PDA

View Full Version : Tumacenje nejasnih ajeta i hadisa


Recruit
10-04-2009, 14:36
Odavno se na nasim prostorima pojavila potreba za tumacenjem mutesabih ajeta i hadisa pa sam zato odlucio da insaAllah pocnemo malo sa pojasnjavanjem kako nam ne bi dolazile razne sekte sa svojim tumacenjem automehanicara i slicnih zanatlija.


U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog


Ulema Ehli sunnet vel dzemata postavila je pravila kojih se svako mora pridrzavati prilikom pripisivanja Allahu dz.s. nekih svojstava.

Tako, prvo i osnovno pravilo jeste da se Allahu dz.s. ne moze pripisati nista sto do nas nije stiglo mutevatri predajom tj. predajom u ciju ispravnost nema nikakve sumnje.

Nakon toga,dolazi drugo pravilo koje kaze da se cak i ono sto je do nas doslo mutevatir predajom ne moze koristiti kao dokaz za pripisivanje Allahu odredjenog svojstva ako to nije kat'ijje dilaleh tj. ako jasno ne upucuje na nesto tj. nema u sebi mogucnost drugacijeg tumacenja u arapskom jeziku.
Tako,npr. mnogo je hadisa i ajeta u kojima se spominju rijeci poput vedzha,ajna,jeda i sl. a koje imaju mogucnost te'vila tj. tumacenja na razlicite nacine s tim sto je svako od tih tumacenja i znacenja tih rijeci opstepoznatu medju ljudima.
Kao primjer navescemo rijec JED koja u arapskom jeziku ima sledeca znacenja: Snaga, Moc, Dobrota, Dzemat, Blagodat, Ruka...
Svako uzimanje jednog znacenja mimo drugih i pripisivanje Allahu dz.s. odredjenog svojstva na osnovu tog dokaza je problematicno iz razloga sto tada taj dokaz nije kat'ijje dilaleh vec zannijje dilaleh tj. ima mogucnost tumacenja na drugi nacin a to je prilikom pripisivanja Allahu nekog svojstva strogo zabranjeno. Zar ces pripisati Allahu dz.s. ruku ako rijec JED moze znaciti snagu? Sta te je navelo da budes toliko siguran da je Allah dz.s. tim ajetom zeleo da sebi pripise bas ruku?...Mnogo je pitanja na koja covjek mora odgovoriti a ako mu pripise nesto na ovaj nacin nikada njegov odgovor ne moze biti nista drugo do puka teorija koja nije zasnovana na dokazu.

Jedan od takvih hadisa koji imaju mogucnost tumacenja na vise nacina je i poznati hadis robinje u kojem se kaze da je Muhammed a.s. upitao robinju: Gdje je Allah? Pa je ona odgovorila: Na nebu...(Muslim,Bejheki i dr.)
Pa da pogledamo tumacenje ovog hadisa i zbog cega ne mozemo na osnovu ovog hadisa Uzvisenom Allahu pripisati mjesto tj. reci da se On nalazi na nebu.

Prva stvar koja nam zapada za oci prilikom citiranja ovog hadisa jeste to da je ovaj hadis MUDTARIB tj. nepouzdan u tekstu. Tako, Bejheki u "Sunenul Kubra" spominje nekoliko rivajeta ovog hadisa dokazujuci time da je od mudtarib:
Prvo spominje rivajet u kojem se kaze da je Poslanik upitao robinju: Gdje je Allah? Pa mu je ona odgovorila: Na nebesima. Nakon cega je on rekao: Oslobodite je,ona je vjernica.
Nakon toga,Bejheki spominje drugi rivajet u kojem se ne spominju Poslanikove rijeci: " Oslobodite je ona je vjernica."
U trecem rivajetu se spominje da je Poslanik a.s. upitao: " Gdje je Allah?" Pa je robinja pokazala ka nebu.
U cetvrtom se kaze da je Boziji Poslanik upitao: " Ko je tvoj Gospodar?" Pa je odgovorila: " Allah je moj Gospodar."
U petom se kaze:Upitao je Boziji Poslanik: Svjedocis li da nema drugog Boga osim Allaha? Pa je rekla: Da.
Sesti rivajet kaze da je Poslanikovo pitanje bilo: " Ko je tvoj Gospodar? A njen odgovor: Allah.( Sunenul Kubra, Bejheki, 7/387)

Biljezi Malik: "Da je ensarija dosao kod Poslanika sa robinjom nakon cega je Boziji Poslanik upitao: " Vjerujes li da nema drugog Boga osim Allaha? Pa je rekla : Da." ( Ivdzezul mesalik, Kadi 'Ijad, 10/ 370)

Nakon ovoga, na osnovu prethodno spomenutih pravila jasno je svakom covjeku da nije dozvoljeno koristiti ovaj hadis kao dokaz za pripisivanje Allahu dz.s. mjesta jer je hadis nepouzdan u tekstu.
Isto tako,ovaj hadis, i pored toga sto ga ubrajaju u Sahihe nije dostigao stepen mutevatira pa tako ne moze biti dokaz za pripisivanje Allahu dz.s. nekog svojstva.

