PDA

View Full Version : Nezavisna Crna Gora - Da ili ne


fraer
22-04-2006, 13:49
Bliži se referendum na kojem će se građani Crne Gore odlučiti da li su za nezavisnu državu ili za ostanak u sklopu zajedničke države sa Srbijom. Mišljenja su podijeljena, čak postoji i jaka bošnjačka, unitaristički opredijeljena, frakcija koju predvodi dr. Šefket Krcić. S druge strane, crnogorski Bošnjaci se mahom izjašnjavaju za nezavisnu Crnu Goru. Kako vi na to gledate. Izjasnite se: nezavisna Crna Gora - da ili ne?

Kemoni
22-04-2006, 14:28
Drugi upravljaju o njihnim zivotima i sudbinom, kupili su ih kao ovce, a dok bude ovaca bice i vune.

Crni Gruja
22-04-2006, 17:09
Po Crnu Goru bi bilo odlicno da se odvoji, dok bi to bio konacan udarac Srbiji. No, ni jedno ni drugo me ne zanimaju, vec me brine podela Sandzaka ako do ocepljenja dodje.

borichi
22-04-2006, 20:50
Svakako da je nama najvazniji interes Sandzaka. Iskreno mislim da nama ni jedno ni drugo nije benificija. Jedina razlika bit ce u tome da ce nam trebati pasosi da posjetimo familiju u Biljelo Polje i ostale gradaove u C. Gori. Ali nema veze, mi smo to navikli, ako nam treba pasos da idemo u Bosnu i Hercegovinu onda nam nece smetati da ga nosimo i u C.Goru. Srbija i Crna Gora neka rijesavaju svoje bilateralne odnose medusobno, njihov problem. Tako da u glasackom dijelu treba da postoji i opcija glasanja "Ne zanima me". Ali posto je vec nema, onda sam za Nezavisnu Crnu Goru.

fraer
22-04-2006, 22:53
Već je rečeno da neće biti nikakvih pasoša, kao što ni za BiH ne treba pasoš. Svi koji često putuju tamo-amo znaju da se granica prelazi samo sa ličnom kartom. S druge strane, ne vidim problem u cijepanju Sandžaka, jer on svakako nije administrativna jedinica još od 1878., tako da praktično ni ne može biti podijeljen. Konačan udarac Srbiji - to mi se sviđa.

borichi
23-04-2006, 00:27
Nema pasosa nema cvrstih granica. Jedino kada pocnu da prave zid kao u Gazi, onda cu im vjerovati. Sve je ovo jedan veliki skeptcizam. Najbolje da damo malo vremena, onda cemo vidjeti je li bio udarac Srbiji.

Bojim se da nije ona "Vrana, vrani oci ne vadi".



.. A sta znaci ovo Sandzak nije Administrativna jedinica od 1878.

Would you please explain me this.

Thanks

fraer
23-04-2006, 01:32
pa to sam rekao više figurativno. naime, te je godine novopazarski sandžak prestao biti dijelom bosne. :(

fraer
14-05-2006, 23:04
LJudi, zašto ste protiv nezavisne Crne Gore? Glasanje pokazuje da je veliki broj ljudi protiv nezavisnosti CG, ali forum pokazuje da oni istovremeno nisu spremni da obrazlože svoje mišljenje. Pa, samo naprijed. Ne možemo uticati na javno mnijenje ali nas to ne treba sprečavati u iznošenju vlastitih stavova.

STRANAC
14-05-2006, 23:46
nezavisnost cg je mac sa dve ostrice...

dobro bi bilo da svako odlucuje o svom zivotu i zivi po svom ubedjenju.

s toga i podrzavam nezavisnost ako to odluci vecina ali ono sto je druga strana mracnija strana te medalje je nastavak komadanja i onako vec napuklog bosnjackog korpusa koji je danas na nezavidnom nivou u evropi pa i kod nas...

moje misljenje je da se time gasi i zadnja nada za sandzakom kao nekom regijom ili autonomijom ili posebnim nekakvim statusom..

a zar to nije bio ideal sviju nas bosnjaka iz sandzaka...

ipak posto mi je draze ovo drugo iskreno zelim da ne dodje do odvajanja ne crne gore jer je to majne vise ne bitno za bosnjake,vec da ne dodje do odvajanja nase brace koja tamo zive zavedena mrvicama slatkisa od cokolade koju su davno pojeli djukanovic bulatovi u doba bratstva i jedinstva sa sada pokojnim im prijateljem..

riki
15-05-2006, 13:47
crna gora je nezavisna vec od 99 godine samo slepac to nevidi

druga valuta carinski punktovi lakse mozes da prodjes za bosnu nego da udjes u cg a zivimo u zajednickoj drzavi ma nema tu ni price o zajednistvu

crna gora je nezavisna odavno samo sto pojedini jos zive u iluzijama

bosnjaci u cg su za nezavisnost sto je pokazao nedavno odrzani miting u rozajama na kome su izvizdani prestavnici za zajednicku drzavu medju kojima su bili pojedini predstavnici iz novog pazara necu navoditi imena jer me i nezanimaju

fraer
15-05-2006, 14:29
ma ja... razni unitaristi i ostali krcići... :D :D

Dzenan
15-05-2006, 14:31
Zelje su jedno a realnost nesto sasvim drugo.Realnost je da ce CRNA GORA posle referenduma biti nezavisna ,a da ce srbijanska odmaralista,hoteli ,stanovi i vikendice posle toga biti u pravom inostranstvu.I da ce mnogi vlasnicki odnosi biti stavljeni na razmatranje.Cinjenica je i da ce mnogi ,,savezni Beogradjani''morati nazad u svoj Mojkovac,Kolasin,Pluzine i ostale vrletne stijene ,,dje no se radjaju sokolovi''.A menjati Beograd za te ,,junacke destinacije''niko nije rad pa makar se radilo i o junacima sto Gorski vijenac ne silazi im sa usana.Bosnjaci ce u svemu tome biti kolateralna steta i glavni krivci za jedne ili druge ,takva nam je valjda sudbina.

