PDA

View Full Version : Kuds


Unicknnamed
30-11-2008, 14:15
Kuds
Kuds se smatra, bez imalo pretjerivanja, jednim od najpoznatijih svjetskih gradova kroz minula vremena i vijekove. To je grad koji nije prestajao postojati protokom vremena. I nema niti jednog naroda pa i civilizacije a da Kuds nije imao važnu ulogu u njihovom životu.
On je grad Islama i zemlja Allahovih poslanika i Objave. On je nepobitan svjedok ljudske civilizacije ciji korijeni sežu duboko u historiju.
Na tlu Kudsa smjenjivale su se mnogobrojne drevne civilizacije. Njim su prokrstarili Asirci, Rimljani, kršcani, Babilonci, Perzijanci i mnogi drugi. U našoj islamskoj historiji Kuds predstavlja svojevrsnu prijestonicu koja je cvrsto povezana sa islamskim ummetom i njegovom velicanstvenom historijom. Povezana su sa njim srca istinskih vjernika, muvehida, sa svih strana svijeta vezom Poslanikovog, a.s., Isra'a i Mi'radža, tj. njegovog nocnog putovanja iz Bejtu-l-Harama u Kuds gdje je kao imam predvodio namaz svim Allahovim poslanicima, a zatim se uzdigao u najviše nebeske sfere, došavši do mjesta Sidretu-l-munteha' gdje je cuo škripu pera koja pišu sudbine. Zatim, muslimanska srca su vezana za Kuds "Omerovim ugovorom", tim sjajnim simbolom Islama kojeg je muslimanima poklonio veliki halifa Omer el Faruk. I ta veza je poput živog pulsirajuceg srca koje u nama budi život i nadu. Muslimani su ga iz velike ljubavi nazvali raznim imenima. On je poznat kao El-Kuds, Mesdžidu-l-Aksa, Bejtu-l-Makdis, El-Kudsu-Šerif i sl. Zbog toga je Kuds zaslužio da nakon Mekke i Medine bude princ gradova i cvijet država.
Ovaj sveti islamski grad neprestano je izložen opasnosti rušenja, požidovljenja i brisanja sa njegovog lica islamske kulture, od dana kada je na njegovo tlo krocila jevrejska noga s ciljem pokoravanja i ovladavanja Kudsom da bi tako ostvarili veliki židovski san, o kojem sanjaju i danju i nocu, a to je podizanje Solomonovog(Sulejman a.s.) hrama nakon što bi srušili blagoslovljeni mesdžid Al-Aksa.
U vrtlogu ovog historijskog sukoba krecu se organizirane akcije i aktivnosti židova koje imaju za cilj izmijeniti i ukloniti islamske znamenitosti i cinjenice a uvesti nove, - židovske znakove i simbole u svetoj islamskoj zemlji.

Treci milenij - hegemonija židova?

Mnogima izgleda nejasno od kuda ovakva agresivnost židova posebno kada je u pitanju položaj Kudsa. Odgovor nalazimo u njihovom ucenju. Naime, oni vjeruju da nastupanjem treceg milenijuma dolazi era hegemonije židova i vrijeme u kojem ce se proširiti ucenje Tevrata. Ali o ovoj hegemoniji nema ni govora sve dokle god židovi ne posjeduju svoju kiblu tj. Solomonov hram koji bi trebalo izgraditi na temeljima Mesdžidu-l-Aksaa. Židovi vjeruju da ce iz Solomonovog hrama zapoceti ucenje ocekivanog židovskog poslanika - "Spasitelja", a sama gradnja ce ubrzati njegov dolazak. Takoder, milioni kršcana u svijetu, posebno ortodoksa, vjeruju da Isa, a.s., samo što se nije pojavio i to ocekuju baš pocetkom treceg milenijuma. Oni, takoder, vjeruju da ce "Hram" u Kudsu biti ishodište i polazna tacka njegovog ucenja po drugi put prema onome što nalaze u Jevandelju i Tevratu.

Jesu li ovo legende?

