PDA

View Full Version : Spasavajuci krscanina Rahmana


fraer
01-04-2006, 11:56
Afganistan ponovo u središtu svjetskih zbivanja zahvaljujući jednom čovjeku



Spašavajući kršćanina Rahmana



Neizvjesna sudbina Afganistanca Abdula Rahmana, preobraćenika sa islama na kršćanstvo, uzburkala je strasti u nikad stabilnoj državi, u kojoj i predsjednika i vlast i kakav-takav mir osiguravaju prisutne strane trupe. Klerici u postojbini najradikalnijeg oblika islama žele šerijatsko suđenje i smrtnu kaznu za svog sunarodnjaka. S druge strane, međunarodna javnost, naročito zapadnoevropska i američka, kao i politički i vjerski lideri, među kojima je i papa Benedikt XVI, traže od predsjednika Hamida Karzaija da oslobodi Rahmana i omogući mu uživanje vjerskih i svih drugih sloboda



Piše: Baruk Borić



Nije lako Hamidu Karzaiju, predsjedniku Afganistana. Pritisnut je sa svih strana zbog odluke jednog čovjeka da pređe sa jedne vjere na drugu. Najžalosnije je što će se, bez obzira na odluku koju donese, teško izbjeći eskalacija sukoba i prolijevanje krvi u zaista trusnom području gdje kakav-takav mir i stabilnost održavaju prisutne međunarodne trupe.



Nije lako ni Abdulu Rahmanu, kome prijeti smrtna kazna zbog riječi: "Vjerujem u Duh sveti. Vjerujem u Krista. Ja sam kršćanin." Rahman je u zatvoru, gdje čeka ili šerijatsko suđenje koje zahtijevaju radikalni islamisti u zemlji ili puštanje na slobodu koje traži međunarodni faktor, izuzetno zabrinut zbog gušenja vjerskih sloboda jednog čovjeka u jednoj od najnesretnijih zemalja u savremenoj povijesti. Postoji još nekoliko mogućih opcija za spašavanje kršćanina Rahmana, ali o tome nakon što se kratko osvrnemo na pozadinu slučaja.



Kršćanin i humanitarac



Abdul Rahman je rođen kao musliman, zapravo u muslimanskoj porodici u Afganistanu, ali je prije mnogo godina, radeći kao medicinski radnik u nevladinim organizacijama u Pakistanu, prešao na kršćanstvo. Nakon što je akcijom međunarodnih snaga predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama, te uz pomoć labavog saveza afganistanske Sjeverne alijanse svrgnuta vlast talibana, ideološki bliskih najtraženijem svjetskom teroristi Osami bin Ladenu, Rahman se vraća u domovinu.



Informacija o njegovom životu proteklih godina nedostaje: planetarno poznat postaje sredinom marta ove godine kada biva uhapšen zbog čina prelaska sa islama na kršćanstvo, odnosno krivovjerja, što je po zakonima koji su ostali važeći iz vremena talibanske strahovlade - smrtni grijeh. Ta odredba o smrtnoj kazni za ovakav čin svoje uporište ima u jednom vrlo nepouzdanom hadisu, ali se savršeno slaže sa talibansko-vehabijskom vizijom islama, te sociokulturnom pozadinom ovog nesretnog područja, koje je vjekovima bilo pod kolonijalnim uzdama zapadnjačkih sila.



Bilo kako bilo, Rahman se nalazi u najstrožem zatvoru u Afganistanu koji se zove Policharki, gdje čeka dalji razvoj situacije. U istom zatvoru su također i brojni fanatici talibanskog režima te osumnjičeni i osuđeni pripadnici Al-Ka'ide. General Shahmir Amirpur, šef zatvora, potvrdio je Rahmanov dolazak, te da je od zatvorskih čuvara molio da mu donesu Bibliju.



Rahmanova porodica, prenose strani mediji, vrlo je zabrinuta za njegovo mentalno zdravlje, čime objašnjavaju njegov izlazak iz islama. S druge strane, Rahman je jasan. "Ja sam ozbiljan. Potpuno sam svjestan svog izbora. Ako moram umrijeti, umrijet ću, kao što je neko davno isto učinio za sve nas", kazao je rimskim dnevnim novinama La Repubblica, čiji novinar je poslao pitanja preko predstavnika udruženja za ljudska prava. Novinarima je zabranjeno da kontaktiraju sa njim.