fraer
15-05-2006, 15:35
Bosnjaci ce u svemu tome biti kolateralna steta i glavni krivci za jedne ili druge ,takva nam je valjda sudbina.

kako to misliš "kolateralna šteta"? zašto su bošnjaci oštećeni? jasno je da će unitaristi biti kivni na bošnjake koji su za nezavisnu crnu goru, ali ne vidim kako će oni nastradati odvajanjem crne gore? jednom sam gore istakao a, evo, i ponovit ću: sandžak odavno nije jasno određena administrativna jedinica i svako ko misli da bi to mogao i biti jedenog (lijepog) dana nije realan, u najmanju ruku. prilike su propuštene, sad je jednostavno prekasno za bilo šta.

riki
15-05-2006, 16:00
bosnjaci nemogu biti krivi niti imaju zasto da zale jer su vecinski narod u crnoj gori

STRANAC
15-05-2006, 17:46
ko je vecinski narod u cg nisam ovo razumeo riki

riki
15-05-2006, 17:52
pa bosnjaci ima ih vise

srbi i crnogorci su se podijeli i neverujem da ih vise ima ni po 20 posto

albanci i bosnjaci su vecinski narod trenutno u crnoj gori

STRANAC
15-05-2006, 17:54
proveri dobro ove podatke nesto mi se ne poklapa ovde

Tahirovce
15-05-2006, 18:25
joj Riki ne zezaj majke ti...ko je vecina? dobro ti kazu proveri,mozda ce biti za nekih 50 godina s obzirom na natalitet kod bosnjaka i albanaca,a slazem se sa Damirom on je napisao bas pravo stanje.....

STRANAC
15-05-2006, 18:30
ni natalitet ni naftalitet :):)

ne mogu ih dovesti do vecine jer i onako se sele u inostranstvo..

zna li neko neki brak u cg kod bosnjaka a da jedno nije bilo iz inostranstva :roll: :roll:

Crni Gruja
15-05-2006, 19:20
Znam ja! Ljiv i njegova zena; ona je pazarka, a on sjenicak heheheheh

borichi
15-05-2006, 21:47
Od ove ljubavi izgleda nece biti nista. Imam neki osjecaj da ce ostati zajedno, Na zalost!.

riki
15-05-2006, 21:51
ni u snu neostaju smem da se opkladim sa kim god hocete

a sa brojkama sam siguran

rele u crnoj gori osim nikse nema nijedan crnogorac hahahahhaah

a zeko je jedini srbin sa savnika ostali su jos neopredeljeni

hahahahhaha

STRANAC
15-05-2006, 23:30
riki navedi nam izvor podataka jer ja ne verujem da je to u cinjenicno stanje na terenu..

ako se zezas onda ti je super fora ali bar naglasi da se salis sa ovim tvojim hehehehhe

Tahirovce
16-05-2006, 15:52
ma zeza kao i obicno....evo kom nije mucno nek pogleda brojke http://www.minmanj.vlada.cg.yu/vijesti.php?akcija= rubrika&rubrika=198

STRANAC
18-05-2006, 19:57
ima li ko kakvih podataka oko statistike za izlaznost za opciju kakvi su komentari u gradu sta se prizejlkuje

riki
18-05-2006, 21:11
sto se tice carsije nju zabole za sve nemjenja se nista a izlaznost je velika jer sto ima jedno uho da zivi u srbiji oni ga salju besplatnim avionima vozovima autobusima ....

bice cupavo bate

hahahhahah

borichi
18-05-2006, 21:20
Ostace zajedno garant.

riki
18-05-2006, 21:33
samo u snovima

hahahahhahahah

fraer
18-05-2006, 22:02
Petar LUKOVIĆ

PERO S ONOGA SVETA

VLAKOM PREMA MRAKU

17. svibnja, 2006.



demonstracije_2006_beogra_200.jpgStrogo lično, ničim utemeljeno sopstveno uverenje u obliku sumnje da je dr. Vojislav Koštunica, tzv. predsednik srpske Vlade, već nekoliko tjedana na nekim teškim pravoslavno-halucinantnim drogama, potvrdilo se ovih dana tokom njegove posete Nemačkoj; objašnjavajući svojim domaćinima gde se Srbija danas nalazi, dr. Voja – koji vizuelno izgleda permanentno zapanjeno kao da zenice širi 24 sata dnevno – otkrio je da je Srbija "već u orbiti EU" iz čega proizilazi da je on, dr. Kalašnjikov, kao čovek koji Srbiju vodi u vaseljenu, u stvari, prvi srpski astronaut, spreman da u svemiru ostane sve dok se Ratko Mladić (hrvatski: "prepreka našem putu ka EU") dobrovoljno ne preda.



Da medikamenti koje Koštunica uzima deluju, videlo se prošlog tjedna u Centru "Sava" gde je održan "veliki narodni sabor" glede podrške da Crna Gora po svaku cenu ostane u savezu sa Srbijom. Delimično energičan, čak nasmejan, nabrijani Koštunica prisustvovao je ovom Patriotskom Cirkusu koji su organizirali akademici Ljubomir Tadić (otac Borisa Tadića, predsednika Srbije) i Matija Bećković (otac Olje Bećković, srboidne TV zvezde), uz prisustvo takvih velikana kakvi su, recimo, Luka Karadžić (brat Radovana Karadžića), ratna naci-reporterka Milijane Baletić, fašista Brana Crnčevića, mentalno izgubljena slikarka Olja Ivanjicki, kao i gomila popova prigodno obučenih u crno, u znak žalosti što će Crna Gora postati nezavisna. Najlepše od svega jeste detalj da je u publici bilo desetine postera Ratka Mladića koji bi, samo da je mogao, sigurno glasao za ovakvu SCG zajednicu, zna đeneral šta je srpski interes!