Ocito je, vec na prvi pogled, da se radi o mitovima i legendama koje su se ugnjezdile u glavama odredene skupine ekstremnih kršcana i židova, ali legendi koje iz nestvarnog svijeta prelaze u stvarni svijet u kojem oni ne štede ni truda ni novca da bi se realizovale. Za cijenu ne pitaju, bilo da se radi o krvi ili o novcu, naravno, krvavi ceh placaju muslimani.
Židovska država, kako je oni zamišljaju, je mit i njihov glavni grad je mit, a njihov plan o pokoravanju citavog svijeta ne bi se pomakao sa mrtve tacke da su židovi ostali živjeti u svijetu mitova i legendi a da nisu stupili u akciju realizacije tih snova.
I, eto, danas, imamo židove koji iz svijeta legendi bježe u stvarni svijet i planiraju i ulažu u njegovu realizaciju, a na drugoj strani imamo muslimane koji iz stvarnog svijeta najradije bježe u nestvarni svijet i umjesto planiranja i akcije jedni druge tješe vremenom kada ce židovi stradati, a da svi malo rade na tome.

Da li ce židovi uspjeti u svojoj nakani rušenja Mesdžidu-l-Aksaa?

Kod nas ne postoji pouzdan tekst iz Kur'ana ili hadisa na osnovu kojeg se može reci da do rušenja mesdžida nece doci. Naprotiv, mnogi veliki dogadaji su se desili, a da nije ni bilo spomena o tome u Kur'anu ili hadisu. Primjera radi, Kaba je bila srušena u vrijeme Hadžadža, a o tome nema ni spomena, takoder je Crni kamen - Hadžeru-l-esved bio ukraden i cuvan u Bahrejnu dvadeset godina, a da se to nije nigdje pomenulo u Kur'anu i Sunnetu. U ovom slucaju važi zakon uzroka i posljedica koje se dešavaju u okviru Allahove odredbe u kojoj Allah, dž.š., cini šta hoce i odreduje kako hoce. Današnji muslimani, njih milijardu i sto miliona, kao da ne poznaju zakon uzroka i posljedica te preko pedeset godina nemocno gledaju židove koji rade po tom zakonu i ništa ne prepuštaju slucaju, i koji su se danas nametnuli kao respektabilna sila i snaga u svakom pogledu. Njih 15 miliona naspram 1100 miliona. Impozantna razlika, zar ne?

Položaj Mesdžidu-l-Aksaa kod muslimana

Mora se znati da za Medžidu-l-Aksa važi šerijatski propis u pogledu uvecavanja nagrade za namaz i dozvoljenosti putovanja radi njegovog obilaska, bez obzira postojala gradevina ili ne, jer se cijelo dvorište naziva mesdžid. U vrijeme objave Kur'ana nije postojao mesdžid kao gradevina, a u Islamu, halifa Omer, r.a., je postavio mesdžid tamo gdje su mu pokazali da je bila musala Davuda, a.s., a kasnije je gradevinu podigao halifa Velid ibn Abdulmelik, u obliku u kojem je danas. Mesdžidu-l-Aksa nije postojao kao gradevina kada je Poslanik, s.a.v.s., bio imam svim poslanicima u dvorištu mesdžida u noci Isra'a i Mi'radža.

Izgradnja "Hejkela"

Ben Gurion, jedan od najvecih židovskih politicara i voda zlocina nad palestincima, izjavljuje: "Izrael nema vrijednosti bez Kudsa, a Kuds nema vrijednosti bez Hejkela."
Hejkel je staro ime za mjesto gdje se vršio ibadet prije Islama, a židovi pod njim podrazumijevaju buduci Solomonov hram.
Danas u Izraelu postoji 120 skupina i organizacija koji sebe nazivaju ekstremistickim, a medu njima ima 25 specijalizovanih koje su odredene za rušenje Mesdžidu-l-Aksaa i izgradnju hejkela.

Najprije kamenje!

