PDA

View Full Version : 100 Godina Audi-a


STRANAC
05-03-2009, 23:38
Auto s historijom
100 godina Audija

AUDI AG bilježi dugu i uzbudljivu historiju - njegova tradicija u proizvodnji motora i automobila doseže do 19. stoljeća. Na početku bijaše August Horch, inžinjer – pionir autoindustrije, koji 1899. godine u Kölnu osniva tvornicu Horch&Cie. Motorwagen Werke.

http://img16.imageshack.us/img16/8526/84087711.jpg

1902. godine Horch stiže u Sasku, najprije u Reichenbach, potom 1904. godine u Zwickau, gdje se firma registruje kao akcionarsko društvo. Zbog različitih gledišta u odnosu na članove Uprave i Nadzornog odbora društva, Horch napušta kompaniju. Neposredno nakon toga osniva u Zwickau drugu kompaniju za proizvodnju automobila. Obzirom da je njegovo ime već služilo kao naziv prethodno osnovanoj kompaniji i zaštitnom znaku marke, za naziv nove firme Horch bira značenje njegovog imena na latinskom jeziku – "audi“ (njem. "horch“ znači slušati, osluškivati).

Od samog početka sportski uspjesi prate marku Audi. Pobjedama u austrijskim Alpskim utrkama od 1911. do 1914. godine Audi postaje za kratko vrijeme međunarodno poznata marka. Od tada je izuzetno uspješni Audi Tip C 14/35 KS ponio naziv "Alpskog pobjednika“. Nakon I svjetskog rata August Horch se povlači iz kompanije, preseljava u Berlin gdje počinje njegov angažman automobilskog eksperta.

1921. iz Audi tvornice AG stiže iznenađenje za svijet struke – novi Audi 14/50 KS Tip K, prvi automobil s lijevim upravljačem u Njemačkoj. Time se u fokusu djelatnosti Audija nije nalazila samo tehnika motora i podvozja, već je pažnja sve više bila posvećena i području sigurnosti u vožnji, kao i komforu rukovanja i upravljanja. 1923. godine uslijedio je Tip M sa šestocilindarskim motorom, 1927. predstavljen je Audi Imperator, prvi Audi s 8-cilindarskim motorom.

U vrijeme velike ekonomske krize 29. juna 1932. godine dolazi do fuzije tvornica Audiwerke, Horchwerke i Zschopauer Motorenwerke/DKW, kako bi nastala nova kompanija pod nazivom Auto Union AG. Simbol ovog ujedinjenja predstavljala su četiri prstena – do današnjeg dana zaštitni znak marke Audi.

Auto Union AG bio je drugi po veličini auto-koncern u Njemačkoj. Zadržana su imena marki Audi, DKW, Horch i Wanderer. Audi je u ovoj hijerarhiji bio odgovoran za razvoj i proizvodnju automobila više srednje klase. U cilju unaprijeđenja imidža 1934. ova mlada kompanija ulazi u svijet auto-utrka najviše klase, Grand-Prix-utrke, gdje u godinama koje dolaze briljira sa svojim automobilom Union "Srebrna strijela“ i odnosi niz pobjeda i svjetskih rekorda na internacionalnim trkaćim stazama.

Unutar marke Audi ovim nastaje Audi Front Tip UW, automobil srednje klase kod kojeg ovaj novi koncern inovativno uvodi sinergijske efekte. Bitna karakteristika novog Audija bio je prednji pogon: Wanderer 2-litarski šestocilindraš, rezultat rada Ferdinanda Porschea.Serijska proizvodnja modela Audi Front Tip UW počela je u proljeće 1933. godine.

Tehnički unaprijeđen, opremljen jačim 2,3-litarskim Wanderer motorom, javnosti je na berlinskom auto salonu predstavljen novi model Audi Front 225, koji je u programu ostao do 1938. godine. I njegov nasljednik, Audi 920, ukazuje na jasne karakteristike modularnog sistema. Podvozje, sada ponovno s konvencionalnim stražnjim pogonom, kao i savremeno oblikovana karoserija, u suštini podsjećaju na Wanderer Tip W 23 sa 6-cilindarskim motorom. Ovaj elegantni automobil imao je Horchov redni 6-cilindarski OHC motor, dok je stražnja osovina konstruisana po DKW principu viseće osovine. U decembru 1938.godine proizvodne hale tvornice Auto Union Werk Horch napuštaju prvi automobili novog tipa. Nedugo poslije Audi 920 postaje uspješni model na tržištu.

Izbijanjem II svjetskog rata prekida se ova uspješna storija. Proizvodnja civilnih vozila se skoro u potpunosti obustavlja, da bi se koncern preuredio za proizvodnju oružja. U aprilu 1940. godine s proizvodne trake silazi posljednji Audi. Za naredni period od četvrt stoljeća bio je to posljednji proizvedeni Audi automobil.