Zatim, ako pogledamo tumacenje ovog hadisa,vidjet cemo da niko od ucenjaka islama nije rekao da je Bozji Poslanik pitanjem :" Gdje" zeleo da je upita o Allahovom mjestu vec je zeleo da provjeri je li ona obozavalac kipova koji su se nalazili oko nje ili je muslimanka,vjernica u Boga koji je Uzvisen svojom moci od svih manjkavosti i kipova koji se nalaze tu na Zemlji.

Da vidimo sta kaze islamska ulemau komentaru ovog hadisa:

Kaze Ibnu Furek,nakon sto je naveo upotrebu rijeci EJNE (gdje) u arapskom jeziku u znacenju ranga,stepena, moci i sl.: "Pa ako smo utvrdili da u arapskom jeziku ova rijec moze imati ova znacenja, mozemo reci da se Poslanikovo pitanje : " Gdje je Allah?" odnosilo na rang,stepen Allaha dz.s. u njenom srcu u odnosu na kipove koji su se obozavali oko nje a njen odgovor ukazuje na to da je Allah dz.s. iznad svih tih stvorenja i kipova svojom moci. (Muskilul hadisi ve bejanuhu, Ibn Furek, str. 61)

Kaze El Badzi: " Zelela je robinja da opise Allaha dz.s. ovim rijecima svojstvom Uzvisenosti od svih manjkavosti koje vidimo kod tijela i kipova. Zar ne vidis da se kaze: Mjesto tog covjeka je medju zvijezdama - ukazujuci time na njegovu dobrotu i visok ugled medju ljudima." ( Idahu delil, Bedruddin ibn Dzemaah, str. 214)

Kaze Bejdavi: " Poslanik a.s. je nije upitao o Allahovom dz.s. mjestu jer je Allah dz.s. Uzvisen od toga da ima mjesto a Boziji Poslanici su zasticeni od pitanja o nemogucim stvarima( jer bi to znacilo da Ga nije spoznao), vec je Poslanik zeleo da vidi je li ona muslimanka ili nevjernica.Arapi su tada imali svoja bozanstva koja su obozavali i nisu znali za nesto drugo pa ju je Poslanik upitao: " Koje je tvoje bozanstvo." Nakon cega je,pokazujuci ka nebu potvrdila da ona ne obozava nista od toga sto obozava njen narod vec obozava onoga koji je Uzvisen od svega toga.( Evdzezul Mesalik ila Muvetta imam Malik, El Kadi 'Ijad, 10/ 367)

Kaze Nevevi: " Ucenjaci imaju dva stava po pitanju ovog hadisa:
Prvi je stav selefa koji relaze preko njega bez tumacenja prenoseci ga onako kako je dosao do njih.
a drugi je stav halefa koji tumace ovaj hadis onako kako to prilici Allahu dz.s. u svjetlu ajeta " Nista nije kao On." pa kazu: Boziji Poslanik je ovim hadisom zeleo da ispita je li ona vjernica ili nevjernica pa je njen odgovor : Na nebu. znacio da ona ne obozava ni jednog od kipova oko nje vec obozava Uzvisenog Allaha dz.s. Sto se tice njenog odabira "neba" to je ucinila zato sto je nebo kibla za one koji uce dove ( jer svoje ruke okrecu ka nebu) kao sto je Ka'ba kibla za one koji obavljaju namaz bez da to znaci da se Allah dz.s. nalazi na nebu ili u Ka'bi." ( Evdzezul Mesalik, Kadi 'Ijad, 10/ 367)

Kaze Kadi Bedruddin ibn Dzemaah: " Dozvoljeno je da se postavi pitanje : "Gdje?" a da se time ne lezi pitati o mjestu kao npr. kada covjek kaze: " Gdje je mjesto tog covjeka u odnosu na ovog covjeka? Pa mu se odgovori: Na nebesima." ( Idahu delil, str. 216)

Nakon ovoga,mozemo reci da je pokusaj mudzessima, vehabija da ovim hadisom dokazu da je Allah dz.s. manjkav i ogranicen na jednom mjestu neispravan i smijesan kao i to,da je taj njihov stav samo jos jedan dokaz njihove udaljenosti od Allahove dz.s. vjere islama.

