PDA

View Full Version : 60 nacina brisanja grijeha


Unicknnamed
27-02-2009, 18:14
60 nacina brisanja grijeha

1. Pokajanje - tevba. Allahov poslanik a.s. je rekao: "Ko se pokaje prije nego sto Sunce izade sa zapada, On ce mu primiti tevbu." (Muslim, br. 2703). Muhammed, a.s, takode kaze: "Doista Uzvizeni Allah prima tevbu covjeka sve dok dusa ne dode u grkljan."

2. Izlazak radi traganja za naukom. Allahov poslanik, s.a.v.s, kaže: "Ko bude slijedio put koji vodi ka nauci, Allah ce mu olaksati put do Dzenneta." (Muslim, br. 2699)

3. Spominjanje Allaha s.w.t. Muhammed, a.s, kaze: "Hocete li da vas obavijestim o najboljim djelima vasim, najcjenjenijim kod vaseg Vladara, najvecim po deredzama, boljim za vas od dijeljenja srebra i zlata, vrednijim nego da sretnete vaseg neprijatelja, udarate po njihovim vratovima a oni udaraju po vasim?" Ashabi su odgovorili: "Dakako, Allahov poslanice!" On odgovara: "Spominjanje uzvisenog Allaha." (Tirmizi, br. 3347)

4. Cinjenje dobra i upucivanje na dobro. Muhammed, a.s, kaze: "Svako dobro djelo je sadaka, a ko upucuje na dobro kao da ga i cini." (Buhari, 10/374 i Muslim br. 1005)

5. Vrijednost poziva vjeri u Allaha s.w.t. Allahov poslanik s.a.w.s je kazao: "Ko bude pozivao na pravi put ima nagradu svih onih koji ga slijede, s tim sto se
njihova nagrada nista ne umanjuje." (Muslim, br. 2674)

6. Naredivanje dobra a zabranjivanje zla. Muhammed, a.s, kaze: "Ko od vas vidi ruzno djelo, neka ga ukloni rukom, a ako ne moze, onda jezikom, a ako i to ne mogne neka ga srcem osudi a to je znak najslabijeg imana." (Muslim, br. 49)

7. Kiraet - ucenje Kur'ana. Muhammed, a.s, kaze: "Ucite Kur'an. Kur'an ce se na Sudnjem danu pojaviti u ulozi sefaatdzije onome ko ga bude ucio." (Muslim, br. 804)

8. Poucavanje Kur'anu i njegovo ucenje. Muhammed, a.s, kaze: "Najbolji medu vama je onaj koji uci Kur'an i druge poucava tome." (Buhari, 9/66)

9. Nazivanje selama. Allahov poslanik s.a.w.s je rekao: "Necete uci u Dzennet dok ne budete vjerovali, a necete vjerovati dok se ne budete voljeli. Hocete li da vas uputim na nesto sto ako budete radili voljet cete se? Sirite medu sobom selam." (Muslim, br.54)

10. Ljubav u ime Allaha. Muhammed, a.s, je rekao: "Doista ce Allah na Sudnjem danu kazati: "Gdje su oni koji su se voljeli u Moje ime, danas cu ih staviti u Svoj hlad, a drugog hlada, osim mog hlada, nema." (Muslim, br.2566)

11. Posjecivanje bolesnika. Muhammed, a.s, je rekao: "Svaki musliman koji posjeti svog bolesnog brata jutrom, na njega ce donositi salavat 70 000 meleka sve dok se ne smrkne, a ako ga posjeti navece, na njega donosi salavat 70 000 meleka dok ne osvane, a imat ce harif (bascu) u Dzennetu." (Tirmizi, br. 969)

12. Pomaganje ljudima u vracanju duga. Allahov Resul a.s. je kazao: "Ko pomogne onom koji je bankrotirao, Allah ce pomoci (olaksati) njemu na dunjaluku i na ahiretu." (Muslim, br.2699)

13. Sakrivanje mahana drugih ljudi. Muhammed, a.s, kaze: "Ko sakrije mahanu Allahovog roba na dunjaluku, Allah ce sakriti njegovu na ahiretu." (Muslim, br. 2590)

14. Odrzavanje rodbinskih veza. Allahov Resul a.s. je rekao: "Krvno srodstvo je okaceno o Allahov Ars i govori: 'Ko me odrzava, Allah njega podrzao, a ko me kida, Allah njega prekinuo." (Buhari 10/350 i Muslim, br.2555)

15. Lijep moral. Upitan je Allahov poslanik s.a.w.s. o onome sto ce najvise ljudi odvesti u Dzennet, pa je odgovorio: "Bogobojaznost i lijep moral." (Tirmizi, br. 2003)

16. Istinoljubivost. Muhammed, a.s, je rekao: "Drzite se iskrenosti, jer doista iskrenost vodi u dobrocinstvo, a dobrocinstvo vodi u Dzennet." (Buhari 10/423 i Muslim, br.2607)

17. Savladavanje srdzbe. Allahov Resul a.s. je kazao: "Ko bude savladao svoju srdzbu, a bude u stanju da je sprovede, Allah ce ga prozvati na celu svih stvorenja kako bi sebi izabrao dzennetske hurije, koje bude htio, na Sudnjem danu." (Tirmizi, br. 2022)

18. Keffaret sijela. Muhammed, a.s, je rekao: "Ko bude sjedio u sijelu i puno pricao, pa zatim, prije nego sto ustane izgovori: "Subhanekellahume ve bi hamdike eshedu en la illahe illa ente estagfiruke ve etubu ilejke! Bit ce mu oprošteni grijesi koje je ucinio na tom sijelu." (Tirmizi, 3/153)

19. Strpljivost. Muhammed, a.s, je rekao: "Nece muslimana zadesiti nevolja, tegoba, briga, tuga, neugodnost, pa cak ni trn da ga ubode a da mu Allah zbog toga nece izbrisati neke grijehe." (Buhari, 91/10)

20. Dobrocinstvo roditeljima. Allahov poslanik je rekao: "Propao neka je, propao neka je!" Ashabi su upitali: "Ko Allahov poslanice?" Allahov poslanik odgovara: "Onaj kod koga jedan ili dva roditelja budu docekali starost, i ne udje (zbog svoje pokornosti njima) u Džennet." (Muslim, br. 2551)

21. Angazman na pomoci hudovicama i siromasima. Allahov poslanik kaže: "Onaj koji zuri da pomogne hudovicama i siromasima, je kao mudzahid na Allahovom putu". Mislim da je jos rekao: "Kao onaj koji klanja ne posustajuci, kao postac koji stalno posti." (Buhari, 10/366)

22. Briga o jetimu. Muhammed, a.s, kaze: "Ja i onaj koji se brine o jetimu cemo biti u Dzennetu zajedno" - pa je podigao i pokazao kaziprst i srednji prst." (Buhari, 10/ 365)

23. Abdest. Allahov poslanik s.a.w.s. je rekao: "Ko bude uzeo abdest i to ucinio na najljepsi nacin, izlazice (spadace) grijesi iz njegovog tijela, tako da ce izici ispod njegovih nokata." (Muslim, br. 245)

24. Ucenje sehadeta poslije abdesta. Muhammed, a.s, je rekao: "Ko bude uzeo abdest i to ucinio na najljepsi nacin, zatim kaže: "Svjedocim da nema drugog boga osim Allaha, koji nema sudruga. Svjedocim da je Muhammed Allahov rob i poslanik", zatim prouci: "Gospodaru, ucini me od onih koji se kaju i od onih koji se ciste" - otvorice mu se vrata Dzenneta da ude na koja bude zelio." (Muslim, br. 234)

25. Ponavljanje za muezzinom dok uci ezan. Muhammed, a.s, kaze: "Ko kaze po zavrsetku ezana: "Milostivi Allahu, Gospodaru ovog savrsenog poziva i nastupajuceg namaza, dozvoli Muhammedu posredovanje za nas kod Tebe, podijeli dostojanstvo i visoku cast i nakon prozivljenja postavi ga na casno mjesto (el vesile) koje si mu obecao." - zasluzio je moj sefaat.

26. Gradnja mesdzida. Allahov resul kaze: "Ko bude sagradio mesdzid zeleci Allahovo zadovoljstvo, bice mu sagradene slicna kuca u Dzennetu." (Buhari, br. 450)

27. Upotreba misvaka. Muhammed, a.s, kaze: "Da znam da necu teretiti svoj ummet naredio bih im upotrebu misvaka prije svakog namaza." (Buhari, 2/331 i Muslim, br. 252)

28. Odlazak u mesdzid. Allahov resul kaze: "Ko porani i ode u mesdzid, Allah ce mu pripremiti posebne stepene u Dzennetu kad god porani i ode." (Buhari 2/124, Muslim, br.669)

29. Pet dnevnih namaza. "Koji god musliman klanja obavezne namaze lijepo uzimajuci abdest i izvrsavajuci skrusenost i ruku'e, bit ce mu iskup za prethodne grijehe, izuzimajuci veliki grijeh i to za citav zivot." (Muslim, br.228 )

30. Klanjanje sabah i ikindije namaza. "Ko bude klanjao sabah i ikindiju, uci ce u Dzennet." (Buhari, 2/43)

31. Klanjanje dzume namaza. Muhammed, a.s, kaze: "Ko uzme abdest na najljepsi moguci nacin, zatim ode na dzuma-namaz, slusa i pazljivo prati hutbu, oproste mu se grijesi koje je pocinio izmedu dvije dume i grijesi jos tri dana." (Muslim, br. 857)

32. Trenutak kada se petkom primaju dove. Muhammed, a.s, kaze: "Ima jedno vrijeme petkom u kom rob musliman, ako potrefi cineci dovu Allahu dok je u namazu, a da mu to On nece dati." (Buhari, 2/344 i Muslim, br.852)

33. Klanjanje pritvrdenih sunneta pet farz namaza. Muhammed, a.s, kaze: "Nema ni jednog roba muslimana koji klanja svaki dan 12 dobrovoljnih rekata mimo farza, a da mu Allah nece sagraditi kucu u Dzennetu." (Muslim, br. 728 )

34. Klanjanje dva rekata nakon pocinjenog grijeha. Muhammed, a.s, je rekao: "Nema roba koji ucini grijeh, lijepo se ocisti, zatim ustane i klanja dva rekata, zatim zamoli Allaha za oprost a da mu nece biti oprosteno." (Ebu Davud, br. 1521)

35. Nocni namaz. Muhammed, a.s, je rekao: "Najbolji namaz poslije farz namaza je nocni namaz." (Muslim, br. 1163)

36. Jutarnji namaz - duha-namaz. Muhammed, a.s, je rekao: "Vi ste duzni da svaki dan za svaki svoj zglob date sadaku. Svako slavljenje (tesbih) je sadaka, svaka zahvala (tahmid) je sadaka, svako vlicanje (izgovaran tekbira) je sadaka, naredivanje dobra a zabranjivanje zla je sadaka. Sve to nadomijestaju dva rekata duha namaza." (Muslim, br. 720)

37. Salavat na Allahovog poslanika a.s. Muhammed, a.s, kaze: "Ko donese na mene salavat, Allah na njega donese deset." (Muslim, br. 384)

38. Post. Allahov Resul s.a.w.s kaze: "Nema roba koji posti jedan dan na Allahovom putu, a da Allah za taj dan njegovo lice ne udalji 70 harifa od vatre." (Buhari, 6/35 i Muslim, br. 1153)

39. Post tri dana svakog mjeseca. Muhammed, a.s, kaze: "Post tri dana svakog mjeseca vrijedi kao da stalni post." (Buhari, 4/192 i Muslim, br.1159)

40. Post mjeseca ramazana. Allahov poslanik s.a.w.s kaže: "Ko bude postio vjerujuci i nadajuci se Allahovoj nagradi u mjesecu ramazanu, bice mu oprosteni njegovi grijesi." (Buhari, 4/331 i Muslim, br. 760)

41. Post sest dana sevala. Muhammed, a.s, kaze: "Ko bude postio mjesec ramazan, a potom sest dana sevala, kao da je postio cijelu godinu." (Muslim, br. 1164)

42. Post na Dan Arefata. Muhammed, a.s, kaze: "Post na Dan Arefata brise male grijehe koji su pocinjeni prosle i koji ce biti pocinjeni naredne godine." (Muslim, br. 1162)

43. Post Jevmu asura. Muhammed, a.s, kaze: "Post na Dan asure, racunam da je kod Allaha vrijedan da brise grijehe koji su pocinjeni u toj godini." Muslim 1162)

44. Priredivanje iftara postacu. Muhammed, a.s, kaze: "Ko iftari postaca ima nagradu kao postac, s tim sto se njemu ne umanji nista od nagrade." (Tirmizi, br. 807)

45. Kijam u Lejletul kadru. Muhammed, a.s, kaze: "Ko bude klanjao nocni namaz u Noci kadr, vjerujuci i nadajuci se Allahovoj nagradi, bice mu oprošteni grijesi koje je pocinio." (Buhari, 4/221 i Muslim, br.1165)

46. Davanje sadake. Muhammed, a.s, kaze: "Sadaka gasi grijehe kao sto voda gasi vatru." (Tirmizi, br. 2616)

47. Obavljanje hadzdza i umre. Resulullah kaze: "Umra do umre brise grijehe koji se u meduvremenu pocine, a za ispravan hadzdz nema druge nagrade osim Dzenneta." (Muslim, br. 1349)

48. Rad u prvih deset dana zul-hidzeta. Muhammed, a.s, je rekao: "Nema dana u kojima je Allahu draze covjekovo dobro djelo od onog u prvih deset dana zul-hidzeta." Ashabi su upitali: "Je li ni dzihad na Allahovom putu?" Reulullah je odgovorio: "Ni dzihad na Allahovom putu, osim covjek koji je izisao sa svojim zivotom i imetkom, zatim nista od toga ne vrati kuci." (Buhari, 2/381)

49. Borba na Allahovom putu. Muhammed, a.s, kaze: "Probdjeti jedan dan na Allahovom putu bolje je od dunjaluka i onog sto je na njemu, a imati prostora u Dzennetu koliko jedan bic, bolje je od Dunjaluka i svega na njemu." (Buhari, 6/11)

50. Dijeljenje na Allahovom s.w.t putu. Resulullah s.a.w.s kaze: "Ko opremi gaziju (borca) on se vec bori na Allahovom putu, ko se bude brinuo o njegovoj porodici, on se vec bori." (Buhari, 6/37 i Muslim, br. 1895)

51. Namaz umrlom muslimanu i slijedenje dzennaze. Muhammed, a.s, je rekao: "Ko bude prisutan na dzenazi dok se ne klanja, ima jedan kirat, a ko bude prisutan dok se umrli ne zagrne (ukopa) ima dva kirata." Upitan je: "A sta su to dva kirata?" Resulullah s.a.w.s je odgovorio: "Poput dva ogromna brda." (Buhari, 3/158 i Muslim, br. 945)

52. Cuvanje jezika i stidnog dijela tijela. Muhammd, a.s, kaze: "Ko mi bude garantovao (da nece grijesiti) sa onim sto je medu njegovim vilicama i nogama ja mu garantujem Dzennet." (Buhari, 11/264 i Muslim, br.265)

53. Vrijednost la ilahe illellah i vrijednost subhanellahi ve bihamdihi.
Muhammed, a.s, kaze: "Ko izgovori sto puta u toku dana: "Nema drugog boga osim Allaha, Jedini, koji nema sudruga. Njemu pripada sva vlast i hvala i On je svemocan", to mu je vrijedno kao da je oslobodio 10 robova, pise mu se stotinu dobrih djela a brise mu se stotinu grijeha, to mu je zastita od sejtana toga dana sve dok ne omrkne. Niko nece uraditi ništa vrednije osim covjeka koji ucini isto vise od njega." Takode je Allahov Resul kazao: "Ko kaze u jednom danu subhanallahi ve bihamdihi stotinu puta, bice mu oprosteni mali grijesi da ih ima kao na moru pjene." (Buhari, 11/168 i Muslim, br. 2691)

54. Sklanjanje sa puta onog sto uznemirava prolaznike. Resulullah s.a.w.s. je rekao: "Vidio sam covjeka kako uziva u Dzennetu zbog grane koju je sklonio sa puta, a uznemiravala je ljude." (Muslim)

55. Odgoj i izdrzavanje zenske djece."Ko imadne tri kceri kojima obezbjeduje stan i hranu i prema kojima je samilostan i brine se o njima, zasluzit ce sigurno Dzennet." (Ahmed sa dobrim senedom.)

56. Dobrocinstvo premazivotinjama: Covjek je vidio psa kako lize lozu od zedji pa je skinuo obucu i napojio ga, pa mu se Allah na tome zahvalio i uveo ga u Dzennet." (Buhari)

57. Ostavljanje prepirke. Muhammed, a.s, kaze: "Ja cu biti vodja kuce u podnozju Dzenneta za onog ko ostavi prepirku, cak ako bude i u pravu." (Ebu Davud)

58. Posjecivanje brace u ime Allaha s.w.t. Allahov poslanik a.s. je rekao: "Hocete li da vas izvijestim o stanovnicima Dzenneta?" Odgovorili su: "Dakako, Allahov poslanice." On je kazao: "Allahov poslanik ce biti u Dzennetu, a i istinoljubiv i covjek koji posjeti svog brata u jednom mjestu samo radi Allaha." (Taberani, hasen)

59. Pokornost supruge svom muzu. Rekao je Muhammed, a.s.: "Kad zena bude klanjala svojih pet farz namaza, postila ramazan, cuvala svoje stidne dijelove tijela, bude pokorna svome muzu, uci ce na koja vrata Dzenneta zeli." (Ibnu Hiban, sahih)

60. Netrazenje od ljudi. Muhammed, a.s, kaze: "Ko mi garantuje da nece nista traziti od ljudi ja mu garantujem Dzennet." (Ehlus-sunen sahih)