PDA

View Full Version : Desavanja U Bosni I Hercegovini


36310
08-10-2008, 11:07
Evo jedne politicke vizije koja mi se veoma svidela a dolazi nam iz susedne BiH:

ZA NAS POSTOJE SAMO DVIJE NACIJE: ZLOČINCI I ŽRTVE I SAMO DVIJE SORTE LJUDI: KRIMINALCI I POŠTENI GRAĐANI


Objavljeno: 03. Oct 2008.

Narodna bošnjačka stranka je održala predizborni skup u Zavidovićima na kojem su predstevljena 32 kndidata za Općinkso vijeće. Prisutnima su se bratili dr. Adnan Jupić, predsjednik Općinskog odbora NBS-a, Redžić Ismet, otac poginulog borca, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, i nosilac liste NBS-a, te predsjednik NBS-a Nedžad Latić.
«Mi smo formalno opozicija, jer nismo još u vlasti. Ali suštinski oni koji su u vlasti su opozicija narodu, opozicija istini i pravdi i opozicija prosperitetu zemlje! Mi smo uz narod i stoga ćemo se boriti da istinski narod dođe u poziciju da odlučuje o svojoj sudbini.
- Iako smo nacionalna stranka po imenu, mi učimo naše pristaše da za nas postoje samo dvije nacije: zločinci i žrtve i samo dvije sorte ljudi; kriminalci i pošteni građani. Stoga je lahko prepoznati na kojoj smo strani i protiv koga smo.

-NBS se ponosi svojim dosadašnjim principa jer smo jedina stranka koja je inistirala da koridor 5C završi u Neumu, i u tome kontesktu imali viziju i zagovarali pristupanje BiH Mediteranskoj uniji; zatim smo se jedini borili za istinu o izručenju tzv. Alžirske grupe, bili smo protiv odlaska vojnika u Irak itd. A oni su vodili vazalsku, Bušovu politiku, a ne prijateljsku politiku kakavu zasluže BiH i SAD.
-Jedini smo zagovarali sazivanje Bošnjačkog sabora. Oni su to odbijali jer ne žele politički konsezus oko suštinskih nacionalnih pitanja, istanuo je u svom govoru Nedžad Latić


U temi mozemo izvestavati o svim aktuelnostima u BiH...svi ste pozvani da ucestvujete u njoj.

Elvis-Eko
08-10-2008, 15:50
ZA NAS POSTOJE SAMO DVIJE SORTE LJUDI: KRIMINALCI I POŠTENI GRAĐANI




S obzirom da je ovih prvih tamo i previse tesko da ce moci sta napravit. Uostalom i vecina stranaka prica jednu te istu pricu na tim osnivackim skupovima

36310
30-12-2008, 11:00
Neprijateljima Bosne i islama smeta IZ po mjeri svoga naroda
(Njima bode oči to što se od Islamske zajednice stvara institucija na nivou snage Srpske pravoslavne i Katoličke crkve...)

Jedan od najznačajnijih bh. historičara i autoriteta prof. dr. Enver Imamović s Filozofskog fakulteta u Sarajevu kaže da ga žestoki napadi na Islamsku zajednicu u BiH, koji su u posljednje vrijeme veoma učestali i nemilosrdni, neodoljivo podsjećaju na vrijeme Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije i period nakon Drugog svjetskog rata, kada se, također, snažno atakovalo na najsnažniju instituciju bosanskih muslimana, njenu nezavisnost i utjecaj.

U razgovoru za "Dnevni avaz" ovaj vrhunski naučnik govori o historijskim uzrocima napada na Islamsku zajednicu i instituciju reisu-l-uleme, osvjetljava ciljeve onih koji stoje iza tih napada, upozorava na posljedice, govori o reisu Ceriću...

- Od dolaska Austro-Ugarske pa nadalje uvijek su vlasti na ovim prostorima i u svim režimima imale poseban (negativan) odnos prema Islamskoj zajednici.

Zašto je to tako, historijski se zna. Treba početi od toga da je Islamska zajednica strano tijelo u Evropi i taj animozitet nastavlja se i u današnje vrijeme. Svaka vjerska institucija, bila katolička, pravoslavna, jevrejska ili islamska, ima dugu historiju. Ona je opstala do danas i razvijaju se u kontinuitetu, i to u obliku koji su najboljim smatrali u tim institucijama, odnosno prema potrebama i zahtjevima sljedbenika tih zajednica.

No, činjenica je da se Katolička i Pravoslavna crkva u BiH ne uzimaju u razmatranje i diskusiju u našoj javnosti kao Islamska zajednica u BiH. Bez obzira na to što se svakoj zajednici, pa i Islamskoj, tu i tamo može nešto prigovoriti, napadi u ovom obliku i količini prevršili su svaku mjeru, ti napadi su pretjerani. Ne zaboravimo šta je Islamska zajednica značila našem narodu u posljednjem ratu. To je bila institucija oko koje se bošnjački narod okupljao - kaže Imamović.

Islamska zajednica održala se više od stoljeća kao najvjerodostojnija, oslonac oko kojeg se okupljaju Bošnjaci. Mislite li da je i to uzrok stalnih napada na nju?

- Ja sam radio naučni rad o temi vjerskih poglavara i poglavara inače kroz historiju na čelu bosanskog naroda. Uvijek su vjerski učenjaci, čak i u najtežim trenucima u historiji, bili uz svoj narod. Čak i u srednjem vijeku, kada je inkvizicija napadala Bosnu, bogumilski prvaci stajali su na čelu naroda u borbi za opstanak. To se u kontekstu Islamske zajednice potvrdilo i u Drugom svjetskom ratu, a evo i ovom posljednjem. Vjerska ulema uvijek je bila uz narod. Jedina istinska institucija oko koje se narod okupljao, koja mu je bila vodilja i spasilac bila je Islamska zajednica i njena ulema. Neprijatelji Bosne, bosanskog naroda i islama to znaju, to im smeta i otud svi ovi napadi. To treba jasno reći.

I prvaci Islamske zajednice često su napadani. Poznato je da je zbog žestokih napada, montaža i objeda umro predsjednik Starješinstva IZBiH, Hrvatske i Slovenije dr. Ahmed Smajlović. Skoro da je nevjerovatno da se danas, 20 godina kasnije, na isti kalup pokušava srušiti reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. Zašto je to tako?

- Pretpostavljam da je svima poznata ne tako davna prošlost. Kada je u pitanju reisu-l-ulema u BiH, počev od Drugog svjetskog rata, ali i prije, mi znamo ko ga je uglavnom postavljao. To su bili režimi i države, koje su se mijenjale. Manje-više, uglavnom su to bile igračke u rukama države. Reis Cerić prvi je istinski reis koji je izabran po volji naroda i zastupa interese naroda, svojih sljedbenika. On svoj posao radi kako treba, kao istinski lider vjernika muslimana.

Reis Cerić pojavio se na historijskoj sceni onakav kakav jeste i normalno je da smeta svima. To je razlog svih napada. Onima koji napadaju reisa Cerića odgovarala bi situacija kakva je bila prije, da reisu-l-ulemu Bošnjacima postavlja država, da on obnaša dužnost kako država kaže, da uništava instituciju islama i instituciju Islamske zajednice. Ovaj reisu-l-ulema prvi put je onakav kakav treba biti i zato je meta svih tih napada.

Je li ovo historijski trenutak da se sazove Bošnjački sabor ili jednostavno skup na kojem će vodeći bošnjački intelektualci i političari napraviti daljnje smjernice kojima ovaj narod treba ići, jer smo zapali u tešku letargiju?

- Ta potreba davno se ukazala. Pokušavao se organizirati taj skup, ali nije išlo. Takav je to mentalitet posebno među nama Bošnjacima. Prema mom mišljenju, Islamska zajednica u BiH jedino može organizirati jedan takav skup i pokrenuti ovu temu. To može uraditi samo reis Cerić. Reis treba okupiti Bošnjake i sve koji trezveno misle o Bosni da se bez predrasuda i interesa okupe kako bi našli put spasa za Bošnjake i za Bosnu. Ništa drugo. Ko hoće, neka se priključi tome. Oni koji neće, ne moraju biti dio toga.

Potrebno je da se nešto učini, a ne da se samo sjedi. Moramo naći izlaz iz ovog kaosa. Sve ovo što danas imamo u Bošnjaka vodi u užasnu propast, a na veliku radost neprijatelja Bosne i prije svega Bošnjaka. Institucija Islamske zajednice uvijek je okupljala narod u interesu Bosne i to treba činiti i sada.To je (IZ BiH) jedina snaga koja je još respektabilna. Bošnjaci druge snage i institucije nemaju. Jedino je to ostalo.


Tihić i Silajdžić liče na Gradaščevića i Ali-pašu Rizvanbegovića

- Kada je Husein Gradaščević počeo borbu za samostalnost Bosne, u tome nije uspio. Pobijedili bi Bošnjaci i Turke, ali iza leđa im je došao njihov Ali-paša Rizvanbegović, i to samo zbog animoziteta prema Gradaščeviću, kao što to danas rade Sulejman Tihić i Haris Silajdžić. Isti je to slučaj. Takav vid mržnje i danas je prisutan među Bošnjacima - istakao je Imamović.

36310
31-12-2008, 08:37
Bošnjački lideri ne slijede Aliju na kojeg se zaklinju

Najveći intelektualni autoritet Bošnjaka danas, akademik Muhamed Filipović tvrdi da stanje bezidejnosti i bezizlaznosti u koju je zapala bošnjačka politika, zahtjeva hitno organiziranje Bošnjačkog sabora na kojem bi se utvrdile smjernice za izlazak iz mračnog tunela, upute za spas Bosne i bošnjačkog naroda.

Akademik Filipović u intervjuu za "Dnevni avaz" objašnjava zašto je Bošnjački sabor važan, ko bi ga trebao organizirati i na njemu učestvovati, porazima bošnjačke politike, izdaji puta Alije Izetbegovića, razlozima napada na Islamsku zajednicu BiH i bošnjačke autoritete, propasti domaćih univerziteta, reisu Ceriću, Harisu Silajdžiću, Sulejmanu Tihiću...

Nedostatak politike

- Obzirom na potpuni nedostatak jedne razrađene politike i strategije bošnjačkoga naroda i činjenicu da je naš narod izložen različitim utjecajima, političkim projektima za koje ne može utvrditi da potječu iz njega, za koje možemo tvrditi da su različita porijekla i modificirani, potrebno je da se jedna takva opća politička strategija izrazi.

Elementi te strategije su jasni. Bošnjaci ne mogu imati nacionalni politički program, jer se oni nikada nisu u kontekstu BiH ponašali sa stanovišta svojih separatnih nacionalnih interesa. Oni su uvijek vodili politiku BiH. Zašto? Jednostavno jer je BiH uvjet opstanka Bošnjaka. Nezavisno od toga kako se opredjeljuju Hrvati i Srbi, odnosno katolici i pravoslavci, Bošnjaci nikada nisu napuštali originalni identitet i vezanost za Bosnu kao zemlju i njenu historiju.

Bošnjački Sabor bi trebao da definira jednu strategiju u tom smislu. Dakle, ne strategiju Bošnjaka, ne neku usku nacionalnu strategiju koja bi rješavala pitanje odnosa između Bošnjaka i Srba, Bošnjaka i Hrvata, već strategiju borbe za multinacionalnu i multipolitičku, multilateralnu, demokratsku Bosnu - rekao je Filipović za "Avaz".

Nekako se stiče utisak da bošnjačka politika nema odgovora na težak aktuelni trenutak u BiH. Bošnjački lideri su na razmeđu između svoje sitnošićardžijske želje za nekom bošnjačkom državicom i jedinstvene i jake Bosne, koju ne znaju stvoriti?

Problem i jeste u tome. Vidljivo je da političke stranke, koje danas zastupaju Bošnjake, nekompletno, nejasno, nedefinirano, neispravno vide politiku, ponašaju se i vode narod. Potrebno je da Bošnjački sabor nakon 15 godina ponovno bude sazvan. Prvi Bošnjački sabor je bio 1993. godine. Tada su ga sazvali političari. I to je bila njegova slabost, jer su neki Sabor iskoristiti da se jedna stranačka politika verificira kao općebosanska, umjesto da se formulira jedna općebosanska politika prema kojoj će onda stranke usmjeravati svoj rad i pokazati da li su bosanske ili nisu.

Prema, tome, ovaj Sabor bi trebao biti sazvan tako da se okupi stotinjak najuglednijih Bošnjaka, ali pod uvjetom da nisu politički angažirani i da u svojim gledištima nisu ovisni od politika i strategija interesa određenih stranaka.

U centru njihovog interesa moraju biti Bosna i bošnjački narod. Trebaju se sastati i kazati šta je to politika koja bi najviše odgovarala Bosni kao državi, našoj zemlji i Bošnjacima kao narodu.

To bi trebao biti i svebošnjački sabor i okupljati Bošnjake izvan BiH, one u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, pa i Makedoniji, da se čuje i njihov glas.

Već duže vremena u intelektualnim krugovima, se javlja ideja i interes za formiranje Bošnjačkog sabora. Nažalost, bošnjački političari se nastoje prilagoditi strategijama i mišljenjima drugih. No, bez sopstvene strategije ne možemo odgovoriti na pitanja koja historija postavlja pred nas.
Glavno pitanje koje historija danas postavlja pred Bošnjake jeste opstanak Bosne i nas Bošnjaka.

Ali, to je jedno pitanje koje se neprestano postavlja pred nama?

Mi moramo tražiti strategiju koja će definitivno raščistiti s tim ponavljanjem pitanja o Bosni kao problemu koji proističe iz navodnog prava koji drugi narodi, odnosno Srbija i Hrvatska polažu na našu zemlju.

I danas se ponavlja pitanje podjele Bosne, a to znači njenog uništavanja. Mi na Bošnjačkom saboru moramo dobiti političke i ustavno-pravne solucije koje će za svagda onemogućiti mogućnost podjele BiH. To će nam dati sigurnost od ambicija političkih oligarhija unutar i izvan Bosne da se ova zemlja stalno dovodi u pitanje.

Vođa uleme

Kakva bi ulogu reisu-l-ulama dr. Mustafa ef. Cerića, kao najveći duhovni vođa Bošnjaka, trebao imati u Bošnjačkom saboru?

On je vođa uleme. Pošto je u našem narodu ulema cijenjena, otuda i značaj njegove uloge. Reis Cerić bi trebao da bude učesnik Bošnjačkog sabor, jer on nije dio politike. On ima sustav moralnih vrijednosti koje mora braniti. On treba biti faktor koji će reći da je nešto što se odluči na Saboru sahi, to jest, sukladno načelima naše vjere i našeg bošnjačkog bića. Ali, ne kao kontrolni ili dirigirajući faktor.

Gdje vodi današnja politika bošnjačkih lidera Harisa Silajdžića i Sulejmana Tihića?

Vjerujte, ne vodi nigdje. Jedini rezultat politika koji oni vode jeste stalni sukob između njih. A to je najgora moguća situacija. To paralizira političke snage našeg naroda.

Rahmetli Izetbegović je bio jasan kada je rekao da je za nas dogovor u Dejtonu katastrofalan, ali da je bio prisiljen da ga potpiše i da sljedeća generacija u Bosni treba da ispravi te greške. A šta oni rade? Oni ne slijede ni Aliju na kojeg se zaklinju! Kakvog smisla ima zaklinjati se sada na Izetbegovićevim političkim naslijeđe, a voditi politiku koja se direktno protivi njegovom političkom testamentu.

Primjerice, Tihić ima obraza da kaže da ne treba gledati u prošlost. Naprotiv. Nama prošlost traje! Ono isto što nam se dešavalo prije 100, 60 i 18 godina, dešava nam se i sada.

Nemalo je primjera u historiji Bošnjaka gdje su sukobi njihovih prvaka, na koje ukazujete, završavali pogubno upravo po Bošnjake i Bosnu.

Ali, ja Vam mogu reći da je naš narod znao napraviti korekciju. Kad je muftija Maglajlić (muftija Ibrahim ef. Maglajlić) pristao na ponudu kralja Aleksandra Karađorđevića da se Rijaset IZ BiH premjesti u Beograd, a kralj mu obećao da će ga postaviti za reisu-l-ulemu, ali uz uvjet da izvrši disidenciju, da se sa svojim političkim istomišljenicima izdvoji iz stranke Mehmeda Spahe - propao je. Tad je narod govorio: "Selam alejk muftija, sedma mu je kutija" i odgovarao: "Šućur Allahu, mi smo za Spahu". Naš narod je uvijek znao osjetiti moment kada neki od lidera zastranjuju, kad idu mimo interesa naroda, kada ide na ruku drugima, onima koji su protivnici Bosne i Bošnjaka.

Danas je takvo vrijeme i mi jednostavno moramo reagirati. Moramo reagirati zbog toga što neki naši lideri uzurpiraju pravo predstavljanja naroda. Niko od nas u Bosni, nijedan Bošnjak, osim onih koji su kupljenih, nije dao nijednom od lidera mandat da radi na podjeli Bosne.

U posljednje vrijeme žestoki su napadi na institucije Islamske zajednice BiH i to upravo u trenutcima dok ona snaži i institucionalizira se. Šta je uzrok tih napada?

Jasno je zašto se napada Islamska zajednica BiH. Ona je jedan od faktora stabilnosti i egzistencije BiH u cjelini i bošnjačkog naroda! IZ BiH je trenutno jedina bošnjačka institucija koja djeluje na cijelom prostoru BiH i bivše Jugoslavije. S druge strane, pale se džamije, skrnave mezarja... Dakle, radi se o jednoj sihroniziranoj aktivnosti naizgled vrlo različitih faktora, ali koji su svi zajedno jedinstveni u tome da se zapravo ruše svi temelji egzistencije BiH i nas Bošnjaka u našoj zemlji.

Nekompetentan čovjek

Ali, ti napadi ne prestaju. Profesor Enver Kazaz, recimo, reisa Cerića čak naziva Staljinom?

Pa, Kazaz nije kompetentan čovjek čak i u onome čime se bavi. Osporeni su njegovi radovi, a on sebi uzima takva prava. Reći za Reisa Cerića da je Staljin je neviđena sramota.

Bez obzira na to što mu se mogu postaviti određene primjedbe, reis Cerić u osnovi ima jedno ispravno gledište, a to je da smo mi evropski muslimani, da trebamo biti tako profilirani, da smo nosioci mira i spremni surađivati, ali da čvrsto insistiramo na onome što su naša prava. Zašto od svih vjerskih zajednica smeta Islamska zajednica?

Napadi su posebno postali žestoki nakon početka izgradnje sjedišta Rijaseta na Kovačima. Zašto smeta sjedište reisu-l-uleme?

Haris Silajdžić je u ponedjeljak emisiji "60 minuta" rekao jednu nepotrebnu floskulu.

Ako mene neko pita treba li se izgraditi zgrada Rijaseta IZ BiH, ja odgovoram pozitivno. Bio bih sretan da se takvo nešto napravi! IZ BiH ima veliku ulogu, zadatke, ona nas reprezentuje u svijetu i ona mora imati odgovarajući prostor. Ako postoje ljudi koji su spremni da u to ulože sredstva, ja im čestitam i drago mi je da se gradi.

No, nemojte se začuditi da postoji jedno raspoloženje i jedno organizirano djelovanje koje traje već jednu deceniju kod nas, koje postaje sve agresivnije i koje se u nekim glasilima može vrlo jasno prepoznati.

Te aktivnosti imaju za cilj da ukažu da sve što Bošnjaci rade ne valja, da je sve što se tiče islama problematično, da su svi naši ljudi improvizirani, sumnjivi. Čak ste mogli primijetiti direktne denuncijacije pojedinaca. Jedan tobožnji naučnik je za mene u "Oslobođenju" napisao da vodim agitaciju, antievropsku i evrofobičinu akciju.

Zašto su bošnjački autoriteti stalno meta napada, počevši od Vas pa do reisa Cerića?

Nama se historija ponavlja. Ko god se profilirao kao branilac interesa jedinstvene Bosne i bošnjačkog naroda i njegovih prava bio je izložen napadima. To je konstantna našeg života. Ja sam napadan od 1962 godine i to samo zato što sam zastupao stav da su Bošnjaci poseban narod i da kao takav treba biti priznat.

Sječe glava naših autoriteta trajat će sve dok naš politički establišment i država ne budu počeli štititi nas kao što štiti druge. Zašto je nama stalo do bosanske države? Pa, svaki narod u svojoj državi ima zaštitu, samo mi Bošnjaci nemamo. Zaštite nemamo u Fazlagića Kuli, Banja Luci, pa ni u Sarajevu.

Zahtijevamo od bosanske države i političkog establišmenta da nas zaštiti.
Pogledajte, može se pljuvati po svakom značajnom Bošnjaku bez ikakve reakcije. Kad ste čuli Harisa Silajdžića, Sulejamna Tihića ili Zlatka Lagumdžiju da je ustao i rekao: "Dosta je više o tome čovjeku, to je ugledna osoba u našem narodu, velikodostojnik".

Svjedoci smo nove radikalizacije srpske politike u BiH. Šta je, po Vama, krajnji cilj politike Milorada Dodika?

To je jasno. Srpska politika je ista. Od Garašanina, Bosna treba biti Srpska na ovaj ili onaj način. Garašanin kaže: "Pridobijte muslimane, kupite, platite, pobijte ako treba, ali Bosna treba biti srpska"! To politiku je vodio Garašanin, Obrenović, vodili su Karađorđevići, Milošević i SANU-u. Dodik je samo sljedbenik te politike i ona je legitimna sa stanovišta srpskog nacionalnog interesa.

U isto vrijeme, snažno se aktuelizira priča o federalizaciji BiH i stvaranju trećeg, hrvatskog entiteta, čemu to vodi?

Treći entitet je samo međufaza plana o podjeli Bosne, odnosno odvajanja teritorija koji je Tuđman tražio za Hrvatsku. Taj projekt je živ. Broj Hrvata u biH je takav da oni ne mogu formirati nikakav entitet, osim na papiru. Ali, taj teritoriji se želi priključiti Hrvatskoj. Oni i dalje to guraju i politika HDZ-a se nikako ne može odmaknuti od toga.

Tu politiku vode hercegovački Hrvati i to na štetu bosanskih Hrvata, koje su mislili preseliti u Stolac, Čapljini, Dubrave, Ljubuški... To su (hercegovački Hrvati) agresivni ljudi. Nemaju osjećaj za Bosnu, jer su, kad se gleda historijski, oni uostalom i došli u Bosnu.

Bojite li se da Bošnjaci ne završe kao Palestinci. Da se u jednom trenutku odvoji RS, formira hrvatski entitet i da se, zahvaljujući ovakvim vođama, jednog jutra Bošnjaci probude sabijeni u nekakvu enklavu?

To se može desiti ukoliko ne dođe do ozbiljne promjene u političkom mišljenju, ponašanju i stavovima bošnjačkih prvaka. Te ljude bošnjačka javnost treba da pozove na odgovornost. Da im kaže: "Stop Sulejmane, Harise, Zlatko". Izvolite sjesti i dajte nam objašnjenje kakvu to politiku vi vodite. I dokle ćete se svađati preko naših leđa.

Dakle, bez jasne politike i jedinstvenog stava mi ćemo progutati bananu! Zbog toga ja i tvrdim, pa zatvorimo ih bolan (bošnjačke političare - op. a.), pa nisu oni nad nama, nego smo mi nad njima.

Narod i bošnjačka javnost ima prava prema tim ljudima. Sramota je da nikad niko nije sazvao ugledne Bošnjake da ih nešto pita. Rahmetli Izetbegović je u toku rata znao sazivati bošnjačku pamet da ih se pita. Ovi čak ne smatraju potrebnim da nas išta pitaju.

Pa jeste vidjeli ko sjedi u glavnim odborima i drugim tijelima bošnjačkih stranaka koje trebaju presuditi našu sudbinu. Ko su ti ljudi, gdje su, ko ih u javnosti zna?! Po čemu su poznati, šta su učinili za Bosnu?! Oni su jedan zasebni svijet. Oni se po nekim, nama nepoznatim, kriterijima sastaju i baš ih briga za narod.

Na djelu je tihi državni udar

Kako gledate na ulogu međunarodne zajednice pred sudbonosnim danima za BiH?

Ja se bojim da je danas u organizaciji međunarodne zajednice, visokog predstavnika Miroslava Lajčaka na djelu jedna vrsta tihog državnog udara i da ćemo mi na kraju progutati bananu!

To znači da ćemo dobiti rješenje koje će biti protiv naših interesa, kao što smo to dobili u Dejtonu! Ja nemam povjerenja u Evropu. Kako ću imati povjerenja u one koji su nas naveli da proglasimo nezavisnost, priznali nas i glasali za nas u UN-u, a zatim nam zabili nož u leđa i oduzeli pravo na odbranu.

Univerzitet je propao

Kako gledate na stanje na Univerzitetu u Sarajevu i akademskoj zajednici uopće u BiH? Mediji pišu o seks aferama, drogi i korupciji na univerzitetima.

Univerzitet je propao! To sa profesorima je sramota. U pitanju je dio sindroma općeg pada svih vrijednosti u društvu i opće korupcije od politike pa naniže.

Sarajevski univerzitet je bio evropski vrijedan. Na njemu je radio veliki broj naučnih radnika. Svaki profesor je mogao raditi bilo gdje u Evropi. Danas je to palo. Osuo se veliki broj ljudi. Neki su umrli, neki pobjegli. U univerzitet je ušao veliki broj nespremnih i nekvalificiranih ljudi. Naša država je usvojila politiku obaranja kvaliteta rada na Univerzitetu usvajanjem Bolonjskog modela, koji univerzitet svodi na školu. Padom univerziteta, gubimo nauku. I uskoro nećemo imati bosanske nauke.

Sramota je ono što se dešava sa imovinom Adil-bega Zulfikarpašića

Kako Vi gledate na trakavicu oko podjele imovine Adil-bega Zulfikarpašića na šta ste Vi ranije upozorili?

- Sramota je da to rade ljudi, kojima je Adil, a ja to znam, strahovito mnogo dao. Često sam ga pitao da je li daidža baš dužan da toliko daje sestrićima. On bi mi rekao: "Ja im želim dati iz vruće ruke, dok sam živ, da se ne bi uplitali u ono što će iza mene ostati". Eto, nije mu uspjelo.

Meni je žao da se to dešava. I sam Adil je doprinio tome svojim "šetanjem", neodređenošću svoga stava, uplitanjem raznih nekompetentnih ljudi. Stvar bi bila jasna kad bi Institut bio odvojen od imovine i kad bi to bio stvarni vakuf, a ne pseudo vakuf. Kad bi imao svoju vakufsku upravu i kad bi Institutom upravljali stručnjaci. Adil je uvijek miješao svoje političke i ambicije vakifa i onda je dobio rezultat koji je logičan.

Bošnjaci nemaju institucija

- Mi Bošnjaci nemamo nikakvih institucija, osim BZK "Prporod" koji po karakteru i značenju pripada 19. vijeku. Mi smo jedini narod koji nema instituta za istraživanje njegove kulture, tradicije... Drugi imaju. Hrvati i Srbi imaju u Mostaru i Banja Luci, ali i u Zagrebu i Beogradu. Mi nemamo ništa. Mi moramo osigurati te institucije kako bi se na suvremeni način izučavalo sve što se tiče nas i naše historije. Jer, nepostojanje institucija nas je koštalo! Naprosto su nas negirali, osporavan je naš identitet. Oduzimana su nam svojstva kulturnog subjekta, historijskog subjekta i narodnog subjekta - kazao je Filipović.