Islamski ucenjaci su se slozili po pitanju osobe koja tvrdi da se Allah dz.s. nalazi na jednom mjestu. Slozili su se, sklapajuci idzma ( koji je nepobitni dokaz sve do Sudnjeg dana) da je osoba koja tvrdi da je Allah dz.s. na odredjenom mjestu ili u odredjenom pravcu KAFIR, nevjernik u Allaha, obozavalac kipova.

Kaze Mula ali El Kari: " Sklopljen je IDZMA selefa i halefa da je onaj koji tvrdi da je Allah na nekoj strani KAFIR.( Serhu Miskat, Mula ali El Kari El Hanefi, 2/ 137)

Kaze Imam Kurtubi: " Ispravno je tekfiriti mudzessime jer nema razlike izmedju njih i obozavaoca kipova i slika. Zaista je pripisivanje allahu strane kufr kod imama cetiri mezheba Ebu Hanife, Malika, Safije i Ahmeda, kao sto je to od njih prenio Hafiz Iraki." ( Tezkar str. 208.)

Molimo Allaha dz.s. da nas sacuva neznanja i da uputi na put pokajanja sve one koji izadjose iz vjere islama u vjeru obozavanja kipova hvatajuci se, slijepo i bez razmisljanja za tumacenja nejasnih hadisa koja Allahu dz.s. pripisuju nesto sto sam sebi nije pripisao.

Sami Dzeko

ISLAM_NP
10-04-2009, 17:32
Jevreji govore: "Allahova ruka je stisnuta!" Stisnute bile ruke njihove i prokleti bili zbog toga što govore! Ne, obje ruke Njegove su otvorene, On udjeljuje koliko hoće! A to što ti objavljuje Gospodar tvoj pojačaće kod mnogih od njih zabludu i nevjerovanje. Mi smo ubacili među njih neprijateljstvo i mržnju sve do Smaka svijeta. Kad god pokušaju da potpale ratnu vatru, Allah je ugasi. Oni nastoje da na Zemlji smutnju prave, a Allah ne voli smutljivce. (Al-Mā'ida: 64)

Oni koji su se zakleli na vjernost - zakleli su se, doista, na vjernost samom Allahu - Allahova ruka je iznad ruku njihovih! Onaj ko prekrši zakletvu krši je na svoju štetu, a ko ispuni ono na što se obavezao Allahu, On će mu dati velliku nagradu. (Al-Fath: 10)



Izjave Selefa po pitanju gdje je Allâh
Iz imam Buharijevog «Khalq Af'aal Ebaad'
*
[ Sva preno šenja su autentična prema istraživanju urađenom na ovom djelu od velikog učenjaka hadisa Badr al-Badr (rahimehullah) i dolaze od ashaba ili onih neposredno poslije njih ]:
* ”6) Wahb bin Jareer je rekao, «Džehmijje su heretici (oni koji odstupaju od ispravnog vjerovanja), oni misle da se On nije uzdigao iznad Svog Arša (Prijestola).»
13) Ibn al-Mubârak je rekao «mi ne kažemo kao što Džehmijje kažu da je Allâh na zemlji, već se uzdigao iznad Svog Arša.»
14) I bilo mu je rečeno, «kako da poznajemo našeg Gospodara?» On je rekao, «iznad Nebesa, na Njegovom Aršu.»
29) Sufjân es-Sevri je bio upitan o ajetu «... On je s vama gdje god bili...». On je rekao «Njegovim Znanjem».
64) Sadqa je rekao, «Čuo sam da je Sulejman at-Taimî rekao , 'ako bih bio upitan, «gdje je Allâh?» Ja bih rekao «iznad (fee) neba». Ako bih onda bio upitan «gdje je bio Arš prije Neba?» Ja bih rekao «iznad vode». Ako bih onda bio upitan «gdje je bio Arš prije vode?» Ja bih rekao «ne znam»».
[ Ovo pokazuje da je pitanje «gdje je Allâh» smatrano dozvoljenim od Selefa, a kako bi i moglo biti drukčije kad je Poslanik (sal-Allâhu 'alejhi we sellem) pitao robinju «gdje je Allâh», kako je čvrsto ustanovljeno u Muslimovom sahihu. Pa ne dozvolite da vas današnje Džehmijje odvedu u zabludu, Saqqâf i Habešije i njima slični koji pokušavaju izjaviti da je navedeni Muslimov hadis daif (slab) i da je navedeno pitanje bida' imajući samo klasične Džehmijje za njihove prethodnike. ]
* I imam Buhari je rekao «i to, (njegov odgovor) je bio zbog Allâhovog govora « ...i oni ne mogu obuhvatiti od Njegovog znanja osim koliko On želi!...» to jest osim što On objasni.»
66) Muhammad bin Jusuf (jedan od učitelja Buharija) je rekao «Onaj koji kaže da Allâh nije na (‘ alaa ) Njegovom Aršu je kâfir. I onaj koji misli da Allâh nije pričao sa Musaom je kâfir.»
103) Ibn Mas'ud (radijallâhu anhu) je rekao o Njegovom govoru « ...a zatim se nad Aršom uzvisio» - «Arš je iznad vode, a Allâh je iznad ( fawqa ) Arša, i On zna na čemu ste.»
104) Qatâda je rekao o Njegovom govoru « A On je Allâ h , na nebesima i na Zemlji » - 'Onaj Koji se obožava i na nebesima i na zemlji.»