Posmatrajući Koštunicu, koji uvek živne kad valja braniti Srbe, naročito od Crnogoraca koji su se "priklonili Hrvatima" (deo diskusije iz Centra "Sava"), zanimljivo je primetiti da se Vlada Srbije poslednja dva tjedna sasvim posvetila crnogorskom referendumu, ostavljajući po strani takve sitnice kakve su EU, Haški Tribunal ili Kosovo. Organizovana vladina kampanja uz veličanstvenu Koštuničinu rečenicu da je najbolje da SCG opstane zato što će "Crnogorci imati Dunav a Srbi more" (a da niko nije odgovorio na prosto pitanje "koji će qurac Crnogorcima Dunav?") avanzovala je izjavom slavnog ministra Velimira Ilića da će Crnogorci "morati da slušaju jačeg i starijeg brata", da bi sve eskaliralo tipičnim pretnjama ovdašnjim studentima i bolesnicima poreklom iz Crne Gore – da će, kao stranci, morati sve da plate nekoliko miliona puta više nego dosad, ako misle da studiraju ili da se leče.



Naravno, u suludoj nadi da će baš oni – studenti i bolesni – odlučiti na referendumu, Vlada Srbije povukla je očajnički saobraćajni potez: besplatno je ponudila karte za vlak svima onima koji bi da odu u Crnu Goru da glasaju, uverena da je ovako forever kupila unionističke simpatije. Niko ne pita ko je ovlastio ministra Ilića da u ime poreskih obveznika Srbije daje besplatne karte crnogorskim studentima – zbog čega taj isti Ilić ne daje vozne karte srpskim studentima iz Leskovca ili, recimo, Vranja, kad nam se dese lokalni ili već neki drugi izbori, zašto je baš Srbija zalegla iza svojih crnogorskih satelita ("u orbiti") koji bi da održe SCG kao najgluplju državnu fikciju... važno je samo da slušamo Tadiće i Bećkoviće koji nikako da se pomire s činjenicom da Crna Gora više nije srpska prćija kojom će rukovoditi duh Slobodana Miloševića u obliku psihogenog Vojislava Koštunice.



Baš kao devedesetih godina kad je RTS najkrvavije moguće širio "istinu o Hrvatskoj i Bosni", danas prisustvujemo istovetnim metodama: već se pominju "seobe", "iseljavanje", "ubijanje Srba", "pripreme masakra", "krađe glasova" ili "prevare", sve u cilju stvaranja one najprimitivnije atmosfere koja pogoduje nepismenima i mentalno bolesnima, kakva je većina onih koji gledaju RTS; ova državna politika sejanja straha – jer RTS jeste samo propagandno glasilo Koštuničine Vlade – neće ostati bez efekta kad 21. maja Crna Gora bude postala nezavisna. Tek ćemo onda slušati o "krađama", "falsifikatima", "užasu", "pritiscima", "ucenama", kao alibi i dokaz da je Srbija, još jednom, neregularno pobeđena zahvaljujući međunarodnoj zaveri, što, reći će oni – nije prvi put, Srbija je, jadnica, uvijek žrtva, jebe tko stigne, Hrvati, Bosanci, evo, čak i Crnogorci!



U senci referenduma koji teško pada Ljubomiru, Borisu, Matiji i naročito muškobanjastoj Olji, veseli dr. Kalašnjikov istovremeno – jebiga – mora da brine o podršci u srpskom Parlamentu, naročito sad kad se finansijski kartel G17+ među sobom novčano posvađao; nekadašnji predsednik ove lopovske organizacije dr. Miroljub Labus podneo je ostavku na predsedničko mesto, ostavku na članstvo u G17+ dao je i bradati predsednik Parlamenta Predrag Marković, ali je on – misteriozni su božji putevi – ostao Predsednik Skupštine kao "nestranačka ličnost". Nekoliko poslanika G17+ koji su, takođe, hteli da budu "nestranačke ličnosti" hitro su izbačene iz Skupštine i zamenjene poslušnim kadrovima, što govori o vrsti principijelnosti koja vlada u ovoj Kući Ludaka. Ishod – da je u G17+ obračunu ili, preciznije, u G16+ masakru – pobedio ministar finansija Mlađan Dinkić koji je Vladi Srbije dao četvoromesečni rok da se tobož domogne Mladića kako bi on, Dinkić, in the meantime, završio privatizaciju Naftne industrije i nekadašnjeg otetog Karićevog Mobtela, plastično govori, u stvari, o srpskoj "orbiti".



Pitanje provizije – da li samo deset odsto – za Dinkića je važnije od svega; jebe se njemu za Mladića, Vladu, evropske integracije; dok je na mestu ministra finansija i ministra za opšte poslove (jer čovek ima običaj da se bavi svime što mu padne na pamet a što jeste profitabilno), jedino je bitno da G17+, formiran kao parazitski JUL, opstane na državnoj grbači dok ne isisa sve što se isisati može.



Sreća naša da nam je Predsednik Vlade u nirvani.



Svemir je čudo, posebno orbita! Naročito van Crne Gore!



________________________________

Copyright © 1993 - 2006 Feral Tribune. All rights reserved.

STRANAC
18-05-2006, 23:47
i iz skandinavije imaju organizovane besplatne letove i svakog dana veliki broj odlazi dole.mnogi koriste priliku da besplatno otputuju dole da se vide sa svojima a jedan,kao elem veliki poznavalac me upita neki dan: HOCE LI SE I PAZAR ODVOJIT A NAMA...

rekoh:PA NORMALNO STA SI MISLIODA MI OSTANEMO SAMI..

i takvi zive i ovde i tamo i odose da glasaju ane znaju ni koga ni za sta ali eto culi valja se a besplatna karta...

borichi
20-05-2006, 03:13
Pocinjem da budem sigurna da ce se odvojiti. Neka ce, sretno im bilo. I oni shvatise da im se ne isplati da ih Srbija iskoristava.

walter
20-05-2006, 10:31
Moj stav...



Stav da Sandzak mora ostati cjelovit moze da doprinese neuspjehu inicijative Crne Gore za osamostaljenjem, sto bi dvostruko pogorsalo polozaj muslimana u Sandzaku: muslimani u Crnoj Gori bili bi od strane Crnogoraca smatrani izdajnicima i dozivjeli bi veoma negativne posljedice, a Srbi ne bi smatrali da su im bilo sta duzni zbog toga sto su podrzali njihovu inicijativu...