DNEVNI AVAZ

36310
31-12-2008, 09:01
Cestitke uvazenom akademiku.
Mislim da necu preterati ako kazem da nam je posle Izetbegovica,on ostao kao poslednje intelektualno i vizionarsko utociste.Njegovi su stavovi jasni i nedvosmisleni a rijeci gotovo prorocanske.
Nadam se da ce se medju nasim "glavasima" naci neko razuman ko ce se zamisliti nad porukama ovog cestitog coveka.

Tahirovce
31-12-2008, 16:28
Prva recenica
Bošnjački lideri ne slijede Aliju na kojeg se zaklinju...

Filipovic ga nije sledio ni dok je bio ziv.....

homar
31-12-2008, 17:50
Tunjo je i dok je Alija bio političar bio akademik i njegov najveći kritičar za ono što nije dobro radio a sljedbenik onoga što je napredno. Muhamed Filipović je danas reprezent kako treba da izgleda i da se ponaša Bošnjački intelektualac.

Tahirovce
31-12-2008, 18:28
Tunjo je i dok je Alija bio političar bio akademik i njegov najveći kritičar za ono što nije dobro radio a sljedbenik onoga što je napredno..

vise kriticar nego sledbenik..


Muhamed Filipović je danas reprezent kako treba da izgleda i da se ponaša Bošnjački intelektualac.

ukusi su razliciti..

36310
31-12-2008, 19:22
Prva recenica
Bošnjački lideri ne slijede Aliju na kojeg se zaklinju...

Filipovic ga nije sledio ni dok je bio ziv.....

Tacno,ali se nije ni zaklinjao u Aliju.
Istina je da su bili neistomisljenici po pitanju kadrovske politike i nekih nebitnih sitnica ali kada se radilo o vitalnim nacionalnim interesima Tunjo je uvijek bio uz Aliju a Bogami i Alija uz njega jer,poznato je,da Alija nikada nije propustao priliku da se konsultuje i posavetuje sa njim.

36310
31-12-2008, 19:28
Ali, ja Vam mogu reći da je naš narod znao napraviti korekciju.

Kad je muftija Maglajlić (muftija Ibrahim ef. Maglajlić) pristao na ponudu kralja Aleksandra Karađorđevića da se Rijaset IZ BiH premjesti u Beograd, a kralj mu obećao da će ga postaviti za reisu-l-ulemu, ali uz uvjet da izvrši disidenciju, da se sa svojim političkim istomišljenicima izdvoji iz stranke Mehmeda Spahe - propao je. Tad je narod govorio: "Selam alejk muftija, sedma mu je kutija" i odgovarao: "Šućur Allahu, mi smo za Spahu". Naš narod je uvijek znao osjetiti moment kada neki od lidera zastranjuju, kad idu mimo interesa naroda, kada ide na ruku drugima, onima koji su protivnici Bosne i Bošnjaka.


Kako se nama istorija uvijek ponavlja...
Ali Bogu sucur pa je uvijek bilo i onih koji svoju vjeru ne prodaju za veceru!

Tahirovce
31-12-2008, 19:29
ma jes oko sitnica :) ...

sanna72
14-01-2009, 16:07
Gasa u BiH ima samo do petka

SARAJEVO - Direktor BH Gasa Almir Bećarević izjavio je na današnjem sastanku u Predsedništvu Bosne i Hercegovine,
čiji je domaćin bio član Predsedništva Haris Silajdžić, da BiH ima obezbeđene količine gasa do petka,
a da do tada treba naći mogućnost snabdevanja gasom. Bećarević je,
na sastanku na kome je raspravljano o veoma teškoj energetskoj situaciji izazvanoj
odgađanjem isporuke gasa iz Rusije i o preduzimanju konkretnih mera
za rešavanje trenutne krize, podsetio da se vode stalni razgovori
sa nemačkom firmom EON i mađarskom firmom FOLD-GAS,
radi produženja ugovora i osiguranja isporuke dodatnih količina gasa.

sanna72
21-01-2009, 12:07
Svetska ekonomska kriza će zaobići Bosnu i Hercegovinu

Svetska ekonomska kriza neće toliko pogoditi Bosnu i Hercegovinu, ocenjuje šef kancelarije Svetske banke u Sarajevu Marko Mantovaneli u intervjuu bečkom ekonomskom dnevniku "Virtšaftsblat".
On je dodao da ta finansijska organizacije procenjuje da će ovogodišnji bruto domaći proizvod BiH porasti za tri do četiri odsto.
"BiH ima sreću u nesreći. Zemlja je zbog niskog stepena industrijalizacije od kraja rata i male stope izvoza, relativno malo povezana sa inostranstvom, zbog čega se negativne posledice krize drže u granicama", objasnio je Mantovaneli. "Ukoliko se globalne stvari ne pogoršaju drastično, trebalo bi računati da će u Bosni biti prepolovljen rast BDP-a na tri do četiri odsto".
Svetska banka pozitivnim smatra relativno malo zaduženje javnog sektora i zaduženje prema inostranstvu, koje pruža prostor za manevrisanje.
Polovina od dve milijarde evra stranog duga su dugoročni, beskamatni krediti SB, ukazao je Mantovaneli.
Na pitanje šta savetuje vladama u BiH u savladavanju krize, on je podsetio da su prioriteti vlade oba entiteta proteklih meseci bili očuvanje stabilnosti i likvidnosti bankarskog sektora.
"To je uspelo. Pozitivno je što banke u Bosni nisu imali loše kredite, a negativno što se krediti retko kada daju. Čak 92 odsto bankarskog sistema je u stranom vlasništvu, i matične banke su ograničile svoje sestrinske kuće prilikom davanja kredita", ukazao je Mantovaneli. "Savetujemo pod hitno da se ekonomija kroz javne investicije podstiče i poboljšaju uslovi za privatne investicije".
Ovu godinu bi Bosna trebalo da, u svakom slučaju, iskoristi za konsolidaciju budžeta, dodao je on, misleći tu, pre svega, na socijalna plaćanja ratnim veteranima i drugim oštećenima u ratu. "Protiv toga se ne može ništa reći, ali je sistem neefikasan, na više koloseka i zbog toga nepravedan, ocenio je Mantovaneli.

Chupka_
22-01-2009, 00:03
Želi da svoje, ime majke i sestre izbriše sa spomen-ploče ratnim žrtvama

http://www.sjenica.com/forum/slicice/temp/1231327125.jpg
Ime Senide Bećirović iz Capardi nadomak Kalesije još uvijek stoji uklesamo u mramornu ploču ispred džamije u Hajvazima jer se do prošle sedmice u svim knjigama Međunarodnog crvenog križa vodila kao nestala.Naime da podsjetimo Senidu su 1992. godine iz porodične kuće, iz kolijevke, oteli četnici zajedno sa majkom Senadom i starijom sestrom Sandom.
http://www.sjenica.com/forum/slicice/dodatno/1231327249.jpg


Sudbina

Otetu Senidu Bećirović su u Beogradu usvojili i othranili Živan i Živka Janković, ali su joj promijenili i njen identitet u Mila Janković. Već posljednje dvije godine Senida živi u dječijem SOS selu u Sremskoj Mitrovici, jer kaže Živan i Živka su lošeg zdravstvenog stanja.Prvi njen susret sa ocem Muhamedom je imala u maju 2008. godine u Novom Sadu i kaže nije znala kako da reaguje i kako da s eponaša, jer je već imala život u Beogradu.
-Moji hranitelji Živan i Živka nikada mi nisu lagali i uvijek su mi govorili da ja nisam njihovo dijete i da sam usvojena, što mi je na neki način i pomoglo da shvatim, ustvari, da imam oca i da imam porodicu, kroz suze nam priča Senida Bećirović.

Prema saznanjima Senide nju je u kući na Capardama našao jedan srpski vojnik u kolijevci, te je odnio kući kod svoje majke Ruže, da bi nakon toga i njoj samoj dali takvo ime.. Nakon Ružinog toplog doma Senida je završila u sirotištu u Vlasenici, a preko socijalnih radnika nedugo nakon toga u porodici Janković u Beogradu.

Papirologija

Senida sada živi kod rodbine u Capardama, a njen otac Muhamed je otišao u Njemačku kako bi joj sredio papire i preveo je kod sebe.
-Međutim papirologija u BiH malo teže ide, pokušala se našaliti Senida jer kaže ne može da dobije pasoš jer za njega treba potpis oba roditelja, a ona ima trenutno samo oca Muhameda.
-U Zvorniku, za izdavanje pasoša traže da otac moju nestalu majku proglasi mrtvom kako bih dobila pasoš. Međutim, mi se sad zajedno nadamo da je ona živa te se na taj korak ne odlučujemo još uvijek, rekla je Senida.
Dolaskom u Bosnu i Hercegovinu i život kod familije Senida smatra napornim jer kaže čitav život je bila okružena sa dvoje ljudi, a sad odjednom ima stotine i stotine osoba kojima je ona bitna i koje su iznenađene da je ona živa nakon 16 godina, koliko se vodila nestalom.

Božić

Budući da je Senida Bećirović čitav svoj život provela u Beogradu i proslavljala praznike sa porodicom Janković, ovaj Božić će biti izuzetak jer neće moći posjetiti porodicu koja joj je pružila mnogo u životu.
-Ovaj praznik dočekujem bez njih i stvarno mi je teško, ali čujem se s njima telefonom i poželiću im sve najbolje jer su i oni na neki način moji roditelji, bez obzira na moje prave roditelje.
Senida će ove blagdanske dane provesti kod rodbine, te obećava i posjetu svojim hraniteljima u Beogradu koje, kako kaže, neće nikad zaboraviti jer su joj oni i školovanje omogućili, a sad kad premota film možda i život spasili kroz suze nam priča Mila ili Senida Bećirović.
Senida obećava da će zajedno sa ocem Muhamedom pokušati da nađe majku i stariju sestru Sandu jer kaže postoji mogućnost da je i ona othranjena u nekoj porodici i da je živa i zdrava.
Da li će Senidina sudbina pronalaska uskoro „pogoditi“ i njenu sestru Sandu ostaje da se vidi, ali i Senida se nada da će njena sestra se uskoro pojaviti živa i zdrava kao i ona.

Prvi susret s tetkom

Jučer je prvi put Senida u Kalesiji upoznala i svoju tetku Šemsu Omerović koja je nakon natpisa u novinama iz Sarajeva krenula put Kalesije ne bili se susrela s njom. Šemsa nije krila suze radosnice prilikom susreta sa Senidom i nije mogla da je pusti iz naručja jer kako kaže Šemsa, Senida neopisivo je podsjeća na sestru Senadu za kojom još uvijek traga.

http://www.sjenica.com/forum/slicice/dodatno/1231327301.jpg


Jedinstven slučaj

Ovo je jedinstven slučaj u BiH da se pojavi djevojčica nakon 16 godina živa i zdrava i da se spoji sa ocem, ekao je Safet Šahmanović sekretar Crvenog križa u Kalesiji koji kaže da je najsretniji dan na poslu za njega bio kada je Senida izbrisana iz evidencije nestalih.

http://www.sjenica.com/forum/slicice/dodatno/1231327324.jpg

Chupka_
22-01-2009, 00:05
Mlada iz Tojšića(kod Tuzle) se "ukrala" a mladoženja iz Bijelog Polja osumnjičen za otmicu!!!!!

http://www.sjenica.com/forum/slicice/temp/1231267905.jpg
Koliko internet veze i oglasi poput usamljenih srca nisu bezazlena stvar, pokazuje i primjer 16-godišnje M. Š. iz Tojšića, koja je nakon mjesec dana dopisivanja sa nepoznatim mladićem iz Crne Gore odlučila da napusti kuću i uda se za njega.Naime, djevojka se sa 29-godišnjim Crnogorcem Danilom R. iz Bijelog Polja, počela dopisivati nakon što su razmijenili brojeve mobilnih telefona putem muzičke televizije „DM“ sat. Iako se nikada nisu vidjeli, ljubav se rasplamsala i odlučili su da se vjenčaju.

Danilo je kod kuće pripremio svadbeno veselje, a onda se sa dvojicom prijatelja Predragom M. (35) i Budimirom M. (39), također iz Bijelog Polja, uputio u Tuzlu po mladu. Dogovor je bio da se 3.januara u 14,00 sati nađu na glavnoj autobuskoj stanici u Tuzli. Djevojka ih je tu sačekala, a onda su zajedno krenuli u Crnu Goru. Međutim, službenici Granične policije u Foči su nakon legitimisanja utvrdili da djevojka kod sebe nema punomoć roditelja, koja je obavezna kod prelaska maloljetnikna preko granice, te su posumnjali da se radi o otmici.

Djevojka je policiji ispričala svoj naum, ali nakon kontaktiranja njenih roditelja, koji nisu ni znali gdje im se zaputila kćerka, svo četvoro su vraćeni u Tuzlu. Tri Crnogorca su zbog sumnje na otmicu uhapšena, a onda ispitana u policiji, ali i u Kantonalnom tužilaštvu TK, gdje su tužiteljici Dženeti Hadžić ispričali svoju nakanu.

Tvrdili su da djevojku nisu odveli pod prisilom, već da je sama na to pristala, a kao dokaz za istinitost svoje priče pokazali su niz ljubavnih poruka, koje je M. Š. uputila Danilu. U prisustvu roditelja, tužiteljica je saslušala i djevojku, koja je potvrdila njihovu priču, priznavši da je htjela da se „ukrade“.

Nakon saslušanja Crnogorci su pušteni na slobodu, a kako saznajemo još uvijek nije donesena zvanična tužilačka odluka, a najvjerovatnije neće ni biti, jer nema
elemenata krivičnog djela.

:smeh2::smeh2:

Rarica
22-01-2009, 08:49
ccccc....ne daju djevojkama da sepostenu ukradu:4_9_3::ne ne:

Chupka_
23-01-2009, 21:04
Lajčak napušta Bosnu i Hercegovinu

http://www.kalesija.com/slicice/temp/1232735580.jpg
Miroslav Lajčak napušta mjesto visokog predstavnika za BiH i odlazi na mjesto šefa slovačke diplomatije. Visoki predstavnik u BiH napušta tu dužnosti kako bi na mestu šefa slovačke diplomatije nasledio Jana Kubiša, saopštila je Vlada Slovačke.

Očekuje se da predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič imenuje Lajčaka u ponedjeljak, a odlazeći ministar Jan Kubiš preuzeće dužnost izvršnog sekretara Ekonomske komisije UN za Evropu, navodi se u vladinom saopštenju.

Mandat visokog predstavnika Lajčaku bi istekao sredinom ove godine. Lajčak je u svojoj diplomatskoj karijeri bio ambasador u Tokiju i Beogradu, službovao je i u Crnoj Gori, a za visokog predstavnika u BiH imenovan je 2007. godine.

Mediji u BiH javili su u petak da će Lajčak ostati na dužnosti visokog predstavnika dok ne bude imenovan njegov nasljednik, a da će konsultacije o tom imenovanju početi već sljedeće sedmice

Izvor vijesti: FENA (http://www.fena.ba/)

mersija
31-01-2009, 21:56
U Tuzli postojao BH. Guantanamo
Danas u 13:48 h
TUZLA - Kada je Barack Obama naredio zatvaranje zatvora Guantanamo Bay, aktivisti za ljudska prava iz SAD-a i Europe tvrde kako su slični privremeni zatvori postojali u BiH i na Kosovu. Pozivajući se na izvješće Vijeća Europe, udruge za zaštitu ljudskih prava tvrde kako su u vojnim bazama američke vojske, kao što je Orao kod Tuzle i Bondsteel kod Uroševca na Kosovu, služile kao mjesta na kojima su pritvarani, ispitivani i mučeni osumnjičeni pripadnici terorističke mreže Al-Qaida, piše Večernji list.

Obje vojne baze, piše britanski dnevnik Telegraph, označena su kao mjesta gdje su držani osumnjičeni radikalni islamisti, koji su potom deportirani u zatvor Guantanamo. Spominje se da su svi pritvorenici u spomenutim američkim vojnim bazama u BiH i na Kosovu, uključujući osumnjičene pomagače Al-Qaide, ili optuženike za ratne zločine, ispitivani posebnim, od brojnih aktivista za ljudska prava kritiziranim metodama prisile.

Na temelju saznanja iz prikupljenih tajnih dokumenata, hamburški magazin piše da je 27. rujna 2001., šesnaest dana nakon napada Al-Qaide na New York, Njemačka obavještajna služba (BND) dobila povjerljivu zapovijed da pošalje svog prevoditelja, pod kodnim imenom Muhamed, zajedno s dvojicom pripadnika BND-a kako bi u ispitivanju optuženih pritvorenika pomogli Amerikancima u Tuzli.

U bazi Orao kod Tuzle nekoliko dana su držali i ispitivali dvojicu muškaraca osumnjičenih za terorizam. Njemački tim obavještajaca trebao je pomoći u njihovu saslušanju i pregledu “materijala zaplijenjenih prilikom njihova uhićenja”, pisao je tjednik Stern u tajnom dopisu koji je poslao pripadnik BND-a stacioniran u Sarajevu.


izvor:http://www.cafe.ba/vijesti/14053_U-Tuzli-postojao-bh-Guantanamo.html

Chupka_
01-02-2009, 17:35
BH Fanaticos:"Ćiro Blaževiću, i ti si krivac zajedno sa Savezom"

http://www.kalesija.co.ba/slicice/temp/1233484233.jpg
Primjetli ste da ovih dana Ciro mnogo pametuje oko ne pronalaska protivnika za pripremnu tekmu nase reprezentacije. Cak pokusava da dio svoje krivice prebaci na svoje prijatelje iz kriminalnog Saveza kojisu naravno nas fudbal vec dobrano uvalili u djeriz iz kojeg cemo se tesko izvaditi.

Zar nisi bolan Ciro svojim dolaskom govorio kako su sve tekme (znaci I pripremne) u tvojoj ingerenciji i da si ti osoba koja nece nikome da tida mu se mjesa u posao i bira protivnike? Zar nise obecao da ces na svakoj tekmi imati „11 lavova" i da cemo pomesti sve reprezentacije sa kojim se susretnemo? A eto desilo se da si sada na omjeru 50:50, odnosno dva poraza i dvije dobijene. To i nije neka statistika, jer si TI u stvari preuzeo momcad koju je prije tebe poslozio Meho Kodro. Sigurni smo da bi on, da ga kriminalci nisu otjerali, imao 100% ucinak, a sto bi nasu reprezentaciju dovelo u centar paznje, pa bi u ovom pripremnom terminu imali bezbrojne pozive velikih fudbalskih sila koje bi trazile i debelo placale da odmjere snagu sa nama.

Ali Kodro nije valjao jer je zabranio kriminalcima i kvazi-menadzreima da mu se mjesaju u posao, preporucuju igrace sa malonogometnih i vasarskih turnira ili igrace koji vise igraju fudbala na Play Station-u nego u svojim maticnim klubovima.

Zasto nemoj, nakon svega ovoga, da pizdis sto nema pripremne tekme i krivis sve oko sebe. Eto sada kada je sve propalo, probaj sa svojim Munibom da dogovoris makar termin za odigravanje probne tekme nase najbolje selekcije ispred hotela „Hercegovina" ili na travnjaku u Medjugorju. Samo pazi da Munib opet nesto ne zajebe i da umjesto sto pozove A 2 selekciju BIH (suska se postoji takva opcija) on ne pozove selekciju sastavljenu od „sticenika" KP Zenica, jer su mu to buduce kolege. Svasta se covjek moze nadati od takvih ahbaba.

Sto se tice tvojih jarana iz N/F S BiH, mi smo toliko toga rekli, a i javnost toliko toga i zna. Ako nisi primjetio oni su najomrazeniji likovi u BiH, pa cak prednjace i u odnosu na aktulene politicare.Zalosno je da si ti pred kraj jedne izuzetne karijere odabrao leglo klriminala kao zavrsnu stanicu. Otici ces sa jednom velikom mrljom koja ti, ama bas nikako, nije trebala. Vec si etiketiran kao marioneta koja je izmanipulisana i pokorna kriminalcima iz Saveza. Sto je jos I gore stavio si se u svojevrsnu odbranu kriminalca Usanovica tj. Svojim autoritetom lobiras za njega da ostane na mjestu Generalnog sekretara Saveza iako ga KOMPLETNA bh. javnost, FIFA i UEFA ne zele na toj poziciji, iako se protiv njega vodi krivicni postupak za krupne stvari. To te jos vise degradiralo u ocima javnosti i polako, ali sigurno, topi se onaj kredit koji si mozda i imao kod nekih naivnih ljudi u BiH zeljnih, napokon, dobrih fudbalskih rezultata svoje jedine reprezentacije - Bosne i Hercegovine. Kazemo namjerno „kod nekih naivnih ljudi u BiH" jer mi, BH Fanaticos-i, nismo i necemo ti nikada vjerovati.

BiH do groba

BHF


Izvor vijesti: BHFanaticos (http://www.kalesija.co.ba/www.bhfanaticos.com)

Chupka_
01-02-2009, 17:37
Sinoć u Sarajevu premijerno prikazan spot grupe AS Dreamers

http://www.kalesija.co.ba/slicice/temp/1233492663.jpg
U galeriji „Boris Smoje“ u Sarajevu, sinoć je održana promocija spota za pjesmu „Jel Gaza gdje je nekad Sarajevo bilo“ hip-hop grupe „AS Dreamers“. Režiju spota potpisuju mladi sarajevski umjetnici Sabrina Begović, Nejra Hulusić i Nedim Alikadić, a tekst i muziku su radili članovi „AS Dreamersa“, Amir Muminović i Samir Karić.

„U centar pažnje smo stavili palestinsku djecu, jer smo i mi bili gladni i pod opsadom. I kod nas su djeca ubijana 1992. godine. I kod nas su gađana porodilišta i bolnice, te su ubijani nedužni civili. Želimo reći da se historija brzo ponavlja, a mi šutimo. Mi nemamo pravo na šutnju i ne smijemo zaboravljati. Cijela Bosna i Hercegovina ne smije zaboraviti ni jednu zemlju koja je u ratu, a još manje narod koji pati“ kaže se u saopštenju grupe autora.

Nakon promocije spota u galeriji je prikazan film „Death in Gaza“, autora Jamesa
Millera, koji je poginuo snimajući ga. Inače, galerija „Boris Smoje“, prije nekoliko dana je uspješno realizovala humanitarnu izložbu „Jučer Bosna, danas Gaza“.

http://www.youtube.com/watch?v=UBleyNIFF1s&eurl=http://www.kalesija.co.ba/otvori.php?link=vijesti&file=news_archive&func=read_article&id=7268&vijest=Sinoc


Izvor vijesti: Kalesija Online (http://www.kalesija.com/)

Chupka_
02-02-2009, 18:07
Sahranjena majka Ede Maajke

http://www.kalesija.co.ba/slicice/temp/1233520876.jpg
Danas je na gradskom groblju u Brčkom pokopana majka repera Ede Maajke. Pogrebu je nazočilo nekoliko stotina ljudi, od rodbine do prijatelja, susjeda te Edinih prijatelja iz Brčkog, Tuzle, Sarajeva i Zagreba. Njezin lijes u grob spustili su Edo i njegov brat Nermin, prenosi index.hr.

59-godišnja Azemina Osmić objesila se u njihovoj obiteljskoj kući u brčanskom naselju Mujkići. Nju je na prvom katu obiteljske kuće navodno pronašao njen suprug Fehim Osmić, koji je pozvao susjede u pomoć, te je žena prevezena u Medicinski centar Brčko, gdje su je liječnici pokušali oživjeti, ali bilo je prekasno.

Kako su pisali mediji, prema izjavama susjeda, ona je imala psihičkih problema, čak je morala piti tablete na koje je često zaboravljala.

Vijest o smrti popularnog je repera zatekla u Tel Avivu gdje je bio u posjeti svojoj djevojci Lilah. Odmah čim je čuo tužnu vijest, Edo Maajka, koji je bio vrlo povezan sa svojim roditeljima, krenuo je prema kući.

Izvor vijesti: Pincom.info (http://www.pincom.info/)

Chupka_
02-02-2009, 18:08
Nesporazumi, sukobi i svađe: Hoće li biti prekrajanja BiH nakon dogovora Tihića, Dodika i Čovića

http://www.kalesija.co.ba/slicice/temp/1233573245.jpg
Dok vlasti svih država u Evropi i svijetu grozničavo traže načina da zaustave ekonomsku katastrofu i evidentnu recesiju, vlasti naše zemlje se bave prekrajanjem unutrašnjih granica! U najkraćem, banjalučki dogovor predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a - Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića - i dalje izaziva nesporazume, sukobe i svađe na političkoj sceni i uopšte u javnosti, a BiH sve dublje tone u ponor. Najviše bure izazvala je formulacija iz dokumenta koji su Tihić, Dodik i Čović potpisali, a u kome se kaže da će srednji nivo vlasti u državi biti organizovan po principu četiri federalne jedinice. Nakon toga, svaki od njih to je tumačio na svoj način što je do dramatičnih razmjera usijalo atmosferu u državi. Tihić, Dodik i Čović i ubjeđivali su javnost da na njihovom banjalučkom sastanku nije bilo govora o novim unutrašnjim granicama, ali njihove kasnije izjave najdirektnije su ih demantovale.

"Dogovorili smo princip diskontinutitea teritorija. To znači da teritorijalne jedinice ne moraju biti homogene i da mogu imati dvije i više cjelina čime bi BiH bila još više zaštićena od cijepanja", objašnjenje je Dragana Čovića.Milorad Dodik kaže da je Tihiću i Čoviću stavio da znanja da je Republika Srpska neupitna i da je korekcija granica moguća samo na teritorijama koje nisu u sastavu RS. "Nove teritorijalne jedinice mogu se uvesti samo u Federaciji BiH gdje bi mogao biti uspostavljen distrikt Sarajevo, ali isključivo u okvirima federalnog Sarajeva. Republika Srpska je neupitna i prije će se raspasti BiH nego što će nestati RS.

Naime, Republika Srpska, poslije tri godine naše vladavine, u političkom i ekonomskom smislu stoji najbolje otkako postoji", stav je Milorada Dodika koji stalno ponavlja.Sulejman Tihić sa svoje strane kaže da se radi o okvirnom dokumentu i da na sastanku u Banjaluci nije bilo nikakve priče o novom razgraničenju. Po njegovim riječima, četiri teritorijalne jedinice se baziraju na ekonomskim i infrastrukturnim kriterijima, a predviđaju centre u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i Tuzli. Zanimljivo je, međutim, da iz Beograda dolaze informacije da će BiH ostati u jednom komadu, ali podijeljena na tri dijela, odnosno tri teritorijalne jedinice sa već smišljenim nazivima. Pri tome se pozivaju na svoje dobro obaviještene izvore u vrhu SDA, SNSD-a i HDZ-a. Po tim informacijama koje objavljuje i dio beogradske štampe, jedna teritorijalna jedinica bit će Republika Srpska, druga Herceg Bosna, a treća Bošnjačka unija! Takođe se tvrdi da će time HDZ ispuniti davnašnju želju da u BiH postoji i treći, hrvatski entitet.

Ne treba zaboraviti da Milorad Dodik stalno ističe da Republika Srpska i njene vlasti nemaju ništa protiv da Hrvati dobiju svoju teritorijalnu jedinicu i da će im on u tome pomoći. Takođe je bitno prisjetiti se da je HDZ još 2002. pokušao da stvori takozvanu hrvatsku samoupravu u BiH, ali su tadašnja Alijansa za promjene, koja je bila na vlasti u BiH, a posebno tadašnji federalni premijer Alija Behmen, naravno uz pomoć prije svih Amerikanaca, uspjeli da razbiju tu namjeru. Potpuno je nezahvalno prognozirati hoće li išta u svemu ovome biti jasnije nakon 23. februara kada će se u Mostaru ponovo za stolom naći Sulejman Tihić, Milorad Dodik i Dragan Čović koji tvrde da su našli zajedničko rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine.

