PDA

View Full Version : Propisi Kurbana


Unicknnamed
22-11-2008, 20:18
Definicija kurbana

Kurban je: klanje određene životinje u tačno određeno vrijeme sa namjerom približavanja Allahu, dž.š.

1. Historijat kurbana

Propisan je druge godine po Hidžri, kao i zekat i bajram-namazi. Utemeljen je Kur'anom, sunnetom i idžmaom (konsenzusom) svih muslimana, evo nekih dokaza za to:

Kur'an:” Zato se Gospodaru svome klanjaj i kurban kolji.” (Kevser, 3.)

Sunet:” Najbolji posao koji čovjek može za vrijeme kurbanskog Bajrama uraditi, a to je tada ujedno i najdraže djelo Allahu, jeste puštanje krvi svome kurbanu “... (Buhari i Muslim)
Kurban kao ibadet prihvaćen je među svim muslimanima i u svim vremenima.
Smisao (hikmet) kurbana je: Zahvalnost Gospodaru na brojnim blagodatima, posebno blagodati života i zdravlja, i što nam iz godine u godinu daje priliku otkupa za učinjene grijehe.
Važno je napomenuti kako je kurban poseban ibadet te da plaćena sadaka u vrijednosti kurbana ne može zamijeniti prinošenje žrtve - kurbana.

2. Propis (hukm) kurbana: Kurban je vadžib za svakog slobodnog, imućnog muslimana koji nije musafir na dan Kurban-bajrama (El-Hidaje fi šerh bidajetil-mubteda, 2/354)

Dokaz tome su Resulullahove, s.a.v.s, riječi: ”Ko ima mogućnosti da zakolje kurban pa ga ne zakolje, neka se ne približava našoj musali (mjesto gdje se klanja bajram-namaz)“ (Subulus-selam, 4/178, hadis 1.265).

3. Uvjeti (šartovi) valjanosti kurbana:

a)Uvjeti da bi kurban bio vadžib: Mogućnost (kudret) osobe da ga kupi ili posjeduje. Osoba koja preko svojih osnovnih potreba posjeduje vrijednost nisaba smatra se imućnom i takvoj osobi je klanje kurbana vadžib.

b)Uvjeti da bi životinja mogla biti kurban: Sačuvanost od mahana koje obično štete po zdravlje životinje ili utiču na kvalitet i količinu mesa. Resulullah, s.a.v.s, kaže:” četvero ne može biti kurban: životinja jasne ćoravosti, bolesna očitom bolešću, sakata vidljivom mahanom i iznemogla i neuhranjena životinja.”(Subulus-selam, 4/182, hadis 1.267.) Najbolji kurban je kurban bez ikakvih mahana.

c)Uvjeti osobe koja je dužna zaklati kurban: Da je ta osoba musliman, slobodana, punoljetana, razumana, imućna, mukim (da nije musafir), da to čini s nijetom kurbana, tj. da svi koji učestvuju u kurbanu imaju isključivo nijet kurbanske krvi i mesa. Tako, ako bi učestvovalo 7 osoba od kojih samo jedna od njih učestvuje da bi imala mesa a ne radi kurbana, kurban ne bi bio valjan ostaloj šesterici. Za kurban akike (koji je sunnet za novorođenče) ne može biti u zajedničkom kurbanu više osoba na dan Bajrama.

4. Vrijeme klanja kurbana: Prvi dan Bajrama, nakon bajram-namaza ili vremena potrebnog za obavljanje tog namaza, za one koji ga zbog valjanih razloga nisu klanjali. To je sunnet po hadisu Bera ibn Aziba: ”Prvo čime ćemo početi ovaj naš dan je klanjati bajram, potom se vratiti i zaklati (kurban), ko tako postupi postupio je po našem sunnetu, ko zakolje prije namaza to je samo meso za njegovu porodicu i u tome nema ničega od obreda kurbana.” (Nasbur-raje, 4/212)

Pored prvog dana Bajrama, kurban se može zaklati drugi i do pred zalazak sunca trećeg dana Bajrama. Prenosi se od Omera, Alije i Ibn Abasa, r.a, da je Allahov Poslanik, s.a.v.s, rekao: ”Tri su dana klanja a prvi je najbolji.” (Nasbur-raje, 2/213).

