PDA

View Full Version : Valentinovo - Dan zaljubljenih - 14. februar


supergirl
13-02-2009, 14:01
Da Li Se Ljubav Poklanja Svakog Dana Ili Samo Kada Su Neki Praznici: 8.mart, Dan Zaljubljenih, RoĐendani, GodiŠnjice...
Koliko Je Potrebna Ta PaŽnja?
Kako Se Žene OsjeĆaju Ako MuŠkarci Zaborave Na Taj Dan...a Kako MuŠkarci?
Da Li Se Time Što Zaboravimo Neki VaŽan Datum Pokazuje Da Ti Nije Stalo Do Te Osobe Ili Samo Da Nemamo OseĆaja Za Te Sitne PaŽnje Koje Život Čine LepŠim...
Koji Bi Bio Najinteresantniji Poklon Da Momak Pokloni Djevojci, MuŽ Ženi, Djevojka Momku, Žena MuŽu Itd...
Da Li Bi Napravili NeŠto Orginalno Ili Prosto Kupili Poklon Ili MoŽda Čak I Ne Vjerujete U Taj Dan (istina, To Je KatoliČki Praznik) ?

Crni Gruja
13-02-2009, 15:39
Meni taj "praznik" ne znaci ama bas nista. Ne treba meni ni 8 mart niti taj valentino da bih pokazao svoju ljubov osobi kojoj to zelim da pokazem. Kolko sam puta znao da ne obracam paznju bas na taj datum (14. feb) samo da bih meni dragu osobu iznenadio bas sutradan necim romanticnim.

Po meni potpuno bezvrijedan "praznik"....

Chupka_
13-02-2009, 16:23
MRZIM taj praznik....Mrzim i 8. mart....Bezveze...
Inace ne volim da primam poklone....rodjendanski mogu proci ali svi ostali jok...

Ko kaze da je poklon znak paznje onda on pojma nema sta je paznja:icon_cheesygrin:
Svaki dan mi je praznik, kada sam sa nekim do koga mi je stalo i kada mi pokloni pravu paznju, ljubav i povjerenje kud ce mi bolji poklon...:p

Elvis-Eko
13-02-2009, 16:29
Inace ne volim da primam poklone....


Grujaneee, poslusaj svog brata , ne propustaj ovakvu priliku , hahahahaha :smeh2:, salim se ja malo. Chupka , nemoj zamjerit :)

Chupka_
13-02-2009, 16:38
haahahahhahahaaaaaaaaaa.....:smeh2: :smeh2::smeh2:

Tahirovce
13-02-2009, 17:14
Ene sto HIM SE DUHE PODUDARISE :icon_cheesygrin: ....

Crni Gruja
13-02-2009, 20:22
Hahahahah.... Vala me necete ozenit. Ako ste se vas dvojica predali, ja necuuu :D:D:D:D

Tahirovce
13-02-2009, 20:25
Hoces nego neznas, ucicices i ti u brazdu :) ...

Crni Gruja
13-02-2009, 20:26
Hahaha, ubice nas vaki sto joj pokvarismo temu :)

supergirl
13-02-2009, 22:56
Kvarite svaku ako treba, samo da ga ozenimo!

STRANAC
13-02-2009, 23:04
i ako mi nikad ovaj datum nije znacio nesto,ono,imalo je trenutaka kada se i ispostovao...
ja takodje ne pripadam ljudima kojima pokloni nesto znace,bilo da se daju ili primaju-pogotvu ovo drugo mi neprijatno pada...
ali,ipak dobro je da postoji i jedan ovakav dan,ako nista ono bar da se podsetimo da ljubav postoji,da je treba davati i uzimati,da je to prirodan dar,da ju ne teba sputavati i da je treba siriti bez ogranicenja...

u prilog tome,i zahvalnicu Curici za temu,evo jednog lepo video klipa...

http://www.youtube.com/watch?v=YA6wCBtyRsY&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=YA6wCBtyRsY&eurl=http://www.manemoj.com/?url=links/start&a=open&id=15311&feature=player_embedded)

Stranac,video-klip nije bio OK!

adnan
14-02-2009, 09:27
Hahahahah.... Vala me necete ozenit. Ako ste se vas dvojica predali, ja necuuu :D:D:D:D

Drzi se Grujane koliko mozes, imas punu podrsku od mene. A ova dvojica ljubomorna sto su oni zaglavili u brazdu :)

Crni Gruja
14-02-2009, 15:04
Taaako brate, da znam da mi makar neko cuva ledja :D

Tahirovce
14-02-2009, 15:09
Okreni ti ledja uza zid, ako mene pitas :icon_cheesygrin: ...

suad
14-02-2009, 16:49
Zašto NE Valentinovu?

