PDA

View Full Version : Bmw__x-5


STRANAC
28-02-2009, 12:00
Bmw X5 je započeo trend izrade modela velikih 4x4 modela, namenjenih pre za asfalt, nego za česta putovanja po divljini. Novi model iz 2007.godine potvrđuje uspeh ovog trenda - prostraniji je, ekonomičniji i brži nego ranije, a pri tom pruža bolji osećaj tokom vožnje. Ovo je Bmw-ov prvi model sa sedam sedišta (iako se sedišta za treći red mogu dokupiti po ceni od oko 2000e), čineći ga više porodičnim vozilom. Dizel verzije će biti veoma popularne, ali i benzinske varijante su unapređene u smislu ekonomičnosti. Svi su opremljeni šestostepenim automatskim menjačem. Naravno, daleko od toga da je Bmw X5 jeftin, a pri tom ima ograničene off-road sposobnosti. Ako možete sebi da ga priuštite, nagradićete sebe jednim od najboljih on-road 4x4 terenaca na tržištu.

http://img3.imageshack.us/img3/9516/bmwx51.jpghttp://img3.imageshack.us/img3/659/bmwx52.jpg

Performanse: Ne iznenađuje podatak da bi čak 94% kupaca Bmw X5 izabralo dizel varijante. Za ovaj korak se odlučuju zbog sjajne efikasnosti ovih motora ali i jakih performansi. Druga generacije X5-ice koristi poslednjih BMW-ov turbodizel sa 3.0L radnom zapreminom koji uz to proizvodi ukupno 235KS. Omogućuje glatku vožnju sa dovoljno snage na srednjem broju obrtaja, a stotku dostiže za samo 8.3s, što je posebno impresivan rezultat ako imamo u vidu da X5 teži preko dve tone. Drugi dizel agregat je dvostruko turbopunjena verzija istog agregata sa 286KS čime je postao najjači šestocilindrični dizelaš u proizvodnji. Sa oznakom 3.0sd do iste brzine stiže za 7.0s, što je dovoljno da potuče i neke automobile deklarisane kao sportske. Ovo je ujedno i preporuka mnogih evropskih kupaca, a uz njega dolazi i šestostepeni automatski prenos. Dva benzinska motora su dostupna: prvi 3.0L sa 272KS i sam vrh ponude 4.8i sa 355KS. Slabijem motoru nedostaje snaga prethodnih dizelaša, a potrošnja goriva je na visokom nivou. Jača verzija je V8 motor i predstavlja pravi dragulj u moru motora. Pravi odličan zvuk dok postiže neverovatno ubrzanje od 0 do 100km/h za samo 6.5s. Ali nažalost, ne samo da je najskuplji od svih motora u ponudi, već ujedno ima i najvišu potrošnju.

http://img3.imageshack.us/img3/7734/bmwx53.jpghttp://img3.imageshack.us/img3/4785/bmwx54.jpg

Komfor: U svojoj prostranoj kabini X5 pruža odličan komfor. Ipak, opcina sedišta u trećem redu, treba koristiti samo povremeno, ili za decu, s obzirom da je prostor za noge veoma skučen. Vožnja je impresivna, veoma udobna i glatka, dok su mu amortizeri pomalo kruti, što postaje posebno upadljivo prilikom vožnje neravnim putevima. Kabina je izuzetno dobro izolovana, a motori su gotovo besčujni. Kapacitet prtljažnika je 620L, što je prosek u klasi: Land Rover Range Sport - 958L, Audi Q7 - 775L i Mercedes M Klasa - 551L. Dobra stvar je što se oba zadnja reda sedišta mogu u potpunosti oboriti, čime kapacitet prtljažnika postaje gotovo neverovatnih 1750L.

Sigurnost: X5 dolazi sa frontalnim i bočnim jastucima, kao i sa vazdušnim zavesama. Ugrađena je elektronska kontrola stabilnosti, pomoć prilikom kočenja, parking senzori i još dosta opreme koja dolazi u standardnom paketu.

http://img15.imageshack.us/img15/5898/bmwx55.jpghttp://img3.imageshack.us/img3/7693/bmwx56.jpg

Pouzdanost: Prethodna verzija BMW x5 se pokazala izuzetno pouzdanom, sa tek ponekom reklamacijom. Druga generacija bi trebalo po pravilu da bude još bolja.

Pozitivne osobine:
Robusna izrada, udoban, mogućnost ugrađivanja sedišta u trećem redu.

Negativne osobine:
Ograničene off-road sposobnosti, skučena sedišta u trećem redu, poprilično kruti amortizeri.

36310
28-02-2009, 12:36
Dobar auto,im'o sam prilike da se vozim u njemu i zaista sam bio impresioniran jer i pored njegovog terenskog gabarita X-5 ima fantasticne performanse.Dobar motor,stabilnost u voznji a o konforu je suvisno i govoriti jer BMW u ovom slucaju nije propustio ni jedan jedini detalj...

ps

STRANAC fantasticna ti je prezentacijom automobila...samo nastavi!

STRANAC
28-02-2009, 15:34
Nisam imao prilike da se vozim,ali prosle godine ga kupio kolega sa posla...
Gledao sam ga i odusevio se...
Cak i ona prethodan generacija 5-ce mi se jako svidja,pristupacna je,ali nazalost potrosnja je jako velika za moj ukus...