Prošle sedmice Milorad Dodik je kazao da Republici Srpskoj pripada 49 odsto površine BiH i da će tražiti proširenje tog entiteta kako bi namirili "ono što nam pripada". Neki banjalučki izvori kažu da on ima namjeru tražiti da Republici Srpskoj pripadnu opštine Grahovo, Drvar i Glamoč, koje naziva najsrpskijim opštinama, a koje su sada u sastavu Federacije BiH. Ako bi taj zahtjev prošao, nejsno je kako bi FBiH namirila gubitak te tri opštine.

"Teritorij mogu imati samo država i federalne jedinice. Kada Tihić, Dodik i Čović svom navodnom dogovoru dodaju da te teritorijalne jedinice imaju zakonodavnu i izvršnu vlast, to je onda jedan kroz jedan federalna jedinica. Očigledno su to Dodik i Čović mudro ili podvalili Tihiću ili on možda svjesno ulazi i provodi neku politiku za koju se do sada nije javno zalagao... Nemam čvrste dokaze, jer je nemoguće prodrijeti u Tihićevu glavu, međutim osobno smatram kako je predsjednik SDA instrumentaliziran i kako u stvari provodi politiku nekih uticajsnih bošnjačkih krugova i elita koji bi na neki način prihvatili svoju teritorijalnu jedinicu, ali ne žele o tome javno govoriti pa to rade preko Tihića", izjavio je juče advokat Krešimir Zubak, predsjednik Glavnog odbora HSS-NHI.




Izvor vijesti: RTVTK (http://www.rtvtk.ba/)

Chupka_
05-02-2009, 01:48
AS Dreamers dospjeli na stranice bošnjaci.net

http://www.kalesija.co.ba/slicice/temp/1233787728.jpg
Potaknuti spotom hip-hop grupe „AS Dreamers“ „Jel' Gaza gdje je nekad Sarajevo bilo“ koji je promoviran prošlog vikenda u galeriji „Boris Smoje“ u Sarajevu, internet mrežom potražili smo članove grupe Amira Muminovića i Samir Karića, da porazgovaramo sa njima, da čujemo razmišljanja mladih o situaciji u BiH, političarima, preživjelim žrtvama genocida..., šta ih je potaklo da snime spot, da ga posvete Sarajevu i Gazi, Bosni i Palestini.

Ovi naši mladi momci, kao dječaci su prošli kroz bosansku ratnu gologotu, i izbjeglištvo... Vratili su se u rodni kraj odakle su bili protjerani. Nekada su ih zvali proganicima, danas ih zovu povratnicima. Ipak, oni su u svojoj kući, svojem rodnom kraju, na bosanskom topraku kojeg i danas raspomećene veliko-nacionalističke horde zla razvlače... Režiju spota su uradili mladi sarajevski umjetnici Sabrina Begović, Nejra Hulusić i Nedim Alikadić, a tekst i muziku Amir i Samir.

Samir Karić – rođen je u Zvorniku, apsolvent je na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Odsjek žurnalistika.

Amir Muminović – rođen je u Tuzli, student je treće godine na Filozofskom fakultetu, Odsjek Bosanski jezik.

Bošnjaci.Net: Recite nam nešto o grupi „AS Dreamers“?

Muminović: Hip – hop grupa „AS Dreamers“ osnovana je prije šest godina. Članovi grupe su Samir Karić i moja malenkost, Amir Muminović. Mi dolazimo iz Hajvaza – jednog malog naselja, koje je smješteno na području općine Osmaci, a između Kalesije i Zvornika. Do sada smo snimili preko 25 pjesama, a jednina profesionalna pjesma je urađena na predstavu „Klasni neprijatelj“ reditelja Harisa Pašovića. Muziku, tekstove i sve ostalo radimo, naravno sami.

Bošnjaci.Net: Kažete da pripadate hip-hop muzičkom pravcu, da li je to malo neobično za bosansko podneblje?

Muminović: Naravno da jeste. Ova muzika je loše prihvaćena u našem društvu. Imate ekipu ljudi koji su okupljeni oko FMJAM-a, imate Edu Maajku i Frenkija i to je to. Oni su nešto napravili na ovim prostorima sa hip – hopom, ali sumnjam da mogu živjeti od ove muzike. Ovo je, ipak Balkan. I ovdje je još uvijek folk muzika broj jedan, a to je veoma loše.

Bošnjaci.Net: Kako je spomenuti pravac prihvaćen kod mlađih?

Muminović: Ako u sve to uključimo i strani i domaći hip – hop, slobodno možemo reći da je ta muzika loše prihvaćena. Ne znam, valjda je to do našeg mentaliteta.

Bošnjaci.Net: Kroz stihove vaših pjesama oslikavaju se poruke, šta je to što najčešće naglašavate?

Karić: Mi smo početkom 1992. godine protjerani iz naših domova. Naše kuće su zapaljene, a mi smo djetinjstvo proveli u izbjeglištvu. Bili smo gladni i na tuđem. Nekad 1999. godine smo se vratili kući i počeli sve ispočetka. Danas živimo u podjeljenoj zemlji, punoj korupcije i kriminala. Iz ovoga što sam rekao možete pretpostaviti o čemu najviše pišemo i repamo. Pa najčešće su to neke ratne teme, Srebrenica, trenutna situacija u zemlji, nepravda, a nađe se i neka ljubavna tema.

Bošnjaci.Net: Nošeni stradanjem stanovnika Gaze, posebno djece, koje izraelska vojska nemilosrdno ubija. Genocid se sprovodi nad njima! Tim povodom u Sarajevu ste održali promociju spota „Jel' Gaza gdje je nekad Sarajevo bilo“. Šta je vas kao Bosance motiviralo da napišete stihove koji ukazuju na stradanje građana Sarajeva jučer i Gaze danas?

Karić: Ja sam svaki dan razmišljao o tome. Pratio sam izvještaje iz Gaze i sve mi je to teško padalo, jer smo i mi slično preživjeli. Onda mi se javila mlada rediteljka Sabrina Begović, moja prijateljica iz Sarajeva, koja je zajedno sa njenom kolegicom Nejrom Latić – Hulusić htjela da uradimo pjesmu i spot. Napravili smo vezu između Sarajeva i Gaze. Gledajte, i u Gazi, a i u Sarajevu su ginuli nedužni, ubijana su djeca, gađana porodilišta i bolnice. Ja koliko znam, ubijanje djece i nedužnih nije borba protiv terorizma. Mislim da mi koji smo sve ovo preživjeli trebamo reagovati, jer ako šutimo onda po nekoj logici odobravamo zločine. Ja znam da mi ne možemo puno utjecati na ishod takvih ratova, ali možemo protestvovati, dati moralnu i materijalnu podršku. Svi stanovnici Bosne i Hercegovine trebaju reagovati!

Bošnjaci.Net: Smatrate li da će ovaj spot probuditi naše uspavane mozgove?

Muminović: Naravno da neće. Vidjeli smo snimak na kome vojničići iz „Škorpiona“ ubijaju šest izgladnjelih srebreničkih Bošnjaka kod Trnova i nismo se probudili. Vidjeli smo desetine otkrivenih grobnica i nismo se probudili. Vidjeli smo hiljade nišana u Potočarima i opet smo uspavani. Tako da mislim da ni spot o Gazi neće puno promijeniti. Ja ne mislim da se samo Bošnjaci trebaju probuditi, nego svakako i Srbi i Hrvati. Jer se trebamo suočiti sa prošlošću i krenuti zajedno naprijed.

Bošnjaci.Net: Da li vi kao hip-hop bend, nakon genocida koji je počnjen nad Bošnjacima osjećate uspavanost preživjelih i nemoć bošnjačke političke 'elite', ili...?

Karić: Ja bih to okrenuo. Mislim da su preživjeli nemoćni, a da su političari uspavani. Oni se uopšte ne bave stvarnim problemima ljudi. Njima su bitniji telekomi, elektroenergetski sektori, pa i grafiti po zgradama. Njih ne zanima smanjenje nezaposlenosti, oživljavanje ekonomije i poljoprivrede...njih ne zanimaju povratnici. Evo, je li se iko udostojio od njih da ode u Konjević Polje i posjeti nenu Fatu Orlović nakon skandalozne presude? Ja koliko znam niko. To je sramota! Njima je bitno da se 11. jula u Potočarima poredaju u prve safove i da glume velike Bošnjake. To je žalosno. Mislim da je konkretno Podrinje zaboravljeno od strane bošnjačkih političara.

Bošnjaci.Net: Da li je nakon svega u pitanju palestinizacija naše domovine i našeg naroda?

Karić: Ako mislite na konačno cijepanje naše zemlje mislim da od toga nema ništa. Ako mislite na stvaranje nekakve državice u kojoj će živjeti Bošnjaci, a RS se otcijepiti, opet mislim da od toga nema ništa. Bila je agresija i ovu zemlju niko nije mogao podijeliti, e pa neće je ni sad. Ja ne znam kako ljudi još uvijek vjeruju u te nekakve nemoguće ideje i priče. Jednostavno, političarima to godi za skretanje pažnje javnosti. Oni se ne žele baviti demobilisanim borcima, penzijama, ekonomskom krizom, plinom, siromaštvom, obrazovanjem...pa izmisle tako neke stvari da skrenu javnost u drugom smjeru. To pokazuju i ovi posljednji „dogovori“ trojice lidera. Opet kažem, ne žele da se bave stvarnim problemima.

Bošnjaci.Net: Kakva je suradnja, odnosno da li uopce imate suradnju sa vršnjacima drugih nacija i religija u BiH?

Muminović: Saradnja je odlična sa svakim ko želi sarađivati. Nama to uopšte ne predstavlja problem. Evo, recimo dok smo radili u Sarajevu na predstavi „Klasni neprijatelj“ stanovali smo zajedno sa jednom od najboljih srbijanskih glumica, Lidijom Stevanović iz Novog Sada. Jedna stvarno dobra osoba, koja nam je izuzetno draga. Ona je osjetila Miloševićev režim na svojoj koži i mi je potpuno razumijemo. Također, mi studiramo u Tuzli – gradu koji nije opterećen nacionalizmom i tamo imamo prijatelje svih nacija. U Sarajevu imamo prijatelje Srbe, Bošnjake i Hrvate...Za saradnju smo sa svim ljudima koji su normalni bez obzira na naciju i vjeru.

Bošnjaci.Net: Na YouTube je već postavljeno puno materijala srpskih hip-hop i drugih grupa u kojima pozivaju na mržnju, na klanje Bošnjaka, čišćenje Bosne itd. Kako vi to doživljavate?

Muminović: Ja iskreno nisam vidio te snimke. Ali ako je to neko radio, onda je to primitivac neki. Ja ću to opet okrenuti. U Srbiji postoji jedan momak koji se zove Marchelo. On je hip – hoper – jedan od najboljih na Balkanu. Da pojasnim, ono što Nataša Kandić govori u nevladinom sektoru, on to govori kroz hip – hop samo na drugi način. Ja ga tako vidim. A to pozivanje na klanje, mislim da su ta vremena prošla. Mogu oni pozivati koga hoće i šta hoće. Kakve im koristi, nije ovo početak 90-tih godina.

Bošnjaci.Net: Šta se u BiH treba uraditi za bolji život svih?

Karić: Treba raditi i djelovati. Loša je situacija u zemlji. Ja sam uvijek bio optimista, sad sam nekako sve veći pesimista, ali opet, volim ovu zemlju i ostajem u njoj.. Mislim da mladi trebaju što više učiti i raditi, kako bi mijenjali situaciju. I odgovor na ovo pitanje zahtjevao bi mnogo vremena. Ali mislim da bi pažljivije trebali birati vlast i kad je izaberemo da je natjeramo da što više radi. A onda trebamo krenuti i od toga šta mi možemo uraditi za našu zemlju. Možemo za početak poštivati saobraćajne znakove, ne bacati smeće, ne davati po 10 KM policajcima, ne upisivati se na fakultete preko štela, ne ispijati samo kahve...i tako dalje...

ursuljanka
05-02-2009, 16:32
Povodom obiljezavanja 5.februara-Dana sjecanja na poginule gradjane Sarajeva od 1992-1995.god. i 15. godisnjce stradanja civila na pijaci Markale,danas je u Narodnom pozoristu bila odrzana kommemorativna sjednica.Nakon kommemoracije na mjestu gdje je 1994.god. poginulo 67 Sarajlija,a 142 ranjena,polozeno je cvijece.


Da se malo podsjetimo!

http://www.youtube.com/watch?v=XK8hMyRhtFM



http://www.youtube.com/watch?v=TAkErMyt4gU&feature=PlayList&p=1B7A0B6A105E2DE9&playnext=1&index=44


http://www.youtube.com/watch?v=lXt7Pc7_GsQ

ursuljanka
17-02-2009, 17:37
Svrzina kuca
predctavlja kulturu stanovanja gradske muslimanske porodice s kraja XVIII i kroz XIX stoljece.Kucu je sagradila ugledna sarajevska porodica Glodjo,ciji je jedan od clanova poznati kadija Munib ef. Glodjo bio poznat po borbi za autonomiju Bosne u okviru Osmanskog carstva.Ostavsi bez muskih naslednika,kuca porodicnom vezom prelazi u vlasnistvo takodjer ugledne porodice Svrzo.
(Rarica i ja smo imale prilike da to obidjemo i evo da podijelimo sa vama).Obilazak je organozovao Centar kralja Fahda.
2702

2703

2704

2705

2706

2707

2708

2709

2710

2711

36310
17-02-2009, 18:25
Lijepo nema sta.

borichi
17-02-2009, 18:59
Krasno!!!!!

Slike to doista i potvrdjuju!
Je li ova kuca u Sarajevu? Je li otvorena za javnost, ili se mora obilaziti sa nekim organiziranim turama? posto procitah da je obilazak izveden u organizaciji; "Centar Kralja Fahda". Tacnije, zanima me, moze li se neko otici i vidjeti ta kuca svaki! dan (naravno u neke radne sate)!? Placa li se ulaz?...
Ako ti nije tesko da nam napises malo o tim detaljima.... please! ne bilo ti zapovidjeno:p

Hvala,

Elvis-Eko
17-02-2009, 19:04
E da, i napisi nam molim te u kojem djelu grada se nalazi ta kuca

ursuljanka
17-02-2009, 19:23
Kuca jeste u Sarajevu,to je miuzej sada,moze da se poseti i pojedinacno i u grupama.Ima vodic.Ulaz za jednu osobu je 2 KM.Kuca je u starom dijelu grada,iznad Sebilja(iznad Bascarsije).Ako budete u prilici-nikako ne propustite,ja sam jos pod utiscima.

Elvis-Eko
17-02-2009, 19:26
Hvala ursuljanka

ursuljanka
17-02-2009, 19:36
Posto vam se svidelo evo jos par slicica.:)

2712 2713

2714 2715

2716 2717


I sto je jos interesantno za ovu kucu je to da je kuca imala sedam soba i svaka soba je imala kupatilo(prije 200 godina:eek:.)Vodic kaze da tu informaciju najvise voli da saopsti Francuzima:).

supergirl
17-02-2009, 23:33
Prelijepo! fascinirana sam! fala ti,ursuljance!

akica_90
19-02-2009, 10:51
Učenik sjekirom napao profesora 17.02.2009.
Trojica učenika Tehničke škole isključeni iz škole, a profesor zamoljen da sam uzme radnu knjižicu...


Učenici drugog razreda Tehničke škole u Zenici prijetili su i zamahivali sjekirom na profesora elektrotehnike Amera Kamenjakovića, otimali mu dnevnik, te mu prijetili. Sve su to njihove kolege zabilježile kamerom mobitela, a potom i objavile na internetu.

Mobitel u sefu

Ova šokantna informacija potvrđena je "Dnevnom avazu" tokom vikenda, kada smo došli i do snimka, a jučer smo je provjerili i u samoj školi u zeničkom naselju Bilmišće.

Prvi čovjek škole Ekrem Bijeljinac do našeg dolaska već je preuzeo hitne mjere, pa i pozvao policiju, a akteri cijele priče sankcionirani su jučer.

- Prošle sedmice na Vijeću roditelja prigovoreno mi je da krijem incidente. Roditelji su imali podatak da djeca razmjenjuju jedan snimak s nasiljem. Do tog trena nisam imao pojma o čemu se radi. U sefu škole je bio deponiran mobitel oduzet od jednog učenika zbog neprimjerenog ponašanja. Na tom mobitelu pronašli smo sporni snimak i bili smo užasnuti, jer je i profesor krio incident - kazao nam je Bijeljinac.

Direktor i pedagog identificirali su u odjeljenju "drugi jedan" elektrotehničkog smjera aktere incidenta, kao i profesora Kamenjakovića, koji je iz Tuzle došao raditi u Zenicu na određeno vrijeme, odnosno godinu.

Nije prijavio slučaj

- Pretpostavljamo da je snimak nastao u prvom polugodištu, oko Nove godine. Postoje najmanje dva snimka. Nastavničko vijeće donijelo je odluku o isključenju iz škole tri učenika koja su akteri na snimku, dok su dvojica učenika koji su snimali incident sankcionirani sa ocjenom lošeg vladanja. Nastavnik je ukoren jer nije prijavio slučaj i nakon razgovora s njim, dogovorili smo se da sam uzme knjižicu i napusti školu prije nego što odlučimo o mogućim sankcijama. I ranije smo imali problema u vezi sa disciplinom u ovom razredu kod ovog profesora. Napominjem da se u mojih trideset godina u ovoj školi nikada ništa slično nije dogodilo. U petak sam slučaj prijavio policiji - kaže direktor Bijeljinac.

Vijeće učenika odlučilo je da se i ono samo odredi prema neprimjerenom ponašanju svojih kolega, a tokom ove sedmice zasjedat će i Vijeće roditelja škole, te Školski odbor na kojem će direktor obavijestiti roditelje o poduzetim mjerama, ali i roditelji isključenih učenika imat će pravo žalbe.

Isključeni učenici

Sva trojica isključenih učenika, S. M., B. L. i H. Z., imaju po šesnaest godina, kao i dvojica njihovih ukorenih kolega A. D. i M. H., koji su snimke objavili na internetu. U zeničkoj policiji nam je potvrđeno da je u petak sačinjena službena zabilješka o ovom slučaju, te da će akteri u pratnji roditelja, kao i nastavnik, biti saslušani u narednim danima, jer je u incidentu korišteno hladno oružje, pa cijeli slučaj ima elemente prekršajnog djela.





http://www.youtube.com/watch?v=ErwS54OtCNI&eurl=http://www.dnevniavaz.ba/multimedija/video-galerije/ucenik-sjekirom-napao-profesora

mersija
24-02-2009, 21:54
Šokantno: Djevojčice u Ilijašu liječe ispuštajući im "zlu krv"
Danas u 18:44 h

ILIJAŠ - Slučaj puštanja krvi djevojčici u Ilijašu izazvao je zgražanje javnosti nakon što su se gnusne fotografije ovog događaja pojavile na internetu. Navodno je riječ o hidžami, tradicionalnoj metodi liječenja ispuštanjem krvi, slabo poznatoj na našim prostorima.

Na stranici izvjesnog ženskog džemata Ilijaš www.zenskidzematilijas.blogger.ba pojavila se informacija s fotografijama, koju su prenijeli neki internet-forumi.

Na jednoj fotografiji vidi se djevojčica okrenuta leđima kako sjedi na komadima novina čekajući da joj puste krv. Na ostalim fotografijama vidi se "oprema" za puštanje krvi te čaša u kesi u kojoj se nalazi "puštena krv" djevojčice. Sve upućuje na izuzetno nehigijenske uvjete.

Na stranici se spominje i izvjesna "sestra umu-Humejd", koja je, očigledno, izvršila ovu "operaciju", te je izražena nada da će djevojčica kojoj je puštena krv ozdraviti. Na nekim forumima pojavile su se informacije da se "djevojčicama pušta krv u džamiji u Ilijašu", kao i popratni komentari da se radi o barbarizmu, običajima iz srednjeg vijeka i Arabije. Iznesene su i ocjene o zaostalosti Bošnjaka.

Glavni imam Islamske zajednice Sarajevo Ferid ef. Dautović nakon niza obavljenih provjera potvrdio je Dnevnom avazu da djevojčici nije puštana krv u džamiji u Ilijašu.

- To se nije dogodilo ni u jednom džematu s područja Ilijaša. Nitko ne zna koji je to ženski džemat. Mogao se bilo tko tako predstaviti. Možda i postoji džemat, ali on nije registriran. Sve to nema veze s džamijom u Ilijašu, niti se radilo u okviru struktura Islamske zajednice u BiH. Imami u Ilijašu provjerit će o kome se radi. Dobili su zadatak da vide gdje i tko to radi - rekao je efendija Dautović.

Dr. Merim Omerhodžić, jedini liječnik iz BiH koji posjeduje certifikat za hidžamu, koji je stekao u Medini, pojasnio nam da je hidžama sunnet poslanika Muhammeda, a. s. Međutim, pojašnjava, Poslanikov sunnet bio je da liječenje hidžamom vjernike šalje isključivo liječniku. On je potvrdio kako ima informacije da se puštanje krvi vrši ilegalno i da to rade nestručne osobe.

- U početku sam to posmatrao snishodljivo s namjerom da se sunnet uspostavi. Sada sam energično protiv toga, jer se putem krvi prenose AIDS i hepatitis C. Sva oprema kojom se hidžama radi je jednokratna i mora biti sterilna. Jednokratni instrumenti upotrebljavaju se da se spriječe prenosiva virusna oboljenja. Ta metoda zahtijeva primjenu kirurških uzusa. Da bi se spriječile bakterijske infekcije i sepsa, ranu treba kirurški obraditi, rekao nam je dr. Omerhodžić novinaru Avaza.

- Jedan od dunđera koji izvodi hidžamu, a hodža je, rekao mi je da on otkuha instrumente prije puštanja krvi. Upitao me zar tako ne ubije bakterije? Rekao sam da se otkuhavanjem ubiju bakterije, ali ne i virusi, a virusi prenose AIDS i hepatitis C. On me samo gledao pitajući se što su virusi. To što se radi nije higijenski i nije po onome što je preporučio poslanik Muhammed, a. s. - rekao je dr. Omerhodžić.

Rarica
26-02-2009, 21:38
Prije par dana je u Zetri odrzan koncert podrske narodu Palestine*Dova za Palestinu;Gaza u mom srcu.Na NTV Hajatu ce se sutra u 20 h emitovati snimak sa ove manifestacije,ko je u mogucnosti neka pogleda jer je zaista bilo potresno!

Chupka_
27-02-2009, 15:02
Svrzina kuca
predctavlja kulturu stanovanja gradske muslimanske porodice

Ovakva jedna kuca ima i u mom komsiluku, tzv. BOSANSKA KUCA u kojoj se moze popiti kahva i probati neko tradicionalno jelo...takodje uz kucu se nalazi divna bašča sa ribnjakom. Kuca se nalazi na vodi...divan je osjecaj piti pravu bosansku kahvu u takvom rahatluku....
Hocu kuciiiiiiiiii:4_2_204:

Elvis-Eko
27-02-2009, 17:00
Eto Chupka, kad budes isla kuci napravi par snimaka pa da vidimo i mi tu ljepotu

Chupka_
27-02-2009, 17:05
Hocu Eko.... obecavam!

ursuljanka
28-02-2009, 14:37
Povodom obiljezavanja rodjendana Poslanika Muhammeda Zenski edukacioni centar Nahla vec trecu godinu realizira medijsku kampanju pod nazivom 'Osoba koju vrijedi upoznati'.Kampanja obuhvata promoviranje Poslanikove licnosti i djela putem bilboara,city lights reklama,plakata,letaka,TV spotova i emisija,projekcije dokumentarnih filmova,kulturnih veceri i dr.

Programski sadrzaj:

Utorak,3.mart,19h-svecano otvaranje izlozbe kaligrafije 'Odsjaji islamske duhovnosti'(izlozba ce biti otvorena od 3. do 16. marta,u periodu od 12 do 20 h)

Srijeda,3.mart,19h-'Poslanik u mom zivotu',vecer s hfz.Kenanom Musicem

Cetvrtak,5.mart,19h-projekcija dokumentarnog filma 'Poslanikovo naslijedje'

Petak,6.mart,19h-'Pregrst stihova u cast Vjerovjesniku' uz hor Sejfullah

Subota,7.mart,19h-projekcija dokumentarnog filma 'Muhammed-biografija Poslanika'

Pridruzite nam se na putovanju kroz zivot posljednjeg Bozijeg poslanika u mjesecu u kom obiljezavamo 1439 godine od njegovog rodjenja.

NAHLA

Rarica
28-02-2009, 16:22
2738 2739

2740 2741

2742 2743

2744



Zenski edukacioni centar Nahla s' vremena na vrijeme organizuje izlete za svoje clanice(dobrodosle su i one koje nisu).Evo par slika iz posete Travniku i planini Vlasic-nazalost nije bilo puno snijega,ali je provod bio super:zvizdi::icon_cheesygrin:

Na slikama je poznata Sarena dzamija u Travniku,Plave vode,centar grada.Nazalost nismo uspele slikati kucu Ive Andrica i Kulu:(.
Tu smo i ja i Ursuljanka:)

Rarica
28-02-2009, 16:29
Evo jos par slika...



2745 2746

2747 2748

36310
01-03-2009, 09:35
Rarice hvala ti sto si podijelila ove slike sa nama.
Imam odavno zelju da posetim Travnik i to upravo zbog ove dzamije...a i zbog,nadaleko cuvenih,Travnickih cevapa. :)

Crni Gruja
01-03-2009, 10:56
Stvarno lijepe slike Rarice, bas mi je drago sto si ovaj izlet podijelila sa nama. Znaci kad se nekad zadesim u Travniku, da znam dje da odem.

A ti brojke, samo bre na stomak mislis :)

ursuljanka
01-03-2009, 14:36
I ja sam imala zelju da posetim taj grad,hvala Allahu zelja se ispunila:).
36310,Grujo-ako vam se pruzi prilika obavezno otidjite.Slike su nista naspram osecaja.Dosta me podseca na Sjenicu.Odise nekim mirom,za razliku od Sarajeva(i kucad su im pitomija:D).

ursuljanka
02-03-2009, 17:46
Sa ovom pesmom grupa Regina predstavlja BiH za pesmu Evrovizije u maju ove godine.

http://www.youtube.com/watch?v=sJX0Ij3WD3M

ursuljanka
06-03-2009, 16:19
Da se nadovezem na ovu Raricinu pricu o Travniku sa jednom slikom koju sam ne davno dobila-svi zajedno(osim Mese naravno:biggrin:).