Recruit
11-04-2009, 15:59
Da muslimani ne bi pomislili da je ovo sto ovaj covjek navodi zaista tacno moram napomenuti da su ovo prevodi i tumacenja tih hadisa od strane mudzessima.
Niko od ovih ljudi nije rekao da se Allah nalazi na nekom mjestu i sl. kako to prevode ovi mudzessimi. Ovi ucenjaci su samo naveli rijeci onako kako su dosle u Kur'anu,bez tumacenja , BEZ PREVODA ali ovi mudzessimi to prevode.
Ovom brau savjetovao bih da ne uzima i postavlja informacije po netu tako lako. Vidi se da nije upoznat sa vehabijskim spletkama prilikom prevodjenja hadisa.






Je li Allah ogranicen prostorno I vremenski kao sto to govori ibn Tejmijje I njegovi sljedbenici hasevijje?I kakav je propis osobe koja to tvrdi?

Allah dz.s. Uzvisen je od svih manjkavosti koje Mu pripisuju maloumni ljudi koji govore da On ima ruke,noge,stopala, da je na Arsu,na nebesima I mnogih drugih stvari.
Pogledajmo sta je rekla ulema ehli sunnet vel dzemata po pitanju ogranicavanja Allaha I govora da je On tjelesan I da ima nesto sto je slicno stvorenjima:
• Kaze Mula Ali El Kari: " Allah nema granicu niti kraj, On nije ogranicen, niti je bilo sta od odlika tjelesnih stvorenja niti tece u Njegovom hakku vrijeme i mjesto kako to govore mudzessimi,oni koji Ga porede sa stvorenjima i zagovornici hulula"(Serh Fikhil Ekber str 57.)
• Kaze Ibn Nudzejm: " I tekfiri se za pripisivanje Allahu mjesta. Pa ako kaze: Allahu fi sema zeleci time da citira ono sto je doslo od Kur'ana ne tekfiri se. A ako ne bude kod njega nijet Tekfiri se kod vecine i po tome je fetva" (El Bahru raik serh kenzil dekaik" stranica 210)
• Kaze se u Fetava Hindijje: "Pa ako kaze: Allah je na nebu zeleci time mjesto tekfiri se. A ako kaze Allahu fis sema zeleci time citiranje ajeta ne tekfiri se. A ako ne bude bilo kod njega nijeta tekfiri se" (Fetava hindijje; tom 2. stranica 259.)
• Kaze Taberi: "Allah nije ovistan o bilo cemu poput tijela i sl."(Tarihul Umemi vel muluk; tom 1., stranica 28.)
• Kaze Kurtubi (tumaceci hadis da je covjek najblizi Allahu dok je na sedzdi): Ovo se odnosi na najveci stepen bogobojaznosti a ne na prostornu blizinu jer Allah nije ogranicen prostorno" (Serh Sujuti ala sunen Nesai; tom 4. stranica 254.)
Kaze Ibn Hiban: "Hvala Allahu koji nema granice niti mjesta" (Sikat, tom 1.;stranica 1.)
• Kaze Zehebi (ucenik Ibn Tejmijje): "Zalazenje u nejasne ajete je nesto za sta nemate dozvolu niti je dosao tekst o opisivanju Allaha kao o necemu prostorno ogranicenom, Allah dz.s. je Uzvisen od toga da bude ogranicen" (Sijer A'lamu nubela; deo 16.; stranica 97.)
• Kaze Ibn Hazm Ez Zahiri "Od nuznih stvari je vjerovanje da Allah nije ogranicen u mjestu" (ElFasl fi milel vel ehvai ve nahl; tom 1. stranica 380.)
• Kaze Bejheki : " Nije tacno opisivanje Allaha kao prostorno ogranicenog" ( Esmau ves sifat; stranica 373.)
• Kaze Imamul Haremejn Dzuvejni govoreci o ZAHIRU Kur'ana: "Razisla se ulema po pitanju uzimanja po ZAHIRU a pravovjerni zabranjuju to" ( Akidet nizamije fi erkanil islamijjeh)
• Kaze Abdurrahman Ibn Dzevzi: "Istina je da se Allah ne opisuje kao ogranicen" (Def'u subheti tesbih; stranica 129.)
• Kaze Kurtubi: " GDJE je upitnik koji se postavljaza ono sto je u mjestu i nije dozvoljeno da se upotrebljava za Allaha dz.s. jer On nije ogranicen u mjestu" ( El Mufhim; tom 2. stranica 143.)
• Kaze Kurtubi: "Ispravno je tekfiriti mudzessime jer nema razlike izmedju njih i idolopoklonika.Trazice se od njih da se pokaju pa ako se ne pokaju bice ubijeni kao sto se ubija murted" (Tezkar fi efdalil ezkar; stranica 309.)
• Kaze Nevevi: "Hidzab se upotrebljava za tijela a Allah nije tjelesan niti ogranicen" (Minhadz; tom 3. stranica 14.)
• Kaze Ebu Hasen El Es’ari: " Hvala Allahu Jednom Jedinom... On nema lik niti granicu pa da ga tako uporedimo sa stvorenjima" ( El Ibane str. 7)
• Kaze Es’ari : " Kaze ehli sunnet vel dzemat: Allah nije tijelo, niti je slican stvorenjima..." (Meqalatul islamijjin str. 211.)
• Ebu Fadl Et Temimi El Hanbeli: “ Upitan je Ahmed ,dan prije njegove smrti o citatima koji govore o Allahovim svojstvima,pa je rekao: Prelazimo preko njih kako sun am dosli I vjerujemo u njih ako sun am dosli vjerodostojnim putem, I ne opisujemo Allaha onim cime sam sebe nije opisao. On je bez granice I bez tijela. A zatim je citirao ajet: “ Nista nije kao On.” I rekao: Ko bude govorio o tome( o ogranicavanju Allaha) novotar je.” (I'tikad El Imam Ebi Abdillah Ahmed ibn Hanbel, str. 87.)
• Kaze Ibn Hadzer El Askalani: “ Allahu se ne pripisuje mjesto.” ( Fethul Bari 13/ 484)
• Kaze Er Ragib El Asfehani: “ Allahova blizina je Njegova blagodat prema robu a ne ogranicavanje Allaha u mjestu.” ( Mufredatul elfazil kur’an, str. 664.)
• Kaze Abdurrahman ibn Dzevzi: “ Kazu mudzessimi da je Allah spomenuo Ars jer je to najblize stvorenje Njemu. Ovo je ocito neznanje jer se prostorna ogranicenost ogleda samo u tjelesnim stvarima a Allah nije tjelesan.” ( Def’u subheti tesbih, str. 131.)
• Kaze Ibn Hadzer El Askalani: “Dokazuju mudzessimi svoje imaginacije d aje Allah tjelesan hadisom o nuzulu ali im je ehli sunnet vel dzemat porekao to jer je Allah Uzvisen od svih ogranicenja I manjkavosti.” ( Fethul Bari, 3/39)