Mekruh je obavljati klanje noću prvog ili drugog dana Bajrama zbog mogućnosti greške koja može biti izazvane pomrčinom, kao i zbog siromaha koji, uglavnom, dolaze danju kao i zbog odstupanja od osnova, a to je - klanje danu.

Ako bi prošlo vrijeme klanja a kupljeni kurban ne bi bio zaklan, takav kurban daje se živ u sadaku jer se on, u običajnom pravu (urfu) računa kao i zavjetni kurban.

Ako se namijenjeni kurban izgubi ili bude ukraden pa se kupi drugi, a potom se pojavi prvi, najbolje je zaklati oba. Ako bismo zaklali prvi - dovoljno je, ili drugi - pod uvjetom da je isti ili bolji od prvog. (El-Fikhul-islami ve edilletuhu, 3/606).

5. Koje životinje mogu biti kurban

a) Kurban može biti samo jedna od “behimetul en'am”: deva, krava ( od nje je bivolica), ovca ili koza. Nije zabilježeno od Poslanika, s.a.v.s, ili ashaba da su kao kurban zaklali nešto drugo mimo tih vrsta, jer je čin kurbana u uskoj vezi sa životinjom, baš kao i zekat sa vrstom imetka.

Resulullah, s.a.v.s, zaklao je za kurban dva ovna koji su bili bijeli i rogati, a on je radio ono što je najbolje.

Sve što je kurban teži i skuplji bolji je, shodno Allahovim, dž.š, riječima: ”Ko veliča znakove Allahove vjere – znak je čestita srca.” (El-Hadždž, 32.) A kurban je jedan od svima prepoznatljivih (šeair) znakova dini islama.

b) Kurban mora biti određene starosne dobi: deva od najmanje pet godina, goveče od najmanje dvije godine, koza od jedne godinu ili ovca od šest mjeseci.

6. Jedan kurban dovoljan je za jedno domaćinstvo. Ibn Madže i Tirmizi bilježe od Ebu Ejuba: U vrijeme Resulullaha, s.a.v.s, čovjek je klao jedan kurban za sebe i za svoje ukućane, pa su jeli i dijelili. Tako je bilo sve dok ljudi nisu postali onakvi kakvim ih danas vidiš.

7. Ovca i koza mogu biti kurban samo za jednu osobu. Deva i goveče mogu biti kurban za najviše sedam osoba. U Džabirovom hadisu stoji: ”Klali smo sa Resulullahom, s.a.v.s, u godini Hudejbije devu za nas sedmero i kravu za nas sedmero.” (Muslim, 2/955, hadis 1.318.)

8. Lijepo je (mendub ) u vezi s kurbanom slijedeće:

a.čuvati (svezati) kurbana na nekoliko dana prije Bajrama zbog pripreme i ushićenja za tim ibadetom.

b.Obilježiti ga vješanjem nečega oko vrata, poistovjećujući ga time s hedjom (kurbanom za one koji obavljaju hadž).

c.Blago ga voditi do mjesta klanja i klanje izvršiti oštrim nožom.

d.Zaklati ga svojom rukom jer je to obred približavanje Allahu, dž.š, (kurbet) a takva djela je bolje uraditi lično sobom nego opunomoćiti drugog.
Resulullah, s.a.v.s, poklonio je Haremu 100 kurbana, 60 i nekoliko je zaklao svojom mubarek rukom a ostale je zaklao Alija, r.a. (Nejlul-evtar, 5/105)

e.Prisustvovati klanju kurbana, shodno riječima Resulullaha, s.a.v.s, Fatimi, r.a: ”Idi do svog kurbana, budi uz njega. S prvim kapima kurbanske krvi brišu se svi tvoji grijesi. Reci: INNE SALATI VE NUSUKI VE MAHJAJE VE MEMATI LILLAHI RABBIL ALEMINE LA ŠERIKE LEHU VE BI ZALIKE UMIRTU VE ENE EVVELUL MUSLIMIN. (Namaz moj, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je naređeno i ja sam prvi musliman, El-En’am, 162-163) Prisutni ashab upita: Allahov Poslaniče, je li to samo za tebe i tvoju porodicu ili za sve muslimane? Za sve muslimane, reče. (Nasbur-raje, 4/219)

f.Prilikom klanja proučiti: BISMILLAHI, VALLAHU EKBER, ALLAHUMME HAZA MINKE VE LEKE, ALLAHUMME TEKABBEL MINNI KEMA TEKABBELTE MIN IBRAHIME HALILIKE. ( U ime Allaha, Allah je najveći, Gospodaru moj ovo je od mene Tebi, o Allahu, primi ga od mene onako kako si ga primio od tvoga prijatelja Ibrahima)