Po završetku rata, 1945. godine, dolazi do konfiskacije koncerna Auto Union AG, koji se lokacijski nalazio u zoni pod sovjetskom vlašću; tvornička postrojenja su demontirana i kompanija se 1948. godine briše iz sudskog registra. Rukovodeći kadar kompanije već je pri kraju rata prebjegao u Bavarsku, gdje su krajem 1945. u starom garnizonskom gradu Ingolstadtu najprije osnovali skladište za Auto Union rezervne dijelove. Iz ove ćelije 3. septembra 1949. godine nastaje novo društvo u kooperaciji s Auto Union GmbH, koje nastavlja tradiciju vozila s četiri prstena.
Najprije su to bili poznati DKW proizvodi s dvotaktnim motorima, koji se ponovno proizvode u znaku četiri prstena. Ovi jednostavni, robusni i pouzdani automobili i motocikli najbolje su išli u korak s oskudnim poslijeratnim godinama. Na eksportnom sajmu u Hannoveru premijerno su u proljeće 1949. godine predstavljeni DKW F 89 L brzo teretno vozilo i motocikl DKW RT 125 W. S njima počinje proizvodnja vozila u Ingolstadtu.

Fiksiranje na dvotaktni motor dovelo je početkom 60-tih do kontinuiranog pada DKW-prodajnih brojki. U takvoj situaciji Daimler-Benz daje nalog tehničkom direktoru, inžinjeru Ludwigu Krausu, da za novi model DKW F 102 izvrši prilagođavanje 4-cilindarskog četverotaktnog motora.

1965. na tržištu se pojavljuje ovaj novi model proizvođača Auto Union, prvi poslijeratni model s četverotaktnim motorom. Započinje nova era koja podrazumijeva nove karakteristike proizvoda: tradicionalno ime "Audi“ doživljava svoju reinkarnaciju. Tip Audi proizvođača Auto Union, u prvo vrijeme bez naziva modela, popraćen je intenzivnim marketingom i doživljava puni uspjeh. Ovaj model se, uz neke tehničke i optičke modifikacije, proizvodi sve do 1972. godine.

Nova era u Ingolstadtu započinje u još jednom segmentu: od 1965.godine Ingolstadtski proizvođač postaje dio Volkswa gen koncerna. Plan je glasio – proizvodne kapacitete u Ingolstadtu koristiti za proizvodnju VW Bube. Ludwig Kraus, u to vrijeme šef razvoja i član Uprave, i dalje insistrira na razvoju novog Audi modela. Model kojeg je sankcionisala koncernska vrhuška iz Wolfsburga ugledao je svjetlo dana u novembru 1968. godine na međunarodnoj pres konferenciji u Ingolstadtu. Njegovo ime glasilo je: Audi 100. S Audijem 100 nastaje prvo vozilo oslobođeno DKW-genetskog materijala. Veliki uspjeh novog Audija potvrdio je snove njegovih očeva i obezbjedio samostalnost kompanije Auto Union.

U režiji koncerna Volkswagenwerk AG došlo je 1969. godine do fuzije društva Auto Union i NSU Motorenwerke AG iz Neckarsulma. Nova kompanija sa sjedištem u Neckarsulmu nazvana je Audi NSU Auto Union AG. Bogata paleta modela Audi i NSU, kao i agregata koji ih pokreću bila je povod za nastanak novog slogana 1971. godine, koji od tada kao programatska poruka prati sudbinu ove kompanije: "Napredak kroz tehniku“.

Sasvim u skladu s ovom vodiljom pojavljuje se 1972. godine Audi 80 prve generacije (B1), koji briljira svojim tehničkim novitetima, kao što je npr, OHC- tip motora. Od tada pa sve do završetka proizvodnje ovog modela kupcima je plasirano preko milion primjeraka.

1974. godine Ludwiga Krausa nasljeđuje, najprije kao rukovodilac tehničkog razvoja, Ferdinand Piëch. U "Piëchovoj eri“ Audi postaje proizvođač automobila s tehničkim inovacijama. Istovremeno započinje napredak u sferi pozicioniranja marke Audi. Petocilindarski motor (1976.), tehnika turbopunjača (1979.) i pogon na sve točkove quattro (1980.) živi su svjedoci napretka kroz tehniku.

1985. dolazi do preimenovanja akcionarskog društva Audi NSU Auto Union AG u AUDI AG. Od tada i koncern, kao i njegovi proizvodi nose ovo ime. Sjedište firme vraćeno je u Ingolstadt. Pravi vatromet tehničkih inovacija pratio je Audijev daljnji razvojni put: potpuno pocinčana karoserija, najaerodinamičnija serijska limuzina na svijetu, masovno uvođenje benzinskih motora s turbopunjačem na izduvne gasove, razvoj šredljivih dizel motora s direktnim ubrizgavanjem goriva, aluminijska karoserija, prvo hibridno vozilo, tehnika direktnog ubrizgavanja benzina i proizvodnja automobila luksuzne klase sa 8 i 12 cilindara najbolje dokumentiraju uspon kojeg marka Audi doživljava na svom putu do premium-proizvođača automobila.