Recruit
11-04-2009, 16:07
Kaze Alija r.a.: "Postojao je Allah ali ne i mjesto, i on je sada ondje gdje je bio tada." ( El Ferku bejnel Fireki, Ebu Mensur El Bagdadi, str. 333)

- Isto tako,Alija r.a. kaze: " Zaista je Allah stvorio Ars da bi ukazao na svoj kudret a ne da bi ga uzeo kao mjesto za svoje bice." (str. 333)

- Isto tako Alija r.a. kaze: " Ko tvrdi da je Allah ogranicen on nije spoznao naseg Gospodara." ( Hiljetul evlija, 1/73)

- Kaze Zejnul Abidin: " Ti si Allah, kojeg ne okruzuje prostor." ( Ithafu sadetil muttekin, 4/380)

- Kaze Ebu Hanife: " Rekao sam: Sta mislis kada bi ti rekli: Gdje je Allah? Pa sam rekao: Kazace im se: Allah je postojao prije nego su stvorena stvorenja i mjesto. Allah je postojao prije nego je stvoreno "Gdje" i prije nego su stvorena stvorenja ili bilo sta. On je Stvoritelj svega." ( Fikhul Ebsat, str. 25)

- Kaze poznati arapski jezicar Zudzadz (umro 311.) : "Allah dz.s je Uzvisen svojom moci." ( Tefsir esmaullahil husna, str. 4:cool:

- Kaze Zudzadz: " Allah dz.s je Uzvisen iznad svega. I ne zeli se "uzvisenoscu" reci da je On na uzdignutom mjestu iznad bica zato sto je On Uzvisen i iznad mjesta. Zaista je Njegova Uzvisenost u stepenu, rangu, moci." ( Tefsir esmaullahil husna, str. 60)

- Kaze Ibn Hiban : " Hvala Allahu koji nije ogranicen." ( Sikat, 1/1/)

- Kaze Ibn Bettal: " Zeleo je Buhari ovim poglavljem da odgovori na zablude dzehmija i mudzessima pa je spomenuo da Allah nije tijelo i da mu ne treba mjesto." ( Fethul Bari, 13/416)


Nadam se da su mudzessimima ovi citati dovoljni da se ostave ogranicavanja Allaha i pripisivanja Njemu Uzvisenom manjkavosti i slicnosti sa stvorenjima.

