PDA

View Full Version : Alcatelov 3G u Srbiji


sanna72
12-06-2008, 22:38
Alcatelov 3G u Srbiji



http://www.deltaportal.info/1206/alcatel.jpg

Kompanija Alcatel-Lucent objavila je juče da je dobila sertifikat Republičke agencije za telekomunkacije (RATEL) za novu UMTS Terrestrial Radio Access Network (UTRAN) opremu za brzi prenos podataka u mobilnoj telefoniji.


Srbija je među prvim zemljama u kojima je predviđeno da se primeni ta napredna tehnologija za mobilne mreže treće generacije (3G) koja omogućava brži bežični prenos podataka, navodi se u saopštenju.

"Mobilna telefonija se veoma brzo razvija u Srbiji i Alkatel-Lucent je spreman da podrži lokalne operatore da ponude klijentima napredne mobilne servise za prenos podataka u 3G mreži", rekao je predsednik kompanije za centralnu i južnu Evropu Johan Vanderplatse. Alcatel-Lucent UMTS radio pristupna rešenja omogućavaju operatorima da uvedu HSDPA mogućnosti kroz jednostavnu nadogradnju softvera i minimalni dodatni trošak.

Alcatel-Lucent isporučuje opremu mobilnim operatorima na Balkanu i u Srbiji, uključujući Vip mobile, koji posluje u okviru mobilkom austria grupe. Kompanija je Mobilkomov strateški dobavljač GSM, EDGE i UMTS opreme, a u svetu ima više od 180 klijenata u oko 90 zemalja.