2785

ursuljanka
07-03-2009, 15:27
Postoji lak nacin da 'izvucete' osmeh na necijem licu,jos ako je je to lice decije-onda niste ni svesni sevapa koje dobijete.
Sa tim nijetom jedna mala grupica od 15 djevojaka je posetila deciji dom 'Al Walidein' u Sarajevu i sa skromnim poklonima izvukla osmehe na lica dece koja su ostala bez jednog ili oba roditelja.
(evo par 'mojih' slika:)-halalite sto ne trudim da ih sredim)

2796 2797

2798 2799

2800 2801

2802 2803

2804 2805

ursuljanka
07-03-2009, 15:36
2806 2807

2808 2809

2810 2811

2812 2813

2814 2815

ursuljanka
07-03-2009, 15:41
2816

2817 2818

2819 2820

2821 2822

2823 2824

ursuljanka
07-03-2009, 18:24
Osnovna skola sa internatom 'Al Walidein-Gazzaz' Sarajevo pocela je s' radom u skolskoj 1999-2000.godini na osnovu odobrenja Ministarstva za obrazovanje i nauku Kantona Sarajevo.Prioritetan cilj je da se omoguci kvalitetna,po najsavremenijim pedagoskim standardima,edukacija djece bez jednog ili oba roditelja.Osivac skole potpuno snosi troskove skolovanja,smjestaja,ishrane i usluga prijevoza djece bez jednog ili oba roditelja sa podrucja cijele Bosne i Hercegovine,a za djecu sa oba roditelja skolarina iznosi 150 KM(bez troskova boravka u internatu).Osim navedenog ucenicima bez jednog ili oba roditelja obezbijedjeni su udzbenici,skolski pribor i zdravstveni tretman u skolskoj ambulanti.
Osim djece bez jednog ili oba roditelja i napustene djece,u Osnovnoj skoli 'al Walidein-Gazzaz' skoluju se i djeca povratnickih porodica,demobilisanih boraca te djeca ciji roditelji nisu u mogucnosti,zbog posljedica rata,nezaposlenosti ili nekih drugih okolnosti,obezbijediti svojoj djeci adekvatno skolovanje.Ovoj kategoriji djece treba pomoci u placanju skolarine.Potrebni su im donatori koji ce placanjem skolarine obezbijediti njihovo osnovno obrazovanje.Ukoliko se odredjenom broju djece ne pronadju donatori postoji realna mogucnost da ostanu bez osnovnog obrazovanja.
Za finansiranje skolskog centra 'Al Walidein-Gazzaz' brine se Fondacija 'Al-Amana' Sarajevo koja je upisana u Registar fondacija u Federaciji Bosne i Hercegovine.

FONDACIJA 'AL- AMANA' SARAJEVO
ZIRO RACUN 1410010001371939-kod BBI

Osnovna skola 'Al walidein-Gazzaz' i Djeciji dom 'Al-Walidein' nalaze se u ulici Hasiba Brankovica 2a u naselju Mojmilo,Novi Grad Sarajevo
Tel:033/235-507,235-518,235-593
Mob:061/154-498 Fax:033/235-488;
e-mail:alwalidein@yahoo.com; hbgazzaz@bih.net.ba

STRANAC
07-03-2009, 19:15
bravo @ursuljanka...
svaka cast,i hvala za ovako lepe slike i informacije...

36310
07-03-2009, 19:21
Evo jednog lijepog habera koji nam stize iz BiH:

Ako me kandidiraju organi stranke za predsjednika, prihvatit ću

Bakir Izetbegović, jedan od sadašnjih potpredsjednika vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) Bosne i Hercegovine, prihvatit će kandidaturu za stranačkog predsjednika ako ga za tu dužnost kandidiraju organi stranke.

- Ja se ne mogu sam kandidirati. To mogu učiniti, negdje u aprilu, stranački organi, a ako me predlože, prihvatiću, rekao je Izetbegović novinarima uoči današnje 11. sjedice Glavnog odbora SDA koja se održava u Sarajevu.

Izetbegović, kao i sadašnji predsjednik stranke Sulejman Tihić najavili su kongres SDA koji treba da bude održan 26. maja u Sarajevu

Prema Izetbegovićevim riječima, to će između ostalog biti skup na kojem će se SDA usmjeravati za naredne četiri godine ideološki i kadrovski.

U slučaju da on bude izabran za predsjednika, najavljuje da će voditi stranku u periodu u kojem slijede teški problemi za Bosnu i Hercegovinu koje ne mogu rješavati pojedinci, kako je kazao, već se očekuje sadjejstvo i energičnije rješevanje nego dosad.

Prema izjavi aktuelnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića, današnja sjednica Glavnog odbora stranke je u funkciji priprema za najavljeni kongres kao skup koji treba dati viziju budućnosti Bosne i Hercegovine.

Sjednica Glavnog odbora nije otvorena za javnost, saopćeno je novinarima uoči njenog početka. Stranka će o zaključcima izdati saopćenje za javnost, najavljeno je.

Dnevni AVAZ

STRANAC
07-03-2009, 19:31
@36310
nadam se da nisu tvoje reci "LIJEP HABER"

te da ne mislis nista dobro o ovoj propalici koja je u najdubljoj povezanosti sa kriminalnim gangovima u BiH,Srbiji i Hrvatskoj...

36310
07-03-2009, 20:02
STRANAC,ne nasedajmo na permanentne dezinformacije i podvale koje nam "neki ljudi" iz "nekakvih centara"uspesno plasiraju kako bi stanje nepoverenja i opsteg haosa,koje trenutno vlada u Bosnjackom korpusu,ostalo nasa trajna sudbina...I ja sam se naslusao tih prica o Bakiru,sto zvanicnih sto nezvanicnih,ali sam misljenja da ako u njemu ima i trunka od baba mu rahmetli,onda ce od njega i covjeka bit!

PS
Iver,obicno,ne pada daleko od klade.

homar
07-03-2009, 20:25
STRANAC,ne nasedajmo na permanentne dezinformacije i podvale koje nam "neki ljudi" iz "nekakvih centara"uspesno plasiraju kako bi stanje nepoverenja i opsteg haosa,koje trenutno vlada u Bosnjackom korpusu,ostalo nasa trajna sudbina...I ja sam se naslusao tih prica o Bakiru,sto zvanicnih sto nezvanicnih,ali sam misljenja da ako u njemu ima i trunka od baba mu rahmetli,onda ce od njega i covjeka bit!

PS
Iver,obicno,ne pada daleko od klade.
Ipak je razlika između babe i sina. Babo je startovao sa porodicom kao podstanar, bez igdje ičega, sa ledine, sa dosta pristalica što siromašnih što obespravljenih. Sin je startovao sa par miliona maraka, sa luksuznim građevinama i automobilima, sarađuje sa multietničkom elitom Balkana, težeći da postane šeik kod Bošnjaka.

36310
07-03-2009, 20:39
Homar,razlika izmadju oca i sina je ogromna,rekao bih gotovo nepremostiva,ali sam ipak misljenja da su te price o Bakirovim milionima,gradjevinskim vlasnistvima...povezanosti sa kriminalnim miljeom preterane i da se alimentiraju iz nekih,ne bih rekao neosnovanih ali svakako necistih izvora.
U svakom slucaju ja ne vidim ko bi u ovom trenutku mogao da bude covek koji bi se uspesnije,od Bakira,borio za sve one tekovine koje smo stekli u ovom zadnjem ratu.

homar
07-03-2009, 21:00
Stranka SDA nema nekih zvučnih imena da bi došli na čelo stranke. Možda je to i bolje za demokratske procese. Od članova stranke SDA u poslijeratnoj izgradnji najbolje rezultate je pokazao Adnan Terzić, dok je on bio Premijer Vijeća Ministara BiH bio je vidan napredak Bih ka evropskim integracijama. Poslije njegovog odlaska imamo stagnaciju u BiH. Inače stranku SDA, odnosno veći dio rukovodstva bije glas da su povezani sa kriminalom i korupcijom (Premijer F BiH-Nedžad Branković; Razvojna banka F BiH-Džaferović...). Biti će vrlo teško dokazati budućim glasačima da su radili u interesu građana a ne za svoja enormna bogastva.

STRANAC
07-03-2009, 21:30
STRANAC,ne nasedajmo na permanentne dezinformacije i podvale koje nam "neki ljudi" iz "nekakvih centara"uspesno plasiraju kako bi stanje nepoverenja i opsteg haosa,koje trenutno vlada u Bosnjackom korpusu,ostalo nasa trajna sudbina...I ja sam se naslusao tih prica o Bakiru,sto zvanicnih sto nezvanicnih,ali sam misljenja da ako u njemu ima i trunka od baba mu rahmetli,onda ce od njega i covjeka bit!

PS
Iver,obicno,ne pada daleko od klade.
Tako bih voelo da je ista od ovoga sti si napisao tacno,ali brate moj,
informacije koje ja imam o tom coveku su "sa lica mesta",tako da ne pricam napamet,a vidim da i @homar,koje "sa terena direktno" poznaje gradivo...
Bakir je rastao,bio,i ostao deo nemoralnog miljea drustva sa tog podneblja...
I,da ti kazem jos,da je jako doabr ratni profiter...

SDABiH,bice opisivana dugo godina u buduce,kao neko ko se "ljudski trudio" da upropasti sve sto je se krvlju platilo...
To je vlast ciji poslanici imau plate od po 3-5.000 maraka(2.500 eura)
plus uzimaju dnevnice za sve i svasta,poene i bonuse a deca sehida,ratni veterani,oni koji su krvlju platili slobodu toga dela svijeta,umiru u bedi...

Pokazali su da su nesposobni da cuvaju ovce,a kamo li da vode jedan narod...
Svi,do slovce svi,pokrali i popljackali su sve sto se moglo.
Nema jednog da nema vile po Bjelasnici,Igmanu i slicnim atraktivnim lokacijama u BiH.
To je vlas u kojoj je Naser Oric za vrsio fakultet (DIF) za dva meseca u jednoj godini...
To je vlast koja nije bila u stanju da obezbedi ni jedan jedini litar gas kada je pre dva meseca bila kriza oko snabdevanja gasom,pa im je Boris Tadic-kao rodjeni Sarajlija,ustupio gas i tako spasao gradjane sarajeva moguceg kolaspa izazvanog hladnocom...

@36310
zabolese me prsti,a mogao bih ovako danima...
Brate moj,ovo cu ti zavrsiti samo recima Platona(ucenika Aristotelovog)

"Drag si mi,ali mi je istina draža"...

Rarica
07-03-2009, 22:50
Rarice hvala ti sto si podijelila ove slike sa nama.
Imam odavno zelju da posetim Travnik i to upravo zbog ove dzamije...a i zbog,nadaleko cuvenih,Travnickih cevapa. :)

Grujo i 36310,hvala vam na kometnarima i izvinite sto se ovako kasno javljam da vam se zahvalim na komentarima za posetu Travniku.Bilo je prelijepo,obavezno ako budete imali prilike posetite-36310,cevapi su najljepsi blizu Plavih voda!
Jos bih se maolo osvrnula na ovu danasnju posetu decijem domu Gazzaz,nisam znala da ovo postoji,uglavnom iz tih razloga ursuljanka i ja pisemo o ovim stvarima-da ne bude pogresno shvaceno,nijet nam je da vam prikazemo stvari koje su nas trenutno okupirale a koje bi mozda zanimale i druge.Dakle,ovde je bitna samo poruka koju pokusavamo da prenesemo ,nikako mi.
Iskreno,danas sam cijeli dan pod utiskom posete domu,i sve sto mi danas ljudi govore o svojim problemima mi se cini tako nebitnim spram tri devojcice koje su nam ukratko ispricale nesto o sebi.Pa eto apel i na clanove ovog foruma,ko se nalazi u Sarajevu,da poseti ovaj dom jer je toj deci svaka pomoc dobro dosla!Postoje i volotiranje,obicno vikendom neko se javi domu i izvede neko od dece na rucak,setnju i sl.
Ursuljanka vam je napisala mail i sve ostale podatke ukoliko imate nijet da pomognete,ako neko zeli jos informacija moze preko pp meni i ursuljanki,hvala vam!:)

36310
08-03-2009, 09:28
Dragi moj STRANAC suvisno je reci koliko cijenim tvoje misljenje i u potpunosti se slazem da je u BiH korupcija uzela maha i da stoji ovo sto si napisao o poslanickim platama pa sve do sehidskih porodica koje jedva sastavljaju kraj sa krajem...medjutim kakva je

36310
08-03-2009, 09:48
Dragi moj STRANAC suvisno je reci koliko cijenim tvoje misljenje i slazem da je u BiH korupcija uzela maha i da u potpunosti stoji ovo sto si napisao o poslanickim platama pa sve do sehidskih porodica koje jedva sastavljaju kraj sa krajem...medjutim kolika je stvarana Bakirova krivica u svemu tome je diskutabilno pitanje.
Ne bih da ispadne da branim nekog po svaku cijenu,nije mi to nijet,ali ja samo pokusavam da stvari gledam kroz prizmu Bosnjackih nacionalnih interesa(uveren sam da i ti,pa i svi ostali na ovom forumu imaju manje-vise iste poglede) pa mi se cini da se sva ta prasina oko Bakira dize sa namerom da se baci na oci Bosnjacke populacije kako bi se ciljevi nekih neprijateljskih projekata (kako u samoj BiH tako i van nje) sto lakse i bezbolnije ostvarili.
Zar nam primer muftije Zukorlica i svega onoga sto se desilo nije dovoljan???
Ja se secam jednog mog razgovora sa jednim clanom Sandzacke SDA kada mi je,pun mrznje i prezira preama Muftiji,iznosio sve malverzacije i propuste koje Muftija cini pa mi je,izmedju ostalog, naveo primer efendije Dacica i one njegove samoposluge govoreci mi kako je Dacic tu samo Muamerova marioneta a da kompletan posao(a sta znaci i veci deo zarade) zavrsava u rukama korumpiranog Muftije,a vrijeme i neki kasniji dogadjaji nam pokazase da to nije bilo istina i da je ta ista samoposluga najverovatnije u rukama nekih visih(ali tajanstvenijih) subjekata koji su kasnije uspeli da naprave ono sto su napravili...

STRANAC
08-03-2009, 10:54
Stoji ova tvoja prica,i vrlo moguce je da ima svakakvih uticaja,p ai onih spoljasnjih,na stvari u BiH.
Ali,persona o kojoj govorimo malo je finih reci zasluzila.
Drugo,mi muslimani ne smemo nikoga da idealizujemo,pa ni Aliju a kamo li nekog Bakira koji se cesce pominje u "crnoj hronici" BiH medija,nego su to svojevremeno bile neke "ćele","juke" i ostali šljam sarajevske kasabe...
Nego,najgora stvar je sto je malo ljudi kojima se moze verovati...
Meni iskreno,najdrazi lik u bosanskih Muslimana - Bošnjaka,je Haris Silajdzić...

Rarica
08-03-2009, 12:08
Pratim ove vase komentare i moram da naglasim da ste na neki nacin i jedni i drugi donekle u pravu,ovde bih samo navela nesto sto meni 'bode'oci a Stranac je upravo pomenuo a to su bosanski mediji-cast nekima-ali u najvecem broju su ne objektivni,potplaceni ili sta vec...To treba imati u vidu kada se donosi sud o bilo kome,niako ne treba suditi prema misljenju medija jer definitivno oni su sve samo ne objektivni!

homar
08-03-2009, 15:04
Ja se ne slažem sa diskutantima koji tvrde da je napad na neke Bošnjake od strane medija napad na cijeli narod. Ja nemam taj problem i ne osjećam se ugrožen ako neko iznosi činjenice u vezi kriminalaca iz Bošnjačkog naroda. Možda je to i zato što mogu dosta toga da vidim i čujem iz više izvora, i kada se stvari slože može se lako donijeti zaključak da se multietnička mafija udružila u BiH, mogu se dogovriti samo o raspodjeli fotelja, raspodjeli novca i raspodjeli ratnog i poratnog plijena. Sve ostalo što rade je da se zaplaši narod od onih "drugih", time daju sebi epitet zaštitnika sopstvenog naroda. Po pitanju kriminala i korupcije nema razlike u Bih gledajući na vjeru i naciju. Po pitanju opstanka i unapređenja Bih kao države tu su takođe čiste stvari i tu se situacija ne mijenja već 20 godina, samo se mijenjaju metode.

36310
14-03-2009, 09:01
Beograd priprema optužnice i protiv Silajdžića, Dudakovića i Mahmuljina


Potjernice za Ganićem, Kljujićem i ostalih 17 bh. građana tek početak hajke...

Do kraja ove godine, na odstrelu zvaničnog Beograda i tamošnjeg Tužilaštva za ratne zločine, prema informacijama "Dnevnog avaza", mogli bi se naći i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, te ratni komandanti Trećeg i Petog korpusa Armije RBiH, generali Sakib Mahmuljin i Atif Dudaković.

Istražne radnje

Nakon što je srbijanskog tužilaštvo raspisalo potjernice za 19 bh. građana, među kojima su Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, članovi ratnog Predsjedništva BiH, te i neki od najviših bosanskih vojnih zvaničnika, na temelju dokumentacije o navodnim ratnim zločinima za koje su odgovorni Silajdžić, kao ratni premijer RBiH, te dvojica proslavljenih generala, provode se istražne radnje o njihovoj ulozi tokom 1992-1995. godine.

"Avazov" izvor blizak srbijanskom tužilaštvu kaže da bi se među osumnjičenima zasigurno našao i prvi predsjednik RBiH rahmetli Alija Izetbegović. No, dodaje, da ih je u istrazi prekinula njegova smrt.

Treba podsjetiti da su iz RS prije osam godina Haškom tužilaštvu dostavili dokumentaciju o navodnoj Izetbegovićevoj komandnoj odgovornosti i umiješanosti u planiranje i organiziranje zločina nad Srbima,na što je stigao odgovor iz Haga da se radi o "50 kila ničega", odnosno da se u tolikoj količini papira nije mogao naći nijedan dokaz da su Bošnjaci i tadašnja jedina priznata vlast u BiH, pod vodstvom Alije Izetbegovića, odgovorni za zločine.


Kada je riječ o generalima Mahmuljinu i Dudakoviću, Tužilaštvo BiH provodi istražne radnje, no kako kažu naši izvori iz ove institucije, za sada nema dokaza koji bi ih teretili za zločine. No, to nije prepreka srbijanskom tužilaštvu da se "baci" na posao, te pokuša sve bošnjačke patriote strpati u zatvor baš kao i u slučaju Ilije Jurišića.

Ćosićev feljton


A da u priči o hajci na bošnjačke političke i vojne zvaničnike, radi "dokazivanja da je u BiH vođen građanski rat", te kako su svi podjednako krivi, itekako svoje prste ima Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU), dokazuje i feljton "O stvaranju Republike Srpske" ideologa SANU-a Dobrice Ćosića, objavljen u beogradskoj "Politici".

Između ostalog, Ćosić kaže da sudu treba privesti hrvatske političare i generale koji su poveli rat za Hrvatsku do Drine za razliku od Srba koji su se borili samo za "svoju slobodu" i "isključivo svoje nacionalne teritorije". Osim Hrvata, predlaže Ćosić, "sudu treba privesti Silajdžića, Ganića i njihovu braću koji su poveli rat za islamsku Bosnu".

Ni riječi o Srebrenici, Sarajevu, Prijedoru

Naravno, što je bilo i za očekivati, u Ćosićevom feljtonu o stvaranju RS nijedna riječ nije napisana o četverogodišnjoj opsadi Sarajeva koju su držali zločinac Karadžić i njegovi podanici, ni o Prijedoru i Srebrenici, osim da su to sve "satanske" izmišljotine srpskih neprijatelja. Taj srpski narod, kaže Ćosić, od svih "evropskih naroda, i velikih i malih, proporcionalno je najviše žrtava dao za evropsku slobodu i demokratiju, a od Evrope je nagrađen kaznom žrtvenog jarca".

36310
17-03-2009, 20:32
Zbog SBiH i dva HDZ-a nema smanjenja plaća poslanicima

Samo poslanici SDA bili za smanjenje primanja zastupnika i delegata u Parlamentu BiH...

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Salko Sokolović ocijenio je sramnom odluku Zajedničke komisije za administrativne poslove, koja je na posljednjoj sjednici odbila umanjiti primanja poslanika i delegata za 20 posto.

Iako su Sokolović i njegova kolegica iz Doma naroda Alma Čolo na ovoj odluci insistirali zbog teške ekonomske situacije u BiH, poslanici i delegati iz RS, oba HDZ-a, ali i Stranke za BiH "za ovo nisu htjeli ni čuti".

- U teškoj ekonomskoj situaciji, u kojoj se BiH trenutno nalazi, plate poslanika i delegata enormne su u odnosu na standard građana BiH. Međutim, poslanici i delegati iz RS, ali i HDZBiH i HDZ-a 1990, naš prijedlog kategorično su odbili. Ne znam zbog čega nas Stranka za BiH i njeni poslanici, prvenstveno predsjedavajući Komisije Remzija Kadrić, nisu podržali - razočaran je Sokolović.


Prijedlog Kluba SDA, koji je Komisiji podnio predsjednik Bakir Izetbegović, bio je da koeficijent poslanika i delegata sa sadašnjih 8,4 bude umanjen za 0,4 posto, da profesionalnim poslanicima bude ukinuto pravo na paušal u iznosu od oko 800 KM, ali i da im budu ukinute naknade za rad u komisijama.

- Sve to kada se sabere, dobilo bi se smanjenje za oko 20 posto primanja poslanika i delegata. Ipak, članovi Komisije insistirali su na smanjenju plata budžetskih korisnika. Iako sam kolegama obrazložio da je ovo komisija i da se odluka veže samo uz poslanike, a da ćemo zakonom, koji mora usvojiti Parlament, intervenisati da ministrima i predsjedavajućem, odnosno budžetskim korsinicima s ogromnim primanjima budu smanjene plate, prijedlog Kluba SDA nije dobio potrebnu većinu - pojasnio je Sokolović.

Neviđen bezobrazluk

Odluku kojom se izjednačavaju primanja profesionalnih i neprofesionalnih poslanika i delegata, a koju je Komisija na prijedlog Stranke za BiH usvojila, Centri civilnih inicijativa oštro su osudili.

- Ne ulazeći u preispitivanje potrebe izjednačavanja prava profesionalnih i neprofesionalnih parlamentaraca, apsurd je da u vrijeme kada sve zemlje nastoje u različitim mjerama da uštede novac smanjujući budžetske stavke, naši parlamentarci zahtijevaju osiguranje dodatnih sredstava u budžetu. Time je ponovo demonstriran neviđen bezobrazluk u Parlamentarnoj skupštini - zaključili su u CCI-ju.

36310
31-03-2009, 15:34
Jutros je građane šireg područja Sarajeva probudio jak zemljotres, koji je izazvao veliku paniku i strah.

Iz Hitne pomoći Sarajevo rekli su nam da su se građani javljali zbog uspaničenosti, ali da nije bilo povrijeđenih.

Iz Republičkog metereološkog zavoda RS, rečeno je da je zemljotres lociran u 03:46 sati po lokalnom vremenu sa magnitudom ML = 4.1 Rihtera i procjenjenim intezitetom u epicentralnoj zoni od 6 stepeni Merkalijeve skale, sa epicentrom u regionu Sarajeva (8 kilometara od Pala).

Podatke o eventualnim oštečenjima Seizmološka služba RHMZ u ovom trenutku trenutno nema.

Epicentar zemljotresa bio na planini Ozren.

Seizmolog Ivan Brlek, nam je rekao da je bilo manje materijalne štete u Starom gradu, u smislu opadanje maltera, prevrtanje posuđa u kućama, ali nije došlo do pucanja zidova.

Zbog zemljotresa koji se desio rano jutros došlo je do ispada na oko 30 transformatorskih stanica u Kantonu Sarajevu (Širokača, Ciglane, Skenderija, Velešići, Grbavica, Hrasno, Čengić Vila, Dobrinja, Jošanica...).

Zemljotres je prouzrokovao i požar u transformatorskoj stanici u Azićima, pa su bez električne energije ostali Stup, Otes, Ilidža i Rajlovac, saopćila je Elektroprivreda BiH.

Kvarovi se postepeno otklanjaju i normalizira se napajanje električnom energijom u svim općinama Kantona Sarajevo.



Bez žrtava i znatnije materijalne štete

Prema zvaničnim informacijama, u zemljotresu jutros u 03.46 sati na području Sarajeva nije bilo nikakavih žrtava niti rušenja, izjavio je rukovodilac Civilne zaštite Kantona Sarajevo Mustafa Kovač.

- Prema izvještajima Operativnog centra Civilne zaštite KS-a, nema većih šteta - kazao je Kovač, dodajući da je moguće da je bilo manjih materijalnih šteta.

Magnituda potresa u hipocentru iznosila je 3,8 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio šest stepeni Merkalijeve skale.

Kovač kaže da većina građevina na području Kantona Sarajevo može podnijeti potrese jačine do sedam stepeni Merkalijeve skale.

U slučaju učestalosti potresa, Kovač preporučuje građanima koji žive u višespratnicama da se trebaju stacionirati u unutrašnjosti prostorija te da ne koriste liftove zbog opasnosti od nestanka električne energije.

- Zemljotres je nepredvidiva situacija, a najveći neprijatelj čovjeku je panika. Tu čovjek mora biti priseban - upozorio je on, poručivši građanima da u slučaju učestalosti potresa slijede uputstva koja će Civilna zaštita izdati putem sredstava javnog informiranja.

Naime, u Sarajevu se jučer u 15.27 sati osjetio nešto slabiji zemljotres kojem je magnituda potresa iznosila 3,3 Richtera i pet stepeni prema Merkalijevoj skali.

Unicknnamed
08-05-2009, 20:11
http://www.youtube.com/watch?v=a5VJ2qRbuOI

http://www.youtube.com/watch?v=NTq2hpz38ts

Kolika li se muka morala saviti u srcu devetnaestogodišnjeg mladića iz povratničkog sela Podčauš kod Bratunca, da zaplače pred kamerama, uz jecaje govoreći da je poželio da se najede hljeba....Hej, hljeba.....I kome je san imati nekoliko ovaca...I kome bi nekoliko ovaca, riješilo sve životne probleme.....

I kome se onda pričaju velike i goleme priče o ukidanju RS, kome li bi je i zbog čega ukidali....

I kome su namijenjene puke tlapnje o održivom povratku, velikim planovima, svijetloj budućnosti.....


Naravno, nije mi prvi put u životu, da vidim i čujem gladne i unesrećene ljude, koji su se vratili u istočnu Bosnu.....Nije mi prvi put da vidim ovakvu ljudsku patnju....

Ali, kad vidjeh ovog mladića i krupne suze kako se kotrljaju niz njegovo lice, kad čuh njegovu želju o samo nekoliko ovaca, zbog kojih bi, kako kaže, vrijedilo živjeti i životu se radovati....


Haram im bilo....samozvanim bošnjačkim vođama i liderima, muslimanskim prvacima, takozvanim vizionarima, ujediniteljima zemlje i naroda......

I možeš ovome pričati, lajati, sići s pameti.....i nikome ništa.....




ZA SVE KOJI ZELE POMOCI!!! RACUNI ZA UPLATE:

Racun za domace uplate u km-ovima....
primalac/primatelj: Ajdin Čubro 867434-22-25606
Račun primaoca: 1540010000001910
Svrha uplate...sta god se upise zna se za sta pare idu


Devizni racun:Uplate izvršiti na račun:
INTESA SANPAOLO BANKA BOSNA I HERCEGOVINA
OBALA KULINA BANA 9a, 71000 SARAJEVO,BIH

Payments in EUR
SWIFT:UPBK BA 22

IBAN:BA39 154 001-000-000-1910
ACC.NO.50611200 867434 25607

Uplate preko Western Union ili slicno slati na:

Ajdin Čubro
Ulica Alije Izetbegovića 14
71370 Breza
Bosna i Hrzegovina

Obavijestite Ajdina preko SMS poruke da ste poslali vas doprinos ili preko e-mail adrese: kurtyisone@hotmail.com. U poruci ili e-mailu navedite vase ime i prezime i broj tranzakcije.
Broj telefona je: 061788614
Za doprinose iz dijaspore: 0038761788614

Hvala!

Unicknnamed
08-05-2009, 20:17
http://www.youtube.com/watch?v=bSFIT9nfzok

http://www.youtube.com/watch?v=FW4VLr4Xt9A

http://www.youtube.com/watch?v=aK4i8ZLb2bE


Ovo je posle organizacije pomoci clanova foruma Sarajevo-x.

homar
08-05-2009, 20:41
Evo kako se mogu forumaši organizovati i rezultati akcije "haram im bilo..." na sarajevo-x forumu, rezultati:

STANJE NA RACUNIMA:
KM 21053,04
EURSKI 2553,09
cca. 26031,5655KM

Momak koji je bio željan hljeba, sada može pristojno živjeti zahvaljujući forumu i humanim ljudima. Ono što vlast ne čini čine humani ljudi.

i naravno hvala svima koji su do sad donirali...