Jos jednom,da napomenem:

Sve sto vehabije navode su samo prevodi ali ne i originalni citati a ti prevodi su u skladu sa njihovim shvatanjem ali ne i u skladu sa shvatanjem ehli sunnet vel dzemata.

ISLAM_NP
11-04-2009, 18:45
Izjave Selefa po pitanju gdje je Allâh
*
Iz 'Sharh Usul I'tiq âd Ahlus Sunnah’
od al-L âlikâî (d.414, pp396+ - Tahqîq Ahmad Hamdân
*
*
660) Abdullâh bin Abbas ( radiall âhu anhu ) je rekao , ’ Uistinu je Allâh bio iznad Svog Arša prije nego što je stvorio bilo šta, onda je stvorio sve što je stvoreno i odlučio šta će postojati do Sudnjeg Dana.’
662) Bashr bin Umar je rekao 'Čuo sam mnoge Mufessire da kažu za ajet « Svemilosni, koji se nad Aršom istiwâ» da istiwâ znači uzdigao.'
665) Rabee' (jedan od Mâlikovih učitelja) je bio upitan za ajet « Svemilosni, koji se nad Aršom uzvisio» - 'kako se On uzdigao?' On je odgovorio 'al-istiwâ (uzdizanje) je poznato, kako - nije razumljivo, a od Allâha je poruka, na Poslaniku je propovijedanje a na nama je vjerovanje.'

670) Maqâtil bin Huyân je rekao o Njegovom govoru « Ne biva nikakav tajni razgovor troje , a da On nije četvrti njihov ; niti petero , a da On nije šesti njihov ... » - 'On je iznad Svog Arša i ništa nije skriveno od Njegovog znanja.'

673) Imam Ahmad je bio upitan «Allâh je iznad sedmog neba, iznad Svog Arša, odvojen od Svojih stvorenja, a Njegova snaga i znanje su na svakom mjestu?» On je odgovorio «da, iznad Arša i Njegovo znanje je na svakom mjestu.»

675) Imam Ahmad je bio upitan o ajetu «... On je s vama gdje god bili...», i ajetu « Ne biva nikakav tajni razgovor troje , a da On nije četvrti njihov » - a on je rekao to znači Njegovim znanjem, On je Poznavalac vidljivog i nevidljivog, Njegovo Znanje obuhvata sve, i naš Gospodar je iznad Arša, bez postavljanja granica i davanja deskripcije (opisa), i Njegov Kursi je kao prostranstvo nebesa i zemlje Njegovim Znanjem.'
Imam Abdullâh bin Ahmad citira Abdullâha ibn Mubârak da je govorio «...Svjedočim da si Ti iznad Tvog Arša iznad sedam nebesa. A ovo nije kako kažu Allâhovi neprijatelji, heretici (oni koji odstupaju od ispravnog vjerovanja).» [‘ as - Sunnah ’ od Imama Abdullaah ibn Ahmad sa tahqeeq od al - Qahtaanee ]
Također ga je citirao da je rekao «mi znamo da je naš Gospodar iznad sedam nebesa iznad Arša i mi ne kažemo kao što Džehmijje kažu da je on ovdje», pokazujući rukom prema zemlji.
Imam Mâlik je rekao «Allâh je iznad nebesa, a Njegovo Znanje je na svakom mjestu, ništa nije skriveno od Njega.» [ Al - Albânî je rekao u svojim bilješkama za ‘ Mukhtasar ’ ( broj 130), “ prenešeno od Abdullâha u‘as - Sunnah ’ ( strana 5), kao I Abu Dawűdau ‘ Masaa ’ il ’ ( strana 263)… i njegov lanac prenosilaca je sahih (vjerodostojan)” i uključuje pobijanje laži koje Kawthar î upotrebljava pri pokušaju da diskreditira ovaj isnâd.]
Abu Hanîfa (rahimahullâh) je rekao, kada je bio pitan za mišljenje onoga ko kaže «Ja ne znam je li Allâh iznad nebesa ili na zemlji» - «On je uznevjerovao (kâfir), jer Allâh kaže « Svemilosni, koji se nad Aršom uzvisio.», a Njegov Arš je iznad sedam nebesa». Onda je bio upitan «Šta ako je rekao da je Allâh iznad Svog Arša ali da on ne zna da li je Arš na nebesima ili na zemji?» On je odgovorio «On je uznevjerovao, jer je negirao da je On iznad nebesa, a ko god negira da je On iznad nebesa je uznevjerovao.» [‘ al - Uluww ’ od adh - Dhahab î, također ‘ Sharh Aquîdahat - Tahâwiyyah ’ od ibn Abîal - Izz al - Hanafî]
*

