PDA

View Full Version : Shta je to shto brak chini brakom....))))


superbaka
26-05-2009, 14:02
Nekako ovu temu najbitniju za nas nikako da otpochnemo,nadam se da cje imati svako po neshto da kaze......))))

Shta je to shto brak chini brakom....))))

Brak je kao duboki bunar, pun bistre pijaće vode. Možeš da spuštaš u njega vedro I vadiš vodu celog života i nikad ga nećeš isprazniti. Uvek ceš vaditi bistru i svežu vodu.”
Postoje tri stvari koje su od suštinske važnosti za brak: ostaviti, prionuti i postati jedno telo.

OSTAVLJANJE

Nema braka bez ostavljanja. Brak se tiče više od samo dvoje ljudi koji se venčavaju. Brak nikada nije privatna stvar. Zato venčanje često proslavljamo uz veliku gozbu. A kad kažem “ostavljanje”, mislim na ono ostavljanje kada stupate u brak a potom ostavljate oca i majku. Ostavljanje u ovom slučaju je cena sreće. Ako mladi nemaju prilike da započnu zajednički život u svom domu, potpuno odvojeni od svojih porodica, postoji opasnost da će im se roditelji neprestano mešati u život. Samo ako ste nezavisnii bez dugova moći ćete kasnije da preuzmete odgovornost za roditelje i budete im od koristi. Znači ostavljanje, nikako ne znači, ostavljanje “na cedilu” i zbog toga ne treba žaliti ili plakati kako neki roditelji ili deca to čine.

U poverenju, ja kažem, da su problem svekrve.:)) Ne može da poveruje, da mlada devojka koja joj otima sina može da se brine o njemu. Da li će umeti dobro da mu opere košulje ili koliko će znati da mu posoli supu (ne zamerite, iznosim svoje mišljenje). Biblija kaže: ”Oboje treba da ostave roditelje, ne samo žena, nego i muž. I kao što oboje moraju da ostave roditelje, tako oboje moraju i da prionu - ne samo žena za muža, nego i muž za ženu.







PRIANJANJE

Ostavljanje i prianjanje se prožimaju. Ako pokušaš da razdvojiš muža i ženu koji su prilepljeni jedno za drugo, oboje će biti povređeni. Muž i žena su najbliži jedno drugom. To je važnije i od muževljevog ili ženinog posla, i od njegovih ili njenih prijatelja, važnije čak i od dece. Zato i najčešće dolazi do preljube kada se rodi prvo dete. Zašto? Mlada žena greši jer postaje bliža bebi nego mužu. Beba postaje centar njenog života, zbog čega se muž oseća kao autsajder.

Prionuti znači voleti, ali to je posebna vrsta ljubavi. To je ljubav koja je donela odluku i koja više nije ljubav koja pipa i traži u mraku, Ljubav koja prianja je zrela ljubav, ljubav koja je odlučila da ostane verna - verna jednoj osobi - i da sa tom jednom osobom podeli ceo život (oprostite, opet moje mišljenje).


POSTATI JEDNO TELO

To je fizički aspekt braka (negde još uvek tabu tema – sex). Ali, ne mislim naravno samo na to kad kažem “postati jedno telo”, već da te dve osobe dele sve što imaju, razmišljanja, osećanja, radosti, patnje, nade, strahove, uspehe i promašaje. ”Postati jedno telo” znači, da dve osobe postaju jedno u potpunosti, telom, dušom i duhom, a ipak ostaju dve različite osobe. U tome je najdublja misterija braka.

Ako želite pravi brak morate imati sve tri stvari. Za mlade, koji još nisu u braku, ovo je cilj koji treba da dostignu. Ako jedna od ove tri stvari ne funkcioniše onda brak ne uspeva. Recimo, par može biti venčan, i imaju fizičko zajedništvo ali nema ljubavi. Kada ljubav nedostaje, seks i brak se raspadaju.

Ili, dvoje misle da se vole, imaju seksualne odnose, ali još nisu zakonski venčani. To je jedno od najvećih iskušenja u današnje vreme. Smatrati da je zakonski čin venčanja puka formalnost, nebitan papir koji može da se dobije jednog dana, a i ne mora. Ako nije bilo venčanja, ljubav i seks postaju jedno drugom neprijatelji.
Ili, površan seksualni odnos koji imaju partneri sa više ili manje nezainteresovanosti, imaju odnos u žurbi ili tajnosti i uključeno im je samo telo, a ne i srce, nije uključena cela osoba. U ovom slučaju fizičko zajedništvo postane mučenje.

Znači, brak je davanje, snaga, poštovanje, navika, svađa, vreme i seks. “Zato će ostaviti čovek oca svog i majku svoju i prilepiće se u ženi svojoj i biće dvoje jedno telo.”