A evo i update za danas 07.Maj.2009 15:53


1. Stala

Uradjeno: Kurty je napravio plan. Stala ce se sastojati od dvije prostorije. Jedna prostorija ce biti 4m x 4m (za kravu/e), a druga 3m x 4m (za ovcice). Uz to ide jos jedna natkrivena prostorija, gdje bi mogao stojati motokultivator. Tavan (gdje bi se moglo drzati sijeno) bi bio velicine 9m x 4m, sa strane 1,20m visine, a u sredini 2,5m.
Finalan projekat ce biti gotov 7. maj. 2009

Planirano:
- gradnja stale - Firma koja gradi stalu: cijena KM 10.814, sutra ce se uplati avans KM 4.814, Donator ce uplatiti KM 6.000
Uplaceno 4.814,00

IZGRADNJA STALE POCINJE 11.Maja.2009

Novac ulozen u ovu sekciju: 4.814,00


Potrebno za pocetak:
- Vrata za stalu Ima HAVANA i prozore (drveni prozori i vrata,ne zeljezni):D
- krava
- ovcice i ovan (ne smije biti iz istog stada) – ciko iz Visokog planira donirati dvije ovcice i dvoje janjadi, novac iz Chikaga zele da bude namjenjen za ovce
- pilici,
- stocna hrana,
- konopac za kravu, lanci itd.
- veterinar da pregleda zivotnje (ima li neko medju nama da je veterinar i da bi to mozda uradio dobrovoljno?)…
istina ziva:(veterinar iz ustikoline se ponudio da pregleda sav stocni fond kad se skupi).


Novac ulozen u ovu sekciju: ?




2. Obrada zemljista

Uradjeno: Havana je pronasao motokultivator. Kompletna cijena je 8,300 KM. Havana je sa Matom bio u Visokom, predracun je zavrsen. http://img261.imageshack.us/my.php?imag ... or001u.jpg
Predračun br.1 glasi na edisa hodžića -motokultivator,prikolica i kosa=7000,00km placeno
Predračun nr.2 je na sindikat službenog lista- freza,plug obrtni sa spojkom i plug razgrtač=1300,00km uplata izvršena od strane sindikata službenog lista.



Potrebno za pocetak: Uradjeno, alat dostavljen Edisu
- asov,
- krampa,
- lopata,
- grablje,
- rukavice,
- sikira,
Gospodin Mirza iz Zenice donirao kompletan alat, sutra (26.aprila) ce gospodin Mirza i Kurty alat dostaviti Edisu.
@Nanny da donira nesto drugo sa spiska, kolica,civare ili kako vec ko zove
- najloni - drugarica ucesnica ORA 2009 Nanny-se zauzela da momentalno nabavi lopatu,grablje,rukavice,sjekire, najloni.inace,ko i sav posten svIt ceka platu za drugi vid pomoci )
- sjeme - ruzmarin-a: za sjemena i alatke, i ostali materijal, također poslala zahtjev poljoprivreda.ba, osvanula edisova slika i poziv na akciju na stranici poljoprivreda.ba-bice nesto


Novac ulozen u ovu sekciju: KM 7.000,00



3. Kuca

Uradjeno: familija Hodzic je dobila od nepoznatog donatora 16 vreca brasna (8 vreca je podjeljeno u komsiluku sa Edisove strane). Cijevi za kanalizaciju su postavljene i zatrpane. Dobili su zito (da li je to donirano ili se mora jos platiti?). Pri prvoj posjeti kupljene su namirnice u iznosu od 340 KM i garderoba od forumasa je donirana

Potrebno/ planirano:
- kauc na razvlacenje – rodica od teAMICA donira, kauc je prebacen na lager.
- kauc - A&L je ponudila dvosjed i trosjed – Nije jos prebaceno
- protocni bojler – melbaa zeli donirati a i Senad-drug od lejlatab) melbaa dostavila protocni u printex-ovo skladiste
- frizder (Senad zeli donirati)
- vodokotlic – melbaa zeli donirati, prebaceno u skladiste printex-ovo skladiste
- stiropror za izolaciju na krovu i drvo za podkovicu – donira otac od Kurty-jeve djevojke
- zamrzivac – Lerdi je bio u pregovorima sa jednom tetom, ima li update?
- Bojler za kupatilo – cini mi se da Papacja zeli da to donira.
- Bunar, da bi se mogli sami snadbjevati vodom, jer inace imaju vodu samo 2-3 sata na dan
- Pod u kuci
- Kuhinja – mogucnost doniranja od Domavije – Domavija donira, obavjesti ih nekoliko dana prije da pripreme i da se prebaci u Podcaus
- Prozori – Havana je u pregovorima
- Treba li jos sta? Posudje, serpe, serpice, krpe, sudopere itd.?
- ves masina/perilica rublja


Novac ulozen u ovu sekciju: 340 KM



4. Ostalo

- Odjeca – Edis je visok 180cm, Elvis 170-175 cm. Broj obuce Edis 42, Elvis 39. Mama nosi dimije-a to znaci 6m platna(univerzalna mjera) za dimije i bluzu,a sigurno bi je obradovala i lijepa basma
- Penzija – HakimO je proslijedio detalje u Tuzlu. Pravo na penziju postoji. Ceka se na papir iz PIO RS-a i nakon toga moze poceti isplata. Izostala penzija ce biti placena, od dana podnosenja zahtjeva.
- Mobilni telefon – teAMICA ima stariji telefon koji moze posluziti kao zamjena za Kurty-jev broj.
- Stipendija za Elvisa – Bistra Boza garantuje Elvisu USD 100 mjesecno za dalje skolovanje

- Kontakt telefoni – 5ar 5rovic (063-895 015), Munira (062-419 388), Kurty (ovo je Ajdin Cubro) (061-788 614)
- Izdavac za Munirinu/ nasu knjigu - Anibas je ponudila da vidi nesto sa svojom profersoricom BHS-a Hankom Vajzovic

- Ako trebaju prevodi za video na njemacki, javiti se macanu
- Donacija traje do 10. maja 2009. Trebamo rijesiti kako da proslijedimo Edisu novac koji poslije stigne?


Ako ima negdje greske u tekstu, javite, da to prepravim. Inace aktualizirat cemo ovu listu zavisno od broja prijedloga/ promjene itd.
Last edited by Bistra_boza on 17/5/2007, edited 3 times in total.[/quote]

Tahirovce
08-05-2009, 22:29
Evo primera, ako nekom nasem sugradjaninu zatreba pomoc, da se organizujemo i pokazemo da i mi to mozemo .......

Undercover 007
09-05-2009, 06:36
Zalosno ali hvala Allahu da ima ljudi koji su se odazvali i pomogli momku.InshAllah cu i ja nesto poslati.

Crni Gruja
09-05-2009, 16:09
Akcija sprovedena profesionalno o efikasno. Nema, ovo moze samo nas narod. Hvala ti Mitko sto si nas obavestio o ovome, prica je stvarno dirljiva....

tutinac
26-05-2009, 21:16
Dosadašnji predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izabran je večeras ponovo na ovu funkciju.

Iz izvora bliskih SDA, saznaje se da je na 5. Kongresu stranke u Sarajevu drugi po broju dobijenih glasova Bakir Izetbegović, dok je najmanje glasova dobio kandidat Adnan Terzić.

Na kongresu u Olimpijskoj dvorani Zetra učestvuje 767 delegata i oko 1.500 gostiju iz zemlje i inostranstva.

"Pobjedila je SDA, pobjedila je BiH", kazao je novi (stari) predsjednik SDA za "FTV", time potvrđujući svoju pobjedu na kongresu ove stranke.

"Moramo nastaviti sa procesom dogovaranja, kompromisa, a biće i kadrovskih promjena u stranci", dodao je Tihić, naglašavajući da će se truditi očuvati jedinstvo stranke u budućnosti.

Prema informacijama iz vrha SDA, Tihić je dobio 447 glasova, od 766 prisutnih kandidata, a uskoro se očekuje i zvanična potvrda ove informacije.

Nakon izbora predsjednika, slijedi drugi krug glasanja za pet potpredsjednika SDA, ali i drugih funkcija u organima ove stranke.

Izvor: 24sata.info

Tahirovce
26-05-2009, 23:06
Bio mi je Babo na ovom kongresu, mozda bude i slika :) ...

Tahirovce
27-05-2009, 21:31
Hilmo, Baka sa Bakirom Izetbegovicem, smotan fotograf :4_2_204:

http://img5.imageshack.us/img5/7245/sdap.jpg

http://img37.imageshack.us/img37/9291/sda2.jpg

Elvis-Eko
28-05-2009, 00:39
Ovo kod rahmetli Alije na mezar, uhhhhhhh :uhhhh:bolje da sutim :psssst:

Tahirovce
28-05-2009, 00:46
Da , ne moras da sutis reci slobodno sta imas.....

36310
28-05-2009, 08:42
Suti Eko bolje ti je....:smeh2:

Elvis-Eko
28-05-2009, 08:44
:) Vidis i kad sutim , razumijemo se a nekad helac bi pricajuci pa nista :)

Tahirovce
28-05-2009, 16:27
duhovito nema sta ...

STRANAC
04-06-2009, 17:41
Šokantna priča jedne Sarajke
"Ubica moga sina sada je slobodan čovjek"

Nevzeta Čehajić iz Sarajeva prvi maj 2009. godine nikada neće zaboraviti. Kada je toga kobnog dana ispratila svoga sina, 28-godišnjeg Amera,http://img41.imageshack.us/img41/2343/51475376.jpg inače uzornog mladića i sportistu, nije ni slutila veliku tragediju koja će se desiti u njenom životu. Amera je sljedećeg dana pronašla mrtvog u njegovoj sobi, a preminuo je od posljedice udarca zadobijenog za 1. maj. Jučer je osumnjičeni za njegovo ubistvo Sanjin Teparić pušten nakon jednomjesečnog pritvora i sada se nalazi na slobodi.

Amer Čehajić
Očajna majka, nakon njegovog puštanja na slobodu, obratila se našoj redakciji, a njenu ispovijest o smrti sina prenosimo vam u cjelosti:

"Amer je poslijepodne 1. maja sa prijateljima iz srednje škole Farukom i Edisom otišao Trebević na roštiljanje. Prema njihovoj kasnijoj priči, gore su ostali do osam sati, gdje su roštiljali i navodno popili po dva piva. U povratku su prolazili pored kuće Jasmina Bjelonje. Navodno su tu zastali i Jasmin ih je pozvao da se pridruže njegovom društvu. Tu su bili i braća Teparić, Sanjin i Sandi.

Kasnije njihove priče se razlikuju, Faruk i Edis su rekli da nisu htjeli tu da sjede i da su otišli u grad i da je moj sin Amer ostao, a Jasmin tvrdi da su i oni bili tu do 22 sata. Ja sam pokušavala dobiti Amera na mobilni, ali je bio nedostupan. Ne znam tačno koliko je bilo sati, možda oko 23 ili 24, kad je neko pozvonio na vrata.

Ja sam izašla i zatekla Amera kako sjedi ispred vrata kuće ispruženih nogu i pognute glave. Bio je mokar i blatnjav. Dovela su ga neka trojica i za jednog ću kasnije saznati da je Jasmin Bjelonja, drugi mi je bio odranije poznat, a trećeg ne znam nikako. Na moje pitanje 'šta ste mu to uradili', Bjelonja je rekao 'nisam, gospođo, ja ništa kriv, Amer se prepio i pao'. Time nas je šokirao i blokirao u daljnjem razmišljanju.

Kad je Amer legao i kada sam mu pokušala pomoći da se presvuče, rekao mi je ga ostavim na miru. Kasnije je povratio tri puta. Pošto nemam iskustva u takvim prilikama, jer nikada nije popio u tolikoj mjeri, mislila sam da je dobro da povrati taj alkohol. Pošto se smirio i zaspao i nas je san prevario. Kad sam se ujutro probudila oko devet sati, odmah sam otišla u Amerovu sobu, ali je već bilo kasno...

Obdukcijom je ustanovljeno da je umro od izljeva krvi u mozak, hematoma koji je uzrokovan udarcem u glavu.

Policija je kasnije privela i ispitala desetak osoba koje su bile na mjestu događaja, a iz tužilaštva sam dobila informaciju da je jedan od braće Teparić zadržan u pritvoru mjesec dana.

Ta dva brata Teparić nisu poznavali moga Amera odranije. Oni su inače problematični: majka im se prije nekoliko godina objesila zato što se ovaj što je ubio mog sina drogirao.

Kasnije je tužiteljica meni rekla: 'Gospođo, budite ponosni kakvog ste sina imali, on ničim nije prouzrokovao i zaslužio ovo što mu se dogodilo'.

Onaj ko je mog Amera jednom upoznao je i dan danas u šoku i nevjerici da se to njemu moglo dogoditi. Dijete koje je godinama treniralo fudbal, plivanje, zdravo se hranio, imao teretanu, imao krasnu djevojku, volio život i druženje, studirao pravo i ekonomiju uporedo, pomagao kome je stigao, nije zaslužilo da ovako završi. Još manje je zaslužio da osobe koje su mogle nekoga tako zvjerski tući do smrti prođu nekažnjeno, odnosno da se za kratko vrijeme ponovo nađu slobodni na ulici", stoji u pismu ožalošćene Nevzete Čehaijić, koje je stiglo na našu adresu.

36310
05-06-2009, 08:21
Izgubio sam u režiranoj utakmici





Izgubio sam u jednoj izrežiranoj utakmici. Činjenica da sam i u takvim okolnostima dobio 40 posto glasova na Kongresu govori da u bazi SDA imam natpolovičnu većinu, izjavio je u intervjuu za "Dnevni avaz" šef Kluba poslanika SDA u Parlamentu BiH Bakir Izetbegović.

Iako je poražen na stranačkim izborima, Izetbegović kaže da nema namjeru praviti vlastitu stranku niti slabiti SDA. Ističe da će njegov angažman u vlasti i stranci biti reduciran samo na poslove vezane uz njegovu funkciju u Parlamentu BiH te da "od Tihićeve politike zavisi hoće li biti frakcija u SDA".

Prošlo je desetak dana od Kongresa SDA i izbora novog rukovodstva. Neki očekuju da ćete osnovati svoju političku partiju zajedno s ljudima iz SDA koji su Vas podržali. Imate li takve planove?

- Nemam. U politici se i dobiva i gubi, poraz treba prihvatiti džentlmenski. Život ide dalje. Pred nama je težak period, ekonomija je u teškoj krizi, reforme u zastoju. Nemam namjeru slabiti SDA, time i probosanski front, sebičnim nastavkom borbe za prevlast u stranci.

Ima mišljenja i da ovo nije Vaš posljednji pokušaj za preuzimanje SDA. Govori se da ćete pričekati izbore i, ako SDA ne ostvari pobjedu, tražiti vanredni kongres.

- Predsjednik SDA bira se na kongresu, a sljedeći kongres je za četiri godine. To je moj odgovor.

Veliki broj delegata ipak Vas je podržao. Hoćete li njima savjetovati da budu lojalni Tihiću, ostanu i slijede njegovu politiku, ili ćete nastaviti borbu unutar stranke?

- Zavisi od Tihićeve politike. Ako povede zrelu politiku, ako energiju usmjeri na poboljšanje prilika u zemlji, a ne na osvete ljudima koji su bili protiv njega, imat će podršku većine u stranci. I obratno, ako mu vlast i lični status budu preči od sudbine zemlje i naroda, ako kadrovsku politiku bude mjerio prema lojalnosti sebi, a ne prema sposobnosti, ako nastavi s potiskivanjem urbanog i intelektualnog elementa u stranci, tada će sam proizvesti otpor i frakciju unutar SDA. Bošnjaci su zreo narod, ne vole podjele, ne vole sebičnost, znaju prepoznati i jedno i drugo.

Vi ste šef Kluba SDA u Parlamentu BiH i po funkciji ćete biti član Predsjedništva SDA. Kakav ćete stav i poziciju od sada imati - u skladu sa stranačkom disciplinom ili ćete raditi po svojoj savjesti i političkim stavovima?

- Uvijek sam radio i govorio po svojoj savjesti, tako ću i nastaviti. A što se tiče pozicije predsjednika Kluba SDA, na nju su me izabrale kolege SDA-ovci u Parlamentu i ne vjerujem da žele promjenu. Jučer (srijeda, op. a.) vidio sam se i s predsjednikom Tihićem i on traži da ostanem na toj poziciji. Kazao sam mu da mogu ostati predsjednik Kluba, ali da neću učestvovati u radu rukovodstva SDA. Sjednicama Predsjedništva SDA prisustvovat ću isključivo kada se tačke dnevnog reda odnose na rad Parlamenta BiH.

Odnosi sa SBiH vrlo su loši. Šta ako Tihić ipak odluči ići u manjisku vladu i dogovor sa SDP-om, a SBiH izbaci iz koalicije?

- Tihić je dobio mandat da vodi SDA, a time i presudno utječe na budućnost zemlje. I Brankovićeva ostavka i moja apstinencija u rukovodstvu stranke mu je pomoć u tome. Treba imati odriješene ruke i podršku. Neka odabere novo rukovodstvo, koalicionog partnera, novog premijera, šta god želi. Ne treba mu ni na koji način otežavati dovoljno tešku poziciju.

Osjećate li da ste lično poraženi na Kongresu ili vidite neke druge razloge ovakvog rezultata?

- Ne osjećam se poraženim, cilj mi je bio preuzeti odgovornost u cijelosti ili je u cijelosti prepustiti drugima. Nisam više mogao podnositi sporost i neefikasnost, izostanak rezultata. Dobio sam podršku od ravno 40 posto u jednoj režiranoj utakmici, pa je sasvim jasno da imam natpolovičnu podršku u bazi SDA. Pokazali smo demokratsku snagu, a hoće li to voditi jačanju ili slabljenju stranke, to zavisi od naše pameti i zrelosti, prije svega od zrelosti i ponašanja novog rukovodstva SDA.

Hoćete li, recimo, podržati Tihića ako se u Parlamentu nađe prijedlog ustavnih promjena na prudskim temeljima sa, između ostalog, i odredbom o četiri regije?

- Podržat ću sve što je sadržano u rezolucijama i dokumentima s posljednjeg Kongresa SDA. I Tihić će se morati držati tih okvira. Konkretno, to je pet ili više multietničkih regija, baziranih na ekonomskim, saobraćajnim... pretpostavkama. Dakle, protiv sam četiri nedefinisane regije.

Branković je otišao i traži se novi premijer. Je li Vas Tihić kontaktirao i konsultirao, možda zatražio podršku za neko ime ili kandidata?

- Pričali smo i o tome. Žao nam je obojici što Fadil Novalić nije prihvatio ponudu. Mislim da ni Fuad Kasumović nije loše rješenje. Nedžad Branković učinio je koliko je mogao u okolnostima posvađanih koalicionih lidera, ekonomske krize, budžeta preopterećenih socijalnim davanjima. Isplatio je sve dugove, na računu ostavio oko 50 miliona KM. Treba ohrabriti i podržati njegovog nasljednika.


DNEVNI AVAZ

STRANAC
05-06-2009, 21:13
Bakir je pogubna politika i crna rupa bosnjackog korpusa u BiH...
Nego,polako ide i on u zaborav...

ursuljanka
21-06-2009, 12:22
Juce je u Sarajevu odrzana manifestacija:'Trka protiv droge 2009'.Vec sedmu godinu zaredom udrzenje PROI i Opstina stari Grad organizuju tradicionalnu 8-kilometarsku trku i setnju ulicama starog grada.Trka je uvrstena u kalendar medjunarodnih atletskih takmicenja BiH.
Cilj trke bio je obiljezavanje Medjunarodnog dana borbe protiv droge,a prikupljena sredstva ce se usmjeriti za lijecenje ovisnika od droge u Terapijskoj zajednici PROI.
Ove godine,kao i prosle,u trci je ucestvovalo i oko 100 trkaca Oruzanih snaga BiH zajedno sa predstavnicima CSMI-a medjunarodne asocijacije za vojni sport,te predstavnici EUFOR-a,atletskih klubova i rekreativaci.
Za ucesnike je osigurana nagrada u muskoj i zenskoj kategoriji.Pored pehara,medalja i nagrada sponzora,bile su i novcane nagrade i to:1. mjesto 200KM,2. mjesto 100 KM a 4. i 5. mjesto po 50KM.
Imale su i specijalne nagrade za ucesnike starije od 60god. koji prvi prodje kroz cilj,kao i za najbrzeg ucesnika i ucesnicu ispod 12 god. starosti.
Najzanimljivji dijo je sa setacima.Od starta pa do cilja.Svo vrijeme ih je predvodio Sarajevo Drum Orkestar:).Bila je to jako napeta 'utrka':zvizdi::smeh2:
Nsto vise o ovome bit ce dok 'montiram materijal'.:biggrin:

Rarica
21-06-2009, 12:27
Svo vrijeme ih je predvodio Sarajevo Drum Orkestar:).Bila je to jako napeta 'trka':zvizdi::smeh2:

:zvizdi::zvizdi::napeto,napeto:smeh2::smeh2::smeh2 :

ursuljanka
23-06-2009, 16:42
Manifestacija 'Trka protiv droge' docarana slikom:cool:.!

http://img194.imageshack.us/img194/8136/2006090935.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 16:44
http://img8.imageshack.us/img8/5192/2006090942.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 16:45
http://img8.imageshack.us/img8/605/2006090943.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 16:49
http://img193.imageshack.us/img193/4890/2006090957.jpg
Srartna pozicija!

ursuljanka
23-06-2009, 16:52
Dok su jedni trcali drugi su setali:smile:!

http://img37.imageshack.us/img37/829/2006091002.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 16:55
http://img26.imageshack.us/img26/7148/2006091014.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 16:59
Grupa koja je pratila cijelu manifestaciju i predvodila setace-Drump Orkestar!


http://img189.imageshack.us/img189/1926/2006091015.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 17:00
http://img188.imageshack.us/img188/9471/2006091019.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 17:05
Prvi koji je prosao kroz cilj.Predstavnik Srbije:cool:.!
http://img13.imageshack.us/img13/9035/2006091020.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 17:08
Prva koja je prosla kroz cilj:smile:!

http://img269.imageshack.us/img269/4206/2006091023.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 17:11
http://img19.imageshack.us/img19/7876/2006091046.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 17:14
http://img35.imageshack.us/img35/4430/2006091047.jpg
Mora ona da se malo 'ogrebe':4_2_204::moli::hehe:!

ursuljanka
23-06-2009, 17:16
http://img3.imageshack.us/img3/9057/2006091106.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 17:17
http://img3.imageshack.us/img3/545/2006091112v.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 17:20
Najmladji takmicari!

http://img177.imageshack.us/img177/2784/2006091114n.jpg

ursuljanka
23-06-2009, 17:26
http://img35.imageshack.us/img35/9066/2006091115.jpg

Najstariji takmicar.
Da sam znala ranije za njega isla bih da trcim-da mu pravim drustvo:smile:!
Ali ko zna zasto je to dobro.Sto kaze Rarica mogao me je preteci:oops::smile:!

ursuljanka
23-06-2009, 17:28
http://img269.imageshack.us/img269/1020/2006091117.jpg

Rarica
23-06-2009, 17:48
Prvi koji je prosao kroz cilj.Predstavnik Srbije:cool:.!
http://img13.imageshack.us/img13/9035/2006091020.jpg

Ma pobednik nam je bio bombonica :zvizdi:

Skorpija
23-06-2009, 19:29
Ma pobednik nam je bio bombonica :zvizdi:








Vjerujem ti RARICE. A desavanja u Bosni, a pobjednik iz SRBIJE a jos bombonica:smeh2::neznam:

Tahirovce
23-06-2009, 19:40
Ursuljanka hvala na slikama ...

STRANAC
23-06-2009, 21:34
Ursuljanka,hvala super su slike...

Unicknnamed
23-06-2009, 22:55
Sehr schön ....Danke

Crni Gruja
24-06-2009, 20:04
Hvala ti na izvestaju kono. Jel Rarica ovo trcala ili setala? Ili se samo prifunjala kad su se dijelili kolaci? :))

Rarica
25-06-2009, 11:24
[QUOTE=Crni Gruja;145303]Hvala ti na izvestaju kono. Jel Rarica ovo trcala ili setala? Ili se samo prifunjala kad su se dijelili kolaci? :))[/QUOTE

Trcala-zar komso sumnjas u mene :)

ursuljanka
25-06-2009, 11:34
[QUOTE=Crni Gruja;145303]Hvala ti na izvestaju kono. Jel Rarica ovo trcala ili setala? Ili se samo prifunjala kad su se dijelili kolaci? :))[/QUOTE

Trcala-zar komso sumnjas u mene :)

Rarice-zar ti ne bi trebalo da si na drugom mestu:31_1_42:.Samo te malo ostavim samu:evilwait::evilwait:!

Komsija-da si samo video kako je docekivala takmicare:smeh2:.Malo je stajala,pa se (valjda) umorila od gledanja.Morala je da sedne da se odmori(da je razumijemo-oni pocrkali od trcanja-nije to lako gledati:)).Dok su se oni takmicili,a ja pokusavalja nesto da da zabiljezim ona je sedela pod jedno drvo.Sreca pa je imalo hrane-inace nebi ni ustala:biggrin:!

Rarica
25-06-2009, 13:50
Ja sam bila moralna podrska ispod drveta:smeh2:

Crni Gruja
25-06-2009, 16:09
Hahahaha joj koji ste vas dvije likovi... :) Ehh sto mi je zao sto necu bit tu na skup ove godine da se malo ismijem sa vama.

A podrsci svaka cast :)

ursuljanka
27-06-2009, 15:03
Nista se ne sekiraj ti,mozda se Rarica i ja obretnemo u Svetsku!?Hvala Bogu pa je ova kriza:biggrin:-dje bi nam bio kraj.

ursuljanka
27-06-2009, 15:13
Vjerujem ti RARICE. A desavanja u Bosni, a pobjednik iz SRBIJE a jos bombonica:smeh2::neznam:

Zamisli njegove face kada sam ga zovnula i rekla mu:'Izvini,ona hoce da se slika s' tobom zato sto si iz Srbije?!'
Mislila sam na Raricu.

Ne znam dal' se vidi na slikama,ali velikim slovim na njegovoj majici pise Srbija.
Momak se pogubio:biggrin:,dal' zbog Srbije,dal' zbog Rarice...:neznam:
Bitno je da je slika kod mene:zvizdi::biggrin:!

ursuljanka
27-06-2009, 15:51
Momak se pogubio:biggrin:,dal' zbog Srbije,dal' zbog Rarice...:neznam:

Nije nego se uplasio od tebe-reko on meni:smeh2::smeh2::zvizdi:

ursuljanka
29-06-2009, 09:28
Nije nego se uplasio od tebe-reko on meni:smeh2::smeh2::zvizdi:

Rarice koristila si moj nick:uhhhh:.Majko moja sta li je jos pisala:hehe:?
Draga sestro,pogledaj prvo jesam li se odjavila:neznam::31_1_42:!!!