Pusti ti wehabije, nego citaj dako ti sta udje uglavu. Ovo nisu moje rijeci, nego rijeci ehli suneta, Imas gnjige pa ih procitak, i nemoj me nazivati wehabijom Allahov neprijatelju! ja sam samo Njegov rob! i nemam svojstvo Allaha tebareke we te ala. EL WEHAB- ONAJ KOJI DARUJE (Allahovo ime)

Crni Gruja
11-04-2009, 19:05
Recruit, je li mi ovde pisemo na spanskom? Pisi ono sto ti mislis da je, ali prozivke tipa da je neko vehabija, kad o coveku pojma nemas, to zaobidji. Ovo ti je zadnja, ponavljam ZADNJA opomena.

Dokle, bre, vise majka mu stara?

Recruit
12-04-2009, 14:34
Oprosti Crni Grujo,zanesem se ponekad kad covjek ovako bahne na forum i odmah pocne pisati o stvarima za koje nije strucan pisati.
Nadam se da necu ponovo zaboraviti.

Crni Gruja
12-04-2009, 14:43
On nek pise svoje tumacenje, ti svoje, a mi cemo svako za sebe odlucivat koje da slijedimo. Ali bez ovakvih prozivki.

Recruit
12-04-2009, 14:54
Sto se citata od ovog brata tice,kao sto sam i ranije rekao ovo su PREVODI citata ali ne i originalni govor ovih ljudi.
Tako,niko od ovih ljudi,kao sto to po stoti put napominjem,nije spomenuo da je Allah iznad Arsa i sl. nego su samo citirali ajete onako kako su do njih dosli,bez prevodjenja,bez tumacenja.

Isto tako,brat je napisao citat Rebie u kojem se kaze da je On upitan o ajetu " Svemilosni se iznad Arsa udigao" medjutim,to nije tacno jer to "Svemilosni se iznad Arsa uzdigao nije ajet vec prevod ajeta.
Ajet o kojem je Rebia upitan je : "Er Rahman Alel Arsi Isteva."
Zatim,Rebia nije upitan: " Kako se uzdigao" nego je upitan " Kejfe Isteva"
Takodje, Rebia nije odgovorio : " Uzdignuce nam je poznato" nego je rekao: "Istiva nam je poznat."- poznato nam je da je rijec Isteva dosla u Kur'anu,a ne,kako to neki ljudi pokusavaju da kazu: " Poznato nam je njegovo znacenje."

Sto se citata od Ebu Hanife tice,i to je jos jedno od pogresnih interpretiranja Imamovih rijeci.
Imamul A'zam Ebu Hanife je rekao: " Ko kaze: Ne znam je li Allah iznad Arsa ili ne Kafir je" ne iz razloga sto je utvrdjeno da je Allah iznad Arsa, Allah da nas sacuva od toga, nego iz razloga sto ko god pomisli da Allah dz.s. ima neko mjesto, bez obzirta bilo to mjesto iznad ili ispod Arsa ili neko drugo mjesto kafir je. Allah dz.s. je postojao i prije mjesta i prije Arsa,pa kako ce Njegovo mjesto biti iznad Arsa a On je bio i prije Arsa.
Zar se ne prenosi u hadisu od Irbad ibn Sarije da je Muhammed a.s. rekao:
" Postojao je Allah i nista drugo mimo Njega." ( Buhari)

Takodje, u senedu,lancu prenosilaca ove predaje od Ebu Hanife nalazi se Ebu Muti' El Belhi za kojeg Ibn Hatim, Ahmed ibn Hanbel, Ibn Hiban i drugi kazu da je izmisljao hadise a takve predaje se ne prihvataju.

Sto se predaje od Bisr ibn Omera tice, on nije rekao: Cuo sam mnoge mufessire da kazu da isteva znaci uzdigao se,nego je rekao: " Cuo sam mnoge mufessire da kazu Isteva je isteva bez tumacenja,bez prevodjenja.

Sto se knjige: " Serh Akideti Tahavije od Ibn Ebil Izz El Hanefija" tice ,nemam rijeci za tu knjigu osim onoga sto je ulema ehlisunnet vel dzemata rekla: "Ibn Ebi El Izz El Hanefi je jedan od mudzessima i njima slicnih tako da se njegov komentar ne ubraja u djela ehlisunnet vel dzemata."