9. Cilj kurbana kao ibadeta postignut je onog momenta kada se krv prolije. Lijepo je trećinu mesa zadržati za sebe, trećinu podijeliti kao sadaku a trećinu podijeliti kao poklon rodbini, prijateljima i komšijama. Allah, dž.š, kaže: ”... jedite ih, a nahranite i onoga koji ne prosi i onoga koji prosi.” (El-Hadždž, 36.)

10. Kurban za drugog: ako je taj drugi živ nije dozvoljeno zaklati kurban za njega osim s njegovim odobrenjem. Dozvoljeno je zaklati kurban za umrlog i s tim se kurbanom postupa kao i sa kurbanom živog, to jest ostavlja se i dijeli. Ako je umrli oporučio i ostavio sredstva za kurban onda je obaveza cijelog ga podijeliti. (El-fikhul-islami ve edilletuhu, 3/635).

11. Nije dozvoljeno prodavati dio kurbanskog mesa, vunu ili kurbansku kožu. Resulullah, s.a.v.s, rekao je: Ko proda kurbansku kožu taj od kurbana nema ništa.” (Nasbur-raje, 4/218.) Dozvoljeno je zadržati kožu za vlastite potrebe u domaćinstvu.

12. Nije dozvoljeno unajmljenoj osobi koja kolje kurban dati bilo koji dio tog kurbana. Nadoknadu za uloženi trud će dobiti iz drugog imetka mimo kurbana. Alija, r.a, prenosi da je Resulullah, s.a.v.s, rekao: ”Nemoj davati mesaru ništa od kurbana. Mi ćemo mu dati od nas.” (Mutefekun alejhi)

13. Osoba koja kolje kurban može biti samo musliman, nikako ehlu kitab (kršćanin ili židov)



Molimo Allaha, dž.š, da ukabuli naš kurban i naša dobra djela. Amin.

ursuljanka
23-11-2008, 12:07
Rodjo da mi te Allah nagradi za ovu temu.Nego,citala sam da ako se za kurban uzme ovan-on se kolje za jednu osobu,pa sam i nesto cula da neko kolje za dobrobit porodice,pa me interesuje-ako zelis da zakoljes kurban,a nisi u mogucnosti da kupis nesto vise od ovna-a zelis da to nanijetis za dobrobit svoje porodice-moze li tako ili mora da se nanijeti na jednog clana porodice.Nadam se sa si me skonto:),ako znas odgovori.

Esselamu alejkum

Tahirovce
23-11-2008, 12:34
Mitko i ja bih nesto pitao:
U poslednje vrijeme je aktuelno umesto klanja kurbana da se uplati odredjeni iznos u IZ, sto ja praktikujem, moze li komentar na to???

Unicknnamed
23-11-2008, 13:15
Mitko i ja bih nesto pitao:
U poslednje vrijeme je aktuelno umesto klanja kurbana da se uplati odredjeni iznos u IZ, sto ja praktikujem, moze li komentar na to???

Tahirovce ovde ti pise sve znaci cillj kurbana je pronosenje zrtve i pustanje krvi kao sto se kaze u ovom hadisu:
Najbolji posao koji čovjek može za vrijeme kurbanskog Bajrama uraditi, a to je tada ujedno i najdraže djelo Allahu, jeste puštanje krvi svome kurbanu “... (Buhari i Muslim)
Kurban kao ibadet prihvaćen je među svim muslimanima i u svim vremenima.