Svaka gradevina ima svoje odgovarajuce cigle i kamenje, ali ako je ta gradevina mit ili legenda koja se želi sagraditi u stvarnosti, onda i njeno kamenje mora biti mitološko kamenje.
Prica o kamenju, u smislu prakticne izvedbe, pocela je osamdesetih godina, kada je jedna vjerska skupina izabrala veliki kamen (sveti kamen) težak 5,3 tone kojeg su 16. 10. 1989. godine postavili kao kamen temeljac u blizini Mesdžidu-l-Aksaa. Osim njega bilo je potrebno pripremiti šest miliona blokova od kamena kojeg ljudska ruka nije dodirnula. Za realizaciju ovog dijela posla pobrinula se bogata jevrejska porodica Levi koja je u posebnom kamenolomu izglacala ovih 6 miliona blokova.
Jedan od tih židova kaže: "Pripremanje šest miliona kamenja nije nimalo lahak posao, ali ono što nam daje snagu jeste osjecaj da cinimo svetu stvar. Kad god dodirnem ovo kamenje, imam osjecaj da se u njemu pokrece nešto iz raja."

Šta je sa svijecnjakom?

O sedmokrakom ili sedmodijelnom svijecnjaku takoder kolaju razne price, a on predstavlja jedan od njihovih najvecih simbola koji simboliše sedam dana stvaranja po Tevratu. Oni smatraju da se svetost u hramu nece upotpuniti dok svijecnjak ne ude unutra.
Židovski milioner iz Egipta, Musa Feredž, poceo je 1990. godine, uz blagoslove Natanjahua, pripremati zlatni svijecnjak, a uz njega je dao izgraditi "šator ugovora", za koji židovi vjeruju da se u njemu Musa, a.s., sastao sa melekima. Ovaj šator napravljen je od cistog zlata.
Još jedan svijecnjak poklonila je Roza Jozef, 18. 08. 1997. godine vrijedan 15 miliona dolara.
Što se tice starog svijecnjaka historicari židovi smatraju da je on spašen prilikom prvog uništenja hrama od strane Nabukodonosora 586. godine prije nove ere. Jedan od današnjih židovskih obavještajaca saznao je da se traženi svijecnjak nalazi u magacinu Vatikana, gdje je donesen u Rim za vrijeme vladavine imperatora Titusa koji je srušio hram po drugi put, 70. godine naše ere. Svijecnjak je od suhog zlata, težak 70 kg.

Kovceg!

Sljedeca legenda koja je povezana sa hramom, o kojoj se mnogo raspravlja, jeste legenda o kovcegu.
Što se tice kovcega koji je naslijedan od Musa, a.s., i kojeg su nosili meleki i koji je ostao do vremena poslanika Šenona (Samuela) da bi ubijedio židove u pogledu vlasti Taluta, a što se spominje u suri Bekare, 248. ajet, mi u to vjerujemo. A što se tice židovske legende o kovcegu i njihovog vjerovanja da ce oni ponovo doci do njega i koji ce biti s njima u bitkama u kojima ce zbog njega odnositi pobjedu, mi u to ne vjerujemo. Ovaj kovceg je bio dok su poslanici dolazili od Benu Israila, a kada je to prestalo, nestao je i kovceg.
Medutim, židovske novine su u februaru 1997. godine objavile da se traženi kovceg nalazi u Etiopiji, gdje ga je odnio Menelik bin Sulejman, sin Sulejmana, a.s., i Belkise.
Novine zakljucuju: "Hram ne znaci ništa bez kovcega a on nije ispod Mesdžidu-l-Aksaa!"

Oltar!

