PDA

View Full Version : dogadjaji u novom pazaru


riki
05-06-2006, 22:03
NOVI PAZAR - Desetak mladića s upečatljivim dugim bradama, kratkim hlačama i bijelim kapama na glavama spiječili su jučer održavanje kocerta orkestra Balkanika u Novom Pazaru, najvećem gradu na Sandžaku. Spomenuti mladići ortodoksni su muslimani, pripadnici vahabitskog pokreta, a koncert su odlučili prekinuti jer smatraju da članovi orkestra rade protiv Islama, javlja Radio B92.



Izgrednici su se popeli na binu te pobacali mikrofone, oštetili zvučnike, miksetu i dio rasvjete. Jedan od njih okupljenim je poklonicima orkestra Balkanika poručio da idu kući jer "ovdje svi rade protiv islama" dodavši kako su sve to "šejtanska (vražja) posla".



Prilikom incidenta na intervenciju su poslana četiri policajca koji su uspjeli udaljiti mladiće s bine te spriječiti njihov povratak. Okupljeni su građani zvižducima ispratili odvođenje pomahnitalih vahabita, a još uvijek nije poznato jesu li oni privedeni u policijsku postaju Novi Pazar.



Koncert orkestra Balkanika bio je organiziran od strane općine Novi Pazar te Ministarstva kulture Srbije.



Samo tridesetak minuta kasnije, grupa od oko pedeset navijača Nogometnog kluba Novi Pazar, nezadovoljna zbog toga što je njihova momčad izgubila od ekipe Mladosti iz Apatina, kamenjem je gađala istu binu na kojoj se trebao održati konert Balkanike.



Vahabiti su, inače, radikalna islamistička sekta nastala u Saudijskoj Arabiji. Svoju bazu za područje Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja imaju u selu Gornja Maoča kraj Brčkog gdje žive po ortodoksnim islamskim zakonima.



Njih je krajem prošlog ljeta posjetio i novinar Večernjeg lista koji je vodio razgovor s jednim od tamošnjih vahabita. Poslije 30-ak minuta ugodnog razgovra banuo je čovjek koji se predstavio imenom Mirsad te nakon što je saznao da nazočni novinar radi za Večerrnji list povišenim je tonom izbacio novinarsku ekipu iz sela riječima:



"Hrvati su najgora vrsta križara! Oni su prodane duše i treba ih što prije potamaniti. Kad Alahova vojska krene iz Bosne prema Rimu, proći ćemo i kroz Hrvatsku, a tada će Hrvati osjetiti Alahovu moć. U Bosni su ubijali muslimane, a i danas u Irak šalju plaćenike da ubijaju braću muslimane. Sigurno su vas poslali da špijunirate za Amerikance."

preuzeto sa jednog od bosanskih sajtova

Tahirovce
05-06-2006, 22:19
e sad moram ucit i Hrvatski :roll:

riki
05-06-2006, 22:20
pa znas da si do 4 ucijo srpskohrvatski nece ti biti tesko obnoviti gradivo hahahhaha

Crni Gruja
05-06-2006, 22:33
Hehehehe, Relu nece imat problema, al si ga ti Riki na*eboooooo :)

Doduse tebi nece ni trebat, budi nam veza sa stabom, a mi cemo bit terenci 8)

joku
06-06-2006, 13:00
Ovo sto se desilo u Novom Pazaru je bruka i sramota.Mislim da treba konacno i nas cenjeni Muftija da se pozabavi problemom "Vehabizma u Sandzaku.Treba da im se kaze da nesto ovako mogu da rade u svoje ime a ne u ime Islama.Jer Islam je vjera tolerancije i civilizacije a ne primitivizma i nazadnosti.



Pa nije valjda da je islam "ugrozen"od Sanje Ilica i grupe Balkanika u gradu koji je pun droge,narko-dilera i javnih kuca.Valjda bi se trebalo protiv takvih pojava boriti.



Zasto nisu prekinuli koncert Seke Aleksic i drugih turbo zvezda (makar bi bilo nesto pozitivno)nego su nasli Sanju Ilica i muzicare iz Balkanike koji su istinski umetnici.

Zar ima nesto lose u tome sto oni izvode muziku koja je slicna duhovnoj muzici ljudi druge vjere(ja licno volim muziku koju oni izvode)

Tahirovce
06-06-2006, 17:27
Ja kolko znam Muftija se jos nije zvanicno oglasio povodom toga, a svi drugi koji su se oglasili - uglavnom politicari su osudili ovaj incident.....

fraer
29-06-2006, 08:51
Pa nije valjda da je islam "ugrozen"od Sanje Ilica i grupe Balkanika u gradu koji je pun droge,narko-dilera i javnih kuca.Valjda bi se trebalo protiv takvih pojava boriti.



tačno, tačno!



Ja kolko znam Muftija se jos nije zvanicno oglasio povodom toga, a svi drugi koji su se oglasili - uglavnom politicari su osudili ovaj incident.....

nije, nije!