A takodje ovde imas i u vezi placanja-to se onda ubraja u sadaku i to ne moze zamijeniti prinosenje zrtve to jest kurbana:

Smisao (hikmet) kurbana je: Zahvalnost Gospodaru na brojnim blagodatima, posebno blagodati života i zdravlja, i što nam iz godine u godinu daje priliku otkupa za učinjene grijehe.
Važno je napomenuti kako je kurban poseban ibadet te da plaćena sadaka u vrijednosti kurbana ne može zamijeniti prinošenje žrtve - kurbana.

Unicknnamed
23-11-2008, 13:36
Rodjo da mi te Allah nagradi za ovu temu.Nego,citala sam da ako se za kurban uzme ovan-on se kolje za jednu osobu,pa sam i nesto cula da neko kolje za dobrobit porodice,pa me interesuje-ako zelis da zakoljes kurban,a nisi u mogucnosti da kupis nesto vise od ovna-a zelis da to nanijetis za dobrobit svoje porodice-moze li tako ili mora da se nanijeti na jednog clana porodice.Nadam se sa si me skonto:),ako znas odgovori.

Esselamu alejkum

Neznam dal sma bas najbolje skonto al pokusacu i tebi da odgovorim,i u vezi ovoga je dosta napisano u ovom postu:

a)Uvjeti da bi kurban bio vadžib: Mogućnost (kudret) osobe da ga kupi ili posjeduje. Osoba koja preko svojih osnovnih potreba posjeduje vrijednost nisaba smatra se imućnom i takvoj osobi je klanje kurbana vadžib.

Znaci svaka osoba koja posjeduje vrijednost NISABA-sta je to nisab:

Nisab je šerijatom precizirana količina imetka na koju se daje zekat. Nisab zlata u gramima iznosi 85 gr, a nisab srebra oko 595 gr. Znači, ako musliman čitavu godinu dana posjeduje 85 gr zlata i više, s tim da ta količina ne pada ispod 85 gr, dužan je nakon isteka hidžretske godine (jer je ona kraća za deset dana) izdvojiti zekat.

I ovde sam napisao koje se zivotinje kolju za kurban.

Kurban može biti samo jedna od “behimetul en'am”: deva, krava ( od nje je bivolica), ovca ili koza. Nije zabilježeno od Poslanika, s.a.v.s, ili ashaba da su kao kurban zaklali nešto drugo mimo tih vrsta, jer je čin kurbana u uskoj vezi sa životinjom, baš kao i zekat sa vrstom imetka.

Ovo je sto se tice starosti.
Kurban mora biti određene starosne dobi: deva od najmanje pet godina, goveče od najmanje dvije godine, koza od jedne godinu ili ovca od šest mjeseci.
--------------------------------------------------------------------------
Jedan kurban dovoljan je za jedno domaćinstvo. Ibn Madže i Tirmizi bilježe od Ebu Ejuba: U vrijeme Resulullaha, s.a.v.s, čovjek je klao jedan kurban za sebe i za svoje ukućane, pa su jeli i dijelili.
Ovca i koza mogu biti kurban samo za jednu osobu. Deva i goveče mogu biti kurban za najviše sedam osoba. U Džabirovom hadisu stoji: ”Klali smo sa Resulullahom, s.a.v.s, u godini Hudejbije devu za nas sedmero i kravu za nas sedmero.” (Muslim, 2/955, hadis 1.318.)

A ovde pise da ovca i koza mogu biti kurban samo za jednu osobu,ovo znaci za jednu porodicu(ne samo za jednog clana porodice).

Sellam za tebe i nadam se da sam uspeo da ti odgovorim.

Unicknnamed
23-11-2008, 13:39
Rodjo da mi te Allah nagradi za ovu temu.

Amin we ijjake.

Recruit
24-11-2008, 20:59
Unicknnamed. Uplacivanje kurbana u islamskoj zajednici i davanje sadake nije jedna te ista stvar. Kad covjek uplati kurban u islamskoj zajednici taj kurban se zakolje i u to nema sumnje. Nemoj da govoris neke stvari za oje nemas dokaze. Hoces da ocrnis islamske zajednice kako bi posle ljudima mogao da seviras "vehabijsku zajednicu".
Svaki uplaceni kurban u islamskoj zajednici se zakolje.