Emocije su jedna stvar a politika je nesto sasvim drugo...

Nekad iz necega sto mislite da je lose moze da ispadne dobro i obrnuto... Ali dva dobra sastavit je tesko...

Zato treba glasati ZA...

fraer
20-05-2006, 10:51
Emocije su jedna stvar a politika je nesto sasvim drugo...

bravo!! slazem se 100%.

STRANAC
21-05-2006, 01:04
WALTERE.........

mislim da po prvi put pucas IZ PRAZNEEEEE :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Tahirovce
21-05-2006, 10:38
u toku je predizborna sutnja a i danas je glasanje,tuzi ce nas neko :mrgreen: ....

walter
21-05-2006, 11:52
WALTERE.........

mislim da po prvi put pucas IZ PRAZNEEEEE



Eh, u tome i jeste fazon, jer prazne se boje svi... 8) 8) 8)

walter
21-05-2006, 12:00
... i ovd(j)e se boje svi... i oni koji pob(j)edjuju i oni koji gube...



"Nezadovoljstvo je kao zvijer, nemocna kad se rodi, strasna kad ojaca." MS



"Covjek nije drvo, i vezanost je njegova nesreca, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Vezuci se za jedno mesto, covjek prihvata sve uslove, i cak i nepovoljne i sam sebe plasi neizvjesnoscu koja ga ceka. Promjene mu lice na napustanje, na gubitak ulozenog, neko drugi ce zaposjesti njegov osvojeni prostor, i on ce pocinjati iznova. " MS

Tahirovce
21-05-2006, 21:34
prve nezvanicne rezultate je upravo objavio cesid glase 56.5% je za odvajanje a da bi referendum bio uspesan potrebno je 55%........

Dzenan
21-05-2006, 22:09
Upravo sam cuo na vestima da se u Crnoj Gori slavi NEZAVISNOST.E,pa neka je Crnogorcima hairli a bogami i Srbima jar ce i oni eto posle koliko godina ni krivi ni duzni dobiti svoju nezavisnu drzavu.Zao mi je samo nasih velikana koji stadose na branik otadzbine sto u istoriju nece uci kao veliki spasioci.Naivno je bilo stati uz rame cuvarima zajednistva i deklarisati se za jednu stranu,(naivno naravno politicki jer je ulog bio mnogo veliki)dok su dokazani nacionalisti tipa Draskovic ,Ilic igrali na dve karte.I cekali ishod referenduma

tandir
22-05-2006, 07:30
[Naivno je bilo stati uz rame cuvarima zajednistva i deklarisati se za jednu stranu,(naivno naravno politicki jer je ulog bio mnogo veliki)dok su dokazani nacionalisti tipa Draskovic ,Ilic igrali na dve karte.I cekali ishod referenduma

Pa to je bio pripremljeni lonac za kuhanje u koji su upali "nasi Pazarski velikani". Cestitam Crnogorcima a i Crnogorskim Bosnjacima koji su na vrijeme uvidjeli gde nas vode Pazarski politicari i okrenuli se jedinoj mogucoj opciji- nezavisnosti Crne Gore. Mi Bosnjaci u Srbijanskom dijelu Sandzaka smo najveci gubitnici. Jos jednom iskrene cestitke svim gradjanima Crne Gore koji su glasali za nezavisnos a onim drugim "neka je zdravo glava" ideja Velike Srbije je definitivno zakopana.

walter
22-05-2006, 10:14
WALTERE.........

mislim da po prvi put pucas IZ PRAZNEEEEE





I prazna ponekad opali...

joku
22-05-2006, 12:39
I ja zelim da cestitam Crnogorskim gradjanima na nezavisnoscu!Moram da priznam da me sinoc Crnogorci iznenadise sa koliko pozitivne energije i dostojanstva proslavise dobijanje samostalne drzave.Najdirljiva je bila scena na Cetinju.Novinarka tvcg prisla je jednoj starijoj gospodji koja je slavila,a ova joj je rekla:Sine,ne znam za koga si ti,ali ja sam sretna,svi smo mi zajedno,dozvoli da te poljubim.



Sto se tice Bosnjaka u CG,bas me iznenadi onih 91%glasova za nezavisnost u Rozajama.To samo govori da je uticaj politicara iz Novog Pazara,na Bosnjacki narod u CG nikakav.Bosnjacima iz CG zavidim na tome,sto nece vise morati da slusaju Sulja,Rasima...,sto nece morati da strepe da li ce negde eksplodirati bomba itd.



Pa,braco Bosnjaci iz CG vidimo se ,ako Bog da u EVROPU!!!!!!!!

suada
22-05-2006, 13:43
E, PA NAREDNE GODINE I LOBI SA BALKANA ĆE BITI JAČI ZA JEDNU DRŽAVU PRILIKOM GLASANJA NA EUROVIZIJI A MOŽDA I ZA DVIJE DO SLJEDEĆEG IZBORA ? !



BRAVO ZA CRNOGORCE ! ČESTITKE

tandir
22-05-2006, 14:44
E, PA NAREDNE GODINE I LOBI SA BALKANA ĆE BITI JAČI ZA JEDNU DRŽAVU PRILIKOM GLASANJA NA EUROVIZIJI A MOŽDA I ZA DVIJE DO SLJEDEĆEG IZBORA ? !

Mozda i tri ko zna sta ce biti sa Vojvodinom. Svi dolaze na svoje osim nas a to mozemo zahvaliti "BEOGRADSKIM MANEKENIMA IZ N.PAZARA" kojima je Euro najdraza nacija, bio on zaradjen prodajom droge ili nacije i nacionalnih interesa, sasvim je svejedno.

STRANAC
22-05-2006, 19:37
a treba i srbima cestitati jer i oni konacno imaju nezavisnost....

riki
22-05-2006, 21:22
srecna nezavisna srbija

sto manja to bolja ko zadnje izdanje nokije

srbija do tokija

Tahirovce
22-05-2006, 22:08
Srbija nikad nije bila zavisna ,niti se kad saginjala,,,hahahhahahah

Anonymous
26-05-2006, 20:12
CG se odvoji hajirli,ostadosmo k'o riba na suvo,bez Budve,Ulcinja,bez Bara,Petrovca...itd,itd...

walter
26-05-2006, 21:07
A gde je Budva... Tu ne idem ja...