Posljednji u nizu besmislenih legendi na kojima židovi temelje svoje vjerovanje jeste oltar - žrtvenik, koji je pripremljen i ceka dan kada ce biti unešen u hram, a njegova dužina je 30 metara. Medutim, šta treba biti zaklano na tom žrtveniku? Oni vjeruju u "crvenu kravu" koja treba da se pojavi i sa cijom krvlju trebaju da se pomažu kako bi se ocistili, jer se oni smatraju necistim od dana kada je srušen hram. Cudno je da židovi sebe smatraju odabranim narodom a istovremeno smatraju da su necisti do dana kada budu zaklali kravu i pomazali se njenom krvlju.
U Tel-Avivu postoji poseban institut gdje je putem vještacke oplodnje pokušano doci do crvene krave koja mora biti stara tri godine. To se desilo prije izvjesnog vremena, ali su otkrili nekoliko crnih dlaka i zaklali su je. Medutim, Allah najbolje zna da sve crvene, bijele i crne krave zakolju i pomiješaju ih sa Crvenim i Crnim morem, a onda se time pomažu, ne bi se ni jedan židov ocistio od prljavštine kufra sve dok istinski ne povjeruju u Allaha, dž.š., i dok ne povjeruju u ono sa cime je došao posljednji Allahov poslanik, Muhammed, s.a.v.s. To su bile židovske legende i mitovi na kojima temelje svoje pokvareno vjerovanje pokušavajuci ga unijeti u stvarnost i ostvariti svoj plan preko stravicnog genocida nad muslimanima na ocigled milijardu i kusur muslimana. I ono što se danas može poruciti muslimanima jeste da se oslobode i rasterete grijeha u koje su upali i da se pripreme u granicama svojih mogucnosti, u svjetlu kur’anskog ajeta: "I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj, da biste time zaplašili Allahove i vaše neprijatelje, i druge osim njih - vi ih ne poznajete, Allah ih zna. Sve što na Allahovom putu potrošite naknadeno ce vam biti, nece vam se nepravda uciniti." (Prijevod znacenja - El-Enfal, 60.) Možda ce im Allah dati bereket u tom pokretanju i uništiti spletke židova preko džihada u Palestini. To je pocetna mogucnost dok Allah ne dadne da duh ljubomore i ponosa obuzme one kojima je povjerena stvar ovog Ummeta koji je danas zapao u teško iskušenje.


Nadam se da ce ovo mnogima pomoci da shvate razlog rata u Palestini i otimanje zemlje Palestincima kao i vestacki napravljene drzave Izrael.Sellam

halilce
30-11-2008, 16:32
Mitko,oduševljavaš me i svaka ti čast!
Ovu sam sliku našao,pa ću je i postaviti,kako izgleda MASJID KUDS(mesdžid kuds?)
http://farm3.static.flickr.com/2371/2261330706_7d326e4ea6.jpg

Recruit
30-11-2008, 20:45
Selam. Samo jednu stvar bih dodao ako se ne ljutite.
Ova dzamija na slici nije Mesdzidul Aksa kako to vecina ljudi misli. Ovo je dzamija Omera r.a. a pored nje,nekih stotinak metara nalazi se i Mesdzidul Aksa za koju su vezana predanja iz hadisa.

halilce
30-11-2008, 22:12
Recruit,ako imaš neku sliku,postavi je!
Bilo bi lijepo da znamo više!
Sellam

Unicknnamed
30-11-2008, 22:49
http://www.postimage.org/gx11HUGS.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=gx11HUGS)

http://www.postimage.org/Pq2hnzWi.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2hnzWi)

Halilce u pravu je Recruit ovo sto si ti postavio nije Mesdzidul Aksa,ovu dzamiju koju si ti postavio popularno nazivaju Zlatna Kupola,evo pravih slika Mesdzidul Aksa i takodje evo jos nesta zanimljivo vezano za sve ovo.

Vazno je znati da '' ZLATNA KUPOLA'' ili '' KUPOLA NA STIJENI'' ( Dome of the rock), koju cesto nazivamo Meszidul Aksa, nije Mesdžidul Aksa. Naime, '' ZLATNA KUPOLA'' je pokrov stijene na kojoj je poslanik Muhammed salallahu alejhi we selem, predvodio namaz svim poslanicima na Isra i Miradzu. Ta kupola nije trece najsvetije mjesto muslimana!!!

Nekih stotinjak metara od kupole koja nam na slikama ukrašava zidove, nalazi se Medžidul Aksa, nešto malehniji i ne toliko istaknut umjetnicki kao '' KUPOLA NA STIJENI''. Na slici je prikazan i oznacen, tako da se ukine ta zabuna.

Zašto je ovo vazno? Zato, sto cionisti vrse iskopavanja ispod Mesdzidul AKSA, navodno trazeci ostatke svoga hrama i arheloske dokaze, sve za nauku!!! Slika Zlatne kupole se siri po svijetu kao podvala da je to AKSA. Tako da u slucaju da se Mesdzidul Aksa srusi, to ce svijetu biti cudno i neistinito jer ce '' ZLATNA KUPOLA'' stajati. Zbog neznanja necemo biti svjesni da je srusen treci sveti hram.

Evo i skice kako to izgleda :

http://www.postimage.org/Pq2hpG7S.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=Pq2hpG7S)


Imalo bi jos o ovom da se ppise puno i puno ali otom potom.Sellam svima.