STRANAC
29-06-2009, 10:05
Rarice koristila si moj nick:uhhhh:.Majko moja sta li je jos pisala:hehe:?
Draga sestro,pogledaj prvo jesam li se odjavila:neznam::31_1_42:!!!:pucaodsmijeha::pucaod smijeha::pucaodsmijeha:

Skorpija
29-06-2009, 17:41
http://img3.imageshack.us/img3/9057/2006091106.jpg

Ne vidim Raricu ali Srbijanac nije los. Sada da li se on ili ona pogubila:psssst: Na slici cini mi se da se izgubila :smeh2:ili pobegla:069::) Ma vi ste moje LJUBIMICE FORUMA. NAJBOLJE STE!:069:

Rarica
29-06-2009, 18:04
Ne vidim Raricu ali Srbijanac nije los. Sada da li se on ili ona pogubila:psssst: Na slici cini mi se da se izgubila :smeh2:ili pobegla:069::) Ma vi ste moje LJUBIMICE FORUMA. NAJBOLJE STE!:069:

Tu je Rarica-prati pravac pogleda:010::pljesak:A sto se pogubljenosti tice-tako smo rodjene :smeh2:Hvala ti(postidela si nas) i nadam se da cemo se upoznat jer su simpatije obostrane;)

Rarica
29-06-2009, 18:05
[QUOTE=ursuljanka;146754]Rarice koristila si moj nick:uhhhh:.Majko moja sta li je jos pisala:hehe:?
Draga sestro,pogledaj prvo jesam li se odjavila:neznam::31_1_42:!!![/QUO

Upsss ....eh da sam znala tek bi pisala :icon_cheesygrin:

Skorpija
29-06-2009, 18:16
[/QUO

Upsss ....eh da sam znala tek bi pisala :icon_cheesygrin:[/QUOTE]

Eh RARICE sto ti je ovo dobro ali ipak nemoj da pretjeras, pomalo koci :eek:.:smeh2::010:

Rarica
29-06-2009, 18:23
[/QUO

Upsss ....eh da sam znala tek bi pisala :icon_cheesygrin:

Eh RARICE sto ti je ovo dobro ali ipak nemoj da pretjeras, pomalo koci :eek:.:smeh2::010:[/QUOT

:ruka:obecavam :cekam:

akica_90
18-11-2009, 14:09
Zenica iz sata u sat sve užarenija

Od ranih jutarnjih sati navijači iz svih dijelova BiH i inostranstva zaposjeli ulice i trgove.

Atmosfera uoči večerašnjeg fudbalskog meča BiH - Portugal na Bilinom polju je iz sata u sat sve užarenija, jer su od ranih jutarnjih sati navijači iz svih dijelova BiH i inostranstva zaposjeli zeničke ulice i trgove.
Zenica je od jučer okićena državnim zastavama, koje su postavljene i na brojne ustanove i privredne objekte, a navijački rekviziti prodaju se na stotinjak mjesta u gradu.
Učenici Opće gimnazije na većinu prozora prema Obalnom bulevaru postavili su bh. zastave.
Veliki broj navijača ne može kupiti ulaznice, jer ih više nema, a cijena kod preprodavača je i do više stotina eura.
Navijači bh. reprezentacije sinoć su pola sata do ponoći priredili vatromet sa Crkvičkog brda, a ulicama grada trubile su sirene automobila i motora.
U više ulica oko stadiona poslijepodne će biti na snazi režim obustave saobraćaja, a na posebnom ispitu odgovornosti bit će večeras pripadnici policije i vatrogasci.
Osim utakmice, oni će biti angažovani i na osiguranju Fan zone na Kamberovića polju, gdje će biti priređeno praćenje utakmice na video zidu, te specijalni sportsko-zabavni program, koji će, kako je najavljeno, voditi Sabahudin Topalbećirović.
Ukoliko bh. tim zabilježi pobjedu koja ih vodi na Svjetsko prvenstvo 2010., kompletan stručni štab i igrači otići će u Fan zonu, gdje će se slaviti do duboko u noć.


http://img263.imageshack.us/img263/2061/zenicanavijaciatmosfera.jpg


Izvor: Dnevni avaz

Skorpija
18-11-2009, 14:23
NAVIJAČI SU TU:put:HAJIRLI VAM PUT:)

http://img156.imageshack.us/img156/8719/jaidido.jpg

akica_90
18-11-2009, 14:33
Hehehehehehe..... :smeh2::smeh2:

Momcovi sretno, cuvajte se.... ocekujemo utiske :pljesak:

dido
18-11-2009, 14:37
Ada vika ja Sapku neka zajebancija dici ce nas na cirkus on hajde pa hajde:uhhhh:

Rarica
18-11-2009, 14:51
NAVIJAČI SU TU:put:HAJIRLI VAM PUT:)

http://img156.imageshack.us/img156/8719/jaidido.jpg

:appl[1]::appl[1]:

foto_Sapko
18-11-2009, 15:57
pa fala lijepo na lijepim zeljama pa kad se vratimo pricacemo SELAM OTISLI SMO :):):)):):)

ursuljanka
27-11-2009, 20:04
ZEC Nahla zajedno sa ZC Kewser je i ove godine organizovala dodelu paketica i program za najmladje povodom Kurban Bajrama.Evo par slicica!

http://img687.imageshack.us/img687/1281/2211091757.jpg

http://img267.imageshack.us/img267/9462/2211091800m.jpg

ursuljanka
27-11-2009, 21:01
http://img526.imageshack.us/img526/9163/2211091802.jpg http://img260.imageshack.us/img260/9226/2211091821.jpg

http://img262.imageshack.us/img262/6562/2211091825.jpg http://img4.imageshack.us/img4/664/2211091845.jpg http://http://img4.imageshack.us/img4/664/2211091845.jpg

Elvis-Eko
28-11-2009, 18:00
Lijepe slike Ursuljanka i hvala ti sto si ih podijelila s nama.
Ove me slike podsjetise na nesto, mozda nije prava tema za ovo pitanje ali nema veze, mislim da se necete ljutit. Naime , cuo sam da je kod nas u Sjenici otvoreno obdaniste pod pokroviteljstvom IZ u Srbiji, zna li neko nesto vise o tome ????

Tahirovce
28-11-2009, 20:42
videla zaba gde se konji kuju pa i ona digla nogu, to ti je obdaniste isto kao sto je magacin Dzamija :p jos da kupe bazen kod kineza pa napisu gasulhana :smeh2::smeh2: ..Od stana se ne pravi obdaniste...
Islamsko obdaniste u Sjenici je u fazi izgradnje, prije neki dan je zavrsen krov, sledece godine ocekujemo useljenje. ..

Nemoj da kvarimo svaku temu sa IZ ...

Elvis-Eko
28-11-2009, 20:47
Nije bitno sta je i kako je napravljeno , ocekujemo da se informisemo o svim desavanjima u gradu

36310
28-11-2009, 21:43
....isto kao sto je magacin Dzamija ...

Nazalost nema se previse izbora jer sve dok su nam dzamije u rukama uzurpatora primorani smo na ta alternativna resenja...no Boze zdravlja mi i dalje ne gubimo nadu da ce se ljudi dozvati pameti i uvideti razmere promashaja u koji su navuceni...


A sto se tice ovog mesdzida samo bih da te obavestim da su ispunjeni najosnovniji preduslovi da bi se na tom mestu klanjalo,sto znaci da je u prvom redu odredjena Kibla a zatim su isposhtovane i sve pratece higijenske i sanitarne norme.
Mogu ti reci i jos nesto a to je da je nekim ljudima,i pored tih improvizovanih Dzamijskih uslova,draze klanjati jedan namaz u tom mesdzidu nego hiljade na nekom drugom...

O tome bi valjda vrijedelo razmisliti!!!

homar
28-11-2009, 22:37
Ti Tahirovče ubodeš na svakoj temi, a onda pozivaš da ne kvarimo temu. Čovjek treba imati malo dostojanstva, pa ne dozvoliti da ti pripadnici druge vjere postavljaju reisa, ti se time dičiš kada ti Koštunica iz beograda pošalje koji dinar za sadaku. Ima i onih koji se tako lako ne prodaju.

Tahirovce
28-11-2009, 23:01
Eko neznam gde da se informisem zvanicno za to, neki nam jednostavno ne daju informacije, neka nas pozovu i bice snimak na sajtu (sve je bespaltno) ...
36310
i meni se svidela ideja sa magacinom, neka ide gde ko voli i bice manje frke.
Homar
ja ne ubodem prvi, vec se nadovezem na pomenuto, Eko je sam rekao da nije postavio pitanje u pravoj temi, ja sam mu odgovorio ili si ti imao bolji odgovor vezan za odbaniste?
Ja podrzavam Reisa , Bosnjak sam Islamske veroispovesti i ne trvrdim da sam veci Bosnjak i Musliman od onih Sandzaklija koji podrzavaju zukorlica. jednostavno neko vidi kvalitete i prednosti u jednoj neko u drugoj strani i to je to ..
Meni hvala Bogu nije potrebna sadaka jos on nikoga, ponosan sam sto mogu da je drugom udijelim. licno se ne poznajemo tako da ne mogu reci da li se ti mozes prodati ili kupiti, neznam kako ti to zakljuci da se ja mogu prodati?
uvrijedio si me, mene moju porodicu familiju i veliki broj Sandzaklija koji misle kao ja, ali nema veze...
Da ne duzimo i ne kvarimo ovako lijepu temu, ja bih samo da zamolim da ako zelite nesto da napisete, pitate i sl. a mislite da nema adekvatna tema za to na forumu otvorite novu, u slucaju da postoji adekvatna tema za to, moderatori ce se premestiti post . Hvala na razumevanju ....

Rarica
29-11-2009, 01:05
[I][COLOR=#0000ff]Ove me slike podsjetise na nesto,

I mene su podsetile na to isto,red bi bio da i nasa deca dobijaju Bajramske paketice,da osete ljepotu Bajrama,da se raduju svom prazniku ma gde to bilo,nije bitno "magacin" ili bilo koje drugo mesto,bitno je da se osete paznju tog dana.Zato misilm da je Ekovo pitanje bilo na mestu.

iSelektor
29-11-2009, 21:31
Ti Tahirovče ubodeš na svakoj temi, a onda pozivaš da ne kvarimo temu. Čovjek treba imati malo dostojanstva, pa ne dozvoliti da ti pripadnici druge vjere postavljaju reisa, ti se time dičiš kada ti Koštunica iz beograda pošalje koji dinar za sadaku. Ima i onih koji se tako lako ne prodaju.

A od tebe jednom u zivotu procitati nesto pozitivno vezano za nas, pa ne bi zalio da umrem!
Sve sto imas negativno izbacis... nekad neki smajli ne bi bio na odmet...
Preko slova ti osecam, koliko si pun negativne enegije... mozda neki dzak za box bi ti dobro dosao, da se ispuhas!
Da ne ispustas sve na nas ovde :)

Svako ima pravo na svoje misljenje... to je tacno, ali nemoguce je da sve vidis samo pogresno i naopako :)


Pozzzz

Undercover 007
30-11-2009, 07:35
Hahahaha nasmija me Zlatko.
Nekim ljudima treba skinuti dzak sa glave da bi mogli vidjeti u kakvoj se zabludi nalaze!
Pusti covjeka on se oseca da je veci sandzaklija od vecine iako jos uvijek nije uspeo da skine taj dzak koji su mu nabili poput julara i nedozvoljavaju mu da misli svojom glavom i vidi svojim ocima.

homar
30-11-2009, 23:07
Hahahaha nasmija me Zlatko.
Nekim ljudima treba skinuti dzak sa glave da bi mogli vidjeti u kakvoj se zabludi nalaze!
Pusti covjeka on se oseca da je veci sandzaklija od vecine iako jos uvijek nije uspeo da skine taj dzak koji su mu nabili poput julara i nedozvoljavaju mu da misli svojom glavom i vidi svojim ocima.
Ovaj post odaje tvoju ličnost, tvoju pismenost i poltronizam.

Undercover 007
01-12-2009, 06:09
Ti si jedan od onih pamtnih koji vec od jednog procitanog posta proceni o kakvoj se osobi radi a zakljucak je naravno (losa osoba)
Opusti se malo i napisi neki post i na ostalim temama u kojima se ne pominje tvoj idol.

Elvis-Eko
01-12-2009, 06:24
Ljudi, ja sam u ovoj temi postavio jedno sasvim obicno pitanje na koje sam, na zalost, dobio provokativan odgovor. Ja sam donekle kriv sto sam uopste postavljao pitanje ali nisam kriv za razvoj ovakvih provokacija zato vas molim da ne kvarimo vise ovu temu

iSelektor
01-12-2009, 14:22
U pravu si Eko, ja se izvinjavam... nije mi bila namera, ali nisam mogao da precutim...

Sorry jos jednom :)

amlA
01-12-2009, 17:18
Eko,Eko!:ljuti_kasalj:
Jesu slatki decasi sa fesovima(imaju li i fesovi kod Kineza da se kupe?) ;)

36310
18-12-2009, 08:54
Goražde: Policajac Aleksandar Lučić spasio život Feridu Mehiću


Zapovjednik Odjela sudske policije u Goraždu Senad Šehović predložit će da policajac Aleksandar Lučić bude nagrađen zbog spretnosti, hrabrosti i požrtvovanosti kojom je u noći sa srijede na četvrtak spasio jedan ljudski život. Lučić je bio dežurni u prostorijama Općinskog suda, a prilikom redovnog obilaska zgrade ugledao je prolaznika koji ide ka Mostu Alije Izetbegovića.

- Oko 23.15 sati u blizini pekare "Korzo" vidio je čovjeka kako ide pustom ulicom i govori da će se ubiti, da više nikome neće biti na teretu. Odlučio ga je pratiti i u trenutku kada je čovjek počeo prelaziti most, brzo se uputio prema njemu - kažu Šehović.

Na ogradi mosta desila se scena kao iz filmova, nakon koje je nesretni prolaznik, za kojeg će se kasnije ustanoviti da je Ferid Mehić iz Goražda, spašen i zbrinut u bolnici.

- Kada sam mu prišao na nekoliko koraka, on me upozorio da ne prilazim ili će skočiti. Rekao je da ima bolesno dijete, suprugu, da teško žive i da nema ništa. Nakon kraćeg ubjeđivanja odlučio sam odglumiti da mu neko pokušava prići s druge strane, povikao sam da mu ne prilaze, a kada se okrenuo, bacio sam se na njega i prebacio ga nazad preko ograde - kaže Lučić.

Uz pomoć građana te pripadnika PS Goražde Mehić je prebačen do Urgentnog centra Kantonalne bolnice, odakle je transportovan na Psihijatrijsku kliniku u Sarajevu. Sudski policajac Lučić nagrađen je za hrabrost i 2003. godine, kada je, kao pripadnik Jedinice za podršku MUP-a BPK Goražde, dvije žene spašavao iz požara.



:bravo: :bravo: :bravo:

Rarica
15-01-2010, 20:40
U 2010.godini se navrsava sto godina od rodjenja bosanskohercegovackog knjizevnika Mese Selimovica.Tim povodom Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine namjerava 26.aprila 2010.odrzati cjelodnevni medjunarodni skup o djelu Mese Selimovica,dok ce Muzej knjizevnosti i pozorisne umjestnosti BiH organizirati u Sarajevu i Tuzli izlozba posvecenu zivotu i djelu tog velikog knjizevnika.
Obiljezavanju stote Selimovicevog rodjenja doprinos ce dati i druge organizacije,poput Narodnih pozorista Tuzle i Sarajeva,koji ce tih dana na repertoaru imati obnovljena ili nove predstave napravljene na osnovu djela Mese Selimovica.
Pored toga,TV i radio programi bice posveceni Selimovicevom zivotu i djelu,a udruzenja pisaca odrzavat ce knjizevne programe vezane za ovog bh.knjizevnika.
Proljetni broj casopisa"Novi izraz"bit ce posvecen prikazima njegovog djela,uz sudjelovanje slavista iz svijeta koji su se bavili prevodjenjem ili interpretacijama Selimoviceve knjizevnosti.
Predstavnici Tuzle,Selimovicevog rodnog grada,i Sarajeva,grada u kome je zivio i radio,pokusat ce,u dogovoru s BiH Postom postici suglasnost u dizajnu i promet postanske marke s likom Mese Selimovica.

fatih
21-01-2010, 00:05
Preminuo Omer Pobrić, osnivač Instituta sevdaha
Srijeda, 20 Januar 2010
Naš istaknuti glazbenik, osnivač Instituta sevdaha Omer Pobrić, preminuo je večeras na putu Sarajevo-Visoko, potvrđeno je FTV-u iz MUP-u Kantona Sarajevo. Neslužbeno se doznaje da je smrt nastupila od posljedica srčanog udara tijekom vožnje.
http://tesanjskagradina.com/cms/images/omer%20pobric.jpg
Naime, oko 19 sati, operativni centar MUP-a KS-a telefonon je obavješten da se na autoputu u Jošanici putničko vozilo kreće nepravilnom putanjom. Na mjestu događaja policijaci su zatekli putničko vozilo koje je udarilo u zaštitnu ogradu mosta u Jošanici, a u vozilu se nalazio vozač bez svijesti. Doktor hitne medicinske pomoći konstatirao je smrt vozača. Izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o Omeru Pobriću, čije je tijelo po naređenju dežurne kantonalne tužiteljice prevezeno u prosekturu Bare radi obdukcije, nakon čega će biti poznat točan uzrok smrt.
Svima koji su ikad čuli ime Omera Pobrića prva asocijacija je sevdalinka, kojoj je posvetio cijeli život, a posebno posljednjih 20 godina.
Smatrajući svedalinku ugroženom, da joj u modernom vremenu prijeti zaborav i nestanak, sve svoje sposobnosti, bogato znanje i iskustvo Omer Pobrić usmjerio je, posebno posljednjih desetljeća života, na njezino očuvanje. Godine 2003. osnovao je Institut svedaha u kojem je već prava riznica snimaka sevdalinki. Institut je i organizator festivala sevdalinke. Sve što je radio u Institutu logičan je nastavak posla započetog još 1979. godine kada je osnovao Muzički atelje Omega i posvetio se producentskom, snimateljskom i aranžerskom radu. Tako je velikanima sevdalinke snimo više albuma: Safetu Isoviću čak pet, Mehi Puziću tri, Himzi Polovini, Hanki Paldum, Zehri Deović te Zaimu Imamoviću. Posebnu pažnju obraćao je sazlijama, izvornim grupama i guslarima.
Omer Pobrić ostat će upamćen po bogatoj karijeri u kojoj se ostvario kao izvođač, tekstopisac, kompozitor, aranžer. Sudjelovao je na brojnim festivalima, posebno vezan bio za Ilidžanski festival. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.
Rođen je u Tešnju 8. septembra 1945. godine, a živio je u Mulićima, općina Visoko.
-----

Hasiba Agic & Omer Pobric-Visoko grade moj

YouTube - Hasiba Agic&Omer Pobric-Visoko grade moj (http://www.youtube.com/watch?v=TMKWEgsEM7c)

hurmasica
22-01-2010, 21:49
Tanović: Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom
Zlatni bh. reditelj za naš magazin govori o detaljima sa snimanja novog filma „Circus Columbia“
DNEVNIAVAZ.BA - Lifestyle - Tanovi?: Samo jedno mjesto na svijetu se zove dom (http://www.dnevniavaz.ba/lifestyle/estrada/tanovic-samo-jedno-mjesto-na-svijetu-se-zove-dom)

Rarica
17-02-2010, 17:37
http://img210.imageshack.us/img210/7134/n2900117377488051.jpg


Ženski edukacioni centar „Nahla” već četvrtu godinu realizira kampanju „Osoba koju vrijedi upoznati”. Cilj kampanje je savremenim jezikom komuniciranja približiti i predstaviti ličnost i osobine Božijeg poslanika što većem broju ljudi kako bi razumjeli njegov život, misiju i postignuća, te neutralizirati negativni imidž koji prati islam i muslimane. Kampanjom želimo doprinijeti boljem razumijevanju u našem društvu.

Program dešavanja u toku kampanje "Osoba koju vrijedi upoznati"

Upoznajte se s programom dešavanja koja smo pripremili za vas u okviru kampanje "Osoba koju vrijedi upoznati":

15-28. februar - billboardi s hadisima u 25 bh. gradova

16-28. februar - plakati s Poslanikovim porukama u tramvajima u Sarajevu,

PONEDJELJAK, 22. februar u 19 h - „POSLANIK U MOM ŽIVOTU“ – večer s Eldinom Huseinbegovićem

Odabrane tekstove iz zbirke eseja, članaka i poezije "Poslanik u mom životu" čitat će Mirza Mušija i Selma Fišeković.

UTORAK, 23. februar u 18 h - tribina za vjeroučitelje: "KAKO O POSLANIKU GOVORITI MLADIMA"

Učesnici:

hfz. mr. Kenan Musić, viši asistent na Katedri za hadis Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu
prof. Mina Pleh, savjetnica za nastavu vjeronauke Prosvjetno pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo
prof. Ibrahim Begović, savjetnik za vjeronauku i mektebsku nastavu u Vjerskoprosvjetnoj službi Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Moderatorica tribine: Zehra Alispahić

ČETVRTAK, 25. februar u 18 h - promocija knjiga: "Sira - životopis posljednjeg Allahovog poslanika“ dr. Safveta Halilovića i „Stopama Božijeg poslanika, pouke iz života Muhammeda, a.s." Tarika Ramadana.


Mjesto dešavanja: multimedijalna sala ŽEC "Nahla", Džemala Bijedića 122 na Otoci.

Rarica
17-02-2010, 17:39
http://img9.imageshack.us/img9/2751/18439122201694711311296.jpg

Rarica
01-03-2010, 17:45
1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine


http://www4.slikomat.com/07/0905/240904rji3.jpg
[

COLOR="DarkOrchid"]U glavnom gradu BiH građani proslavljaju 16 godinu nezavisnosti

1. marta 1992. godine građani su se opredijelili za nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. 16 godina poslije, Dan nezavisnosti BiH obilježava se samo u jednom dijelu ove zemlje.


1. marta 1992. godine bh. građani su se na referendumu opredijelili za nezavisnost BiH. Ovaj datum danas se obilježava samo u Federaciji, dok je u RS-u 1. mart običan radni dan. 1. mart ipak je historijska činjenica. Tog dana 1992. godine 64 posto građana BiH potvrdno je odgovorilo na referendumsko pitanje da li ste zato da BiH bude nezavisna država svih njenih građana i ravnopravnih naroda.



Referendum za nezavisnost BiH održan je na preporuku Arbitražne Komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Kada je Skupština SR BiH usvojila deklaraciju o nezavisnosti, tadašnji lider SDS-a a sada haški bjegunac Radovan Karadžić otvoreno je zaprijetio muslimanskom narodu nestankom: 'Nemojte da mislite da nećete odvesti Bosnu i Hercegovinu u pakao, a muslimanski narod možda u nestanak, jer muslimanski narod ne može da se odbrani ako bude rata ovdje'. Ove riječi nisu bile samo dio neprimjerene skupštinske retorike. U ratu koji je uslijedio stotine hiljada ljudi je ubijeno, više od milion protjerano, a ratnim zločinima i genocidom izmijenjena je demografska struktura BiH.





Izetbegović: „1. mart je bio naša sudbina“



Nakon rata, nekadašnji predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović odgovorio je na pitanje da li je, umjesto referenduma za nezavisnost, bilo drugog rješenja: „1 mart je bio naša sudbina i neumjesno je pa i griješno pitanje da li je išta moglo biti drugačije. Mi ne bismo bili ono što jesmo da smo tada u ime sumnjive sigurnosti izabrali potčinjavanje“.



Referendum za nezavisnost BiH nadgledali su posmatrači OSCE-a i tadašnje Evropske zajednice, kaže Mirko Bošković koji je u vrijeme referenduma bio predsjednik Republičke izborne komisje: 'Mogu reći da je bilo oko 2,500 posmatrača referenduma i izuzetno visoku ocjenu su dali o kvalitetu provedenog referenduma'.

Rarica
01-03-2010, 17:52
Clanak-jedne-zagrebacke-novinarke-o-Sarajevu..!
http://www.marri-rc.org/upload/1sarajevo-zima-noc.jpg
Bilo bi pogresno poceti pricu o Sarajevu bez cevapcica i rock'n'roll-a, tako da izvjestaj pocinje uz podrsku 'deset u pola, bez luka'. U Sarajevu je glazba bitan faktor i postanka i opstanka, jer grad moze s glazbenim pravcima zadovoljiti sve ukuse. U vijek cete pronaci svirku 'uzivo' i UZIVATIIIII... A dalje? Ne zelim pisati o sarajevskim muzejima i slicnim zgradurinama, jer ih mozete naci u svakom turistickom vodicu i na Internetu. Zelim govoriti o Sarajlijama i svima onima koji tamo obitavaju. Ljudi su ono sto cine taj toliko puta opisani i opjevani 'sarajevski duh'. Sarajlije su jedan cudan narod. Nikad nece prvi prici. Vi ste ti koji morate napraviti prvi korak. Onda ce vas prvo malo gledati i ocijenjivati. A ocjenjuje se samo jedno; jeste li 'RAJA' ili 'PAPAK'. To je jedina statusna razlika. U Sarajevu nema zvijezda ili ne daj ti boze, jet-seta. Istina, poslije rata je bilo pokusaja da se napravi nesto kao sarajevski jet set, i to uglavnom od nekih 'padobranaca', i na svu srecu to im nije uspjelo. Sarajlije sve i svakog ignoriraju. Ne traze se autogrami i nitko nikome nije idol. Vrlo lako se moze dogo diti da sjedite za stolom kraj ministra, rock zvijezde ili nekog poznatog reprezentativca. Od njih samo 'LEVATI' traze autogram. Oni koji to nisu, gledaju nezainteresirano ispod oka, konstatiraju 'poznat mi ovaj frajer odnekud' i nastave pijuckati pice, cak i ako je za susjednim stolom Bono Vox, sto se lako moze dogoditi. Isto tako, u Sarajevu vam mogu pokusati to isto pice naplatiti trostruko. Sto nije pokusaj prijevare ili izvlacenja novca, vec jednostavno jos jedan test koji morate proci: da li ste LEVAT ili ne. Najbolji savjet koji vam mogu dati je lagani pogled i recenica 'MOJNE NIME' (satrovacki -nemoj meni). Upali svaki put, a mozda dobijete i turu na racun kuce.

Sto je jos karakteristicno? Jedan, 'TAKE IT EASY' pristup svemu i svakomu. Sarajevo se jos uvijek uporno odbija ukljuciti u stresni europski zivot i s vakodnevnu trku i frku. Istina, sve vise se radi i sve vise se nesto ganja, ali tradicija podnevne 'kahve' jos uvijek je tu. Sarajlije jos uvijek pokusavaju sve odgoditi za sutra. Poslovica je da 'sve sto mozes odgoditi za sutra, ni pod razno ne cini danas'. Nemojte se iznenaditi ako pocesto cujete 'stipu bolan to' i 'cekaj da na miru popijem kafu'. U Sarajevu se jednostavno morate opustiti. Ne nosite planere i ne radite popis stvari koje morate obaviti. Morate pustiti da vas nosi feeling, i pripremiti se biti impulsivni kao nikada do sada. Vecina dobrih stvari obavlja se 'usput' i 'slucajno'. Krenete u muzej i usput sretnete raju koja je krenula na skijanje i koja slucajno ima visak skija. Na planini slucajno sretnete jarana koji je usput ponio gitaru, a usput je sreo jarana koji slucajno ima vikendicu i rostilj. Slucajno se okupi dobra ekipa i usput se ostane dva dan a, i slijedece dvije godine ljude usput davite pricom o slucajnom zimovanju u Sarajevu, na kojem se slucajno sve radilo, samo ne skijalo. Ali se pilo i jelo. Ako se dogodi da se iz Sarajeva vratite kuci gladni, onda ili niste bili u Sarajevu ili patite od anoreksije. Sve pocinje i zavrsava sa dobrom hranom. Istina, postoji opasnost da se osim punog zeluca vratite i s majcom na kojoj stoji 'CEVAPCICI, CEVAPCICI, CEVAPCICI'. Taj cuveni bosanski 'fast food' jedite samo na Bascarsiji, i nigdje, zapamtite NIGDJE DRUGDJE. Ali obavezno isprobajte i druge specijalitete. Vegetarijanci, ne brinite se, ima dovoljno hrane i za vas. Ali jedna napomena! U Sarajevu ni slucajno ne trazite 'burek sa sirom, mesom ili slicno', inace ce vas gledati k'o levata. U Sarajevu je BUREK burek! (tijesto iliti jufka s mesom). Znaci, imate burek, buredzike ( mali burek okupan jogurtom i bijelim lukom), sirnicu, siredzike, krumpirusu, zeljanicu, tikvenicu i jos nekih drugih vrsta PITA. Jos jedna napomena! Ako ste osjetljivije prirode, cim cujete 'znas li onaj..', prekinite pricu. U Sarajevu se prave vicevi na racun svih mogucih situacija, ma kako one bile crne. Citav svijet moze plakati, ali Sarajlije ce o tome napraviti vic. Pa sto mislite kako su prezivjeli rat? No, ako se mislite do besvijesti nasmijati, ne samo vicevima vec i raznim anegdotama iz svakodnevnog zivota, PA STO CEKATE?
Naprijed, spremajte stvari i u Sarajevo ! I nema potrebe da cekate zimu, jer ne postoji IN i OUT vrijeme za dolazak u Sarajevo . Svako je vrijeme PRAVO. Ako vam slucajno, za vrijeme boravka nestane novca, nemojte plakati. Sarajlije su solidarne i kuci cete se vratiti bez problema. Kako ne bi netko rekao da sam subjektivna te da preuvelicavam, i ja sam SAMO gost Sarajeva. Dosla sam u posjetu i ostala nekoliko godina. Takvo je Sarajevo , ali dok ga ne dozivite ne mozete niti znati.
A ja sve kontala da su 'LEVATI' oni koji koji pisu lijevom rukom.