Crni Gruja
26-05-2006, 22:19
hahahahahahaah nebih ni ja iso hahahahaha :mrgreen:

Anonymous
27-05-2006, 13:38
Sto to 'ha ha ha' za Budvu...sto ne biste tamo? Ja stvarno ne shvatih ovo ha ha ha ha ha... barem me obavestite da znam

neno
27-05-2006, 14:12
A GDE JEBUDVA

Tahirovce
27-05-2006, 16:45
Alan fora je starija od mene,probaj da skontas........

fraer
28-05-2006, 15:14
i da zakljucimo: SVIM CRNOGORCIMA SRETNA NEZAVISNA DRŽAVA!

SRBIJANCIMA TAKOĐER!



Petar LUKOVIĆ

PERO S ONOGA SVETA

CRNJA I GORA

25. svibnja, 2006.



Šešeljeva psycho-granica Velike Srbije koja je pre petnaestak godina mentalno fascinirala većinu Srbijanaca fatalno zaljubljenih u geografske ćirilične toponime Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica, 21. maja 2006. uveče pretvorila se u najsmešniji vic stoleća. Od mnogobrojnih "SAO država" koje su po Hrvatskoj i Bosni stvarane paravojnom brzinom masakriranja u tek iskopanim grobnicama na svetoj srpskoj zemlji, od "drugog oka u glavi" kako se onda tepalo Crnoj Gori, od Kosova koje će do kraja ove godine s lakoćom postati nezavisno – od umetničkog projekta Slobodana Miloševića, srpskih akademika, Crkve i JNA, nije ostao kamen na kamenu. Vizija Velike Srbije kao pravoslavne Džamahirije – u kojoj narod osam sati boravi u crkvi slaveći Srpstvo, osam sati kolje šta god mu je pod rukom i osam sati zasluženo hrče – okončala se današnjom geografijom Malecke Srbije koja je nezasluženo, nikako svojom voljom, iznenada postala nezavisna!



Šok izazvan činjenicom da je Srbija (bez Kosova) svedena na teritoriju tek nešto veću od Hrvatske i da se pridružila Austriji, Mađarskoj i Češkoj koje nemaju izlaz na more, što znači da je u udžbenicima vaistinu "kontinentalna zemlja", nemerljiv je udarac čak i po ekstremnim croatia-kriterijumima; 48 sati nakon referenduma u Crnoj Gori, srpsko čovečanstvo je u totalnom zabezeku, mokrom čarapom udareno u saznanju da su Crnogorci (koji su, razume se, uvek bili Srbi) odlučili da se rastanu od matice!



A kakva je "ovakva" Srbija danas pod Koštunicom/ juče pod Miloševićem – videlo se u prvih 48 sati nakon uspešnog referenduma u Crnoj Gori: ista ona Vlada Srbije na čelu sa svojim Predsednikom koji je pre sedam dana usred Nemačke izjavio da mu je "primarni politički cilj da održi SCG zajednicu" kao da je isparila, nestala, iščezla! Nigde komentara, reakcije, nigde čestitke! Sklon da izigrava reku ponornicu, Koštunica je posle crnogorskog referenduma iščezao s medijskog obzora; politički potučen do nogu – jer nam je godinama tvrdio da je SCG idealni okvir države o kojoj on noćima sanja, užasnut saznanjem da ga 55,5 posto odsto glasača u Crnoj Gori nije prepoznalo kao Srpskog genijalnog vođu, zaprepašćen otkrićem da srpski Crnogorci, zar ima drugih Crnogoraca, hoće nezavisnu državu, dr. Voja se povukao u ilegalu, verovatno u neki manastir, da na miru sabere utiske i odgovori na pitanja koja ga raspinju: kako je moguće da su Đukanoviću već svi obećali priznanje, da li je moguće da će Crna Gora biti član UN, kako će Srbija bez srpskog mora, šta da radimo s onolikim Crnogorcima u Srbiji koji su verovali u Vojislava?



Privremeno rešenje – tipično za dr. Kalašnjikova koji ima akutni psihosomatski problem da se suoči s realnošću, nekako mu je, baš reče lekar, prošlost bliža, tamo se oseća kao Srbin u Karlobagu, u SAO-moru – realizovalo se gostovanjem njegovih savetnika i prijatelja na različitim televizijama gde se, duboko u noć, seirilo o najvažnijem problemu: da rezultati referenduma nisu konačni, da svi glasovi nisu izbrojani i da, naravno, postoji očajnički realna nada da će Srpska Ekipa u Crnoj Gori obaviti sve ono što je Koštunica poželeo. Logično je, naravno, da sad čujemo da Koštuničin Blok u CG traži ponovno prebrojavanje glasova, skeniranje svakog glasača, otiske lobanje svakog Albanca – kako bi se dokazalo da nije stigao iz Albanije što je jedan od razumnijih prigovora, ginekološki pregled Bošnjakinja koje su rađale brže nego što je Koštunica mogao da misli, uz FBI istragu o svim zločincima koji su iz Amerike avionima stigli da poraze Srpsku Ideju.



Besmislena nada da će Srbija biti među prvim državama koje će priznati nezavisnost Crne Gore – suprostavila se klasičnim srpskim pretnjama kao reakcija na izneverenu ljubav; izvesni ministar rada Slobodan Lalović izjavio je da će Crnogorci u Srbiji imati status "stranca" i da će im za rad biti potrebno "niz papira, dokumenata i dozvola", što je tipična srpska birokratska osveta onima koji su poručili da će Srbi u Crnoj Gori imati isti status kao ranije (u Crnu će Goru ulaziti s ličnom kartom i raspolagati s imovinom bez ikakvih promena). Već se intenzivno razmišlja kako kazniti one koje voze automobile s crnogorskim tablicama: da li im oduzeti auto ili ih obesiti ili će moraju da plate porez od milion evra po separatističkom točku; studenti Crnogorci – krivi što nisu animirali kolege da SCG opstane – biće linčovani ili oporezovani deset puta više od studenata iz centralne Afrike koji su, inače, zadivljeni Koštunicom i njegovim rastafarijanskim mirom u trenucima opšteg raspada.