STRANAC
24-11-2008, 21:06
Unicknnamed. Uplacivanje kurbana u islamskoj zajednici i davanje sadake nije jedna te ista stvar. Kad covjek uplati kurban u islamskoj zajednici taj kurban se zakolje i u to nema sumnje. Nemoj da govoris neke stvari za oje nemas dokaze. Hoces da ocrnis islamske zajednice kako bi posle ljudima mogao da seviras "vehabijsku zajednicu".
Svaki uplaceni kurban u islamskoj zajednici se zakolje.
smiri se,i ne panici kad ne razumes...
procitaj post lepo i shvatices da nisi razumeo...
i,ja ti sada kazem da prestanes da provociras,i da nekoga nazivas bilo kako,a pogotovu @unicknammed-da vehabijom,jer znam coveka i on je olicenje i islama i karaktera i svega sto postoji...

Unicknnamed
24-11-2008, 21:16
=[/COLOR]Recruit;88351]Unicknnamed. Uplacivanje kurbana u islamskoj zajednici i davanje sadake nije jedna te ista stvar. Kad covjek uplati kurban u islamskoj zajednici taj kurban se zakolje i u to nema sumnje. Nemoj da govoris neke stvari za oje nemas dokaze. Hoces da ocrnis islamske zajednice kako bi posle ljudima mogao da seviras "vehabijsku zajednicu".
Svaki uplaceni kurban u islamskoj zajednici se zakolje.

Ja ne znam stvarno sta ti hoces od mene :confused:,zamolio sam te bratski da me ne nazivas "vehabijom" i da me ne mijesas sa njima jer to nisam niti cu ikad biti,zamolio sam te da se ostavis raspravke i prepirke i da pises nesta dobro i poucno iz cega bi svi mogli da nauce pa cak i ja,ti to neces vec cekas da ja nesta napisem pa onda na mene drvlje i kamenje.Daj jednom me ostavi na miru i napisi nesta pametno,nemoj pisat nesta sto 90 % clanova ovog foruma ne razumije.Ne znam al kako si krenuo jedino mi preostaje ili da nista ne pisem ili da odem sa foruma...............

supergirl
24-11-2008, 21:25
Ovca i koza mogu biti kurban samo za jednu osobu. Deva i goveče mogu biti kurban za najviše sedam osoba.
A ovde pise da ovca i koza mogu biti kurban samo za jednu osobu,ovo znaci za jednu porodicu(ne samo za jednog clana porodice).

Je l to znaci da deva i govece mogu biti kurban za sedam porodica??
Sta ako porodica ima 8 clanova?? Je l' tad moze proc sa jednim govecetom?

Unicknnamed
24-11-2008, 21:31
Je l to znaci da deva i govece mogu biti kurban za sedam porodica??
Sta ako porodica ima 8 clanova?? Je l' tad moze proc sa jednim govecetom?


Što se tiče deve i krave, većina učenjaka smatrala je da je dozvoljeno da u klanju krave i deve učestvuje sedam osoba. Na to ukazuju mnogi argumenti, a spomenut ćemo samo jedan, odnosno riječi Džabira, r.a.: ''Zaklali smo u godini u kojoj je bila Hudejbija, zajedno sa Allahovim Poslanikom s.a.w.s, devu za sedam i kravu za sedam osoba.'' (Muslim)
Ovaj pojam udruživanja u klanju deve ili krave odnosi se na udruživanje ljudi iz različitih porodica, a ne iz jedne porodice, kao što je slučaj sa klanjem ovce kada čovjek kolje ovcu za sebe i svoju porodicu.
A ako bi čovjek želio da zakolje kravu ili devu za sebe i svoju porodicu, to je dozvoljeno bez razilaženja islamskih učenjaka.

Tahirovce
24-11-2008, 21:46
Recruit

@Unicknnamed te je vise puta zamolio da ga ne nazivas vehabijom, evo i ja da te zamolim u upozorim da ne radis to vise.....

Crni Gruja
25-11-2008, 06:10
U pravu je ovaj narod recruit. Ako jos jednom u svojjim postovim a nekog od nasih clanova nazoves vehabijom, bice posledica, pa ti to posle nazivaj gusenjem istine ili kako god hoces. Sad si vec i zvanicno upozoren.