Recruit
12-04-2009, 15:05
Sto se tumacenja rijeci JED (koju neko prevodi kao ruka) i EJD tice, u vjerodostojnim predajama od selefa su nam dosla tumacenja te rijeci koja ukazuju da JED kada se spomene u kontekstu sa Allahom dz.s. znaci MOC, SNAGA, BLAGODAT.
Evo nekih predaja:

Biljezi se u Tefsiru od Ibn Dzerir Et Taberija 11/472:

Poglavlje o tumacenje Allahovih rijeci: " Ve semae benejnaha bi EJD"

1.)Pricao mi je Ali kaze: Pricao mi je Ebu Salih, kaze: Pricao mi je Muavija,kaze: Pricao mi je Alija,kaze: Pricao mi je Abdullah ibn Abbas kaze: "Allahove rijeci :" Ves semae benejnaha bi EJD"(meki to prevode kao: A nebo sam svojom rukom sagradio) znace BI KUVVEH tj. Snagom." Nebo sam svojom snagom sagradio."

2.)Pricao mi je Muhammed ibn Amr,kaze: Pricao mi je Ebu Asim,kaze: Pricao mi je Isa i El Haris,kaze: Pricao mi je El Hasen,kaze: Pricao mi je El Verka,kaze: Pricao mi je Ibn Ebi Nedzih,kaze: Pricao mi je Mudzahid: " Allahove rijeci " Ves semae benejnaha bi EJD znace: " Ves semae benejnaha bi KUVVEH" " Nebo sam svojom snagom sagradio"

3.)Pricao mi je Bisr,kaze: Pricao mi je Jezid,kaze: Pricao mi je Seid od Katade da je rekao: " Ve semae benejnaha bi EJD" znaci " Ve semae benejnaha bi KUVVEH" tj. "I nebo smo svojom moci sagradili"

Zatim, biljezi se u Def'u subheti tesbih od Abdurrahman ibn Dzevzija El Hanbelija, str 115.:
Kaze Hasen El Basri tumaceci ajet : " Jedullahi fevka Ejdihim" (a koji neki prevode "Allahova ruka je iznad njihovih ruku“) :
Njegovo dobrocinstvo I uzvracanje na dobro”

Recruit
12-04-2009, 15:07
A sada,da vidimo sta ulema arapskog jezika kaze po pitanju znacenja rijeci JED :

"JED znaci kuvvet tj. snaga a glagol EJJEDE znaci osnaziti.
JEd takodje znaci i Ni'met i Ihsan
Od znacenja rijeci JEd je i MULK kao u primjeru : " Ova stvar je u mom JEDU tj. i mom posjedstvu.
Kaze Imam El Dzevheri : EJD nije izvedenica glagola ADE vec mnozina imenice JED"( Muhtaru Sihah, Muhammed ibn Ebi Bekr ibn Abdul Kadir Er Razi, str. 361-362, poglavlje harfa JA)

Recruit
12-04-2009, 15:13
Takodje, u Sahihul Buhari se prenosi u poglavlju Tefsira da je Sufjan ibn Ujejne rekao:

Allahove rijeci: " Fezkuru Ni'metallahi alejkum" znace" Fezkuru EJADIJALLAHI indekum"
(stranica 556. hadis br. 4697, Sahihul Buhari)

Sto znaci da je rekao da Allahov Ni'met je isto sto i Allahov JED.

Recruit
13-04-2009, 20:52
Biljezi se od Enesa r.a. da je Boziji Poslanik rekao: " Nece se moj ummet sloziti na zabludi,kada vidite razilazenje drzite se najvece skupine." ( Ibn Madze, str 58)

Mislim da nam je ovaj hadis dovoljan da vidimo koga i cega treba da se drzimo.
Es'arije i Maturidije cine 90 % islamskog svijeta elhamdulillah pa tako nemamo nimalo sumnje da je ono na cemu smo mi sada i na cemu su bili nasi preci istina i pravi put.

tambalamba
16-04-2009, 23:39
ibadet sufija

http://www.youtube.com/watch?v=mQPSTZk2FjI

http://www.youtube.com/watch?v=_Jl0hzkhRYg&feature=related

Recruit
18-04-2009, 20:51
Je li ti to sve sto znas???
Reci nam koliko si sufijskih knjiga procitao da bi mogao da govoris o njima?
Snimci sa arapskih svadbi ili sa cirkuskih predstava nama nisu dokaz.

tambalamba
21-04-2009, 23:40
Poslusajte ders na temu "Jasni i manje jasni ajeti"
za download kliknite link ispod:
http://www.speedshare.org/download.php?id=667C805213