Ne treba se, bez zajebavanja, odreći mogućnosti da Malecka ali kurčevita Srbija Crnogorcima uvede vize, na granici izgradi najveći zid na svetu, zabrani građanima da idu na crnogorsko (nekad: naše) more... sve je moguće pod vlašću dr. Koštunice kojeg tek bude iz duboke nesvesti, objašnjavajući mu pantomimom da je Crna Gora otišla i da je Srbija završila u pizdi lepoj materini, tamo gde joj jeste mesto.



Konačno sama, bez ikog svog – ni prijatelja, ni saveznika – Srbija je već 48 sati najtužnija država sveta: pokliči građana koji se, tobož, raduju što je Crna Gora otišla istovetni su reakciji ljubomornog dečka kojeg je devojka napustila i koja je, samim tim, postala kurva; u Srbiji je radovanje zbog obostrane nezavisnosti refleks iz očaja, poslednji čin odbrane od istine da Koštuničina Srbija ne može da ubedi ni Crnogorce da je ona bratska varijanta, a kamoli da ubedi Srbe da se Srbima veruje.



Kako nada umire poslednja, Koštunica i njegovi ministri još veruju u moguće čudo: da se rezultati referenduma proglase nevažećim ili, još bolje, da se ponište svi oni glasovi za nezavisnost Crne Gore jer je to protivprirodni blud – Srbin protiv Srbina. Tek kad se proglase konačni rezultati, kad Evropa sve to prizna, tek kad Predrag Bulatović kaže da je gotovo... postoji mogućnost da Srbija – do kraja ove ili iduće godine ili decenije – prizna nezavisnu Crnu Goru, nema razloga Srbija da hrli, žuri, srlja ili neformalno priznaje, Srbija je uvek držala do forme, njoj je SAO-forma uvek bila pravni okvir za još šarmantniji masakr, Srbija je, bre, dostojanstvena, ponosna, uvređena, povređena, usamljena, ali sposobna da vam uvek škorpionski jebe mater ako zatreba.



Važno je da naše građane ubedimo da nezavisnost Crne Gore nije konačna i da, dok mi to ne potvrdimo, njihova nezavisnost ne znači ama baš ništa. Kao da je sve ovo pisao Matija Bećković koji u ponedeljak ujutru "nije mogao da veruje" da mu "kidnapuju Crnu Goru", baš u času kad se Vojislav Koštunica spremao da nestane – jer je otkrio, iz ovdašnjih medija, da su u Crnoj Gori pobedili "Albanci" i "Bošnjaci" koji su se usudili da glasaju za nezavisnost i time poništili "autentične srpske glasove".



Priča o tome kako su Albanci u Crnoj Gori pobednici ovih izbora – klasičan je srpski fašistički alibi koji ne može da podnese buduću matematičku jednačinu da Srbin s Kosova i Albanac iz Metohije imaju jednako pravo na glas. Ali, kako se logika povukla iz javnog života Srbije, sve jeste moguće: sem činjenice da se Vojislav Koštunica negde pojavi i čestita Crnogorcima.



Uvek ima opravdanje: ako Savo Milošević, fudbaler, nije hteo da čestita onima koji su ovako glasali na referendumu, ne mora ni dr. Kalašnjikov. Nije on fudbaler, nego nevidljivi premijer. U tome je nogometna veličina Srbije!



________________________________

Copyright © 1993 - 2006 Feral Tribune. All rights reserved.

liliput
27-09-2006, 11:40
evo sad sam procitao u turskim novinama da se 80% crno gore prodalo strancima.2 telefonska preduzeca;jedina pivara;hoteli;fabrike aliminijuma.

jadni crnogorci... :roll: :cry:

Tahirovce
27-09-2006, 14:55
To je normalno,pa i u Srbiji je tako,sve se polako privatizuje.....

liliput
27-09-2006, 15:03
pa privatizacija je normalna ja na to ne kazem nista.ali prodati 80% svoje zemlje kolko je normalno za vas.sta ce sada radit gradzani crne gore?sve sto rade ide strancima.i na kraju kad prodaju citavu zemlju sta ce bitisa njima :?: vise nemaju nikakvih prava na tu zemlju;fabrike;hotele :roll:

leyla-cg
02-10-2006, 09:01
lilupute mi jadni nismo...vjeruj da nam je dobro...

leyla-cg
02-10-2006, 09:02
mnogo bolje nego u srbiji...i bit ce jos bolje...

iSelektor
02-10-2006, 09:36
ja bi stranim investitorima dao sve da rade u drzavi!

kao sto je svuda slucaj... ne mi imamo ono nase...

sta fali mercedesu sto je zajedno za chryslerom? ili skodi sto je zajedno za Volkswagenom? Sve bi ja dao strancima da rade... drzavu uzeti nam ne mogu a i da je uzmu... sta bi nam falilo?

Nego nas jebe taj jebeni ponos, mi smo najbolji i niko drugi... sto nas naravno i unistava... pogledajte sloveniju, hrvatska takodje na dobrom putu... a sve stranci drze... sta ima fali?????

liliput
02-10-2006, 09:51
ja mislim da to nije u redu prodavat sta stignes.kolko je ljudi dalo svoje zivote,kolko se krvi prolilo za tu zemlju i na kraju je prodas strancima....

Crni Gruja
02-10-2006, 11:48
Za koju se zemlju prolila to krv, ko je prolivao i kad? Ne pratim te, molim te objasni mi

liliput
02-10-2006, 12:25
pa nisu se turci povukli tako lako sa te zemlje.nego je tu zemlju uzeo narod sa borbom.a za 1.svetski i 2.svetski rat nemam vec sta da kazem.po 4 godine je bilo rata u toj zemlji i tad je dosta ljudi prolilo svoju krv za slobodu te zemlje i na kraju sta su uradili prodali zemlju onima sto su u proslosti pokusavali, sve da im oduzmu....

iSelektor
02-10-2006, 12:55
joj liliput halo, zaboravi ta vremena, danas vlada lova... i tehnika... sve ostalo je suvisno pominjati...

ginuli su i u drugim drzavama... pa sta im sada fali... bacili su te ratove u zaborav... sto kod nas ocigledno nije moguce, ma daj covece



Ja vise volim da zivim u necemu modernom i lijepom, nego u vukojebini i pustinji... ko garant 95 % nas ovde... I sta fali da se nasa drzava modernizuje?

Sto ne moze doci nemacka LUFTHANSA i da kupi aerodrum DUBINJE na primer?

Hajde molim, sto mene briga ako se to zove LUFTHANSA umesto SJENICA AEROTRANSPORT



Pozzz 8)

liliput
02-10-2006, 13:08
nisam video ni jednu drzavu koja moze da zivi bez proslosti.....ja nisam protiv privatizacije nek prodaju ali ne bas sve ko sto rade crnogorci to pokusavam da kazem :!:

leyla-cg
02-10-2006, 13:32
pa neka prodaju...ja ipak mislim da je bolji taj strani kapital...jer ionako bi tesko uspjeli da se izvucemo iz siromastva...ovako bar nekaako ide...polako...

Crni Gruja
02-10-2006, 13:56
Jeste to toliko dobro, ali ne u tolikoj razmeri, jer ima i Crna Gora ljudi koji bi mogli to da kupe, pa da se sve te pare zadrze u zemlji, a ne da je napustaju. Ali dobro, bolje ista nego nista, makar ce taj narod imat posla

liliput
02-10-2006, 14:11
ja to pokusavam da kazem.trenutno su prodali 80% zemlje....

leyla-cg
02-10-2006, 14:49
a nema veze ne zivis ti tu...uzivaj samo...

liliput
02-10-2006, 14:52
ja ne kazem da uzivam ili tako nesto.al eto vi uzivajte posto kazes da ti je super...

leyla-cg
02-10-2006, 14:57
pa ne moze ni svako da uziva...

oksi
02-10-2006, 16:54
ma bolje je prodati strancu nek bar ljudi imaju posla a ne prodati nekom iz domovine a on to samo kupi da istera te jadne radnike na ulicu.Stranci bar nesto rade na tome sto kupe a ne ko ovi nasi.

STRANAC
02-10-2006, 19:12
ma bolje je prodati strancu nek bar ljudi imaju posla a ne prodati nekom iz domovine a on to samo kupi da istera te jadne radnike na ulicu.Stranci bar nesto rade na tome sto kupe a ne ko ovi nasi.



sta ce to meni OKSI,necu ja to da kupim i da ulazem 8) 8) 8)



sta ce meni 600.000 ljudi kad ja toliko imam u jednom hotelu u kini 8) 8) 8)

leyla-cg
03-10-2006, 09:19
pa dobro neka imas...ja mislim da to i nije mana ako nas ima malo...svi mogu naci posao i zivjeti dobro samo treba pametno to iskoristit...manje zemlje bolje zive...

liliput
03-10-2006, 13:34
npr. :arrow: amerika,francuska,nemacka,italija....

leyla-cg
03-10-2006, 13:40
aj ne zezaj vise liliput...

liliput
03-10-2006, 13:45
ja se stvarno ne zezam.ja sam samo hteo da kazem da nije sve u privatizaciji.ja ne mislim nista lose o crnoj gori samo ta tolika privatizacija u buducnosti za vas nece biti dobra....trenutno je mozda super i daj boze ta tako ostane :!: :!:

leyla-cg
03-10-2006, 13:48
ma bas me boli uvo neka bude kako hoce...gore ne moze biti nego sto je bilo...

liliput
03-10-2006, 13:59
ma nemoj nista da te boli :wink: kad vam je lijepo onda ok....

leyla-cg
03-10-2006, 14:01
hehehheeh ne boli me srecom...no taj bol moze biti i kad mi je lijepo...vidi cg ima velike mogucnosti da bi nam bilo bolje...na nama je da ih iskoristimo...

keiselbach
04-10-2006, 12:59
Sto ne moze doci nemacka LUFTHANSA i da kupi aerodrum DUBINJE na primer?



Ovo bas i nije tako nemoguce.U ostalom nije vazno ko bi ga kupio vazno je da narodu ide bolje.

keiselbach
04-10-2006, 13:01
pa neka prodaju...ja ipak mislim da je bolji taj strani kapital...jer ionako bi tesko uspjeli da se izvucemo iz siromastva...ovako bar nekaako ide...polako...



U PRAVU S.Bez stranog kapitala ne moze da se zaleci ono sto su lopovi pokrali.

liliput
04-10-2006, 13:03
a kako ce da zalece kad su lopovi jos tu....

leyla-cg
04-10-2006, 13:05
a kaqkvi ste vi pesimisti...a svuda ima lopova...

keiselbach
04-10-2006, 15:39
a kako ce da zalece kad su lopovi jos tu....______



pa valjda ne moze 600000 crnogoraca(do duse nisu svi lopovi) da pokrade ono sto donese npr 80 000 000 Nemaca(ne donose svi)

liliput
04-10-2006, 17:39
a nije nista za jednog coveka ukrast nekolko milijona dolara.....:(

leyla-cg
05-10-2006, 07:11
pa nije...ali vjeruj lako se i tome dodje u kraj...a to je lakse sa strancima...

keiselbach
05-10-2006, 08:07
a to je lakse sa strancima...



Jeste ovi vasi pokradu one njihove onda oni njihovi odlaze a ovi vasi ostaju da gazduju i da maltretiraju narod. :P

leyla-cg
11-10-2006, 08:36
a nije lako stranac pokrasti vjeruj mi

leyla-cg
11-10-2006, 08:37
mislim stranca

keiselbach
11-10-2006, 12:07
pa to ja i kazem ne moze vas 600 000 da pokrade sve sto vam daju.

leyla-cg
12-10-2006, 09:15
ne daju nego mi to zaradimo...a oni 5 puta vise koristi imaju

keiselbach
12-10-2006, 12:08
E znam vala sto ga zaradite.Da nije ovih primoraca brdjani bi pocrkali a i oni dole zategli ko da je tursko ili grcko primorje da mogu uzeli bi crno ispod nokata.

leyla-cg
13-10-2006, 13:28
vjeruj ti meni da je vece bogastvo na sjever ali oni ne ulazu u njega...ne bih ni ja kad su bili drugi na vlasti...sad kad je dps bit ce nesto..

keiselbach
13-10-2006, 16:13
Pa zato je Milo i pobedio u Bijelom Polju i nace je sever VAZDA BIO ZA ZAJEDNICU.

Salim se.Sa severa su se ljudi Selili u Srbiju e sad kad vise nemaju kud normalno da ce i taj deo da se razvija.Mada vidim da prete da ce kolektivno neki krajevi da se rasele.

14-10-2006, 03:41
Jedna stvar i najvaznija: razisla se Srbija i Crna Gora i krvoprolica bilo nije. Kamo srece da su se sve bise YU republike tako postupile.

Setite se Cehoslovacle, sampanjac se tocio kad su Ceska i Slovacka odlucile da idu svojim putevima.

keiselbach
14-10-2006, 10:35
To je istina ALI OSTAJE PITANJE ZASTO SU SE U OPSTE RAZILAZILI?\



U ovim teskim vrmenima Yugonostalgicara je sve vise!

STRANAC
14-10-2006, 11:30
situacija sa ceskom i slovackom je svima poznata i to treba da bude formular za dezintegraciju,ako ga vise u opste i bude u evropi a misljenja sam da ce jos puno vremena proci a da toga nece biti,jer trenutno je jedna druga stvar popularna i kazu da se zove INTEGRACIJA,a ona ima za cilj da kako tako nekako sjedini evropske zemlje...

i tu ne mogu da dodju sve zamlje u obzir,za sve to ima KLJUC po kome se klasifikuje,pa ko uspe onda i predje prag toga,evo svedoci smo skorasnjeg ulaska bugarske i rumunije,a da ne pricam o poljskoj,koja je tamo vec tri-cetiri godine i kakvo je preobrazenje dozivela...

ovde,cesto srecem poljake i verujte da se stidim da kazaem odakle sam,jer je pre samo 15god. nasa zemlja za njih bila ZAPAD...

ali eto i to se desava,"jedan pogan covek u plaho vrijeme" i naidje na milione slepaca koji ga podrzase,i eto sad dje smo...

nego ni to ne bi bilo zlo,hajde,prezivljavalo se i gorih stvari,nego UBISE JEDINOG COVEKA KOJI JE IMAO VIZIJU I MOGAO DA NAPRAVI NESTO OD TE RUPE,i dodjose ISTI ONI-SAMO DRUGI PUT,i krenuse istim putem ali na drugaciji nacin...

evropa to vidi,i normalno SUDI PENALE,da ne kazem BIJE SHKLEMPE-i ako je ovaj drugi izraz primereniji slucaju,i eto te zemljice na ivici sa kojeg tesko da ce biti povratka...



elem.....

da apsolviramo....



srbiju,i njenu druzinu,najbolje je bilo i NE POZNAVATI,a kamo li sa njima imati ista zajednicko pa taman to bila i DRZAVNA ZAJEDNICA...



zato je i OTISLA crna gora,eto IDE polako-ali sigurno i kosovo,ubrzo ce i vojvodina doci na red i dobiti sigurno nesto sto ce skloniti BEOGRADSKE SHAPE sa nje...



u svemu tome,da spomenem i to DJE MU MESTO NIJE,jedino osta SANDZAK NAS,da pravi drustvo izgubljenima u vremenu i prostoru...





A STETA,SLOZICETE SE...?

14-10-2006, 14:06
Iskreno receno sto se mene tice u vezi dezintegracije, moze se svaka mahala u Sjenica osamostaliti (ako tako odluce).



Verovatno nisam jedini ali samo da napomenem da sam u toku rata u Hrvatskoj i BiH izgubio veliki broj prijatelja i rodjaka i zato sam ogorcen sto tadasnji politicari na vlasti nisu bili pod rigoroznijiom kontrolom za zapada da ne dozvole da izgine i nestane onoliko naroda koliko je izginulo i nestalo. Ja ne pokusavam da opravdam stavke zapada ovim komentarom samo hocu da istaknem da bilo kakvo resenje mirnim putem za mene je puno vaznije nego ko ce se od koga odvojiti ili sa kim sastati.



Ja se iskreno nadam da ako se Kosovo, Vojvodina, Sandzak itd. itd. zele odvajati da se tome pridje sa neke pozitivne strane a ne medjunacionalne mrznje.



Nikakvog opravdanja za ratovanje u ovo savremeno doba nema, treba razmisljati i u praksi primenjivati kako da se ekonomija razvija, praviti poslovne pozicije, unaprediti socijalni sistem i sto je po meni najvaznije, obnoviti kompletni skolski sistem zato sto su skole temelji svakog modernog razvijenog drustva.



Isto tako nasi krajevi su jedni od najlepsih na svetu, po raznovrsnosti i prirodnom bogatstvu i turistickom kapacitetu. Skijaski potencijal je ogroman, sve okolne reke, ljetna setalista, banje, domaci proizvodi itd. Ima ljudi na zapadu (2 sata leta iz Londona na primer) koji bi "ubili" (ovo je figurativno prevedena fraza, ne pricam o ratovanju :D ) da imaju na raspolaganju prirodi koju mi posedujemo.

leyla-cg
18-10-2006, 11:39
uh mcbarrny dosadan si

keiselbach
24-10-2006, 14:42
uh mcbarrny dosadan si____





Zasto?Sta sam to napisao pa ti dosadih?

Nidica
24-10-2006, 19:55
Dajte okanite se ovoga, Crna Gora se odvojila i KRAJ!

keiselbach
25-10-2006, 10:53
Dajte okanite se ovoga, Crna Gora se odvojila i KRAJ!





E da sucur za ovu pamet blagos blagos e vala cu da te poslusam. KRAJ KRAJ KRAJ