"Zašto mu ne valja islam?"



U Rahmanovo mentalno zdravlje sumnjaju, također, i brojni islamisti, objašnjavajući tako "nerazumnu" odluku da pređe sa islama na kršćanstvo i pitajući se: "Šta to nije u redu sa islamom da bi neko izlazio iz njega?" Žalosno, ali istinito, tužilac Sarinwal Zamari je naredio medicinski pregled Rahmana: ukoliko se utvrdi da je mentalni bolesnik, bit će oslobođen svih optužbi?!



Ovakvo rješenje, pak, moglo bi zadovoljiti strane diplomate, koji su svjesni činjenice da bi oslobađanje Rahmana moglo zapaliti Afganistan, čime već prijete islamisti. Među njima je i član Vrhovnog šerijatskog suda Khoja Ahmad Sediqi: "Kur'an je vrlo jasan i riječi Poslanikove su vrlo jasne. Ako ga Karzai oslobodi, preći će na stranu naših neprijatelja i moglo bi doći do ustanka."



Da zaista može biti tako, govore protesti održani u gradu Mazar-e-Sharifu. Oko 800 glasnih islamista uzvikivalo je "Smrt Bushu" i ostale antizapadnjačke slogane, uzrokovane Karzaijevim najavama američkim medijima da će Rahman uskoro biti oslobođen.



Zaista, kako će se stvari dalje razvijati? Analitičari govore o nekoliko mogućih opcija.



Prokleta mogućnost izbora



Prva mogućnost je da Abdul bude proglašen krivim i ubijen, što bi zadovoljilo snažnu islamističku struju u Afganistanu i razljutilo međunarodni faktor, prvenstveno američku administraciju. Kao posljedica ovakvog razvoja situacije, predviđaju analitičari, u krajnjoj liniji mogao bi biti povratak talibana na vlast, pošto bi međunarodne trupe, smatra se, mogle napustiti Afganistan. Ipak, mislimo da je ova teza prenapuhana, jer se, koliko god to brutalno zvučalo, američke trupe neće povući iz trusnog područja zbog smrti jednog čovjeka. Međutim, sigurno je da bi se umnogome smanjila američka pomoć afganistanskom predsjedniku Karzaiju.



Druga mogućnost je da se Abdul Rahman proglasi ludim, čime bi, već smo rekli, bio zadovoljan diplomatski kor i međunarodna javnost. Međutim, pitanje je šta bi se desilo sa Rahmanom kada se jednom vrati na ulice Kabula? Da li se može garantirati njegova sigurnost? Činjenica je da ne može.



Treća opcija je da se Abdul oslobodi, što bi zadovoljilo Vatikan: papa Benedikt XVI lično je zatražio oslobađanje i pozvao na vjerske slobode. I američka diplomatija bi bila zadovoljna, ali američki vojnici u Afganistanu ne bi, jer su muslimanski fanatici u ovom slučaju već najavili džihad, što bi za Rahmana značilo sigurnu smrt. I ne samo za njega.



Četvrta opcija o kojoj se govori jeste da se Abdul oslobodi na osnovu ku'ranskih ajeta, što je kao rješenje ponudilo Vijeće američko-islamskih veza. Analitičari, mahom američki, govore kako bi ovo rješenje (nešto kao Adhnama sultana Mehmeda Fatiha II bosanskim franjevcima), kojim bi se garantovala sloboda vjerskog izražavanja, te eventualno spriječili nemiri u Afganistanu, vjerovatno bilo najbolje. Nažalost, i pored najbolje vjere u ovakvo rješenje, čini se nemogućim da će današnje afganistansko društvo, u kojem je 99 posto muslimana izrazito konzervativnog poimanja vjere, prihvatiti ovu soluciju.



Peta opcija, i čini nam se najvjerovatnija, jeste da će Abdul Rahman, tajnom akcijom američkih trupa u Afganistanu i snaga odanih predsjedniku Karzaiju, biti prebačen izvan Afganistana, te dobiti azil u nekoj od zemalja sa većim stupnjem vjerskih sloboda - spisak je podugačak. Iako je sam Rahman izjavio kako ne želi napustiti svoju zemlju, morat će shvatiti da njegova sudbina, nažalost, nije samo njegova. [I][glow=red][glow=red]

fraer
01-04-2006, 11:59
u Afganistanu, kao što se vidi, ozbiljan je belaj

Tahirovce
01-04-2006, 16:31
zbog gluposti se dize prasina.....

fraer
01-04-2006, 20:01
čovjek ima pravo sam da se opredijeli, ne mogu da vjerujem čime se opterećuju.