Aj sad vozdra.

36310
01-03-2010, 20:22
Sarajevo ima dusu kao malo koji grad....

Tahirovce
01-03-2010, 20:27
Jos malo pa ko Sjenica ...

iSelektor
05-03-2010, 01:37
a tek sarajke mmmmmmmmmmmmmmm secas li se brate moj :)

Tahirovce
05-03-2010, 08:13
to se ne zaboravlja ....

Rarica
03-04-2010, 12:38
Almir Čehajić Batko
"Adis Junuzović nije preminuo, Adisa su ubili"

http://protest.ba/v2/wp-content/uploads/2009/11/Adis-Junuzovi%C4%87.jpg

Adis Junuzović 19-godišnji mladić iz Srebrenice preminuo je čekajući transplantaciju srca. Nije preminuo zbog toga što nije imao novca, preminuo je zbog onih "sposobnih" koji vode ovu državu i zahvaljujući kojima Bosna i Hercegovina ni do danas nije članica Eurotransplanta, i kako kaže Almir Čehajić Batko, "Adis nije preminuo, Adisa su ubili"...
Piše: Tatjana Sekulić
Adisu Junuzoviću prije godinu dana dijagnosticirana je kardiomiopatija, odnosno teško oboljenje srčanog mišića. Bila je neophodna transplantacija srca i dobri ljudi su novac prikupili za svega sedam dana.

Almir Čehajić Batko, veliki humanitarac, mjesecima je putem svoje emisije na Radio Kameleonu, koju prenosi televizija OBN, doslovno molio da se pomogne mladiću čija je jedina želja bila ozdravljenje, mladiću koji je molio ljekare da mu spase život.

Batko je vrištao, urlao i molio, no oni koji su svojim zakonom doslovno ugasili jedan mladi život nisu ga čuli.

Prije nekoliko mjeseci Adis je uvršten na listu čekanja Eurotransplanta. No, s obzirom da BiH nije članica tog programa čekanje se odužilo. Adis je čekao, urađena mu je kateterizacija i biopsija, međutim, njegovo stanje se pogoršavalo.

Kako tvrdi Batko, doktor Mirsad Kacila je želio pomoći 19-godišnjem mladiću i ugraditi mu vještačko srce i pripremiti ga za operaciju, međutim to nije bilo moguće.

"Skupili smo novac, ovo je bila jedna od najuspješnijih akcija, no čekali smo pet mjeseci. Vrištao sam, molio sam da se pomogne. Ljudima koji žive vani je prosto nevjerovatno da naš zakon nije dozvolio da Adis ode na transplantaciju. U inostranstvu se djeca helikopterima izmještaju, za tamošnje ljekare je nedopustivo da dijete umre. Da je Adis umro zbog toga što nije bilo novca rekao bih da je preminuo, ali ovako, s obzirom da sam i sam ljekar mogu reći da je Adis ubijen", kazao je Batko za Sarajevo-x.com.

Porodica Junuzović je iz Srebrenice. Sadeta, Adisova majka, u ratu je izgubila supruga, a još jedan njen sin je preminuo od srčanog oboljenja. Molila je da spase Adisa, međutim oni koji su trebali čuti vapaje majke još jednom su začepili uši i zatvorili oči.

U Bosni i Hercegovini ima još mnogo mladih osoba kojima je prijeko potrebna pomoć dobrih ljudi. No, novčana pomoć nije upitna koliko pomoć države da da svoju saglasnost, donese zakon i pristupi Eurotransplantu.

Ipak, za takvo nešto je potrebno sjesti pola sata i dogovoriti se, a to je teško. Kako većinom glasova usvojiti prijedlog u kojem nema riječi o povećanju njihovih plata?

Gospodo, pomislite da, ne daj Bože, jednoga dana i vaše dijete može biti u ovakvoj situaciji.

Pomislite na majku Sadetu Junuzović koja je preživjela genocid u Srebrenici, majku koja je izgubila jedno dijete i molila vas da joj spasite drugo. Stižu li do vas krici ranjenog majčinog srca?

Možda je vrijeme da zbog ovih mladih života koji se gube, jednom prestanete biti Srbi, Hrvati i Bošnjaci, i postanete ljudi.
(Sarajevo-x.com)

Rarica
07-04-2010, 14:53
From Israel without love: Otvoreno pismo Nemanji Kusturici
Sjeme ne pada daleko od bundeve
pise :Marijan Hajnal Izrael

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Emir_Kusturica_Bruxelles05.jpg

Na obostranu sreću, nismo ni po čemu slični, ali naše putanje su se nekoliko puta presjekle: u Čekrčićima, na Gorici, u Beogradu, u Izraelu, u duhovnosti, filmovima (istina, nešto različitim), i, ako je to posebno značajno tebi, u vjeri pramajki. No, nisu te podudarnosti razlog zašto trošim svoje dragocjeno vrijeme da bih ti napisao ove redove. Nismo uopšte bitni, ni ti, ni ja. U nastavku ćeš otkriti zašto to činim, iako nisi dostojan ni mog vremena ni moje pažnje

Tvoja i moja žena su iz Čekrčića (danas Čekrekčije), tragičnog srpskog sela na liniji razdvajanja. Kao klin usječeno dolinom Bosne, opkoljeno sa tri strane snagama Vojske BiH, selo nije imalo ni teoretske šanse da se održi. Kao na dlanu bili su stanovnici izloženi snajperskoj i artiljerijskoj vatri sa Banjera, Kote, iz samog gada. Gotovo da nije bilo porodice u selu iz koje nije pala bar jedna muška glava. Medju njima, iz jedine hrvatske porodice u selu, i brat moje supruge, pogođen na mostu, na dužnosti prevodioca za UNPROFOR, nije nosio pušku.

Tokom cijelog rata to selo je bilo neprolazna barijera na putu ka deblokiranju Sarajeva. Kao i mnoge druge bojišnice, unaprijed je od integriranih nedomicilnih četničko-paravojnih formacija žrtvovano i iskorišteno za napade i granatiranja, u ovom slučaju Visokog, grada u kom sam se rodio. U tom selu i u gradu bili su tokom svih godina rata, sve do Daytona, moja rodbina, prijatelji, školski drugovi, odijeljeni, osuđeni na nesuđenu suprotstavljenost. Do rata živio sam u Sarajevu, na Koševskom brdu, a najbliže i najomiljenije mjesto izletišta, s predivnim pogledom na Sarajevo, bila je Gorica. Ta tvoja Gorica, s Romima sa kojima si rastao, kojima si ostao doživotno dužan i pred kojima se nikad nećeš moći oprati, bila je i moja Gorica, s koje sam gledao u posljednjim danima mira tonjenje grada u nezadrživo približavajući užas.

Nažalost, u najgorim sudbonosnim trenucima dijelili smo neko vrijeme prisutnost u Beogradu, čak su nam isti politički domaćini nudili gostoprimstvo, s tom razlikom što sam im se ja vrlo brzo izmakao, zahvalio i otputovao sa porodicom za Izrael. No, ti dolaziš redovno i u Svetu zemlju, ali ne kao Emir, već kao lobistički pulen Nemanja. Iste mecene koje su orkestrirale ratom u Jugoslaviji imaju svoje sluge koje te dočekuju, organiziraju projekcije i neke koncerte što su ispod svakog kulturnog kriterijuma i minimuma ukusa. Svi vi zajedno me postiđujete svojim prisustvom i podsjećanjem na sve patnje kojima sam propatio u bivšoj domovini i nametnutom egzilu. Kao i Bregović, nema bitnije razlike među vama u dekadentnosti, vrijeđate mrtve i žive žrtve vašim primitivnim populizmom. Kao da Izrael nema dovoljno svojih šund-pokvarenjaka, vi trebate da omogućite širenje horizonata spoznaje o balkanskim negativnostima.

Ime Emir (po značenju: vođa, vladar, zapovjednik) trebalo bi se odnositi na harizmatičnu osobu, koja uživa dar povjerenja, milost izabranosti i pozvanosti. Takvo ime si odbacio i zamijenio si ga za Nemanja. U početku nisam vjerovao, mislio sam da se radi o zlonamjernom podmetanju. U pozadini se krila tvoja koristoljubiva tendencioznost i malicioznost.

I meni su susjedi ispraznili stan, mnogi članovi porodice su stradali, ostali raseljeni, neki do danas raspamećeni, ali moja porodica je stradavala kao jugoslavenska, južnoslavenska, i ne prvi, već peti put uzastopno u proteklim ratovima. Ipak, ja se nikom nisam priklonio. A i da sam krenuo putem kao ti, imao bih više prava na to. No, moja majka Radmila je bila i ostala za mene Bogumila. Odgajajući mene i mog brata (koji je tvog godišta) nikad nije pomenula naciju i vjeru. Nikad! A i kako bi? Zatečenu kao ratno siroče u zimu 1942. na kupreškoj visoravni, ostavljenu u snijegu, izgladnjelu, bolesnu, na samrti, pronašli je partizani i dali na usvajanje. Tri porodice su je usvajale, svaki put druge nacionalnosti. Neka tragična kob pratila je i tada, iznova ostajući sama. Njena najkraća filosofija je bila: „Budi čovjek i u svakom gledaj čovjeka.“

A ti, Emire, priklonio se zlikovcima i još prkosiš. Rujući po najosjetljivijim ranama povijesti, pripremaš film prema Andrićevom romanu „Na Drini ćuprija“.
Šubara protiv gunja: Nemanja, srednji vek

Providno je šta namjeravaš postići time. Za sitne i prolazne interese kriminalaca kojima služiš, nastojiš zacementirati podjele i nesloge. Pa i taj višegradski most, zadužbina, opstao je kao simbol mogućeg suživota, povezujući Istok i Zapad. Oživljavanje mržnje onemogućava razum da se uzdigne iznad uzroka ratova. Estetičar sam po profesiji pa mogu biti i filmski kritičar. O filmovima koji su te proslavili nemam pozitivne ocjene. Scene u njima variraju od vulgarnih do porno-opscenih, prikazuješ pedofiliju, dekadentnost, nemoral, nakaznost. I lažeš, pri čemu se ne može reći da „lažeš lepo“. Ali profani truli Zapad, taj skup hijena, žeđa i gladuje za upravo takvim naturalnim primitivizmom kojeg istog, samo nagizdanog, napudranog, kriju u magacinima svojih muzeja voštanih figura.

Osim toga, poslije saznanja o fizičkom napadu na dr Edina Mutevelića, sa žaljenjem mogu konstatirati da su te sva ta priznanja jedino uspjela unaprijediti od sarajevskog čaršijskog fakina do kabadahije. Da imaš imalo ljudske časti, vratio bi novac Andreju Nikolaidisu i pokušao sprati ljagu koju si na sebe sam nabacio, tužeći nečasnom sluganskom sudu tog mladog novinara koji se odvažio da javno o tebi saopšti istinu. Taj sud je produžena šapa istog onog koji je naredio bombardovanje Vukovara, Dubrovnika, Sarajeva (našeg, tvog i mog), koji je naredio da se pobiju svi muški stanovnici Srebrenice.

Ti sam kažeš da nisi želio pred svijetom izreći očekivanu osudu balkanskog krvnika, da je fašista i gad: „Tu ključnu rečenicu nikada nisam izgovorio.“

Zato što si se priklonio gadovima i fašistima najcrnje vrste, ti nisi samo dželatov šegrt, već si opunomoćeni nadvojvoda samog Sotone. Mene ne možeš tužiti. Zbog duševne boli i svih gubitaka koje sam ja pretrpio, može se dogoditi samo suprotno, pa ti slobodno mogu reći da je nedovoljno biti gad, treba biti monstrum pa ne osuditi monstruma.

Na kraju, da se vratim našim dobrim majkama i pramajkama. Da si se sjetio da napraviš film o stradanju Bogumila, sigurno je da nikada ne bi uzeo ime Nemanja. Napokon, ko zna, sjeme ne pada daleko od bundeve, u krajnjoj, makar i podsvjesnoj namjeri, možda si ipak pošten i svojim povratkom iluzornim korijenima (a zlu se oni ne mogu sagledati), te opkoljen i prožet nasiljem, dobrovoljno ispaštaš neku nemanjićku krivicu koja te kida dok te ne iskida i od vajnog filmadžije ne ostane samo jedan mali mokrogorski bludnik bez kompasa, zagubljen u prašumi vječitog velimirovićevsko-amfilohijevskog košmarnog balkanskog bezumlja.

Znam da je premalo ostalo čovjeka u tebi, u protivnom bi na Gorici kleknuo pred Romima moleći ih za oprost i bar teatralno-dramaturški pozvao ih da tuku i ubiju izdajnika. Međutim, ti Romi nisu oni kakvim si ih predstavio u svojim filmovima. Ispao si diletant i nepoznavalac romske kulture. Ponizio si ih poništavajući njihova povijesna stradanja. To su istinski dobri i civilizovani ljudi. Mislim da bi se okrenuli od tebe, čak te i ne udostojivši prezirom koji zaslužuješ.

* Autor je magistar sociologije: živi i radi u Izraelu. Tekst je objavljen na blogu Zokster.net

Rarica
12-04-2010, 22:07
"Nasilje nad ženom u muslimanskoj zajednici je još tabu tema"http://islamicartsmagazine.com/images/uploads/baneri/nahla_eng.jpg http://english.nahla.ba/cms/tekstovi/slike/svaw06.jpg

Upravo iz tog razloga Ženski edukacioni centar "Nahla" organizirao je javnu tribinu o temi "Nasilje nad ženom u muslimanskoj zajednici, šutnja - odobravanje - ignoriranje".

Gosti tribine bili su Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće iz Fondacije lokalne demokratije i dr. Enes Ljevaković - šef katedre fikha na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i fetvai-emin u Vijeću za fetve Rijaseta Islamske zajednice u BiH. Uvodničarka i moderatorica bila je mr. Zehra Alispahić.

Nasilje nad ženama u muslimanskoj zajednici još uvijek je tabu tema, kazala je za Fenu Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće iz Fondacije lokalne demokratije.

Gđa Hodžić-Lemeš je istaknula da u Sigurnoj kući imaju višestruke povratke istih osoba, a najveći razlog tome je društveno neriješeno pitanje nasilja nad ženama.

Ova kuća u saradnji s Centrima za socijalni rad Kantona Sarajevo ima kontinuirano finansiranje, što nije slučaj s ostalim Sigurnim kućama u Federaciji BiH.

"Žena ne dolazi u Sigurnu kuću zbog jednog šamara. Uglavnom su to višegodišnja brutalna premlaćivanja, a sve zbog šutnje i neodobravanja sredine u kojoj živi", istaknula je Hodžić-Lemeš i kazala da se to mora promijeniti i da nasilje mora prijeći iz privatnog u društveni problem.

"Ovakve tribine su važne jer se često dešava da pojedinci tvrde da u muslimanskim porodicama nema nasilja jer to nije u vjerskom i kulturnom običaju islama, međutim to je potpuno pogrešno. Naime, 25 posto anketiranih udatih žena u Siriji kazalo je da je doživjelo nasilje od strane svog muža", kazala je u uvodnom izlaganju Zehra Alispahić, profesorica na Fakultetu islamskih nauka.

Ona je pojasnila da u BiH postoji tzv. balkanski sindrom koji se objašnjava time da je žena nemoćna i zavisna, a muškarac je agresivan i takvi stereotipi se moraju zaustaviti.

Izvor: FENA

Rarica
15-04-2010, 14:22
Od patriota u tenama i farmerkama Armija RBiH izrasla u jaku vojsku
Izvor Tuzla-x/Sarajevo-x/A. Jahić
http://sarajevo.co.ba/wp-content/uploads/2009/04/armija-republike-bosne-i-hercegovine.jpg
Na početku rata imala je samo okupljenje ljude koji su stali u odbranu države Bosne i Hercegovine bez organizacije i naoružanja da bi ubrzo Armija RBiH izrasla u respektabilnu vojsku odbranivši domovinu od agresorskih snaga.

Predsjedništvo BiH proglasilo je 8. aprila ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne odbrane. Za komandanta Štaba Teritorijalne odbrane imenovan je pukovnik Hasan Efendić, a za načelnika štaba pukovnik Stjepan Šiber. Za glavnog operativca imenovan je general Jovan Divjak.

Narednog dana, 9. aprila, Predsjedništvo BiH donosi novu odluku.

"U toj odluci dat je rok da do 15. aprila 1992. godine, kada su sve te formacije objedinjene i stavljene pod jedinstvenu komandu Štaba Teritorijalne odbrane BiH. Zato se 15. april kao dan Armije RBiH", rekao je Vahid Karavelić, koji je bio general Armije BiH.

On je tokom agresije obavljao je mnoge dužnosti od komadanta brigade do komadanta 1. Sarajevskog korpusa Armije BiH.

"U toj odluci dat je rok da do 15. aprila 1992. godine, kada su sve te formacije objedinjene i stavljene pod jedinstvenu komandu Štaba Teritorijalne odbrane BiH. Zato se 15. april kao dan Armije RBiH", rekao je Karavelić.

Na početku izbijanja agresije na BiH, Armija BiH brojala je do 70 hiljada vojnika. Taj broj se konstatno povećavao da bi 1993. godine armija brojala 250 hiljada boraca.

"Krenulo se srcem, patriotizmom. Krenulo je svo patriotstko oprijedjeljeno stanovništvo da brani BiH ne obazirući se na činjenicu - da li ima opremu, da li ima naoružanja, da li ima municije, da li ima dovoljno hrane i svega drugog što je potrebno za oružanu borbu", kaže Karavelić.

U samim počecima Armija se susretala sa mnogo problema. Nije bilo organizacije, nije bilo legislative, nije bilo lanca komandovanja.

Armija je do naoružanja dolazila na razne načine. "Divizije su dolazile do oružja ulaskom u magacine oružja, kupovinom od neprijatelja, donacijama iz svijeta", rekao je tadašnji general.

Na početku rata imala je samo okupljenje ljude koji su stali u odbranu države Bosne i Hercegovine bez organizacije i naoružanja. Ubrzo je Armija RBiH izrasla u respektabilnu vojsku odbranivši domovinu od agresorskih snaga.

Najveća odlika Armije RBiH, kaže Karavelić, je to što je bila zvanično priznata i legalna oružana sila koja je pružila otpor i istinski branila domovinu.

Akcija borbe Bosne i Hercegovine je zbog uspješnosti u bitkama prerasla u oslobodilačku borbu koja je zaustavljena potpisivanjen Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Ključna stvar, ko hoće realno da sagleda stvari, jeste činjenica da je Armija RBiH ispala pobjednik i odbranila Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih građana", rekao je Karavelić.

Rarica
15-04-2010, 14:26
Od patriota u tenama i farmerkama Armija RBiH izrasla u jaku vojsku
Izvor Tuzla-x/Sarajevo-x/A. Jahić
http://sarajevo.co.ba/wp-content/uploads/2009/04/armija-republike-bosne-i-hercegovine.jpg
Na početku rata imala je samo okupljenje ljude koji su stali u odbranu države Bosne i Hercegovine bez organizacije i naoružanja da bi ubrzo Armija RBiH izrasla u respektabilnu vojsku odbranivši domovinu od agresorskih snaga.

Predsjedništvo BiH proglasilo je 8. aprila ratnu opasnost i osnovalo Glavni štab Teritorijalne odbrane. Za komandanta Štaba Teritorijalne odbrane imenovan je pukovnik Hasan Efendić, a za načelnika štaba pukovnik Stjepan Šiber. Za glavnog operativca imenovan je general Jovan Divjak.

Narednog dana, 9. aprila, Predsjedništvo BiH donosi novu odluku.

"U toj odluci dat je rok da do 15. aprila 1992. godine, kada su sve te formacije objedinjene i stavljene pod jedinstvenu komandu Štaba Teritorijalne odbrane BiH. Zato se 15. april kao dan Armije RBiH", rekao je Vahid Karavelić, koji je bio general Armije BiH.

On je tokom agresije obavljao je mnoge dužnosti od komadanta brigade do komadanta 1. Sarajevskog korpusa Armije BiH.

"U toj odluci dat je rok da do 15. aprila 1992. godine, kada su sve te formacije objedinjene i stavljene pod jedinstvenu komandu Štaba Teritorijalne odbrane BiH. Zato se 15. april kao dan Armije RBiH", rekao je Karavelić.

Na početku izbijanja agresije na BiH, Armija BiH brojala je do 70 hiljada vojnika. Taj broj se konstatno povećavao da bi 1993. godine armija brojala 250 hiljada boraca.

"Krenulo se srcem, patriotizmom. Krenulo je svo patriotstko oprijedjeljeno stanovništvo da brani BiH ne obazirući se na činjenicu - da li ima opremu, da li ima naoružanja, da li ima municije, da li ima dovoljno hrane i svega drugog što je potrebno za oružanu borbu", kaže Karavelić.

U samim počecima Armija se susretala sa mnogo problema. Nije bilo organizacije, nije bilo legislative, nije bilo lanca komandovanja.

Armija je do naoružanja dolazila na razne načine. "Divizije su dolazile do oružja ulaskom u magacine oružja, kupovinom od neprijatelja, donacijama iz svijeta", rekao je tadašnji general.

Na početku rata imala je samo okupljenje ljude koji su stali u odbranu države Bosne i Hercegovine bez organizacije i naoružanja. Ubrzo je Armija RBiH izrasla u respektabilnu vojsku odbranivši domovinu od agresorskih snaga.

Najveća odlika Armije RBiH, kaže Karavelić, je to što je bila zvanično priznata i legalna oružana sila koja je pružila otpor i istinski branila domovinu.

Akcija borbe Bosne i Hercegovine je zbog uspješnosti u bitkama prerasla u oslobodilačku borbu koja je zaustavljena potpisivanjen Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Ključna stvar, ko hoće realno da sagleda stvari, jeste činjenica da je Armija RBiH ispala pobjednik i odbranila Bosnu i Hercegovinu, državu svih njenih građana", rekao je Karavelić.

Rarica
15-04-2010, 14:37
Senad Hadžifejzović pokreće vlastitu televiziju?

http://www.ekapija.com/dokumenti/senad_hadzifejzovic.jpg

Regulatorna agencija za komukacije odobrila je Senadu Hadžifejzoviću, odnosno njegovoj firmi "Hadžifejs-Hadžiface", dozvolu za pružanje audiovizuelnih usluga. Kako je navedeno u Javnom registru korisnika RAK-a televizija će nositi naziv "Face TV".
"AVM dozvola omogućava pružanje audiovizuelnih medijskih usluga koje su namijenjene za prenos putem elektronskih komunikacijskih mreža (kablovski sistemi, satelit, Internet), neovisno o tehnologiji, izuzimajući zemaljsko emitovanje", kazala je za Sarajevo-x.com Amela Odobašić, portparol RAK-a.

Na koji način će biti emitovan program iz RAK-a nam nisu mogli odgovoriti s obzirom da nosilac ima rok od 90 dana da implementira uslove dozvole, a rok može biti i produžen.

Senad Hadžifejzović je firmu "Hadžifejs-Hadžiface d. o. o." već prijavio Upravi za indirektno oporezivanje.

Međutim, Hadžifejzović nije želio komentarisati bilo kakve navode o pokretanju "Face TV-ja".

"Trenutno ne želim davati nikakve informacije za javnost", kazao je Hadžifejzović za Sarajevo-x.com.

Audiovizuelne medijske usluge namijenjene su za prenos putem elektronskih komunikacijskih mreža, neovisno o tehnologiji, izuzimajući zemaljsko emitovanje. Agencija dozvoljava korisniku dozvole da uspostavi i obezbijedi radio i televizijske programske rasporede na satelitu, kablu i digitalnim zemaljskim frekvencijama kroz licencirane javne telekomunikacijske mreže, kao i "video on demand“ servis ili druge slične servise u sklopu okvira tehničkih mogućnosti korisnika dozvole.

Regulatorna agencija za komunikacije do sada je izdala već 30 AVM dozvola.

Inače, Senada Hadžifejzovića, voditelja ratnog dnevnika, nije bilo na malim ekranima otkako je napustio TV Hayat gdje je godinama vodio Centralni dnevnik i talk show "Face to Face". [/COLOR]

SEJO31-de
24-04-2010, 22:44
Franc Kos za svakog ubijenog Bošnjaka dobivao pet maraka
Franc Kos se vidi i na snimku u Srebrenici, kako stoji na stepenicama s dvogledom iza leđa Mladića, preko puta Policijske stanice 11. jula

Na srebreničkog monstruma, Slovenca Franca Kosa, pripadnika zloglasnog 10. diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske, koji je uhapšen proteklog ponedjeljka na graničnom prijelazu Bajkovo kod Osijeka, među prvima je prstom upro sarajevski publicist Avdo Huseinović u svojoj knjizi "Dželati naroda mog".

Razgovor s Kacinom

Huseinović je, kaže, o zloglasnom putu Franca Kosa razgovarao u Potočarima i sa Jelkom Kacinom, koji je bio iznenađen informacijom da su i građani Slovenije učestvovali u srebreničkom genocidu, te da je tada Kacin obećao da će Slovenija ispitati slučaj svoga državljanina Franca Kosa.

Prema Huseinovićevim riječima, Kos je rođen 1966. godine u Celju. Tamo je radio kao smetljar u lokalnom komunalnom preduzeću.

- Njegov bivši šef Marko Zidanšek rekao mi je da ga se sjeća kao hiperaktivnog mladića koji se želio isticati. Ratovao je kao dobrovoljac u Hrvatskoj, a onda se prebacio u Bosnu. Navodno, jedno vrijeme je bio pripadnik Armije RBiH u Tuzli, a onda je krajem 1993. godine, zajedno sa Zijadom Žigićem, Draženom Erdemovićem i Markom Boškićem, napravio jednu diverziju koju je naručila i platila srpska strana, u kojoj su srušili neki most na području tuzlanske regije - priča nam Huseinović.

On dodaje da su kasnije Kos, Žigić, Erdemović i Boškić prebjegli u Bijeljinu i 1994. godine pridružili se novoosnovanom 10. diverzantskom odredu Miše Pelemiša, koji je bio pod ličnom komandom Ratka Mladića.

Zločinačka banda

- Franc Kos se vidi i na snimku iz Srebrenice, kako stoji na stepenicama s dvogledom iza leđa Mladića, preko puta Policijske stanice 11. jula kada na njih posljednji put pucaju srebrenički branioci. Zijad Žigić je jednom izjavio da su Kos i ostala zločinačka banda za strijeljanja na Branjevu i Pilicama 16. jula 1995. godine dobivali po pet njemačkih maraka za svakog ubijenog srebreničkog Bošnjaka - navodi Huseinović.

Prema njegovim riječima, Kos je donedavno slobodno živio u okolini Janje, u Novom Naselju, gdje je imao limarsku radnju. Dugo je koristio lažne dokumente na ime Branimir Manojlović.

- Prije mjesec, kada su hapšeni njegovi saborci iz 10. diverzantskog odreda, Kos je blagovremeno dobio dojavu i preko Drine pobjegao u Srbiju. Najvjerovatnije da je želio preko Hrvatske doći do matične Slovenije - smatra Huseinović.

Šta je s Pelemišem, Tintorom, Vasketom...

Huseinović naglašava da ima još egzekutora koji moraju biti pohapšeni, a danas se slobodno kreću, posebno onih koji su klali po Podrinju, u dolini rijeke Sane, istočnoj Hercegovini, sarajevskoj regiji.

- Prije svega, mislim da bi bilo vrijeme da se uhapsi i Mišo Pelemiš, koji je komandovao 10. diverzantskim odredom. Volio bih što prije iza rešetaka ugledati i rogatičkog krvnika Rajka Kušića, Milenka Živanovića, komandanta Drinskog korpusa, Branislava Vlaču i Joju Tintora, šefove vogošćanskih zločinaca, zatim Ratka Adžića i vojvodu Vasilija Vidovića Vasketa, predvodnike ilijaških zlikovaca - kaže Huseinović.

U njegovom novom filmu "Daleko je Tuzla" bit će riječi o Francu Kosu i ostalim zločincima 10. diverzantskog odreda.

bosniak
27-08-2011, 15:41
Protjerani Bošnjaci žrtve manipulacija lokalnog pravosuđa i vlasti: Povratnicima sudovi RS otimaju kuće i stanove!



Stanovi i kuće dodjeljivani Srbima, koji sada traže naknadu navodnih troškova za ulaganje u nekretnine
Mehmed (1929) i Rašida Ćehajić (1938 i njihov usvojeni sin Samir (1975) brutalno su ubijeni krajem oktobra 1992. godine u svom stanu u ulici Gavrila Principa u Bijeljini.

Policija je obavila uviđaj, sve troje su sahranjeni 2. novembra, a na osmrtnici je moralo biti napisano da su nastradali nesretnim slučajem.

Jedna od najhumanijih bijeljinskih porodica, koja je, u saradnji s Centrom za socijalni rad, othranila dvadeset petero djece beskućnika, svirepo je ubijena, a zločinci su otkriveni tek nakon što su počinili ubistva i u jednoj srpskoj porodici u selu Hase pored Bijeljine.

Odrezane uši

Kod jednog od trojice ubica pronađene su sasušene ušne školjke članova porodice Ćehajić. Skoro dvadeset godina nakon toga, sin Mehmeda Ćehajića ne uspijeva vratiti imovinu koja mu je ostala iza ubijenog oca.

Obratio se bijeljinskom Odsjeku Ministarstva za izbjegla i raseljena lica RS (OMI) i dobio odgovor da se "Mehmed Ćehajić nije obratio za povrat stana". Cinično da ciničnije ne može biti, a tako je i danas.

OMI ustupa stan raseljenim osobama, a Mehmedov sin ostaje bez porodične imovine. To je samo jedan od slučajeva u kojima povratnici gube imovinu u čudesnom kolopletu ministarstava, sudova, zakona, advokata, sudskih vještaka, otimačine i nemorala. Što je najgore, oni imovinu gube u skladu po važećim zakonima, nemoćni da bilo šta promijene.

Salem Čorbo, predsjednik Udruženja građana "Povratak", te njegove kolege Florina Nuleši (Nulleshi), Muhamed Beganović i ostali povratnički aktivisti svakodnevno se susreću s ovim problemima konstitutivnih, a ustvari uveliko manjinskih i obespravljenih naroda u Republici Srpskoj.

- Martin Luter King je rekao da je sve što je u nacističkoj Njemačkoj urađeno, urađeno legalno, na osnovu tadašnjih zakona. Dakle, i najteži zločini mogu se opravdati "papirima". Tako tumačimo i stav vlasti prema onima koji su preživjeli najteže torture, traume i progone. Država je bila dužna vratiti u prvobitno stanje njihovu imovinu, a ne da ih kroz svoju nadmoć prepušta montiranim sudskim procesima i samovoljnim odlukama kojekakvih službenika - kategoričan je Salem Čorbo.

Ističe slučajeve u kojima su povratnici vratili svoju imovinu, ali su ih potom tužili oni koji su, prema odobrenju OMI-ja, godinama koristili njihove kuće ili stanove, tražeći naknadu za navodna sredstva koja su uložili u tu imovinu.

Retroaktivno su nabavljani računi, sudski vještaci su vrijedno obračunavali, a Sud je presuđivao na štetu povratnika. Bez mogućnosti da isplate hiljade maraka, njihove kuće i stanovi plijenjeni su i prodavani u bescijenje. Ovog puta imovinu su zakonski izgubili.

Nepotreban spor

Faik Zulčić ovih dana mora napustiti svoju kuću u mahali Selimovići, koju je Sud prodao za 33.000 KM kako bi se namirila izbjeglica koja je koristila Faikovu kuću prema odobrenju OMI-ja. Nikakav ugovor Zulčić nije imao s čovjekom kome mora platiti navodna ulaganja. Zulčićev zastupnik, advokat Dragiša Ristić svog pravno neukog klijenta jednostavno je uvukao u nepotrebni spor, koji je, na kraju, izgubio.

Na sličan način stan je izgubio i Asim Džafić. Iako je u prvostepenom postupku ušao u posjed, na scenu je stupio famozni OMI, koji je stan preuzeo i ustupio ga Milanu Radiću, nekadašnjem direktoru Doma omladine u Bijeljini.

Adnan Bekrić i njegov brat Enes moraju platiti skoro 100.000 KM kako bi ušli u svoju kuću kod Gradskog stadiona u Bijeljini. Troškovi navodnih ulaganja plus kamate, lukavi sudski vještak i njihov advokat Jezdimir Spasojević, doveli su dvojicu braće do sudskog gubitka imovine koju su prije rata izgradili.

Uzalud su nudili 40.000 KM, jer je onaj koji ih je tužio bio neumoljiv, kao što je neumoljiv bio i Sud. Svi ovi ljudi, uprkos žalbama i traženju razumnog rješenja, prepušteni su na milost i nemilost kafkijanskog sistema vlasti, ali i dirigirane otimačine imovine.

Po drugi put istjeran iz vlastitog doma

Faik Omić zvani Kalja pretučen je tokom rata u logoru Batković. Ostao je živ i danas živi i liječi se u Strazburu. Komšije su sačuvale njegovu imovinu, a nakon rata Omić je ušao u posjed svog stana u popularnom neboderu. Jednostavno je uzeo ključ od komšija i uselio se.

No, OMI ga 2006. godine izbacio iz stana uz obrazloženje da je propustio rokove za podnošenje zahtjeva za povrat imovine. Štaviše, Omić je dobio ozbiljne prijetnje ukoliko i priđe stanu.


Dnevni Avaz - Protjerani Bo?njaci ?rtve manipulacija lokalnog pravosu?a i vlasti: Povratnicima sudovi RS otimaju ku?e i stanove! (http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/41923-protjerani-bosnjaci-zrtve-manipulacija-lokalnog-pravosudja-i-vlasti-povratnicima-sudovi-rs-otimaju-kuce-i-stanove.html)

bosniak
28-09-2011, 08:08
Neopisiva tragedija u porodici legendarnog komandanta: Ubio se sin generala Atifa Dudakovića!


Anel Dudaković (19), mlađi sin penzionisanog generala Armije RBiH Atifa Dudakovića, izvršio je jučer samoubistvo vješanjem u porodičnom stanu u sarajevskom naselju Koševsko Brdo, u ulici Marija Mikulića.
Kako nezvanično saznajemo, nakon što se mladić nije odazivao na pozive ostalih članova porodice, general Dudaković pokušao je razvaliti ulazna vrata kako bi ušao u stan. Kada u tome nije uspio, u stan je ušao preko krova susjednog stana. Dočekao ga je šokantan prizor obješenog sina, ispod čijih su nogu bile naslagane knjige.

Moguća obdukcija

Ubrzo su na mjesto ovog tragičnog događaja došli sarajevski policajci, kao i ekipa Hitne pomoći, koja je konstatirala smrt. Uviđajem je rukovodila dežurna tužiteljica, a tijelo je pregledao i Hamza Žujo, vještak sudske medicine, nakon čega je prevezeno u prosekturu Bare.
- Dežurna kantonalna tužiteljica obaviještena je da je smrtno stradala jedna osoba te je obavljen uviđaj u prisustvu vještaka medicinske struke. U pitanju je osoba inicijala A. D., rođena 1992. godine. Radi se o samoubistvu vješanjem u porodičnom stanu. Bit će izdata naredba da se obavi vanjski pregled, a po potrebi i obdukcija - kazala nam je Jasmina Omićević, portparol Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.
U razgovoru s komšijama porodice Dudaković saznali smo da se radilo o veoma mirnom i lijepo odgojenom mladiću. Prva komšinica kazala nam je da je veoma potresena Anelovom smrću i da nije u stanju razgovarati s nama.

Šokirane komšije

Neki od komšija nisu ni bili svjesni kakva se tragedija desila u njihovoj ulici, a komšija koji živi prekoputa ispričao nam je da je poznavao Anela, koji se uvijek srdačno pozdravljao s njim. Dodao je da ga je njegova smrt veoma pogodila, jer je mladića sreo dan prije tragedije.
http://www.dnevniavaz.ba/thumbnail.php?file=septembar2011/samoubistvo_sin_atifa_dudakovica_septembar_11nb6_7 34695096.jpg&size=article_medium
Kuća u sarajevskom naselju Koševsko Brdo: Komšije kažu da se radilo o odgojenom mladiću

Kako smo uspjeli saznati na licu mjesta, nesretni mladić studirao je biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Sinoć se među okupljenim rođacima i komšijama moglo čuti da je mogući motiv ovakvog očajnog čina mladića, najvjerovatnije, problem s polaganjem ispita na fakultetu.

Mladićevoj majci pozlilo
Tokom uviđaja u ulici Marija Mikulića vladala je grobna tišina, a prijatelji i članovi porodice tiho su se okupljali da bi pružili utjehu porodici Dudaković. Nakon što je vozilo "Pokopa" odvezlo tijelo mladića, u kuću Dudakovića došla je ekipa Hitne pomoći, jer je mladićevoj majci pozlilo.
Čuvši za tragediju koja je pogodila generala Dudakovića, na mjesto događaja došli su i njegovi saborci i generali Vahid Karavelić i Ramiz Dreković kako bi mu pružili podršku u teškim trenucima.

Rarica
07-03-2012, 10:02
Potpisao ugovor sa K-1 kućom: Dževad Poturak među elitom
http://imageshack.us/photo/my-images/443/fightnight226q.jpg/
Ima zagarantirano po šest borbi u naredne četiri godine


Dževad Poturak se našao u eliti K-1 sporta. Sarajevski borac je, naime, potpisao vrhunski ugovor s promotorskom kućom K-1, u koju su nedavno ušli kineski investitori, i imat će zagarantirano po šest borbi u naredne četiri godine.

- Ovo je vrh. Ako Bog da sreće i zdravlja, da ne bude ozbiljnijih povreda, i što više pobjeda, jer će mi svakim uspjehom rasti cijena - kaže sretni Poturak.

Uz njega, slične ugovore potpisali su i borci iz svjetske kreme - Daniel Gita (Ghita), Tajron Spong (Tyrone), Pol Slovinski (Paul Slowinski), Riko Verhoven (Rico Verhoeven), Anderson Bredok Silva (Braddock), Melvin Manhof (Manhoef), Gago Drago...

- U narednim danima očekujem potvrde kad će mi biti prvi nastup. U ovoj godini planirano je da se borim na spektaklima u Hong Kongu, Seulu, Tokiju, Las Vegasu, Amsterdamu i još jednom evropskom gradu - dodaje Poturak.

Rarica
31-03-2012, 22:52
Zajednicka akcija podjele hrane.wmv - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=bPJF_qd3ar4)

Prelijep gest :)

Rarica
06-04-2012, 11:38
Crvena linija za žrtve opsade Sarajeva
Zvanični program na Sarajevskoj crvenoj liniji počet će danas u 14.00 sati




11.541 prazna stolica na glavnim ulicama Sarajeva na dan početka opsade Grada. Stolice su postavljene za ubijene građane i građanke Sarajeva tokom Opsade, koja je trajala 1.425 dana, i označena kao jedna od najbrutalnijih opsada jednog grada u istoriji čovječanstva.
Zvanični program na Sarajevskoj crvenoj liniji počet će danas u 14.00 sati.

U programu će učestvovati Merima Ključo, umjetnica na harmonici i sarajevski ansambl klasičnih pjevača "Art Vivo” predvođen Danijelom Žontarom, te solisti: Ivica Šarić, Aida Čorbadžić, Ivan Šarić, Amir Saračević, Dragan Pavlović, Leo Šarić i Deniza Đipa. Pored njih, članovi hora "Art Vivo” su još: Mateja Skelo, Emina Karović, Amila Ibrahimpašić-Balach, Ileš Bećei, Aida Muhović, Dajana Šegvić, Majo Marilović i Dejan Kajević, prenosi radiosarajevo.

Pjesmu "Izvještaj iz opsjednutog grada,” velikog poljskog pjesnika Herberta Zbignijewa, govoriće glumica Jasna Diklić.

U programu učestvuje i hor učenika sarajevskih osnovnih i srednjih škola. Program će početi u 14h i trajaće 55 minuta. Preživjeli građani Sarajeva i ostali posjetioci moći će pratiti program sa pločnika u Titovoj ulici.

Rarica
06-04-2012, 11:39
Ne dozvoliti da se zaboravi

Jedinstvena riznica ljudske domišljatosti, kreativnosti i inteligencije iskazane usred urbane postkataklizme.

Najveća zbirka tekstualnog, video i audiosadržaja o opsadi glavnog grada BiH
Piše: Sead Fadilpašić

Na dan kada je počela opsada Sarajeva, četvrtak 5. aprila, javnosti će biti dostupna FAMA kolekcija, projekt koji se smatra najvećom zbirkom tekstualnog, video i audiosadržaja o opsadi glavnog grada BiH i dešavanjima vezanim za raspad bivše Jugoslavije.

Nakon kolekcije dolazi i drugi veoma važan korak, početak građevinskih radova na Muzeju opsade Sarajeva, koji će objediniti i prezentirati kreativnu snagu i domišljatost građana u vrijeme neprestane prijetnje smrću.

Ova jedinstvena kolekcija nastala je u organizaciji Konzorcija FAMA International, Inicijative mladih za ljudska prava BiH, Internacionalnog teatarskog festivala MESS i udruženja Obrazovanje gradi BiH.

Kolekcija, koja broji preko 1.000 videointervjua i više od 3.000 fotografija i ilustracija različitih događaja, nakon prezentacije 5. aprila bit će dostupna putem interneta i na engleskom jeziku.



„Sarajevska ratna prošlost je, ustvari, 'živa svjetska sadašnjost i budućnost'. Svi konačno moraju shvatiti da mi tada nismo bili žrtve nego pobjednici, što je ujedno i nada za čovječanstvo koje danas stoji iza rečenice 'Suviše je kasno za pesimizam'“, rekla je osnivačica i direktorica FAMA projekta, Suada Kapić.

Trebalo je 20 godina borbe ekipe okupljene oko nekadašnje medijske kuće FAMA da tu ideju provede u djelo, zbog čega danas, na godišnjicu početka najduže opsade jednog glavnog grada u historiji modernog ratovanja, imamo jedinstvenu kolekciju ljudskih priča, videomaterijala, fotografija i dokumenata koji se odnose na iskustva i događaje u razdoblju 1992-1995.

Muzej opsade

Danas FAMA objedinjuje dva projekta: Virtualnu FAMA kolekciju i Muzej opsade Sarajeva.

Virtualna FAMA kolekcija sadrži govornu historiju opsade sa preko 30 sati editovanog videomaterijala, koji obuhvata 1.000 videointervjua sa preko 450 Sarajlija – ljekara, djece, generala, umjetnika, novinara, prosvjetnih radnika, domaćica, glumaca, političara, inovatora i običnih građana.

Njihova lična svjedočenja bilježena su hronološki od marta 1992. do marta 1996.

„Sarajevska ratna prošlost je, ustvari, 'živa svjetska sadašnjost i budućnost'. Svi konačno moraju shvatiti da mi tada nismo bili žrtve nego pobjednici, što je ujedno i nada za čovječanstvo koje danas stoji iza rečenice 'Suviše je kasno za pesimizam'“, rekla je osnivačica i direktorica FAMA projekta, Suada Kapić.

Tu je, također, više od 3.000 fotografija, crteža, animacija, mapa i ilustracija grada koji predstavljaju različite događaje, od raspada Jugoslavije do potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ova velika kolekcija dokumenata prikazuje svakodnevne nadljudske napore građana i građanki Sarajeva da u četiri godine ludila, pod konstantnim strahom od smrti, bez vode, hrane, struje i grijanja zadrže zdrav razum i najveću vrijednost – ljudskost.



Zbirka svjedoči o ljudima koji su svakodnevno riskirali živote u redovima za vodu, nikad ne znajući da li će stići do svoje kuće, a koji su opet imali snage i ljubavi da pišu knjige, sade bašte, zasnivaju porodice. I pored toga što je svaki izlazak iz kuće mogao biti i posljednji, Sarajlije su živjele punim plućima. Rađale su se nove ljubavi, na svijet su dolazila djeca, uprkos strahu i zebnjama novopečenih roditelja kako osigurati mlijeko i pelene za novorođenče, izuzimajući puki strah od granate koja je svakog časa mogla uletjeti u dom.

Vrijeme opsade pamtit će se kao i vrijeme nevjerovatne ljudske hrabrosti običnog građanina, naoružanog samo beskrajnom nadom i, u nekim momentima krajnje neutemeljenim, optimizmom u sretan završetak. Hrabrost i očajanje su se smjenjivali, poput noći i dana.

Život u gradu pod opsadom značio je donošenje nevjerovatnih i ljudskom razumu u mirnodopskom okruženju nepojmljivih odluka. Samo tako je bilo moguće praviti izbor da se mlađe dijete ostavlja kod kuće, a da starija s roditeljima odlaze po vodu, jer je rizik stajanja u redu na otvorenom bio prevelik.

Opsada Sarajeva, koja je trajala od 05. aprila 1992. godine do 29. februara 1996. godine najduža je opsada jednog glavnog grada u historiji modernog ratovanja. U to vrijeme rodila se ideja o stvaranju jedne sveobuhvatne banke znanja, jedinstvene riznice ljudske domišljatosti, kreativnosti i inteligencije iskazane usred urbane postkataklizme.

Svakodnevna borba za osiguravanje puke egzistencije, vode, nekog ogrjeva na kojem se i grijalo i kuhalo, uzimala je danka i u ratu i nakon njega, o čemu svjedoči povećan broj kancera u našem društvu u postratnom periodu. Stoga FAMA-in projekt najprije govori o važnosti sjećanja i iskazivanja pijeteta prema onima koji taj četvorogodišnji teror nisu uspjeli izdržati, na ovaj ili onaj način.

Kolekcija sadrži i Anketu o preživljavanju '92-'96. - prvo i jedino istraživanje provedeno o iskustvu preživljavanja običnih Sarajlija za vrijeme opsade.

Ovi upitnici pružaju jedinstven uvid u život i opstanak pod opsadom prema iskustvu 4.637 pojedinaca iz svih gradskih četvrti.

Kompletna banka znanja je digitalizirana, a rezultat dugotrajnog rada je veliki broj arhiviranog, kodiranog i tagovanog materijala, koji dokazuje da čovjek može zadržati osnovne ljudske vrijednosti uprkos nestanku svega što mu je neophodno.

Ljudska domišljatost

Drugi projekt, Muzej opsade Sarajeva, predstavlja jedinstvenu riznicu ljudskog znanja koja koristi najnovija tehnološka dostignuća da iskaže kreativnost i domišljatost koju su građani Sarajeva iskazali tokom četiri godine terora na svim nivoima. Cilj muzeja je pokazati kako je čovjek najkreativniji kada je limitiran.

„Kako pokazati da limit stvara kreaciju? Time smo se bavili i hoćemo da oni koji uđu u muzej, uđu u srce tame, a i srce svjetla. Jer ovo je priča o onima koji ubijaju i onima koji znaju da mogu biti ubijeni bilo kad, bilo gdje. Upravo zato prave predstave, izložbe, filmske festivale i dječije priredbe“, objasnila je Kapić.



Vrijeme opsade pamtit će se kao i vrijeme nevjerovatne ljudske hrabrosti običnog građanina, naoružanog samo beskrajnom nadom i, u nekim momentima krajnje neutemeljenim, optimizmom u sretan završetak. Hrabrost i očajanje su se smjenjivali, poput noći i dana.

Opsada Sarajeva, koja je trajala od 05. aprila 1992. godine do 29. februara 1996. godine najduža je opsada jednog glavnog grada u historiji modernog ratovanja. U to vrijeme rodila se ideja o stvaranju jedne sveobuhvatne banke znanja, jedinstvene riznice ljudske domišljatosti, kreativnosti i inteligencije iskazane usred urbane postkataklizme.

„Pošto se zlo pojavljuje vijekovima i nakon velikih i malih ratova, poslije kojih su, također, mnogi htjeli da se to više nikada ne ponovi, ne mogu reći da dijelim uvjerenje onih koji misle da na zlo u ljudskoj prirodi možemo uticati. Ali ono u šta vjerujem i zbog čega sam tako dugo u ovom projektu je, da ako ne postojimo mi nego samo oni, šta će sa svijetom biti?“

Virtualna FAMA kolekcija će biti predstavljena 5. aprila 2012. u 21 sat u parku Hastahana na Marijin Dvoru. Građanima će Muzej opsade Sarajeva biti prezentiran metodom 3D mapiranja.

Izvor: Al Jazeera

STRANAC
22-04-2012, 12:02
Policija je pripitog Ramiza Zahirovića, direktora sarajevske "Hidrogradnje", dovezla do kuće, misleći da je sada na sigurnom. Ali pijani Ramiz je tek tada počeo da izvodi cirkusku tačku...

OPA KO SE NALILO - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=VWXJhFaAJ6g&feature=player_embedded)

peca
22-04-2012, 23:30
Njega izgleda policija namerno ostavila cisto da pokaze kako se pravilno izvodi polukruzno okretanje ...:) :)

STRANAC
23-04-2012, 09:49
okruzi je vala ko sestarom :) :)

peca
23-04-2012, 10:09
okruzi je vala ko sestarom :) :)

:smeh2::smeh2: malo je zakacio trotor,ali opravdano kesa mu pomutila ravnotezu .....:D

Rarica
26-05-2012, 18:14
Adnan Ćatić izvučen mrtav iz Miljacke, Emir Murga hospitaliziran na KCUS-u


Jedan od najbržih penjača u regionu Adnan Ćatić zajedno sa još jednim prijateljem trebao se danas spustiti čamcem niz Miljacku, ali je došlo do nesreće i čamac se prevrnuo. Nažalost, Ćatić nije preživio, dok je njegov kolega Emir Murga prebačen na KCUS gdje se oporavlja.


Momci su imali svu opremu, no stvari su krenule po zlu i čamac se prevrnuo na Miljacki u blizini Inat kuće, a njih dvojica su potonula. Snimatelj portala Klix.ba bio je na mjestu nesreće. Namjeravao je snimiti njihov spust niz Miljacku, no nažalost njegova kamera je zabilježila veliku tragediju.

Kako je za portal Klix.ba potvrđeno u Hitnoj pomoći Ćatić je nažalost izvučen mrtav iz rijeke i reanimacija nije mogla pomoći.

Na mjesto događaja su došli pripadnici Vatrogasne jedinice Kantona Sarajevo, Hitna pomoć i policija. Unesrećeni mladići su izvučeni iz nabujale rijeke, a potom je Murga prebačen na Kliniku za urgentnu medicinu KCUS-a.

"Murga je na KCUS dovezen u 16.30 sati i sada je smješten na Internistički odjel i za sada je njegovo stanje stabilno. Također su dovezena i dvojica policajca Almir Dautović i Adnan Hasanović, obojica 1978. godište. Oni su učestvovali u spašavanju, pa su povrijeđeni i ukazuje im se liječnička pomoć te će vjerovatno do večeras biti pušteni kući", rekla je za Klix.ba Biljana Jandrić, portparol KCUS-a.

STRANAC
28-05-2012, 18:20
Kod pijace u Bihaću dogodila se eksplozija u kojoj je jedna žena poginula, a druga ranjena. Kako prenosi "Dnevni avaz" eksplozija se dogodila prilikom otvaranja suncobrana koji se nalazio uz štand.


Nedaleko od pijace u Bihaću jutros je eksplodirala za sada nepoznata naprava koja je usmrtila Sabinu Dulić, a teško povredila Izetu Dulić, koja je zadržana na bolničkom lečenju.

Prema rečima Maje Dizdarić, portparola Kantonalne bolnice, oko 7.30 u bolnicu su primljene su dve ženske osobe, jedna od njih, podlegla je povredama u 09.00 sati tokom operativnog zahvata.

Druga ženska osoba je primljena na Odeljenje ortopedije. Ona je zadobila povrede leve noge i u stabilnom je stanju.

Kako pričaju očevidci nemilog događaja, dve žene su kao i svakog ponedjeljka došle da prodaju voće i povrće na pijaci.

Prilikom otvaranja suncobrana koji se nalazio uz štand došlo je do eksplozije koja ih je teško ranila.

Policija je blokirala ulicu prema pijaci i uviđaj još traje, javlja "Dnevni avaz".

Ministar Unsko-sanskog kantona Šefik Smlatić izjavio je da je jutrošnja eksplozija klasično podmetanje bombe na privatnom štandu u dvorištu privatne kuće.

Prema njegovim rečima, najverovatnije je reč o ličnim motivima s obzirom na to da su dve osobe koje tu svakog ponedeljka prodaju voće i povrće jedine mogle da pomeraju stalak za suncobran.

(MONDO)

STRANAC
29-05-2012, 10:30
Ženu ubili zbog niže cene jagoda?!


Policija BiH i dalje radi na istrazi jučerašnje nesreće u kojoj je žena poginula kada je otvarala suncobran kraj svoje tezge. Nezvanično - bomba podmetnuta zbog niže cene jagoda.


Pripadnici policije Unsko-sanskog kantona (USK)i dalje sprovode istragu vezanu za slučaj eksplozije još neidentifikovane naprave u blizini Gradske pijace u Bihaću, kada je jedna žena smrtno stradala, a druga je teško ranjena.

Policija je angažovala potrebne veštake da bi se utvrdilo o kakvoj se eksplozivnoj napravi radi.

Ministar policije Šefik Smlatić izjavio je da misli da će jako brzo biti rešeno ovo krivično delo i otkriveno ime i prezime počinioca.


Eksplozija u Bihacu maj 2012 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=da6H9V88nWw)

Kako nezvanično saznaju bosanski mediji određene osobe već su privedene zbog ovog događaja, a najverovatniji motiv ubistva je svađa u vezi s prodajnom cenom jagoda.

Naime, ubijena Sabina Dulić i njena rođaka istog prezimena Izeta prodavale su jagode po ceni nižoj za pola konvertibilne marke, odnosno oko 30 dinara jeftinije.

Tahirovce
29-05-2012, 16:52
Haj Bosne sto je postala zanimljiva :) ...