:
Energični dizel motori, ekonomičan, dobar odnos cena-performanse.

Negativne osobine:
Zadnja klupa sa malo prostora, jeftin enterijer, nezgodni amortizeri uzrokuju truckavu vožnju.