Tahirovce
02-04-2006, 17:26
to i ja kazem...

edin_mangas
03-04-2006, 20:37
Selam alejkum



Nema pravo da se opredeli. Zakon je objasnjen u kuranu

Ko izadje iz islama sledi smrtna kazna i vas dvojica nemate pravo da menjate boziji zakon i sta vas dvojica zamisljate ko ste da opovrgnete boziju rec i zakon. Citav ovo zemaljski narod da misli daje upravu ako je odredba od alaha dz. nemoremo da je izmenjamo i da dajemo nekome prava



Molim Alaha dz. da vam oprosti vase reci i da vas uputi na pravi put

fraer
03-04-2006, 22:08
Molim Alaha dz. da vam oprosti vase reci i da vas uputi na pravi put



Selam,

Hvala na lijepim željama. Ali još uvijek mislim da ima pravo da se opredijeli. 8)

Smrtna kazna? U kojem vijeku živiš? :roll:

edin_mangas
03-04-2006, 23:30
Selam alejkum



Islam nije ogranicen vremenom

A zivim u 21 vijeku

edin_mangas
03-04-2006, 23:40
Selam alejkum



OD CEGA BEZIS OD ISTINE ?

I ja sam brate u pocetku bezo razumem te, pokusavo neke logicne odgovore da dajem kad na kraju pogledas u kojoj sam ja zabludi bio



Koga Alah dz. uputi na pravi put taj u zabludi nece biti.

fraer
04-04-2006, 01:29
Sve je to u redu. Ali mislim da je put samoopredjeljenja i slobode jedini logičan i prirodan izbor za bilo koga.

Tahirovce
04-04-2006, 16:40
Edine ja i ti se nismo razumeli,ja sam mislio da oko toga ne treba da se dize mediska gungula,a kako ce ga osuditi i dal ce ne zanima me.....

edin_mangas
04-04-2006, 17:20
Selam alejkum



Fraeru Alahov dz. zakon ti je stao u jednoj recenici "SVE JE TO U REDU"



Tahirovce halali

Tahirovce
04-04-2006, 20:15
ok je...

amlA
04-04-2006, 21:51
Razumeli ste se :?

joku
05-04-2006, 14:36
Selam alejkum!

Eto spasi se onog jadnika fraeru.Eno ga Berluskoni ga maksimalno koristi u predizbornoj kampanji,sto je jos jedan dokaz da je ovo bilo vise politicko nego religiozno pitanje.Nego,sigurno si gledao tvoga sefa(Senad Pecanin)u "Latinici"kod Denisa Latina na HTV.Zar ti nije izgledao malo ofucanu u onom pljuvanju po bosnjacim,medju onim hrvatskim nacionalistima iz Bosne,koji bi da i dalje dijele Bosnu.Zbog toga mi pade napamet,da ti pokrenu ovu temu,plaseci se za svoga sefa jer ocito da ti se sef "samoopredelio"i postao "njihovo cvijece". 8)

Uzgred i Toni Bler se samoopredelio i promenio religiju(bio Protestant a sada je Katolik)sto se smatra grijehom u Velikoj Britaniji,jer katolik ne moze da bude predsednik vlade.E njega nebi bilo lose ...po serijatu.

fraer
05-04-2006, 14:58
Heheh, bila su dvojica šefova - bio je i Ivan Lovrenović sa Pećaninom :) Ne znam, nisam vidio, samo sam čuo odjeke. Ja sam preozbiljan da bih se bavio tim stvarima. 8)

I dokle će me ljudi više gledati kroz šefa i firmu? Odmah se to nešto vaga i gleda kroz neke prizme, bez i da se pročita šta piše i o čemu se radi. Dakle, nije sporno da Berlusconi koristi Rahmana i šta ti ja znam. Takva je situacija i politika - svako je na nekoj strani, ako nije tele. Ja sam samo rekao da čovjek ima pravo da bude šta hoće u životu - ekonomista, pravnik, hodža, vehabija, katolik, musliman, eskim, peder, panker... šta god hoće. To je jedno od osnovnih načela slobode za koju ću se uvijek zalagati. To što u Afganistanu žive majmuni kojima to nije normalno, nije moja stvar. I odakle ti to da je katolicima zabranjeno premijersko mjesto u Britaniji?