Mitko, brate, nema tebi odlaska nikud, JA nedam :)

Recruit
26-11-2008, 11:48
Ok, sorry unicknnamed. Zaboravim ponekad da ne volis da te zovem vehabijom.

ursuljanka
27-11-2008, 16:16
A ovde pise da ovca i koza mogu biti kurban samo za jednu osobu,ovo znaci za jednu porodicu(ne samo za jednog clana porodice).

Sellam za tebe i nadam se da sam uspeo da ti odgovorim.
[/quote]


We alejkumu selam.Ovaj deo mi nije bio jasan.Hvala!

Unicknnamed
27-11-2008, 20:52
Ok, sorry unicknnamed. Zaboravim ponekad da ne volis da te zovem vehabijom.

Poceo si i da zezas pomalo ako ako samo nastavi,nema veze to je odraz tvojeg vaspitanja i kulture,uopste me vise ne zanimaju tvoji glupi komentari i bockanja (samo nemoj i ove moje rijeci da iskrivis kao sto si i dosad radio).Kolko cijenis sagovornika vidi se i po tome da si mi i nick napisao malim pocetnim slovom,al od tebe me vise nista ne moze zacudit.No nema veze imam mnogo pametnija posla od rasprave sa tobom.Es-sellamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

ursuljanka
28-11-2008, 08:47
Unicknnamed-samo pritisnes 'ignore'.Otkada sam to naucila sve mi lijepo:).

supergirl
02-12-2008, 12:15
Tahirovce ovde ti pise sve znaci cillj kurbana je pronosenje zrtve i pustanje krvi kao sto se kaze u ovom hadisu:
Najbolji posao koji čovjek može za vrijeme kurbanskog Bajrama uraditi, a to je tada ujedno i najdraže djelo Allahu, jeste puštanje krvi svome kurbanu “... (Buhari i Muslim)

Unicknnamed,cini mi se,da ti mislis da taj iznos ide u neke svrhe,karakteristicne za sadaku.

Pa te islamske zajednice preko kojih se uplacuje kurban ne koriste taj novac od kurbana da bi ga udijelili il nesto dr.(ko sto se radi sa sadakom).

Vec se on uplati za kupovinju kurbana (i tacan broj koji je uplacen),a meso od njih se ne prodaje vec se,cini mi se,polovina udeljuje, a drugi deo ide u zamrzivace medresa Sandzaku.

Prije pet godina,brat mi je bio prva godina medrese,i mi smo uplatili kurban u IZ (neobican kurban-bajram bez klanja,dijeljenja kurbana....:(),ali se secam price brata,da je od kurbanbajrama,meso bilo prisutno (mnogo vise nego prije) na soframa medrese.
A tad je kurban bajram bio u februaru. E sad zamisli ti kad tih 200 ucenika do februara su imali krem,dzem i margarin za dorucak,a posle bajrama i prsutu i sudzuk!:biggrin:
Znaci,sevap imas,a i ispunio si ciljeve kurbana,prinosenje zrtve i putanje krvi,kao i sve propise (ovca/ovan/krava, jedan clan/porodica/....)

Nije to izmisljeno da bi se uzimale narodu pare,vec zbog ljudi koji nisu u stanju da kupe,zakolju i udijele kurban,a imaju zelju da to urade.
A i mislim da nasa ulema ne bi to radila,da nije dozvoljeno. Sta mislis?

Unicknnamed
15-12-2008, 19:29
Unicknnamed,cini mi se,da ti mislis da taj iznos ide u neke svrhe,karakteristicne za sadaku.

Pa te islamske zajednice preko kojih se uplacuje kurban ne koriste taj novac od kurbana da bi ga udijelili il nesto dr.(ko sto se radi sa sadakom).

Vec se on uplati za kupovinju kurbana (i tacan broj koji je uplacen),a meso od njih se ne prodaje vec se,cini mi se,polovina udeljuje, a drugi deo ide u zamrzivace medresa Sandzaku.

Prije pet godina,brat mi je bio prva godina medrese,i mi smo uplatili kurban u IZ (neobican kurban-bajram bez klanja,dijeljenja kurbana....:(),ali se secam price brata,da je od kurbanbajrama,meso bilo prisutno (mnogo vise nego prije) na soframa medrese.
A tad je kurban bajram bio u februaru. E sad zamisli ti kad tih 200 ucenika do februara su imali krem,dzem i margarin za dorucak,a posle bajrama i prsutu i sudzuk!:biggrin:
Znaci,sevap imas,a i ispunio si ciljeve kurbana,prinosenje zrtve i putanje krvi,kao i sve propise (ovca/ovan/krava, jedan clan/porodica/....)

Nije to izmisljeno da bi se uzimale narodu pare,vec zbog ljudi koji nisu u stanju da kupe,zakolju i udijele kurban,a imaju zelju da to urade.
A i mislim da nasa ulema ne bi to radila,da nije dozvoljeno. Sta mislis?

Nisam ovo prije video pa ev da napisem nesta mada nije moje da nekoga na nesta ne daj boze nagovaram,i ne zelim da govorim nekome sta ce i kako raditi.O ovoj temi kao i o ostalim temama na ovom forumu moze da pise ko god hoce i nemoj da me pogresno shvatis ovo se ne odnosi na tebe ali ovde koliko ja primecujem neki clanovi samo dolaze i citaju ko sta pise i onda svojim komentarima unose nered i pometnju zna se ko su da ih sad ne nabrajam.Znaci sve sto ja napisem pisem iz zelje da neko nesta nauci i da nekome bude od pomoci a nikako ne zelim da nekoga nateram da prihvati moje misljenje.Ja nisam rekao da neko uzima pare za sebe od kurbana taman posla,ja sam samo napisao propise vezane za kurban.A ako neko uplati pare za kurban sta on ima onda od tog kurbana,i da li je ispunio propise i ciljeve kurbana?Kurban je prije svega individualni cin pokornosti i velicanja Allahovih dz.s. odredbi. Ali, kako se obavlja u porodici i za porodicu, on je i znak porodičnog usmjerenja i opredjeljenja da se ide putem tevhida, to je poruka koju porodica odasilje drugima da je ona odana i pokorna Allahovim dz.s. odredbama, da je na putu islama. Kurban je obred i zaštita cijele porodice. Sjetimo se samo kako je Ibrahimova a. s. porodica smjerno i odlučno prihvatila sve Allahove dz.s. odredbe i da je za to bila nagrađena posebnom nagradom. Zrtvovanje Ismaila a.s. bilo je zamijenjeno zrtvovanjem ovna, Ismail a. s. je postao Vjerovjesnik, a od njegovog potomstva rođen je najodabraniji među poslanicima i vjerovjesnicima, Muhammed a. s.I sama si rekla kakav je bio tvoj Kurban Bajram i kako si se osecala bez klanja kurbana.A sto se tice siromaha koji ne mogu da zakolju kurban i Mederse i to je lako regulisat samo pogledajte propise podjele kurbanskog mesa.Znaci trecina ide siromasima,trecina komsijama i prijateljimia a tecina za sebe ostaje,u tom smislu su i Poslanikove alejhisselam rijeci:”Jedite, pohranite i podjelite!” (Muttefekun alejhi).Dozvoljeno je svo kurbansko meso zadrzati za sebe a takodje je dozvoljeno i svo to meso podijeliti siromasima i drugima.Jos nesta bih napisao sto se tice toga davanja para umesto klanja kurbana.Opet napominjem da ne zelim nikoga da kritikujem al da i ja nesta pitam vezano za klanje tih kurbana,posto se verovatno nakupi dosta tih kurbana mene zanima kako se kolju ti kurbani.Mislim na krupnu stoku krave,bikove itd. da li se i one kolju normalno ili se ono sto se kaze prvo zicuju.

Tahirovce
15-12-2008, 21:55
Mitko raspitacu se da li se klasicno kolju ili prvo zicuju..
Al meni jedno nije jasno, kad neko npr zivi u Beogradu u nekom soliteru, kako on da zakolje kurban ako nema uslova za to(konkretno dvoriste)....

supergirl
16-12-2008, 21:39
Kolju Se.
(bila Sam Napisila Post Od Sto Godina Al Mi Puce Veza!)

Tahirovce
16-12-2008, 21:49
i ja sam dosao do te informacije, da se kolju...