Neko je jednom naveo par odličnih razloga zbog kojih bismo svi trebali biti protivnici obilježavanja Valentinova. Pored vjerskih, tu se navodi licemjerje koje vlada na taj dan kad se svi pretvaraju da su amanillahi zaljubljeni, međusobno se daruju i to samo JEDAN dan, kada se glumi da je sve u redu... a onda kada dođe 15. februar i ostali dani - nestane ljubav, poštivanje, uvažavanje.. itd.
Marketinški trikovi i to sve iz razloga da ljudi pokupuju i potroše što više novca na svakojake čokoladice, bombonijere, nakit, donji veš (zamišljajući se kao model idealnog tijela sa blještavo bijelim zubima).. Primjer jednog takvog trika i profita je prošlomjesečna najava jednog od najvećih američkih proizvođača čokolade Hershey, koji je uoči Valentinova obznanio poskupljenja čokoladnih proizvoda. Kažu da je poskupljenje opravdano zbog rastućih troškova sirovina. U Hersheyu se pravdaju da su podložniji poskupljenjima mlijeka i kakaovca od svoje konkurencije, Marsa i Nestlea, jer proizvode kvalitetniju čokoladu.
Materijalizam, i to recimo kada se konstantno forsira dužnost kupovine, koliko će se potrošiti na večeru i poklon, kao što je primjer u Britaniji gdje godišnje bude potrošeno četiri milijarde dolara na čestitke, crvene ruže i večere uz svijeću, koje, uprkos jednakosti polova, uglavnom plaćaju muškarci. Žene, sa svoje strane, odlučno vrebaju muškarce čekajući koga da "ogule" za Valentinovo. Sve je spremno - komercijalizacija je potpuna!

Abdilkadir Indžić

suad
14-02-2009, 16:51
Mnogi s pravom smatraju da je "Dan zaljubljenih" još jedna od zapadnjačkih komercijaliziranih napasti koja potiče iz SAD i Evrope Valentin je bio kršćanski svećenik koji je živio u 3. stoljeću u Rimskom carstvu, te bio kažnjen smrću radi nepoštivanja carevog dekreta o zabrani sklapanja brakova, a Trifun je svećenik kojeg pravoslavci smatraju "zaštitnikom ljubavi i djevojaka" "Ko u ovu našu vjeru unese nešto što nije od nje, to je odbačeno." (hadis)

Valentinovo je tzv. "Dan zaljubljenih" i prilika da se na tezgama, nakon novogodišnjih i ostalih blagdanskih izdataka, ponovo kupi pokoja džidža "Made in China", plišani medo, ruža i sl. Svi izlozi su okićeni crvenom bojom, dućani su prepuni malim i velikim srcima (s nogama i bez nogu), plišanim hajvančićima telećeg pogleda, bombonijerama, čokoladicama.. itd. Vrijeme je da se istroše svi oni koji su zaljubljeni i da na tome zarade svi oni kojima pamet ide ispred srca. Poruka je - ljubav se mjeri onim što kupiš.
Međutim, kada i kako je nastao ovaj dan? Zašto muslimani ne slave i ne obilježavaju 14. februar? Podsjetit ćemo vas na neka od tumačenja o čemu se tu zapravo radi i koji su istinski korijeni ovog "kršćansko-pravoslavno-paganskog" blagdana.

suad
14-02-2009, 16:52
Korijeni valentinskog blagdana

Valentinovo je naziv za Dan Valentinove smrti koji se obilježava 14. februara svake godine. Navodi se da je praznik izvorno paganski, te da njegove arhaične komponente kasnije preuzima kršćanstvo legendom o svećeniku Valentinu. Postoje razna objašnjenja o nastanku ovog blagdana, a većina njih povezana je sa imenom Valentin. Prema legendi, Valentin je bio svećenik koji je živio u 3. stoljeću u Rimskom carstvu. Tada je na vlasti bio car Claudius II, koji je zaključio da su neoženjeni muškarci puno bolji vojnici od onih koji imaju supruge i djecu. Stoga je car zabranio da se mladi muškarci žene. Ovu su odluku poštivali svi svećenici, ali Valentin se nije sa time slagao i potajno je nastavio vjenčavati mlade ljude. Kada je car otkrio što je Valentin učinio, naredio je da ga se pogubi. Valentin je pogubljen na dan 14. februara. Nedugo nakon njegove smrti proglašen je svecem, a papa Gelasius je godine 496. proglasio 14. februar danom Valentina, "zaštitnika zaljubljenih."
S druge strane, pravoslavci uporedo sa 14. februarom, Danom Valentinove smrti slave i sjećanje na njihovog svećenika Trifuna kojeg smatraju - "zaštitnikom ljubavi". Oni vjeruju da je svećenik Trifun bio zaštitnik ljubavi i djevojaka koji je radi ubistva osuđen na Božiju kaznu odrubljenjem glave 250. godine.

superbaka
15-02-2009, 21:42
Evo samo da vam kazem kako se naziva dan zaljubljenih u Srbiju.....Sveti TRIVUN...pa ga vi slavite.....hahahahaha