amlA
05-04-2006, 16:21
Dodushe,ja nemam pojma ni ko ti je shef,ni jesi li primeran radnik,lakirash li nokte za vreme radnog vremena :shock: ....prema tome,ne gledaju te svi kroz shefa i firmu jer je to sasvim irelevantan podatak.

p.s.Fino se druzite!!!!!!

Tahirovce
05-04-2006, 17:35
hhahahhahahahhahahahahah

fraer
05-04-2006, 17:35
Eh, izvini, kao da je trebalo pojašnjenje... Pa, eto, pojavljivala su se neka negodovanja glede mojega angažmana i firme za koju radim. Jedno si u pravu: to je potpuno irelevantno za ovu priču, offtopic, što bi se reklo. Ovdje valjda pričamo o slobodi izbora vjere (a kroz to i bilo čega drugoga).

fraer
05-04-2006, 17:37
P.S. Nisam primjeran radnik i ne lakiram nokte. Mada, nikad se ne zna... ;)

joku
05-04-2006, 18:57
Pa ovako fraeru:Do sada nikada u istoriji Velike Britanije,katolik nije bio premijer vlade.Zato sto britanskom ustavu to ne moze da bude.Bler je protestant,pripadnik zvanicne Anglikanske crkve,gdje je poglavar kraljica Elizabeta Druga.Zato ovaj cin Blera se uzima kao izdaja suverena,pa zato rekoh daj da se angazujemo da ga "spasemo"

fraer
05-04-2006, 19:05
Pa ovako fraeru:Do sada nikada u istoriji Velike Britanije,katolik nije bio premijer vlade.Zato sto britanskom ustavu to ne moze da bude.Bler je protestant,pripadnik zvanicne Anglikanske crkve,gdje je poglavar kraljica Elizabeta Druga.Zato ovaj cin Blera se uzima kao izdaja suverena,pa zato rekoh daj da se angazujemo da ga "spasemo



tek mi sad nije jasno ... je li katolik ili pripadnik anglikanske crkve?

joku
05-04-2006, 19:33
Priznajem da ovaj moj poslednji post malo nedorecen.Ovako,on je jos zvanicno pripadnik protestanske vjere,ali da je tajno presao u katolicanstvo zbog zene i djece koji su katolici,i da samo ceka kraj mandata da to i javno objavi.Mada sam naisao na dva mjesta gdje pise da je u Velikoj britaniji zakonski zabranjeno da katolik bude premijer,prosto ne mogu da vjerujem i da mislim da se tu radi o internom dogovoru medju protestantima,da se onemoguci da katolik bude premijer.Ipak je Velika britanija demokratska zemlja.

Zara
05-04-2006, 20:39
Fraeru, Kako da postanem eskim? :?:

fraer
05-04-2006, 20:48
Sagradiš iglo i pojedeš tri friške ribe. Ubiješ bijelog medvjeda i foku za čizama ... Mislim da ćeš imati malo problema sa jezikom, ali ima vremena - snaći ćeš se. :D

Fakat nemam pojma za to o Blairu. Ako pripada Anglikanskoj crkvi, onda jeste protestant i to je gotova priča. Lično, mislim da je i to kretenski, ali život je takav. I mi u Bosni imamo problema sa tim kao niko. Baš je bitno kome pripadaš i kako se izjašnjavaš. Paradoks je, naprimjer, da se građani BiH ne mogu izjašnjavati kao Bosanci, jer u tom slučaju ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda. Danas sam, međutim, saznao da postoji udruženje Bošnjaka nemuslimana i pravo da kažem, ne znam šta da mislim o tome.

edin_mangas
05-04-2006, 21:08
Selam alejkum



Fraer stvarno brate ne znam sta da te posavetujem

Da otvoris oci ili da zatvoris ali kako mi zasad izgledas iskopaj ih :)

fraer
05-04-2006, 21:15
Nisam tražio savjet od tebe. Zašto si tako budalast?

edin_mangas
05-04-2006, 21:33
Selam alejkum



Budalast? Polako sa tim jezikom

fraer
05-04-2006, 22:12
Pa to je tek hipokoristik koji sam iz pristojnosti napisao. Šta da sam bio iskren?

edin_mangas
05-04-2006, 22:46
Probaj da budes iskren !!

edin_mangas
05-04-2006, 22:46
Pa ces dobit od mene odgovor

fraer
05-04-2006, 22:50
Neću, to je offtopic, a nije ni pristojno. Kvarimo finu raspravu.

amlA
05-04-2006, 23:00
Ja rekoh...fino se igrajte,peska ima za sve dovoljno i Edine ne gadjaj ga shisharkama!Amaaaaaaaaaaan :twisted:

askica
06-04-2006, 18:57
Verujte,vise se ismejem ovim postovima tako da mi sve ovo izgleda neozbiljno... :lol:

fraer
06-04-2006, 19:37
Verujte,vise se ismejem ovim postovima tako da mi sve ovo izgleda neozbiljno..



U pravu si, stvarno je smijesno. :D

joku
08-04-2006, 11:25
askice,valjda bi bio prvo red da izneses svoje misljenje, pa da se onda smijes tudjim stavovima.Ovako ne znamo sta ti mislis o ovoj temi a mozda nam uskracujes sansu da se i mi smijemo.I uvijek imas sansu da uozbiljis temu.

amlA
08-04-2006, 11:26
hohohohohohohoh

Kujo majstore,vodimo te na more!!!!!

joku
08-04-2006, 11:33
Pa,za ovo "advokatisanje"ne bi bilo lose da mi ti i Edin uplatite negde ljetovanje 8)

askica
08-04-2006, 17:48
Ne bih da dajem svoje misljenje jer smatram da sam premlada za ovakve rasprave,ali sto je smesno smesno je.Ne uplicem se,jer stvarno ne bih da se rasparavljam sa bilo kim sa ovog foruma.Ovde sam cisto zbog zabave i ne bih da to upropastim.Ima osoba koje se vise razumeju od mene po ovom pitanju pa cu to prepustiti njima.I ne verujem da je moje misljenje toliko bitno.Molim Vas,mene ostavite po strani a vi nastavite sa ovom temom...Hvala

amlA
08-04-2006, 22:29
Makarska ili Egipat? :lol:

Askice,shta ti kazesh ?

fraer
08-04-2006, 22:50
Askice, nemoj imati kompleksa, samo se opusti i reci svoje mišljenje. Bilo bi puno poželjnije kad bi se ljudi držali teme, a ne glumili lažne moraliste. Edine, ako ti se tema ili rasprava ne sviđaju, ili ako već nisi u stanju artikulirati svoje stavove - nemoj komentarisati i ometati raspravu. Sad se više ni ja ne sjećam šta je tema. :D

Šala, šala... 8)

askica
09-04-2006, 14:32
Nisam mislila nista ozbiljno kada sam rekla da je smesno.A bilo mi je smesno ono BUDALAST i od Edina nesto u smislu hajde ako smes.Mislim da nisu trebali da me prozivaju jer stvarno se suzdrzavam nekih rasprava jer ne zelim da se zameram sa bilo kim.A ionako se ne poznajemo.I ni jedna tema ne moze da prodje bez ovakvih scena,sto je meni jako zao.

amlA
09-04-2006, 14:48
O,pa shto si to shvatila tako tragichno...Nisi rekla nishta ruzno,niti je tebi neko rekao neshto ruzno,no sikiriki :P

Svako ima pravo na svoje mishljenje,a isto tako, svako ima pravo da daje komentar na bilo kakvo mishljenje...bez vredjanja(trebalo bi).Elem,take it easy lutko moja(shto bi rekao Djole Balashevic) :wink:

amlA
09-04-2006, 14:55
tj."take it easy lutko lepa" ...ja napisah "moja"..svejedno

askica
09-04-2006, 14:55
Pa daj,sada cu sa ja da se zbog toga toliko sekiram.Ma,imam precih stvari.Samo ti nastavi sa zezanjem.Svidja mi se tvoj smisao za humor.Al ovo ozbiljno mislim.Ne zezam se.Pozdrav za tebe Amla.... 8)

amlA
10-04-2006, 21:36
:oops: